Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Bajke koje pomažu djeci.....

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Bajke koje pomažu djeci.....

Kako se boriti s odlascima u krevet???!!!!!

http://www.tportal.hr/fset.html

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Bajke koje pomažu djeci.....

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    Kako se boriti s odlascima u krevet???!!!!!

http://www.tportal.hr/fset.html
    Stavila sam link koji prebacuje na glavnu stranicu a ne podstranicu....zato sam kopi - pejstala sve ovdje:

Bajke rješavaju probleme

Vaše dijete je presporo, laže, mokri u krevet, grize nokte - vrijeme je da počnete djelovati. Kako biste riješili probleme ili poremećaje u ponašanju, najbolji način je, savjetuje dječja psihologinja Gerlinde Ortner, terapija bajkama. Kroz čarolije iz priča, igrajući se, djeca se bave svojim problemima i aktivno rade na svom ponašanju
    Foto: Shutterstock
    Djeca se od malih nogu susreću s raznim strahovima i problemima, a dosta roditelja ne zna kako se uhvatiti u koštac sa svakodnevnim problemima s kojima se susreću njihova djeca. Iz neznanja mnogi često djeluju suprotno psihičkim potrebama svojega djeteta, a ponekad pokazuju i premalo razumijevanja. Mnogim je roditeljima također teško motivirati dijete na odgovarajući način.

Kako bi ispravno motivirali dijete, zahtjevi koje roditelji postavljaju djetetu trebaju biti prilagođeni djetetovim mogućnostima i sposobnostima.

Upravo su bajke vrlo pogodne za prevladavanje mentalnih barijera između roditelja i odraslih. Bajke na djecu ostavljaju snažan dojam, a djeca se, prema iskustvu, poistovjećuju s junacima priča te s oduševljenjem preuzimaju ponuđene ideje i prijedloge za rješenje problema. Kroz priče i igru djeca se bave svojim problemima i aktivno rade na svom ponašanju, objašnjava Gerlinde Ortner, autorica knjige Bajke koje pomažu djeci .

Knjiga stavlja naglasak i na uvažavanje djeteta. Treba imati na umu da razvoj djeteta nije jednoličan i da treba djelovati sukladno tome. Tako su djeca u prijelaznim razdobljima kada stječu nova znanja pod velikim duševnim i tjelesnim opterećenjem.

Najvažnija krizna razdoblja su osmi mjesec života kada dijete doživljava prvo razlikovanje 'poznatog' od 'nepoznatog', koje mu izaziva nesigurnost. Treća godina života pak 'razdoblje je prkosa', kada dijete spoznaje vlastito ja i prelazi sa spontanog mišljenja u sadašnjosti na ciljano mišljenje u budućnosti. U šestoj godini nastupa prva tjelesna promjena i dijete kreće u školu. Dijete je tada plašljivije, lošije spava, lakše obolijeva te postaje razdražljivije i neurednije. Pubertet je također još jedno izrazito krizno razdoblje, u kojem nastupa neslaganje sa samim sobom, okolinom, dijete se osjeća usamljenim i neshvaćenim.

U svakom od tih razdoblja događaju se specifične situacije i problemi. Djeca od tri do sedam godina tako mogu imati strašne snove, ne žele ići spavati, mogu biti neuredna ili ne žele jesti. Kroz prilagođene bajke i igru dijete uči mijenjati svoje ponašanje, a roditelj uči kako se postaviti i motivirati svoje dijete.

Ako, recimo, vaše dijete ne želi ići spavati prije nego se počne buniti, recite mu odnosno ponudite nešto jednako vrijedno ili čak privlačnije. Pokažite mu razumijevanje i recite da vam je lijepo ujutro pričati s njim kada je naspavano. Poljubite ga prije spavanja i recite da ćete ga nagraditi i nekoliko minuta sjediti pokraj njega.

Kako bi odvratili djecu da neprestano bulje u televizor, roditelji im moraju ponuditi neku zanimljivu alternativu
    Starija djeca dosta vremena znaju provoditi ispred televizora. Kako bi odvratili svoju djecu od neprestanog buljenja u televizijski program, roditelji im moraju ponuditi neku zanimljivu alternativu. Ako mu ograničite vrijeme gledanja televizije, ono će to doživjeti kao kaznu i televizija će mu postati još zanimljivijom.

Pričajte s njim zašto baš voli određene emisije i što mu se u njima sviđa. Nagradite ga zbog izbora određenih emisija. Napravite zajedno listu aktivnosti za slobodno vrijeme. Navedite ga na nove zamisli. Tek nakon što nađete neka druga zanimljiva rješenja dogovorite se koliko dnevno smije gledati televiziju.

Potičite djecu da kroz crtanje izražavaju svoje osjećaje. Razgovarajte zatim o tom crtežu i moći ćete saznati djetetove misli i osjećaje te stajališta koje ono dotad nije iskazalo.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

te bajke su stvarno prekrasne i pomazu
    meni je recimo fenomenalna ona "ako vase dijete ne zeli jesti"
    primjenila sam je u malo prilagodenom obliku tako da hranimo njegove igracke usput

ima i druga knjiga "nove bajke koje pomazu djeci"...moram je nabaviti

Drimm avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja silno želim tu knjigu. Moram si je priuštiti za Božić. Zvuči super.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zvuči super pa sam pronašla podatke o knjigama. Ako još koga zanima evo linkova:
    http://knjizara.ekupnja.com/Bajke-ko...-pr-16893.html
    http://knjizara.ekupnja.com/Nove-baj...-pr-16894.html

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jel ikome ta knjiga pomogla??
    ja sam ročitala dosta sličnih takvih knjiga i savjeta i ni jedna nije bila od prevelike koristi :/
    sve mi je to na kraju ono jedno u teoriji, u praksi drugo

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma teorija i praksa su cesto dve stvari.moj toni voli da mu se cita ali pred spavanje rijetko,on je budan do kada zeli,no to je rijetko iza 21 sat,umoran je i zeli se spremati,okupamo se poigrami,uzmemo igracke za kindac i s bocom caja odemo nanati. nema uspavljivanja. mislim da sam sretna kaj se toga tice. ne znam kako bi savjetovala male nespavace....neki kazu toplo mlijeko,citanje uz priguseno svijetlo, mirna muzika,stariji klinci koji kuze pricu bajki jako vole citanje-ja sam bila ta....

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

za koju dob su te knjige?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

od 3-7 god. al ima stvarno korisnih savjeta o odgoju koje mozes primjeniti vec sada
    svaka prica ima jednu temu i dodatak za roditelje

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tnx

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je većina bajki iz te knjige još neprimjenjiva za dob od 3,5 godine. Trebala bih ih jako modificirati da bi nešto shvatio.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

al ima puno dobrih savjeta u vezi odgoja i kako bi roditelji trebali reagirati na odredene situacije
    mislim da nije bit samo u citanju prica djetetu

faith avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    al ima puno dobrih savjeta u vezi odgoja i kako bi roditelji trebali reagirati na odredene situacije
    Potpisujem, čitala sam knjigu i najviše je pomogla meni, djeci se bajke baš i ne sviđaju tako da ih ni ne traže.

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    Slažem se s ovim.Mi imamo ovu prvu namjenjenu djeci 3-7 god. i najprije sam je pročitala ja a L. je pokazala interes za nju negdje oko pete godine.Kada se je zainteresirala za nju čitali smo je narednih pola godine svaku večer tako da mi je i dodijala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •