Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Kad prehlada postaje kronična?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Kad prehlada postaje kronična?

Od početka: 10.9. ove godine (odmah po polasku u vrtić) zakurio je s upalom grla. Tjedan dana antibiotika.
    U to vrijeme počeo mu je curiti nos (doktor je odmah rekao da se sve cijedi u grlo i da je puno gnoja). Bolest je prošla, a nos mu, uz kraće prekide (1-2 dana) curi sve do sad (dakle, već je prošlo mjesec i pol). Istovremeno mu se cijedi u grlo i ružno kašlje, a iz nosa izlaze poveće količine gustog žutog sekreta. U međuvremenu je još jednom imao temperaturu (kraćeg trajanja), ovaj put nije bio na antibiotiku, ali dr je i opet prokomentirao nos kao izvor svih problema.
    Već dva tjedna ne može spavati ako mu nismo našpricali nos Operilom, jer mu se noću nos toliko začepi da ne može disati.
    Osim navedenog, primijetili smo još: a) da mu se pokvario izgovor (priča nekako nazalno); b) da sve češće ima otromboljen izraz lica otvorenih usta i s nekim grimasama oko nosa; c) da u snu hrče i krklja; d) da pojačano slini, kao kod izbijanja zubića (a nema mu više što izbiti do trajnih zuba!).
    Gdje je granica između produljene prehlade i ozbiljnog problema sa sinusima? Ne mogu reći da je ozbiljno bolestan, naprotiv, dobre je volje i normalno se ponaša, ali bojim se da se vječno cureći nos ne pretvori u kroničnu upalu ili nešto slično. I što je najbolje učiniti u ovom trenutku?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanja, dok ti ostali ne preporuče inhalator, samo ću reći da mi već postaje čudno koliko su naši dečki slični.

Potpisujem 90 posto ovoga, čak i datume - prvi tjedan vrtića bilo okej, odonda stalno vuče šmrklje i kašalj.

Inače, Operil sam prestala davati nakon 10-ak dana, mada je od njega nos bio prohodniji. Dosta oštećuje sluznicu.

Fiziološku dajem svako-malo +Prospan + PropolAid sirup za imunitet (ne pomaže, naravno...).

Uvela sam Fluimukan, misli da je to sok od naranđe i sad pije već drugu turu, nakon 2 tjedna pauze.

Jesi probala s Fluimukanom?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Imamo inhalator i skoro svaki dan je u upotrebi. Moram priznati, dosta pomaže da procuri začepljeni nos, ali ne rješava situaciju.
    Nalijevamo ga i fiziološkom. Operil ne volim, ali dajemo mu ga samo prije spavanja (ok, nije kontinuirano na operilu, radimo prekide, iako to uključuje katastrofalne noći za sve).
    Nemam dojam da mu je imunitet narušen, jer inače ne djeluje bolesno. Nego je to kod njega stanje koje se vuče i vuče. Pa me zanima u kojem trenutku treba to prestati tretirati kao "običnu vrtićku prehladu" i ići liječniku, iako nije akutno bolestan?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne znam koliki je vremenski rok za problematični nos, ali nama je trajao cijelu prošlu šk. godinu i prestao samo na moru. Uz to, Luka ima i astmu i al. rinitis pa mu to stalno cijeđenje (osim što nazalno govori i kao da nešto stalno guta) provocira i kašalj. Moram napomenuti da kad je al. rinitis u igri onda je sekret vodenast i proziran. Za nas su to 'zdravi' dani. U prosjeku 1-2 dana ima takav sekret,a tada se nosnica začepi i ako išta ide van to je izuzetno gusto i jarko žuto. Pravi komadići.
    Kad smo se vratili nakon cca 3 mj. i krenuli u vrtić - sve po starom. Nos pun žutog, ne pomaže fiziološka, inhalacije, ispranje prskalicom za nos, ni operil kojeg smo, kao i vi, kapali preko 2 tjedna s prekidima. Onda mi je prekipjelo i naručila sam ga na svoju ruku kod Boudaina. Već smo bili njegovi pacijenti kroz dnevnu bolnicu zbog astme i alergijskog rinitisa. Sjeli smo tamo s dnevnikom tegoba i čovjek si je stvarno dao truda da sve pročita i prokomentira. Jedino je još pitao da li hrče - ne - i to mi se činilo kao glavi razlog zašto nam je dao novu terapiju za rinitis. Mislim da ako dijete ima problema s nosom i hrče, često zna biti u pitanju veliki treći krajnik zbog kojeg se nos ne ventilira koliko bi trebao i sekret zaostaje i gnoji se.

Sad, naša je situacija malo kompliciranija zbog poteškoća s alergijama, ali bih ti svakako savjetovala napravit jedan temeljiti ORL pregled da se vidi na čemu ste.
    Nadam se da je samo vrtićki imunitet u pitanju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanja, ovo sto si navela pod b) je simptom treceg krajnika, to si odlicno opisala. Konsultiraj se s lijecnikom, ne mora biti treci krajnik ali zasto ne iskljuciti.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

luka je imao iste probleme dok nije operirao 3. mandulu; od tada sve super (kuc, kuc, kuc). s tim da je njemu redovito sjedalo na pluća :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako ima prekide od barem dan, dva tada se ne radi o istoj bolesti već ulazi iz viroze u virozu. Inače se već nakon 2 tjedna (kod djece) neprekidnog curenja nosa pretpostavlja da je došlo do bakterijske superinfekcije, a nakon 3 mjeseca da je infekcija kronična.

I kod L. je stalno tako, s tim da nakon dva dana mira imamo pola dana kihanja nakon čega počinje 2 tjedna nespavanja zbog zaštopanog nosa i kašlja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Ako ima prekide od barem dan, dva tada se ne radi o istoj bolesti već ulazi iz viroze u virozu. Inače se već nakon 2 tjedna (kod djece) neprekidnog curenja nosa pretpostavlja da je došlo do bakterijske superinfekcije, a nakon 3 mjeseca da je infekcija kronična.
    E, baš to me zanimalo.
    Od one prve bolesti do druge temperature bilo je takvih prekida, ali sad mu već puna dva tjedna nos neprekidno curi (i to žuto, neprozirno)

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    E, baš to me zanimalo.
    Od one prve bolesti do druge temperature bilo je takvih prekida, ali sad mu već puna dva tjedna nos neprekidno curi (i to žuto, neprozirno)

Kakvi su vam nalazi brisa grla i nosa?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nikakvi, jer je zadnji bris nosa rađen prije godinu i pol. Mislim da ćemo to morati obaviti za početak. Dosad nisam inzistirala jer sam računala, proći će. Sad, ipak...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tanja, otprilike tako je izgledao naš početak vrtića. dobrih 4 mjeseca imali smo curenje nosa većeg ili manjeg intenziteta, uz upalu grla svakih 2 tjedna. možda je i bilo dan-dva prekida kad mu uopće nije curilo ili je slabo curilo pa se priklanjam objašnjenju bibei o virozi za virozom. jedan antibiotik (radi početne upale uha) je smirio zeleno curenje. inhalator je samo pomogao lakšem ispuhivanju.

i tako dok nismo otišli na more i tamo mu je u dva tjedna iz nosa izašlo sto čuda, svi sinusi se iščistili. uz to je stekao imunitet na vrtićke beštije i sad je mir.

uplatite zimovanje u tropskim krajevima 8)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

tanja b jeste išli na ORL pregled? meni to izgleda na problem oko treće mandule. Svi kažu da se djeci do tri godine ne operira treća mandula, jer je kao veća mogućnost da se ona ponovno vrati. Moj M.je imao tri godine i tri mjeseca kad je bio na operaciji, a imao je iste takve simptome kakve ti opisuješ. nakon operacije se stanje znatno poboljšalo.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Imga, gdje radi taj dr.Boudain, kako se može naručiti i da li se plaće ili je preko socijalnog ?
    Sad prvi put čujem za to, a imamo iste probleme.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj tileo02 prvotno napisa
    Imga, gdje radi taj dr.Boudain, kako se može naručiti i da li se plaće ili je preko socijalnog ?
    Evo dok ti se ona ne javi.
    On radi u Vinogradskoj i moraš se naručiti na pregled, čeka se jako dugo ako se ide na uputnicu. Mi nismo išli kod njega ali je od kolege s posla kćer bila operirana kod njega, a oni su išli na neku foru po kojoj se navodno dogovoriš sa sestrom za nekih 200 kn pa dođeš prije na red.
    Neznam kak to točno ide samo se sjećam da su oni tako došli na red u roku desetak dana.
    Ako ne uspiješ saznati nešto više javi mi pa ću se raspitati jel se to zove na neki specijalni broj telefona ili kaj!? A do tada nazovi u Vinogradsku pa pitaj.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj tileo02 prvotno napisa
    Baudoin

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Radi preko socijalnog u Vinogradskoj (voditelj dječjeg ORL) i možeš se naručiti telefonom - nemam direktni broj ali nazovi 3787-111 i traži da te spoje sa šalterom ORL ambulante. List čekanja je dosta duga.

Čini mi se da su cure na nekom topicu govorile da radi i privatno, mislim da ga je tatek otvorio, probaj naći. Ako ne uspiješ potražit ću j navečer. Moram gibat po Luku u vrtić.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvalaaaaa. Čekam. Da li smeta povijest bolesti sa Srebrnjaka ?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

tileo08, evo našla sam topic Pregled kod otorinca, Klaićeva dr Marn

u kojem piše da Baudoin (hvala, Mima, uvijek mi se pomiješaju ti svi samoglasnici ) ima i privatno ordinaciju u Poljičkoj.
    Dr. Marn iz Klaićeve je isto dobar. Privatno radi u poliklinici Sabol.

Sutra šaljem izvidnicu (čitaj: svekrvu, ionako ide u Vin.) da proba saznati najnovije info. na koji se broj naručuje za Baudoina i broj (ako postoji) za privatne narudžbe.

rinama, nemreš bilivit - 200 kunića!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Eto, baka izvršila zadatak.
    Sestra na šalteru kaže da se narudžbe (i preko socijalnog i za privatnu ordinaciju) vrše kod sestre Silvane:
    3787 - 430
    091 / 7683 - 905

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bibai, smatraš li da bismo i mi trebali napraviti bris?
    Naime, Kalebu već mjesec i pol, otkako smo bili na moru (polovicom devetog mjeseca) curi nos. Po danu mu curka (pojača se kad smo vani), a po noći mu se zna začepiti, ali više iz razloga što ga ne zna ispuhati, a moji pokušati da izvučem sekret pumpicom završavaju histeričnim plačem. Najčešće stvar sredimo kupanjem u toploj vodi, sve iscuri van i nosić se otčepi.

E, sad, drugih simptoma nema - ne kuri (niti je kurio), ne kašlje, opće stanje mu je super, pun je energije, apetit mu je kako kad (ima dana kad bi pojeo vola, ima dana kad jedva pojede par žlica - ali mislim da to nema veze s nosićem). Malo češće ima stolicu, 2-3 puta dnevno.

Koliko dugo se tolerira to curenje nosića? Pojačave se i smanjuje, ali ne prestaje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam napisati, curi mu prozirno ili blago žućkasto.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako stvarno curi neprekidno- više manje bistro, moguće da se radi i o alergijskom rinitisu, ali nije isključeno niti da je infekt. etiologije.
    Napravite bris- za početak.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi nikako da se odlučimo otići doktoru i tražiti bris.
    Jučer sam već bila odlučila da ga danas vodim - i gle čuda, zaspao je bez operila, spavao relativno mirno (ok, malo je kašljao u snu, ali ništa strašno), i već sam stekla dojam da se sve skupa smiruje.
    A onda opet - disanje na usta, cureći nos, zapinjanje u govoru i čudan nazalan prizvuk, itd, itd. Sad stvarno nisam pametna :/ na trenutke mi se čini zdrav-zdravcat, a vidim da nešto ipak nije u redu.
    Recite mi da pretjerujem, molim vas

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja samo curenje nosa ne shvacam preozbiljno...
    Iako, mi spavamo cijelu noc, ne kaslje i nema nikakvih drugih simptoma...
    Nosic curi vec mjesec i pol :/
    U pocetku smo lijecili prehladu i malo je i kasljala, stavljali luk kraj kreveta i nista, osim sto je fino spavala
    Sad vec ni luk ne stavljamo barem 10 dana i idalje spava super...
    Kapamo fizioloskom tu itamo, barem 2 puta dnevno, i nakon toga ne curi nekih pola sata.

Mislim se, proci ce... ili ipak :? treba uciniti jos nesto ?

Bris smo radili pred polazak u jaslice, uredan.
    Nosic procurio nakon 15ak dana jaslicarenja.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Svaku vecer odluci da cete sutra na bris, kad vec pomaze

Zeza mala, desavalo se i nama slicno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj red sonja prvotno napisa
    Svaku vecer odluci da cete sutra na bris, kad vec pomaze
    Da, čini se da je to rješenje

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi nikako da se odlučimo otići doktoru i tražiti bris.
    Jučer sam već bila odlučila da ga danas vodim - i gle čuda, zaspao je bez operila, spavao relativno mirno (ok, malo je kašljao u snu, ali ništa strašno), i već sam stekla dojam da se sve skupa smiruje.
    A onda opet - disanje na usta, cureći nos, zapinjanje u govoru i čudan nazalan prizvuk, itd, itd. Sad stvarno nisam pametna :/ na trenutke mi se čini zdrav-zdravcat, a vidim da nešto ipak nije u redu.
    Recite mi da pretjerujem, molim vas

A vidi ovu situaciju - mišonja imao upalu uha krajem rujna, bolilo, malaksao, temperatura, nos tu i tamo curne, dobio antibiotik nakon kojeg se totalno preporodio nakon dva uzimanja (uopće nisam dvojila treba li mu ili ne).

Prije dva tjedna (oko 2-3 tjedna nakon što smo popili antibiotik za prošlu upalu uha) primijetim ujutro da mu je (duga) kosa oko uha malo slijepljena i nekakav smolasti iscjedak na jastuku (ne puno, otprilike 2-3 kapljice - da mu kosa nije bila slijepljena pa da nisam malo pomnije zagledala, ne bih niti skužila). Ništ ga ne boli, nos uopće ne curi, ponašanje i klopanje normalno.

Otišla kod pedijatrice koja je rekla da je upala uha, ali s obzirom da je nedavno imao upalu i pio antibiotik, otišli smo kod otorinca na pregled. On isto kaže upala uha i cijedi mu se šlajm niz grlo, bubnjić slabije pokretan zbog sekreta. (napominjem samo da van ništ ne curi, on ne kašlje, ništ ga ne boli, normalno jede, skače, igra se, nije cendrav, ništ)

Pedica je za antibiotik, ali sam ja ipak tražila bris baš zato što nema nikakvih vanjskih simptoma pa možemo čekati (da ga je boljelo i sl. vjerojatno ne bih). U petak napravili bris, u utorak popodne bio gotov, grlo je s normalnom florom, dok u nosu ima streptokok pnem. i moraxella cat. Dobio summamed.

I još jednom napominjem da ni tada, nakon 4 dana nije imao apsolutno ikakvih simptoma (ono uho curilo mu je samo jedamput, taj dan kad sam to vidjela, nakon toga ništa).

Meni je bilo malo bed dati antibiotik djetetu kojem apsolutno nije ništa ('osim' upale uha koja ne boli niti se vidi), ali uvjerena sam da je ovo bila situacija kad je definitivno trebao piti antibiotik.

NIje sad da te hoću isprepadati, ali ja bih ga definitivno odvela na bris, bar ćeš biti mirnija ak nije ništ, a ako nešto je znati ćeš kako se postaviti prema svemu. Puse Andreju.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Kad prehlada postaje kronična?

Od početka: 10.9. ove godine (odmah po polasku u vrtić) zakurio je s upalom grla. Tjedan dana antibiotika.
    U to vrijeme počeo mu je curiti nos (doktor je odmah rekao da se sve cijedi u grlo i da je puno gnoja). Bolest je prošla, a nos mu, uz kraće prekide (1-2 dana) curi sve do sad (dakle, već je prošlo mjesec i pol). Istovremeno mu se cijedi u grlo i ružno kašlje, a iz nosa izlaze poveće količine gustog žutog sekreta. U međuvremenu je još jednom imao temperaturu (kraćeg trajanja), ovaj put nije bio na antibiotiku, ali dr je i opet prokomentirao nos kao izvor svih problema.
    Već dva tjedna ne može spavati ako mu nismo našpricali nos Operilom, jer mu se noću nos toliko začepi da ne može disati.
    Osim navedenog, primijetili smo još: a) da mu se pokvario izgovor (priča nekako nazalno); b) da sve češće ima otromboljen izraz lica otvorenih usta i s nekim grimasama oko nosa; c) da u snu hrče i krklja; d) da pojačano slini, kao kod izbijanja zubića (a nema mu više što izbiti do trajnih zuba!).
    Gdje je granica između produljene prehlade i ozbiljnog problema sa sinusima? Ne mogu reći da je ozbiljno bolestan, naprotiv, dobre je volje i normalno se ponaša, ali bojim se da se vječno cureći nos ne pretvori u kroničnu upalu ili nešto slično. I što je najbolje učiniti u ovom trenutku?

ovo kao da si opisala mog stribija od kad je krenuo u jaslice sa 1,5 pa do kad je operirao treći krajnik sa 4 godine. ono pod b) bi ti doktor nazvao adenoidno lice (ili ti lice osoba koje pate od trećeg krajnika). da se mogu vratiti unazad - ili bi ispisala djete iz jaslica (jer je kod kuće uvijek bio zdrav) ili bi napravila operaciju sa dvije godine kad mu je preporučena.

zbog trećeg krajnika stribi nije normalno jeo, nazalni govor došao je do toga da je počeo skucat (tik guranja brade unapred i čudno glasanje pritom), moja procjena je da mu se to odrazilo i na rast - sitan je, a rodio se kao velika beba.

nakon operacije svi problemi su nestali - godinu dana bio je doma sa mnom, a kad je krenuo u vrtić imao je samo gripu u doba epidemije.

sada kada imam drugo dijete koje ide u jaslice vidim da cijela ta situacija sa stribijem nije bila normalna jaslička situacija kako sam je ja doživljavala. sunča se prehladi i zašmrklji, ali to prođe kroz par dana i nikom ništa, a kod njega je svaka prehlada značila antibiotik jer bi prešlo u anginu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma meni je u cijeloj priči nevjerojatno da bi mu se ta famozna treća mandula mogla tako brzo povećati da u roku od samo mjesec dana poprimi dimenzije koje mu onemogućavaju normalno disanje na nos.
    Dapače, pred jutro je čak spavao zatvorenih usta :D
    Ipak, moguće je da postoji sklonost tom problemu, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati dalje. Ako mu se nos ne smiri do drugog tjedna (tj. ako ne prestane veći dio dana disati na usta, krkljati i šmrcati), tražit ćemo ipak bris, a za dalje... koliko sam zaključila, treba biti na oprezu, ali ne želim paničariti.

I još jedno pitanje za mudre glave: koliko bi mu u ovoj situaciji pomoglo da smanjimo količinu konzumiranog mlijeka? Informacije koje imam o mlijeku i količini sluzi u prehladama su oprečne, a MM i ja nikako da se složimo oko toga (on je gorljivi zagovornik mliječno-mesno-proteinske prehrane, ja sam više sklona raznolikijoj prehrani).

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bih odmah danas napravila bris. To bar nije nikakav problem (naš pedijatar ga sam uzme - gurne štapić u nos i sestra to odnese u mikrobiološki). Ne boli, samo poškaklji. Prošle zime i jeseni smo Filipu radili kontrolne brisove svaki tjedan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čekajte, zar se za briseve ne mora ići u Rockfellerovu? :?
    Mislim, nemojte mi se smijati, nikad nisam radila briseve, osim cerviksa, a ti se rade samo gore...
    Ako može kod pedice, jurim ovaj tjedan!

I zanima me ovo što piše MalaSirena - mora li se zdravom djetetu dati antibiotik ako se izolira bakterija? Sjećam se da je bibai pisala (nadam se da nisam nešto pobrkala ) kako većina djece u nekom razdoblju života ima bakteriju u nosu i grlu, a da roditelji to niti ne znaju i da prođe samo od sebe (ili se aktivira pri padu imuniteta). Ni ja ne bih dala antibiotik po defaultu, bez ikakvih drugih simptoma.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moraš pitati svoju pedicu. Znam da neka pedijatrica na Trešnjevci čak vadi krv i radi CRP djeci, što je u našem DZ science fiction. Ali naš dr zato radi bris i sve gotovo u 5 sec. Jedino nalaz čekamo oko 3 dana.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna,
    Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    bibai, smatraš li da bismo i mi trebali napraviti bris?
    Naime, Kalebu već mjesec i pol, otkako smo bili na moru (polovicom devetog mjeseca) curi nos. Po danu mu curka (pojača se kad smo vani), a po noći mu se zna začepiti, ali više iz razloga što ga ne zna ispuhati, a moji pokušati da izvučem sekret pumpicom završavaju histeričnim plačem. Najčešće stvar sredimo kupanjem u toploj vodi, sve iscuri van i nosić se otčepi.

E, sad, drugih simptoma nema - ne kuri (niti je kurio), ne kašlje, opće stanje mu je super, pun je energije, apetit mu je kako kad (ima dana kad bi pojeo vola, ima dana kad jedva pojede par žlica - ali mislim da to nema veze s nosićem). Malo češće ima stolicu, 2-3 puta dnevno.

Koliko dugo se tolerira to curenje nosića? Pojačave se i smanjuje, ali ne prestaje...
    Zaboravila sam napisati, curi mu prozirno ili blago žućkasto.
    Ako stvarno curi neprekidno- više manje bistro, moguće da se radi i o alergijskom rinitisu, ali nije isključeno niti da je infekt. etiologije.
    Napravite bris- za početak.

Samo ću reći da potpisujem bibai, iz iskustva svoje frendice.

Njen malac imao je iste simptome kao i tvoj, bio je na pregledu u Klaićevoj..i ispalo je da ima alergiju na ambroziju i još neki klinac.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

tanja_b, svakako poslušaj što su ti cure savjetovale, napravite bris nosa. Nikoli je ružno curio nos ima mjesec dana, žuti ljepljivi šmrklji, uz kašalj što ga je pratio. Od pedijatrice smo dobili ove upute, i stvarno su nam pomogle, curenje nosa je prestalo. Operil nismo koristili, izbjegavamo ga i ovakve situacije rješavamo sa sljezom i fiziološkom.
    Za mlijeko ti ne znam reći, maleni ga ne konzumira, osim rižinog u mliječnim kašicama.

Priprema sluzi od sljeza

1. Zakuhati 1dcl vode
    2. Dodati sljezovog korjena (1 velika žlica)
    3. Poklopiti posudu i ostaviti 30 minuta da odstoji
    4. Izliti bistru tekućinu (više od pola posude) i na dnu ostaje sluz koju kapamo u nosnice

Način čišćenja nosića

1. Nagnuti bebu glavom prema dolje za oko 30 - 45 stupnjeva
    2. U jednu nosnicu ukapati 1/3 do

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

la_mama, super to sve zvuči u teoriji, ali KAKO to izvesti? Kaleb se trga i baca na sve strane kad idemo čistiti nosić, nema šanse da bi mu mogli nagnuti glavu i mirno ukapati, čak ni kad ga oboje držimo, predivlji je... :/ Tako da smo odustali od bilo kakvog kapanja, čak i od fiziološke, samo obrišemo ono što curi...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Moraš pitati svoju pedicu. Znam da neka pedijatrica na Trešnjevci čak vadi krv i radi CRP djeci, što je u našem DZ science fiction. Ali naš dr zato radi bris i sve gotovo u 5 sec. Jedino nalaz čekamo oko 3 dana.
    Naš pedijatar (a vjerojatno je pedijatrica koju spominješ dr iz suprotne smjene) isto radi CRP djeci u ambulanti, i time smo uštedjeli antibiotike nekoliko puta dosad. Ali koliko znam, briseve ne rade.
    Inače se brisevi rade u mikrobiološkim laboratorijima pri domovima zdravlja.

Što se tiče fiziološke i kapanja... najefikasnije bi bilo uzeti fiziološku u špricu (2 mL) i onda naliti djetetu u nos dok ono leži... čisti SF za prohodalo dijete koje se bori za svoja prava 8) (to smo mu radili dok je bio puno manji i nije se otimao). Sad mu špricamo fiziološku u spreju - nije isto, ali bar nešto. Na to se ne buni. I kombiniramo s inhalatorom.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Naša pedica (područna amb. na Trešnjevci) uzme bris, zatvori u onu epruvetu, da uputnicu i nosimo u dom zdravlja u baruna Filipovića. Nama je najzgodnije otići pedici odmah rano ujutro pa MM autom otfura kad ide na posao.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod nas je isto tako.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

la_mama, super to sve zvuči u teoriji, ali KAKO to izvesti? Kaleb se trga i baca na sve strane kad idemo čistiti nosić, nema šanse da bi mu mogli nagnuti glavu i mirno ukapati, čak ni kad ga oboje držimo, predivlji je... :/ Tako da smo odustali od bilo kakvog kapanja, čak i od fiziološke, samo obrišemo ono što curi...
    Teško i mučno

Nama je pomogao Baby TV, da ga gleda u onom periodu dok se "paca" čaj ili fiziološka u nosiću dok mu je glava lagano nagnuta unatrag.
    A to da se bacaka i otima i plače (čitaj vrišti) dok mu aspiriramo nos (ili ja, ili MM), ili ukapavamo čaj/fiziološku u nosić, to i dalje stoji.
    Obično ga stavim preko koljena, lagano zabacim glavicu natrag, fiksiram rukice sa svojom rukom iznad njegove glave (da me ne tuče), za noge me nije briga, s njima se može bacakati do volje ... i nastojim biti što brža.

Tata ima drugu metodu šta mi se čini zgodnija. Umota ga u poplun ili deku, kao štrucu kruha, ali čvrsto da ne može izvući rukice, i ajmo

Je da se dere iz petnih žila, ali nakon te mučne procedure, odmah i prestane. A to šta smo izvukli iz nosa ... to je posebna priča.

Aspiraciju smo radili dok su mu curili žuti šmrklji, i kad smo vidjeli da mu je nosić začepljen. Kasnije, kad je prestalo, povremeno mu ukapamo samo fiziološku, bez aspiracije.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čekajte, zar se za briseve ne mora ići u Rockfellerovu? :?
    Mislim, nemojte mi se smijati, nikad nisam radila briseve, osim cerviksa, a ti se rade samo gore...
    Ako može kod pedice, jurim ovaj tjedan!

I zanima me ovo što piše MalaSirena - mora li se zdravom djetetu dati antibiotik ako se izolira bakterija? Sjećam se da je bibai pisala (nadam se da nisam nešto pobrkala ) kako većina djece u nekom razdoblju života ima bakteriju u nosu i grlu, a da roditelji to niti ne znaju i da prođe samo od sebe (ili se aktivira pri padu imuniteta). Ni ja ne bih dala antibiotik po defaultu, bez ikakvih drugih simptoma.

MI briseve radimo ugl. u mikrobiološkom lab. na Rebru jer nam je najbliže (a i tete u labosu su bile super i zašprehavale ga da se opusti jer je počeo plakati čim sam mu rekla kamo idemo, tak da je nakon obavljenog posla rekao da, kad bude veliki, bude doktor koji radi u laboratoriju ), ali može se i kod ORL (za one koji ne znaju, ORL sa Šalate preselio se na Rebro).

Mislim da se antibiotik ne daje djetetu ako mu je izolirana bakterija osim ako budu prisutni i drugi simptomi jer hrpa djece ima bakterije u nosu koje nisu aktivne (ovo je moje laičko objašnjenje, tko zna bolje nek pojasni), a nema simptoma, ali kod nas je bio simptom upala uha.(doduše, bez bolova i bez temperature).

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

miša mu baš i mog zvati curenja nosa,,,MM je kriv on je donio neš kući

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

šmrcava je mjesec dana jer je krenula u vrtić...
    jedan dečko je dobio šarlah i morali smo točno prije 7 dana na bris grla, nalaz uredan...
    jučer ok, bez kašlja uz malo šmrcanja,
    danas ujutro temperatura 40, i pasji lavež u grlu, Klaićeva i laringitis...

od prehlade i šljama praktički nastao preko noći, jako naglo

od ranog jutra sam na kontrolama i sad čekam još jednu, i još moram nositi urin... dijete je izvan sebe od svih tih pregleda...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mom je danas neš bolje. ne curka nos
    sinoć so improvizirali uzvišicu od jorgana da lakše spava
    spava između nas
    dobrog je raspoloženja
    al, opet vidi se da je malkice neš krivo

a ja ko ...uvik si tidnem istu bolest ne bi li tako kroz mlijeko dobio antitjela...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mali update otprilike 4 tjedna nakon otvaranja ove teme...
    Cijeli mjesec je malo šmrcao, malo kašljao, a mi nikako da se odlučimo treba li doktoru ili ne. Nije bio bolestan, a opet, nije sve to bilo ni zdravo. Za vikend je počeo jako kašljati i danas mi je već bilo dosta svega i otišli smo doktoru, iako sam bila spremna na to da će nas otpraviti doma s konstatacijom da je tako nešto normalno za vrtićku djecu.

Kad tamo - bronhitis, dobio je antibiotik, i nema vrtića do kraja tjedna.

(Naravno da nije rađen bris nosa - na moje pitanje doktor je rekao da ne treba :/ )

Malo se bojim cijele situacije, jer se Andrej cijelo vrijeme ponaša kao zdravo dijete (osim kašlja i curećeg nosa, koji se, vidim, smatraju dijelom vrtićkog folklora), pa se lako moglo dogoditi da sve skupa prehoda. I što onda? Postoji li opasnost da mu se sve zakomplicira? Na što bismo trebali posebno obratiti pažnju čak i popije antibiotik? S obzirom da je već preko dva mjeseca "prehlađen", ne znam više na koje simptome treba reagirati, a na koje samo odmahnuti rukom i reći: ah, to je od vrtića.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Stvarno ne znam :? Kad Lea ima bronhiis to izgleda tako da na to nitko ne bi mogao odmahnuti rukom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa i ja sam uvijek mislila da bronhitis mora izgledati dramatičnije (imao je dosad jedan, i uopće nije djelovalo bezazleno).
    Zato se i pitam sve ovo.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Tanja b, i ja se isto pitam i to već dugo...

Filip je zadnji put imao bronhitis u 4. mj., baš kad smo bili kod none na moru pa smo ga dolje vodili doktorici. Ona je rekla da je taj bronhitis virusni (ne znam kako je to znala bez pretraga) i nismo ga ni liječili, osim što smo F. mazali balzamom Mucoplant. Dr. je rekla da je dobro da je dijete što aktivnije, da se to onda sve prije iskašlje. I stvarno je tako i bilo... Prošao je bez antibiotika, bila sam presretna.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Još jedno pitanje: što kad se zaboravi dati antibiotik? Preskače se ili se da čim se stigne?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Još jedno pitanje: što kad se zaboravi dati antibiotik? Preskače se ili se da čim se stigne?
    Daje se čim se stigne, koliko znam.
    Inače, naš je "bronhitis" (ili što je već bilo) zaista prošao nakon antibiotika - malo-pomalo kašalj je nestao, ali mu je 6. dan antibiotika opet počeo curiti nos sad ćemo vidjeti kako će se ponašati sljedećih tjedan-dva, pa ćemo po tome procijeniti trebamo li još nešto poduzeti ili ne.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ne znam više na koje simptome treba reagirati, a na koje samo odmahnuti rukom i reći: ah, to je od vrtića.
    Ja bih se samo osvrnula na ovo. Svaki simptom, pa bio to i samo prozirno cureći nos, je znak infekta (ili konkretno kod ovog simptoma može biti i alergija koja se potvrdi ili isključi nakon nekog vremena). Hoću reći da ne postoji simptom koji bi bio "od vrtića" u značenju da to nije ništa i da je dijete zapravo zdravo. Tužna činjenica je da su jasličari i mlađi vrtičari cca od 11-tog pa do 4-tog mjeseca gotovo non-stop u nekakvom infektu, najčešće virusnom, a mi roditelji zajedno s pedijatrima procjenjujemo i donosimo odluku o liječenju ili ne-liječenju, odnosno odlasku u vrtić ili ne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •