Drage mame evo mog iskustva.
Izdajam se punih 9 mjeseci i upravo u ovim danima sam odlučila prestati jer više stvarno ne mogu.
Željela sam jako dojiti, ali beba nije htjela cicati. Probavala sam na sve moguće načine. Patronažna me frkala u sve moguće položaje, ali ja se valjda nisam mogla opustiti što zbog patronažne koja bi došla sa još dva studenta te bi se u sobu još natrpala i svekrva, što zbog nesigurnosti jer mi je to prvo dijete i malena bi sigurno sve to osjećala te bi plakala i ni blizu cici. Kada bih bila sama u miru i tišini, uspijela bih je dobiti, ali samo što bi potegnula desetak puta i odustala makar je bila gladna. Već je znala da iz duduce ide mnogo lakše.
Bila sam očajna pa da bih bar nekako uspijela iskoristiti blagodati što nam priroda nudi, odlučila sam se na izdajanje.
U početku sam se izdajala svaka 4 sata i po danu i po noći. Nakon 2 mjeseca sam krenula na tri puta dnevno i tu bih izdojila ukupno 7 dcl. Zadržala sam istu količinu mlijeka jer bih se uvijek izdojila do kraja. U početku se povećala količina mlijeka. Beba je stalno jela moje mlijeko . Tada sam strogo pazila da izdajalicu operem odmah poslije izdajanja, a mlijeko pospremim u frižider i bojala sam ga se čuvati na sobnoj temperaturi da se ne pokvari. Tako da bih sve što mala nije pojela, odmah bacila. Sada sam skroz omekšala što se toga tiče. Mlijeko više uopće ne stavljam u frižider i čuvam ga na sobnoj temperaturi najviše 12 sati (prema uputama za čuvanje majčinog mlijeka iz jednog časopisa).
U zadnje vrijeme izdajalicu bih znala oprati svaka 24 h. Nju bih čuvala u frižideru. Da sam i dalje forsala kao u početku, sigurno ne bih tako dugo izdržala. Imala sam krize svaka tri mjeseca i iz očaja željela prestati, ali nekako kad porazgovaram sa samom sobom to bi se produžilo. U početku bi izdajanje trajalo 10-15 min jer je sve puno mlijeka i cice se još dovoljno ne rastegnu pa sve pršti van, a sa vremenom kad sam se počela izdajati samo 2x dnevno, to bi se znalo rastegnuti i do sat i pol po izdajanju. Cice su se rastegle i mlijeko više ne izlazi pod pritiskom i treba ga cijediti i moliti da izađe. To smatram razlogom zašto se neke mame koje doje žale kako im bebe više ne žele vući cicu u tom periodu. Vjerovatno je i malenima teže i znaju da se mnogo lakše nahraniti sa žlicom. Skidam kapu (kršitelj koda)ovoj izdajalici, kroz nju su prošle litre i litre mlijeka, a ja sam dobila mišić na desnoj ruci kao Popaj i mislim da bih se mogla mjeriti sa dosta muških u obaranju ruke.![]()
Sada se nisam izdojila već dva dana i organizam je to odmah shvatio kako treba te mi i mlijeko nestaje.
Drago mi je zbog moje male jer se ipak i u meni proizvodio hormon sreće kada bih je gledala kako slatko navlači flašicu sa mojim mlijekom - kakvo takvo dojenje bilo.
Sada pije *** 2 jer je najsličniji majčinom mlijeku.
Nakon ovih 9 mjeseci smatram se mnogo sigurnijom i iskusnijom majkom te sam pronašla neke odgovore koji u meni produbljuju volju da sljedeće dijete isključivo samo dojim, jer mislim da je u mom slučaju meni nedostajalo iskustva i samopozdanja.