Primijetila sam da i on mijenja način govora otkad pazim da više govorim: "Ja ću ovo." ili "Ti radiš to i to."; a ne "Mama će ovo." i "Tin radi to i to."
Primijetila sam da i on mijenja način govora otkad pazim da više govorim: "Ja ću ovo." ili "Ti radiš to i to."; a ne "Mama će ovo." i "Tin radi to i to."
Mi smo ipak najnapredniji. 8)
Sala na stranu...da nabrojim sta Ahmed sve govori (ako se svega sjetim) mama (non stop), top et=stop it (non stop), Mena=Mejra (rijetko), baba=babo (rijetko), eneeee=eno je (sve cesce), Dobie=dobro je (sve cesce). Imitira skoro sve zivotinje...krava je muuu, cimpanza je ah ah ah i udara se po prsima, zmija je ksss itd.
Hocu reci jeli moguce da mu je lakse spojiti dvije rijeci i reci ih naravno nego jednu rijec...npr. eto govori stop it, eno je, dobro je, a nikako da kaze npr. lopta, auto, leptir...
?
On isto non stop nesto pjevusi. "Otpjevace" npr. old mcdonald had a farm u stilu na na na ali dijete potrefi sve note. Ozbiljno tako ga je interesanto slusati (nije sto je moj). Pametnjakovic maleni jos kada bi samo jos odapeo...
![]()
sa točno dvije godine i jedan dan prvi put rekao ante i sad sve govori ante će ovo ili onon![]()
Sa 15 mjeseci ime, sa 18 ja, a ima par mjeseci da smo na"vrati mi, spavat cu sa mojom mamom, xz je isao kod svoje bake, ovo je nasa soba, oni su takvi i takvi, itd.....usvojila je vecinu osobnih i posvojih zamjenica. Nekidan nakon brisa nosa i grla kad smo usli u auto rekla mi je, "mama, bilo je uzaso, stasno sam se petasila, ne idem vise u tete ovoke (Lovorke, biologica). Nisam znala hocu li se smijat ili plakat. Verbalno je cini mi se ok ali je takva seprtlja, ajme majko.
Mi samo u fazi da govorimo pola -pola, tj. L. će napaviti to i to, a onda za par minuta ja ću napraviti to i to. Imamo 2 godine i 3 mjeseca!!!
Evo prije par dana počeli su oboje govoriti "ja ću ovo ili ono".
:D Fraza "meni, moje" je već usvojena.
Moja se ne naziva imenom, ni sa ja,ona za sebe kaže "beba" ili "bebe".![]()
Ali mi je tako ne zovemo,valjda sam joj rekla da je nosim ko bebu i to je zapamtila. Baš me zanima kako će izgovarat svoje ime.
Sad smo u da-ne fazi.
j. je sa nekih 18 mjeseci poceo govoriti JA - a sad, jel to znaci ja ili ime ne znam jer se (vrlo zgodno) zove jagor a moze izgovoriti samo prvi slogtako da je kod njega ja i ime - isto.
s 19 mjeseci je poceo govoriti JA kad vidi svoju sliku.
noa je tek od nedavno JA. (cca. 25 mjeseci).
to mi je simpatično, ali fali mi ono "noa će".
ali sam zato luda od "moje". stalno nešto "moje, moja, moj".
Karla je s nekih 14 mjeseci kad bi je pitali kako se zove odgovarala sa : "Kaa".
Ja još uvijek ne koristi.
moja Anja je rano počela govoriti i već neko vrijeme za sebe govori "ja" ( ima 2. godine). govori i složene rečenice ( kad joj je jednom prilikom mm rekao "ajmo u sobu spavat" ona mu je odgovorila:" odi ti pojako,a ja ću doći posije"-odi ti polako a ja ću doći poslije. ima nekih riječi gdje zamijeni slova ili zna ubaciti j ( došajo-došao)
Posljednjih par dana Liam govori JAM, Jiam
ili kaže AM kad Omi kaže LI.![]()
Ima skoro 19 mjeseci.
Kako to misliš? :?Anita-AZ prvotno napisa
![]()
ja samo pamtim da me moja s nekih 16 mjeseci zvala po imenu, a ne "mama"... čula od ostalih ukućana pa preuzela...a svoje ime i "JA" je počela negdje s 2,5... ako se ne varam.
Nisam se mogla odlučiti hoću li napisati da ima 19 ili skoro 20 pa je ispalo nešto između.Luna Rocco prvotno napisa
![]()
![]()
Jesi skužila ovog što se crveni pored? Naime, ja stalno fulavam te mjesece pa mi je drago vidjeti da nisam jedina.![]()
![]()
pusti, ja sam napisala prije par dana da imam 22mj. dojenackog staza![]()
Ida vec neka 2 mjeseca govori svoje ime kad se vidi na slici, ali jos ni jednom nije rekla JA
19,5 mjeseci
Jucer zapoceo za sebe govoriti TI. Dotad kad bi npr. pitali tko je na slici i pokazivali na njega, samo bi prstom pokazao na sebe. Druga imena vecinom pokusava izgovoriti, svoje nikad.
Matej govori JA nekih mjesec dana, ima 15 mj.
Kad ga pitam kako se zove, kaže "Ma" pa ga pitam "a ko je Matej", kaže "ja".
I kad vidi sebe u ogledalu ili na fotografiji, govori ja ili ma.
Zala je nedavno navršila 18 mjeseci i već neko vrijeme govori svoje ime,a zna se dogoditi da i pokaže prstom na sebe i kaže svoje ime!![]()
sin ima 3god i do 6mj je priča ali nerazumljivim jezikom.znao je reći jednostevne riječi ali povezati rečenice nikako.otkad je poče razgovjetno pričati prije 6mj ne gasi se.tako da na kraju sve dođe na svoje.neka djeca prije a nekada kasnije počmu pričati.
i Roko već neko vrijeme zna reći da mu je ime Roko.....
to izgleda otprilike ovak' Kako se ti zoveš? O: Joko ili Oko ili Koko (ovisno o prigodi), a braco (Lovro) O: KIKI !!! sav razdragan :D
A. ima skoro 17mj. i prije par dana je poceo govoriti JA. Kad vidi na slici, u ogledalu...
Cak i kad sam ga pitala Ko je razbio bager? kaze Ja!
Marko je s 18 mjeseci počeo govoriti svoje ime. Do JA još nismo stigli.
I Patrik za sebe kaže TIsummer prvotno napisa
![]()
Npr, kad pitam Tko ide s mamom u igraonicu? A on sav sretan vikne Ti!!
No ime si već dugo zna i govori, većinom Pakit, a sad pomalo i Patik.
Naša imena zna. Bez pol frke strica zove Tpimin (Trpimir), tatu Domagoj a konačno veli i meni mama Canja (S mu ide teže). Deda je Žoža(Joža)
Do sad je samo dva puta rekao JA i to prekjučer - vjerojatno pomalo usvaja, jer je baš to smjestio kako treba (umjesto onog Ti).
Sara (15.mj) je negdje oko 1.rodendana kad se vidi u ogledalu rekla jaja, a kad sam je jednom sa 13.mjeseci pitala kako te mama zove rekla je:jajo!
Mislim da jos nekuzi da sebi vidi u ogledalu! Ali svaki puta se obraduje kad vidi onu malu!![]()
![]()
Adriana ne zna reci svoje ime jer joj je tesko, ali govori "Na-na", to je dakle ona. A Ja je pocela govoriti nedavno, sa 19 mjeseci.
dora govori za sebe Dora - nevjerojatno i svi se čude ali ona zaista upotrebljava nekakav r, od 18 mjeseci.