-
Ovo je dosta stari topic na koji sam slucajno naisla citajuci sve po redu. Nekako je najblizi mojem slucaju, iako ja imam jos brdo problema s kojima se suocavam vec punih 5 mjeseci - doslovce od rodjenja male Nike. Naime, od prvobitnog problema s uvucenom bradavicom na lijevoj dojci i abnormalno uskih kanalica (spomenut cu i samu anomaliju kanalica - mlijeko mi samo jedva kaplje iz lijeve, a stiskanje u bolnici i jauk u sebi da i ne spominjem. tu se mlijeko skroz reduciralo i ona mi nije vise u funkciji), problemi su se prosirili i na samo dojenje. Nika je bradavicu uspjela izvuci, ali sisanjem gutanja nije bilo. Prvih 2 mjeseca mi je bila non-stop na cici, i to na desnoj, pa nikada nije uspjela najesti se jer dojka nikada nije imala ni sat vremena "za sebe" da se skulira i donekle barem malo napuni. Dodavali smo joj tu i tamo adaptirano, ali vecinom navecer prije spavanja nakon nezadovoljstva od dvosatnog nacicavanja. U prvom mjesecu je dobila 720gr, a u drugom 430 gr (od cega je u nekih 22 dana dobila samo 60gr). Kakala je svaka 4-5 dana, a nekad i vise vremena je znalo proci. Ja sam bila izvan sebe, u grcu i razmisljanjima non-stop jer dijete bijase gladno, jer nista ne guta. kad je sisala, i kad bih ju probala maknuti sa cice da vidim da li mi mlijeko uopce curi samo od sebe - to ne postoji. stisnula bih par puta, islo bi 3-4 mlazica i onda vise ne. pricekam 5 sek i onda opet par puta stisnem i ide, pa opet stane. I dan danas vjerujem da je ocito problem u let down-u jer Nika ima dobar polozaj na cici. Guta samo kada je cica tvrda i puna, i kada doslovce curi (kada je mlijeko ispod bradavice i areole jer meni skoro nikad mlijeko samo ne tece osim ako je prepunjena pa tih par sekundi curi samo). Izrazito mi je bilo bitno da dijete dobiva mog mlijeka koliko god ga bilo, pa sam odlucila izdajati i davati joj na bocicu od njenog cca 3.mj. zivota (e sada se ubraja u topic
). Na pocetku je dobro funkcioniralo jer joj je trebalo manje ml, ali sada, kako sam od umora smanjila broj izdajanja, kolicina mlijeka mi se smanjila i dajem joj ad. u omjeru 50:50 u odnosu na moje. Nemam vise snage, i drzim se za slamcicu da dodjem do 6 mj. Jos nismo poceli s rizinim pahuljicama. Sada fino kaki i piski (mislim da vise kaki zbog (kršitelj koda)a nego zbog mojeg mlijeka). Tu i moje pitanje slijedi - ja uspijevam izdojiti (da napomenem da mi je samo jedna dojka u funkciji) RUCNO cca 120ml i onda stane (da li je problem u let down-u, ne znam, ali moram uvijek stiskati pa cekati i onda opet krenem rukom ali samo 3 sljuka i opet stane - 2 mlazica rade). Nakon tih pomalo lagano izdojenih 120ml koji vise slice obicnoj vodi (sto je i normalno na pocetku kad je dojka punija i tvrdja - da napomenem da jedino tada mogu izdojiti normalnu kolicinu) krece moje izdajanje medelinom elektricnom i to je zivi jad. sjedim pola sata za nekih dodatnih 50 ml iz JEDNOG siromasnog mlaza. izdajalica zna raditi i na prazno, a u cici mlijeka, pa stiscem - oderah si kozu i otisak mi stoji od prsta (kao masnica koja ne boli) na mjestu gdje pretezno stiscem iako non stop rotiram prste. Ja NIKADA do sada, vjerujem, nisam izdojila dojku do kraja i dosla do zadnjeg mlijeka. Ja ga, zapravo, ne bih ni prepoznala kako izgleda. Uvijek osjetim da mlijeka ima jer cica nije prazna kao slapa, a van ne ide ni stiskanjem pod presom. Sintocinon ne pomaze, opustanje ni topli oblozi. Nema sta nisam probala da osjetim sto sve zene osjete, a to je da mlaz ide van sam od sebe. Mala ne radi nikad vakuum i ocito ne moze izvuci mlijeko i nacicavanje nema smisla.
Mozda sam sada oduljila, ali ovo je samo trecina problema i pitanja koji mi vrve po glavi. Ovo mi je prvo dijete, i isla sam na radionicu o dojenju, procitala knjiga i knjiga, i "hodam" po forumima, ali nigdje ne naidjoh na probleme slicne mojima - dakle kada nema bas nekog let down-a nakon one pocetnje prepunjenosti i praznjenja te kolicine, bebice koja ne vuce i ne radi vakuum te problema s izdajanjem "drugog dijela" mlijeka, odnosno zadnjeg mlijeka.
Iskreno se nadam da ce mi netko uspjeti pomoci savjetima i da ce se netko i u ovim problemima prepoznati jer buba u meni mi ne da mira i ne zelim jos prestati. Tekstove na rodi sam sve procitala i na breastfeeding online portalu, ali to je sve nekako teorijski objasnjeno i opet ne funkcionira - tim vise sto nitko ne spominje bebe koje ne rade vakuum i ne znaju vuci iz uskih kanala. Jasno mi je da se naucila na bocicu i da joj lakse ide, ali ona bocicu nije okusila kao sada u prvih 2 mjeseca pa je bila ista. Na pocetku mi je i zaspivala (u prvih 2 mjeseca) nakon 10 minuta, a nista nije jela. Budjenje na sve nacine, ali bez rezultata. Ne mogu joj zamjeriti jer je zaista divna beba (ne kazem ovo zato sto sam joj mama jer sam po prirodi dosta objektivna i samokriticna) - vesela je, dobra, place svake prijestupne (cak i kad je gladna ceka strpljivo), vec 2.5 mjeseca spava u komadu od 21h-7h i sama se uspavljuje po danu i navecer kada ide spavati (popapa, podrigne, dobije pusu za laku noc i spustanje u krevetic bez da kaze "a" - probala jednom, ni bilo previse problema uz lagano prvobitno kenjkanje ojeg ignorirah, i tako nastavila i drzim se rutine pa nema vise ni kenjkanje nego samo lagani smijesak i tihi usklik zadovoljstva punog trbuscica). Nekako imam osjecaj da kao da u zivotu jedna stvar uvijek mora "stekati" - meni je namijenjeno dojenje, ali mislim da ipak ima izlaza. dala bih jos priliku ovaj mjesec, i poslije bih izbacila izdajanje i davala samo cicu, pa sto dobije-dobije.
Hvala svima koje ce odvojiti vremena, procitati i pomoci kojim savjetom (ako ga naravno imaju). Jasno mi je da su sva djeca razlicita, i tjesim se da ce mi mozda s drugim biti drugacije (mozda i bolje sto se tice dojenja), ali mozda ipak neki od savjeta upali. A ako i ne, ne budemo tuzni jer ipak mislim da je najvaznije da covjek "na dar dobije" zdravo dijete.