Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Tokoliza

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Tokoliza

Naša zimska trudnica, Nina2007, završila je u 30.tj u bolnici zbog trudova. Stavljena je na tokolizu zbog prijetećeg prijevremenog poroda, uz strogo mirovanje.
    Molim vas za što više informacija o tokolizi - koliko dugo bi trebala biti na njoj, koliko je djelotvorna, ima li kakvih nuspojava..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ovo sam našla na yahoo i unaprijed se ispričavam na trapavom prijevodu!

pod tokolizom se podrazumjeva medikamentozno liječenje pacijentica sa prijevremenim trudovima ili insuficijencijom cerviksa.

medikamenti;
    oxitocinantagonisten(atosiban) -pokazuje najmanje nuspojava ali je i najskuplji.

često se propisuje fenotral(ako sam dobro zaoisala) koji pokazuje kardiovaskularne nuspojave.
    nadalje se propisuje npr NIFEDIPIN (calciumantagonisten).

magnezij se nije pokazao kao dostatan pa se ne uvodi u rutinsko liječenje.

INDUMETACIN iz grupe NSAR djeluje dobro ali nema dozvolu za njemačku.

ako uspijem pronači štogod konkretnije javim.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

izgooglala ovo
    ... U slučaju krvarenja tijekom trudnoće čiji je uzrok predležeća posteljica trudnica se obično hospitalizira, te uz strogo mirovanje i izbjegavanje psihičkih stresnih situacija započinje se s medikamentoznim smirivanjem uterusa (tokoliza). Ukoliko krvarenje prestaje, trudnoća se nastoji produljiti što bliže terminu poroda. Ako se radi o marginalnoj ili parcijalnoj predležećoj posteljici, ukoliko se maternično ušće pravilno otvara i krvarenje nije jako porod se može dovršiti i vaginalnim putem. Kod jakog krvarenja, zatvorenog materničnog ušća i totalno predležeće posteljice porod se dovršava hitnim carskim rezom.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Do prije dvije godine se koristio Pre-Par (Belupo) koji Ritodrin i dijeluje na glatke mišiće maternice. Koliko znam, taj lijek je povučen u HR, no još uvijek se koristi npr. u BIH. Za nuspojavu ima gadno lupanje srca pa se mora kombinirati s još nečim (ne sjećam se što sam točno uzimala, ali srce ju lupalo i u ušima!)

Atosiban je na bazi hormona oksitocina. Kod nas je uveden na HZZO osnovnoj listi lijekova
    Tractocile® Ferring s napomenom: za odgađanje prijevremenog poroda kod rizičnih skupina trudnica koje boluju od šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti i bolesti štitnjače...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mogu ti samo reći svoje iskustvo:prvi put završila na tokolizi u 28. tjednu i to na par dana, probali me skinuti s nje, no trudovi su se ponovo pojavili, pa me vratili na tokolizu još par dana, zatim sam bila par dana u bolnici bez tokolize i tri dana doma-završila u 32. tjednu na hitnoj s trudovima i na tokolizi do 36. tjedna.
    Tada je to još bio pre-par i kod mene je djelovao, nuspojava nisam imala baš nekih-osim pred kraj kad su mi vene već bile dosta propale i trebalo je ponekad povisiti dozu jer su se trudovi javljali i uz pre-par sve češće.
    Vibram za tvoju prijateljicu da to ipak bude samo privremeno da izbjegne moj scenarij i da beba ostane u buši još bar 6 tjedana.
    Sve ti je to jako individualno i ovisi o više faktora,.ali to je definitivno jedini način na koji se mogu suzbiti trudovi i to samo ako već porod nije krenuo-tada ni tokoliza ne pomaže.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U 30. tj. završila sam u bolnici zbog preranog otvaranja i opasnosti prijevremenog poroda. Dobila sam terapiju: Partusisten svakih šest sati (to je umjesto Prepara). Partusisten izaziva nuspojave kao što su ubrzano kucanje srca, tresu ti se ruke, noge, tijelo pa se dobije i Ormidol. Uz to i Normabel 3 puta dnevno. Tri tjedna sam bila u bolnici na mirovanju, sad sam već tri tjedna doma na strogom mirovanju (samo ležanje).

Ja nisam osjetila jake nuspojave Partusistena. Sad sam 36.tj. i još ga moram piti tjedan dana.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Isto u 30. tjednu zavrsila u bolnici sa trudovima, prijeteci prijevremeni porod, rekli mi da sam mogla roditi tu vecer... bila na tokolizi (infuzija partisisten) pet dana, onda me probali skinuti, trudovi se nisu vratili.. pustili me kuci, do punih 37 tjedana uzimala partusisten oralno, 6x dnevno, srce mi je ubrzano lupalo, tresle mi se ruke, pojacano se znojila... dali su mi i da pijem normabel 3x dnevno, da bi se ublazile te nuspojave, ja sam ga pokusavala izbjegavati koliko sam mogla, ali sam ga nekada morala popiti...

uglavnom, sada sam punih 39 tjedana, i vjerujem da mi je tokoliza pomogla da ne rodim bebicu sa 30 tjedana...

btw, jedna nasa jesenska je bila od 26. do punih 37 tjedana na tokolizi, sa 26 tjedana cerviks je nestao, bila je otvorena, imala jake trudove... rodila u 38. tjednu samo zahvaljujuci tokolizi..

puno srece i nini2007, nadam se da ce sve biti ok...

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam pila pre par i spasio me je u prvoj trudnoći a i u drugoj bi izgurala do kraja(zahvaljujući njemu) da nisam morala na hitni carski!

nikka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

evo podižem ovu temu...
    ja sam hospitalizirana sa 25+5 tj, skroz zatvorena, kontrakcije prisutne,.
    CTG ih do danas nije registrirao 26+2, a danas nakon što sam primila već 6 flaša partusistema bile su i do 60. imam užasan pritisak u donjem dijelu trbuha, kao menstrualna bol. taj pritisak se javlja kad sjedim i kad hodam. najgore od svega jučer mi se javio jako sluzavi žuti iscjedak sa prošaranim smeđim žilicama, a danas nakon stolice opet sluzavo sa sukrvicom i starom krvi.
    svi me uvjeravaju da je sve ok, a ja se jako bojim da se slučajno nebi porodila ništa mokro na gačicama nisam uočila.

molim Vas da se javite ako ste imale slična iskustva.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

počela sam se otvarati u 25. tjednu
    u 27. tjednu hospitalizirana, na tokolizi 7 dana, nakon toga kod kuće strogo mirovanje (krevet i wc, nisam sjedila uopće, čak sam i jela ležeći jer me bilo strah prijevremenog poroda)

evo me sad 37+3 :D

nessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nikka-pa jesi li u bolnici? ja san isto sa 24tj završila u bolnicu sa kontrakcijama i stavili me na tokolizu 1dan-nisam bila otvorena- i smirilo mi se tu i tamo bi me malo zabolilo kao menstrualna bol ali ništa zabrinjavajuće,bila san 2tj u bolnici i onda doma-nisan pretjerano mirovala,sa 30tj me opet stavilo u bolnicu zbog mogućnosti prijevremenog porođaja i stavilo mi tokolizu 4dana a ja bez trudova i zatvorena al eto sad san 35tj napokon

nikka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nessa da u bolnici sam
    mene za sada ne skidaju sa flaše, nema mog dr. i ništa ne znam do kad
    ću biti na tokolizi. nakon toga bi trebala piti tablete i ako ctg bude dobar idem kući. a ja i sad pod tim partusistemom osijetim kontrakcije i jučer ih
    je ctg registrirao. inaće ja imam dvorogu maternicu i moj se dr. boji prijevremenog poroda. inaće imam stalno jaki pritisak dole nisko.

nessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne znam šta da ti kažem nebi baš tribala pod time osjećat kontrakcije vibram da sve bude ok ~~~~~~~ i javi šta dr kaže,kad ti dolazi?

nikka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj nessa prvotno napisa
    ne znam šta da ti kažem nebi baš tribala pod time osjećat kontrakcije vibram da sve bude ok ~~~~~~~ i javi šta dr kaže,kad ti dolazi?
    to znači da me sigurno neće skidati sa tokolize, crta mora biti ravna, bez brežuljaka. i ćim mi smanje broj kapi u 1 min. jave se trudovi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •