Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: hoće dojit samo ležeći

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno hoće dojit samo ležeći

jedan čudan problem. Do sada smo bez problema dojili u svim pozama i u pokretu (sling) a sa već 10ak dana odbija sisu ako ne ležimo :shock:
    Više ne želi dojiti npr. na klupici vani već ne jede dok ne dođemo kući :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: hoće dojit samo ležeći

Nama je isto problem poza za dojenje.Nekad smo mogli dojiti u položaju kolijevke ako smo negdje vani, ali u zadnje vrijeme to nije moguće, ona jednostavno ne želi dojiti nikako drugačije nego samo ležeči.I onda ako smo negdje vani, gladna je, ja je stavim na siku a ona se sva unervozi, plače, ma koma.i zato sada ne volim nigdje ići na duže, stalno moram tempirati vrijeme kada se ona najede, onda se nabrzinu spremam pa onda spremim nju.Ne moram pričati da je psihički prilično opterečujuće i duboko se nadam da je to samo faza. :/

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Andrija ima 9 mjeseci, a od njegovih 2,5 mjeseca dojimo isključivo ležeći. Sve ostalo je neizvedivo, jer on podivlja, okreće se, nema šanse...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Znači, nije faza :/

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Takodjer ista stvar. Od Marijina 2,5 mj. dojimo samo lezeci, a do tada je bilo izvedivo svakako a najmanje lezeci. Eto, kak se to mijenja. Isto nigdje ne mozemo osim kod prijatelja koji imaju dodatnu sobu gdje se mozemo leci A zamislite kak nam je izgledao put Split...trajao 6 sati a dojila am ju u autu u voznji po autoputu vec polusnenu od polusatnog prestrasnog placa
    Pomirila sam se da nam je do kraja dojenja taj polozaj zacrtan

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja se nadam, kad bude dovoljno velik da ga prestanu zanimati sve sitnice okolo dok ciki, da ćemo opet dojiti i sjedeći .

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ne bas da je to faza, nego je vise to sto se bebe opcenito tako ponasaju - ponekad postanu malo bebastije, odnosno vrate se korak unatrag da bi poslije uhvatile zalet za dva koraka naprijed.

Treba postovati njihovu odluku da tako doje i izdrzati dok stvar ne krene ponovo pomalo naprijed.

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne bas da je to faza, nego je vise to sto se bebe opcenito tako ponasaju - ponekad postanu malo bebastije, odnosno vrate se korak unatrag da bi poslije uhvatile zalet za dva koraka naprijed.
    Stvar je u tome da smo mi prva 2,5 mj dojili skoro pa jedino sjedeci uz pomoc jastuka za dojenje, nikako se nisam mogla priviknuti na lezeci, ali kad smo se privikli sad je samo tako uspjesno. Kak se onda vratila korak unatrag kad ispocetka ni nismo tak dojili? A stvar je u tome i da ona papa samo pred spavanje, tj.kad je pospana onda prima cicu, jede i tako zaspi. U svako doba dana.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A stvar je u tome i da ona papa samo pred spavanje, tj.kad je pospana onda prima cicu, jede i tako zaspi.
    Eto, sama kuzis u cemu je kod vas problem.

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i Lukas većinom zaspi nakon papanja( ako se to može nazvati spavanjem, 10ak min).
    Jučer sam uspjela dojiti na terasi jednog kafića tako da sam ga postavila stvarno u ležeći položaj, budući da su stolice niske i prostrane, a ja sam sjedila. :D

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mozes ga probati u polusnu podojiti u nekom drugom polozaju cisto da vidis hoce li se i onda buniti.
    mozda mu sada okolina previse odvlaci paznju pa ga to smeta za dojenje.

inace to nije nikakav problem sto se samog dojenja tice, osim sto je nezgodno to sto moras tempirati podoje.

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citat:
    A stvar je u tome i da ona papa samo pred spavanje, tj.kad je pospana onda prima cicu, jede i tako zaspi.

Eto, sama kuzis u cemu je kod vas problem.
    Kuzim problem, ali ne znam kako ga rijesiti Buduci da sam tako rijesila problem kako ju dobiti za papicu I sta sad dalje?
    Mislim, nije meni tesko tako ju hraniti lezeci,prilagodim se ja, tempiram izlaske...Zanima me hoce li ona pozeljeti ikad drukciji sistem hranjenja?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ne boj se, hoce. Samo kad jos malo naraste.

Znas ono - igra se u parku, udari se i dotrci mami i sisa za utjehu 15 sekundi - nece joj pasti na pamet leci za to vrijeme, vjerojatnije je da ce sisati "s nogu".

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ajde onad super, nek malecka uziva kak njoj pase Jedino jos ne znam hoce li joj ostati to da papica i spavanje idu zajedno (nije svaki put ali vecinom je)? :?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Individualno je.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, ste probale dok ste vani naci neko malo manje bucno mjesto, i lagano pokriti glavu bebi, tako da ju ne dekoncentriraju druge stvari.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Možda bi pomoglo"vježbanje" doma. Kad je vrijeme za klopu, umjesto ležećki, probajte dojiti sjedećki. Kod kuće je mirnije i za bebu i za mamu. I onda kad se bebač privikne, ponovo pohod na birceve, parkove i sl. [/i]

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moje pitanje ide u suprotnom smjeru.
    Mi smo tek friški, dojimo tek 7 dana i nadamo se uspjehu, sve ide dobro, ali nikako ne uspjevamo dojiti u ležećem položaju.
    Nije mi to neki veliki problem pošto nije bilo ni jednog šava, ali ponekad bi vrijedilo eto da se i mama malo odmori, posebno preko noći.
    Ona prihvati dojku ali jednostavno neće vući, inaće treba malo duže dok prihvati dojku, ali onda lijepo ciki.
    Imate neki savjet

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Draga jopaa,

čestitke na bebici!
    Kako bi dojenje bilo što uspješnije, važno je u ovim prvim danima obratiti pažnju da li beba dobro obuhvaća dojku (bradavica mora biti u ustima, kao i veći dio areole, usne izvrnute prema van, nos i brada dodiruju dojku, beba cijelim tijelom okrenuta prema tebi). Bebi možeš pomoći tako što ćeš dojku pridržati drugom rukom.
    Doji na zahtjev, prati koliko ima mokrih i pokakanih pelena i opće stanje djeteta (Dille ti je na drugom topiku koji si otvorila vezano za vaš početak dojenja, dala detaljniji odgovor).

Doji u kojem god položaju ti je udobno, samo pazi da beba ispravno obuhvaća dojku. Što se tiče dojenja u ležećem položaju, možeš probati započeti podoj stojećki ili sjedeći na krevetu pa skliznuti dolje kad je beba već skoncentrirana na papanje.

Ako beba i dalje neće dojiti u ležećem položaju, pokušaj položaj kolijevke - ovaj položaj se najčešće koristi nakon prvih nekoliko tjedana i ako se dobro podupreš jastucima, može biti opuštajući i za tebe.
    Sjedneš uspravno, a bebu držiš u svom naručju kao u kolijevci. Trebaš imati dobar oslonac za ledja i ramena. Možeš koristiti jastuke kako bi podigla svoje dijete da bude u istoj razini sa bradavicom, ali i osigurala podršku svojim laktovima i tako se odmorila. Glava i ledja tvog djeteta trebaju počivati na tvojoj podlaktici, a guza treba biti na dlanu.

sretno i javi nam se, ako imaš još pitanja.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

beba možda voli biti na maminoj ruci

probaj u ležećem položaju podmetnuti svoju ruku ispod bebe ili onako poduprijeti je rukom da osjeti oslonac
    možda upali

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Hvala na savjetima

Znam da nije tema al da ne otvaram novi topic, evo da vas pitam.
    Jučer mi se cinilo kako se ona početna prepunjenost polako smiruje, al onda me noćas iznenadila bol u desnoj dojci. Inaće je malo manje voli al uspjevamo papati i iz nje. Osjetila sam kvrgice pod rukom s desne strane i ispod dojke. Dojili smo cijelu noć iz nje i jutros sam se još malo izdojila. Kvrgice su nestale ali i sad me dosta boli na dodir.
    Nije valjda početak upale

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Draga jopaa, super da si bebici dala da doji upravo iz te dojke. No, voljela bih znati i odgovore na slijedeca pitanja:

1. Reci mi da li imaš temperaturu?
    2. Kako izgledaju bolna mjesta?
    3. Koliko dugo traje podoj? Da li beba sama završi podoj (ispusti bradavicu i/ili zaspi)?
    4. Kažeš da bebica manje voli tu dojku. Kako često mijenjaš dojku? Isprazni li ju beba skroz ili češće nudiš lijevu?
    5. Kako izgleda podoj? Siše li beba učinkovito? Čuje li se gutanje, osjeti refleks otpuštanja?
    6. Da li se bol širi prema pazuhu?
    7. Da li nosiš grudnjake sa žicom?
    8. Nazire li se kakva mala bijela točka ispod kože bradavice, tzv. blister?

Nemoj odmah misliti o upali. Kod tih bolnih kvržica o kojima govoriš, važno je brzo i ispravno reagirati. Vjeroajtno nema razloga za paniku, jer su te kvržice zapravo mlijeko koje ne može izaći zbog začepljenih mliječnih kanalića. Vjerojatno je došlo do zastoja mlijeka zbog začepljenja mliječnog kanalića i nedovoljnog pražnjenja mlijeka.

Ajde mi najprije odgovori na gornja pitanja, pa ćemo onda dalje.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Draga Momze

- temp. nemama
    - ne vidim neku posebnu promjenu na tim mjestima, nema ni bijele točke
    - podoj traje dosta dugo, pola sata ponekad i sat, beba uvijek sama završi podoj
    - nudim jednako i jednu i drugu, ali imam osjećaj da iz desne stalno ide nešto sporije
    - osjetim LD i tada fino siše, čujem da guta, ali nije tako svaki put, ponekad mi se čini da je zadovoljna samo dok ima u dojci
    - bol se ne širi prema pazuhu
    - grudnjak nema žicu ali bio je malo nezgodan pa sam ga jutros skinula

Oprosti ako sam nejasna, nisam ni sama sigurna za neke strvari npr. LD,
    a što se tiće pražnjenja, nudim drugu dojku svaka 2 do 3 sata ali mislim da ipak ne isprazni onu prvu, mislim da je to zbog početne prepunjenosti

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

draga jopaa, nisi nejasna, sve si super objasnila.
    super je sto nemas temperaturu, niti se bol siri prema pazuhu, jer su to dobre naznake da se ipak radi o nedovoljnom praznjenju tj. trenutnom zastoju mlijeka u kanalicima koji ce, najvjerojatnije, proci za 2-4 dana.

nastavi i dalje dojiti na zahtjev i obrati paznju da dobro ispraznis dojku prije nego sto ponudis drugu.
    kako je naglasak dojenja na jednoj strani, onoj gdje je zastoj (kod tebe je to desna dojka), moraš paziti da se druga strana ne zanemari te se i ona prepuni. ako beba ne želi puno dojiti i ako je više puta jela na začepljenoj strani, drugu je potrebno malo izdojiti ako počneš osjećati nelagodu od prepunjenosti, ali nikako do kraja, jer će to samo povećati buduću količinu mlijeka, nego tek toliko da nestane nelagodne napetosti.

dakle, kako bi te bolne kvržice o nestale, jako je važno da nastaviš što više dojiti na onoj dojci koja ima zastoj mlijeka. pri rješavanju zastoja mlijeka može pomoći:
    pravilan položaj bebe na dojci je vrlo važan – ako je dojenje tek na početku te majka nije sigurna, neka s nekim provjeri je li dobar položaj bebinih usta na bradavici i areoli,
    dojenje prvo na strani gdje je zastoj, jer beba na početku podoja najjače sisa,
    izdajanje nakon podoja, ali samo ako majka ima zaista preveliku zalihu mlijeka (obično u prvim danima nakon poroda), a ne može se riješiti zastoja dulje vrijeme (>24h), ili osjeća da se bol pojačava,
    masaža dojke po bolnom području prije i za vrijeme dojenja (masaža se obavlja na sljedeći način: dlanom se pritisne vrh bolnog područja, jačinom da se bol može izdržati, zadrži se taj pritisak dok se bol ne smanji, zatim se pritisne jače, ponovno pričeka da se bol smanji, i tako se postepeno pojačava pritisak koliko god se jako može. Tada se dlan tim pritiskom sklizne prema bradavici. Zatim se ponovi postupak, počevši malo bliže bradavici i tako sve do početka pritiska iznad same bradavice),
    primjena topline prije podoja, na bolno područje tokom nekoliko minuta (toplim kompresama, bocom s toplom vodom, toplim tušem, naginjanjem iznad ili umakanjem dojki u posudu s toplom vodom) ali ne dulje vrijeme, jer to može pojačati oticanje i upalu, nego samo prije podoja, da se rašire kanalići i omekšaju dojke,
    između podoja hladni oblozi ili listovi kupusa za olakšanje boli i smanjenje upale (listove mijenjati svaka dva sata) – mnoge žene imaju pozitivna iskustva s kupusom, no ne smije ga se primjenjivati ukupno više od 8 sati,
    odmor – po mogućnosti spremiti sebe i bebu u krevet, dojiti kad god beba hoće, opustiti se i bar na dan, dva smanjiti kućne i ostale poslove i uzroke brige i stresa,
    korištenje prostrane odjeće, labavog grudnjaka, ili uopće ne korištenje grudnjaka

sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Momze hvala, radimo po tvojim savjetima.

Danas dolazi patronažna pa neka pogleda je li položaj dobar (mislim da je) a mislim da će je i izvagat. Nisam sigurna jer ona od prije dvije godine vagu nije ni imala sa sobom, samo je pričala kako ona svoje sinove nije ni dana dojila i da ja slobodno napravim malo adapt. pa će to bebi biti kao kolačić.
    Ja sam je budala poslušala ali to je priča za sebe....

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

jopaa, ne daj da te patronazna obeshrabri. tvoja bebica je jos jako mala i stigne dobiti na kilazi. samo prati popisane i pokakane pelene i opce stanje bebe. i tocka na 'i' - doji na zahtjev!

a to da je adaptirano 'kolacic' za bebu, necu komentirati.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Samo da javim da je bila patronažna,neka druga fina ženica. L je dobila 50 g, od petka, izišla je sa 3150 a rođena 3300. Ona kaže da je to odlično, a ja sam u samo maloj nedoumici. Zar nije prosjek oko 170 g tjedno ili je to još prerano, ili se najbolje ne zamarati tim

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

jopaa, koliko tocno tvoja beba tezi sada?
    kazes da je dobila 50 gr - da li to znaci da je sada teska 3200 gr ili 3350?
    jer ako je teska 3350 gr, znaci da je dobila 200 gr za tjedan dana, jer se kao mjerilo uzima najniza tezina.
    La Leche League smatra da je 170 gr tjedno nekakav prosjek dobivanja na tezini u prvim mjesecima nakon poroda. no, za neke je bebe cak prihvatljivo i 113-142 gr/tjedno.

ukratko, nemoj se sada opterecivati vagom i tezinom. bitno je da tvoja beba doji na zahtjev, da pratis pelene i sve ce biti ok.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj jopaa prvotno napisa
    Samo da javim da je bila patronažna,neka druga fina ženica. L je dobila 50 g, od petka, izišla je sa 3150 a rođena 3300. Ona kaže da je to odlično, a ja sam u samo maloj nedoumici. Zar nije prosjek oko 170 g tjedno ili je to još prerano, ili se najbolje ne zamarati tim
    Ako je to prvo vaganje na toj vagi, ne možeš ga ni uzeti za mjerilo, jer se vage međusobno dosta razlikuju.

Nas je patronažna htjela vagati 2 puta u razmaku tjedan dana, ali je odustala nakon prvog vaganja jer se Andrija naočigled zbuckao u tih 7 dana.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ipak je 50 gr, sada ima 3200. I sama sam pomislila kako je to zapravo prvo vaganje na toj vagi ili je možda vaga usklađena s onom u rodilištu. Vidjet ćemo kako će opet pokazat, a situacija s pelenama je dobra.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jopaa, 3 stvari su pokazatelj bebinog napredovanja: visina, tezina i opseg glave. Ako su 2 od te 3 u redu, a beba opcenito dobrog zdravlja i dobro sise, nema razloga brinuti se.

Za sada nastavi pratiti pelene (6 mokrih, od toga 3 pokakane), ostalo ces vidjeti na kontroli s mjesec dana. Javljaj se ovdje kad god ti se ucini da nesto nije kako treba.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Da pitam ovdje, kad vec na ovom topicu ima mama koje doje lezeci, kako uspijete privuci bebinu glavu sebi u tom polozaju?
    Svugdje pise da ne treba ubacivati dojku bebi u usta nego privuci glavicu i to uspijevam dok sjedim, ali lezeci ne.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ne morate mi ovdje odgovarati, shvatila sam da imam jos pitanja o dojenju pa cu otvoriti svoj topic. Ispricavam se na duplom pitanju u dva topica.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Podižem ovu temu jer od pred par dana niti moja neće više sisati nikako osim ležećki i to u sobi na krevetu. Gladna je, vrišti i neće sisu dok je ne polegnem. Najčešće se tako i hranimo, ali sada mi je već frka s njom izlaziti van.
    Zanima me jesu li i kada bebe s početka teme počele ponovo jesti u svim položajima?

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Podižem ovu temu jer od pred par dana niti moja neće više sisati nikako osim ležećki i to u sobi na krevetu. Gladna je, vrišti i neće sisu dok je ne polegnem. Najčešće se tako i hranimo, ali sada mi je već frka s njom izlaziti van.
    Zanima me jesu li i kada bebe s početka teme počele ponovo jesti u svim položajima?
    Jesu, negdje s 10 mjeseci mogla sam opet dojiti kako sam htjela. Strpi se, a dotad...što da ti kažem, ja sam znala ležati na klupi u parku, spajati stolce u bircevima da legnem i tako...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sad sam pročitala svoj post u kojem od travnja u kojem piše da dojimo isključivo ležeći
    Greta sad ima godinu i još uvijek isključivo tako dojimo
    za nas drugi položaji ne postoje :/
    ako i uspijem u krilu to je jako kratko, najčešće povuče gutljaj, dva i to je to
    (ovo je kod nas stvarno dugaaaa faza )
    a momtobe, ovo za klupu u parku i za birc

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj nikolicc prvotno napisa
    sad sam pročitala svoj post u kojem od travnja u kojem piše da dojimo isključivo ležeći
    Greta sad ima godinu i još uvijek isključivo tako dojimo
    ako i uspijem u krilu to je jako kratko, najčešće povuče gutljaj, dva i to je to
    a jesam pismena

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj momtobe prvotno napisa
    Jesu, negdje s 10 mjeseci mogla sam opet dojiti kako sam htjela. Strpi se, a dotad...što da ti kažem, ja sam znala ležati na klupi u parku, spajati stolce u bircevima da legnem i tako...
    Ja nisam još pokušala leći nigdje. Njena pobuna traje svega par dana, a vani je hladno i mokro trenutno. Baš ću probati leći barem u autu. I to bi me spasilo.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj nikolicc prvotno napisa
    i mi tako, ležeći...

zadnjih par večeri je čak :shock: zaspao u krilu na ciki nakon puuuno natezanja, samo jer je već bio izmoren i probali smo SVE opcije uspavljivanja...

inače par gutljaja i vrišti da ga dignem, kad smo vani skida sve čime ga pokušam pokriti pa jako rijetko dojimo vani

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •