Drage moje nisam se dugo javljala,nisam znala sta da pisem ili sta da pitam,samo sam bila tu za cestitke onima koje su uspjele ili da kazem koju rijec podrske onima koje nisu. Ali sada ponovo dolazim u neku dilemu trilemu i sl. kako dalje? Za one koje neznaju ja 27 mm 29 god., 7.god braka. mm azospermia, doduse neznam kako da je definisem,ali nema ejakulaciju nego svaki put materijal dobijamo iz urina znaci ima retrogradnu ejakulaciju, ali kada to nebude dovoljno punktiraju ga.Kod mene navodno sve ok osim blagog Pcos a.Do sada 1.ICSI VV 1O oplojenih isli na blasto,5.dan vracena 4 embrija i nisu nam nista govorili.beta 0. Ostalo nam 6 zamrznutih,otisli smo ponovo 5 prezivjelo odmrzavanje,vraceno svih 5.Beta 3.00.Nista.Mjenjamo dr odlucili se za IVF kliniku dr Tomic. Znaci 2 ICSI 8 oplodjenih 3 vracena 3.dan ostali nisu prezivjeli.Beta 0.Sljedeci pokusaj Mb.Ja od 16 js 16 zreli tako nam je rekao prof.V, supruga su punktirali takodje prof .licno i kaze da je nasao dovoljno materijala, oplodjeno dosta ali 4 blastociste,vracene 2 beta 0. Potom ponovno po zamrznute bloasto,kad tamo nisu prezivjele odmrzavanje.Sljedeci pokusaj 3.mjesec 2008 zakazan u Mb. Sa tim da nas je kad smo dosli po zamrznute i kada se ustanovilo da nisu prezivjeli odmrzavanje dr.Reljic stavio ispred sebe i ocitao lekciju. Kako smo jako mladi a puno pokusaja i stimulacija i da ne ide vise tako,da ce nesto uciniti,tj da ce slucaj iznjeti na konzilijum i da misli da jos nesto ne valja.Od tada a to je bilo u 6.mj ove god cekam te famozne preporuke sta dalje.Da napomenem od alternative smo probali sve i svasta,sto se tice dr. nikada nam niko nije nista preporucio u vezi lijecenje azo.samo na blef ulazimo u postupke. Isto tako nam nisu spominjali ni biopsiju vjerovatno radi istorije bolesti mm.Ali mi se sada pitamo,kuda sta i kako dalje,dokle ovako na blef i td. I da nalazi hormona mm su ok.Neznam sta bi trebali jos uraditi,naravno radio je dosta nalaza najvise na VV kod DR.Colaka.Ali postoji li jos nesto mozda nesto iz krvi neka genetska ispitivanja nije bitno i mene i mm. neke imunoloske pretrage i sta one podrazumijevaju? Takodje a to nam je sada najveca dilema kako i zasto nasi embrioni dodju do stadiuma blastociste evo pogotovo zadnji put u mb.i jednostavno nista. Zato vas molim ako neko ima neko misljenje ili ideju sta dalje ili objasnjenje za takve stvari,doktori ocito nemaju niko nam nista ne govori,kazu samo dalje i td,pa dokle............Sada smo u fazi razmisljanja da idemo u Austriju ili Svicarsku u neku provjerenu priv.kliniku gdje bi nam se neko mogao u potpunosti posvetiti,jel ovako mislim da neide vise,ali opet mi zao propustiti termin u Mb. ali sto mm kaze tamo je postalo isto kao na traci,mislim da su preoptereceni i da nemaju dovoljno vremena posvetiti se svakom paru kako treba.Neznam? Molim vas za misljenje i koji savjet. PUSA