situacija je sljdeća, MM i ja smo u blaženoj situaciji trudnoće i čekanja rođenja bebača. MM ima dvoje djece iz prvog braka , 9 i 5 godina. djeca žive s nama, sa svim usponima i padovima u globalu jako dobro funkcioniramo i slažemo se.
no, sad sam ja trudna, i pitanje je kako to njima objasniti i izbjeći ili spriječiti ljubomoru, i sve ružne reakcije koje bi mogle usljediti. Za P. kojoj je 5 godina ne strahujem, ona već sad iako nezna kaže da bi bilo dobro da imamo malu bebu doma, i da bi se ona s njom igrala, čuvala, mazila pazila.... čak je u jednom takvom razgovoru kad smo pričali kako i gdje da dobijemo bebu rekla: bože, pa u tvom trbuhu treba bit i ti ju moraš roditi!
No, problem je starija, ona je ljubomorna na mlađu sestru, od uvijek bila i ostat će bez obzira koliko se mi trudimo poticati sestrinsku ljubav, poprilično je sebična, i egoistična. svaki put kad netko spomene mogućnost još jedne bebe, ona reagira bijesom, ljutnjom, suzama....
i sad, ja umjesto da guštam u trudnoći, ja gruntam kako to objasniti a da se to prihvati koliko toliko normalno, i kako da se postavim ukoliko dođe do najgore moguće reakcije.
to me poprilično obeshrabruje, jer bi mi bilo teško da moj odnos s njom koji gradim 2 godine propadne zbog njene takve naravi.
MM misli da bi uključivanjem nje u cijelu priču i aktivnosti oko bebe ona dobila osjećaj da ju se uvažava, cijeni, da nam je jako važna i bitna njena pomć itd, te da bi možda na taj način to uspjeli iznijeti na pozitivnu stranu.
ja nisam baš uvjerena u to jer svaki put kad to napravim s njom i mlađom joj sestrom ona to doživljava kao strašnu tlaku i mučenje : "jer sad ona mora njoj dodati ručnik, pomoć pospremit krevet, pričuvat ju dok smo mi u dućanu....."
usput, je poprilično sklona preuveličavanju: primejrice ja sam grozna prema njoj jer joj govorim da obuče papuče, da se počešlja prije nego ode u školu, jer ju vratim u kupaonu jer nije oprala zube prije spavanja... pa se onda žali baki kako ja nju stalno nešto maltretiram....
uf...teško ovo život