Moja obitelj se bavi pčelarstvom dugi niz godina. Prošle godine smo počeli proizvoditi matičnu mliječ. Zbog zahtjevne proizvodnje i slabog poznavanja vrijednosti matične mliječi u Hrvatskoj se tek nekoliko pčelara bavi time.
Najbolja za korištenje je svježa matična mliječ. Kako svježa matična mliječ nije dostupna tokom cijele godine (proizvodi se nekoliko mjeseci) čuva se u zamrzivaču, mješavinama meda i ostalih pčelinjih proizvoda, te alkoholu. Zemlje koje su veliki proizvođači (Kina) liofiliziraju matičnu mliječ. Takvu liofiliziranu matičnu mliječ koriste tvrtke koje proizvode različite pripravke sa njom. Kvaliteta liofilizirane matične mliječi je neuporedivo lošija od svježe. Tu tvdnju dokazuje činjenica da nikada nitko u svijetu nije uspio proizvesti maticu od takve mliječi, dok se od zamrznute matične mliječi stare i pet godina može proizvesti matica, dakle sačuvala je sva svoja svojstva.
Mi proizvodimo pripravak s medom, peludom, propolisom i matičnom mliječi kao i alkoholnu tinkturu matične mliječi za dijabetičare, a naravno imamo i samu matičnu mliječ. Ti proizvodi su najprije isprobani od članova obitelji, a nakon pozitivnih iskustava dostupni su i kupcima, ali u ograničenim količinama. Komentari korisnika su također pozitivni, te nas to ohrabruje da nastavimo sa proizvodnjom matične mliječi.