Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: igre u kojima NIJE naglaseno osjetilo vida?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno igre u kojima NIJE naglaseno osjetilo vida?

imate li kakve zgodne ideje za igre u kojima se potice VISE druga ostila - dodir, njuh, okus, osjetilo ravnoteze (to je po nekim teorijama osjetilo a ne vjestina) pa i sluh... a osjetilo vida je manje izrazeno? ili cak potpuno nebitno?

imam za sad samo:
    -masaza
    - kontakt-improvizacija i jednostavne akrobacije na podu - penjanje po mami i valjanje ter ucenje 'mekog padanja' i drzanja ravnoteze
    -hoopanje - kad bude jos malo veci
    -hodanje po spagi na podu
    -sviranje instrumenata
    -'sviranje'/bubnjanje po stvarima koje nisu nuzno instrumenti

ima li negdje neki dobar link ili knjiga sa igrama za djecu s osctecenjima vida i/ili sluha? tu bi moglo mozda biti dobrih ideja?
    radi li neko od vas s takvom djecom pa ima iskustva?

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

E,ovako...
    Mi smo se znali igrati sa voćem!
    Kupim po komad, dva od raznog voća - banana, nektarina, narandža, čak i grejp, pa onda kivi, šljive, grožđe...
    I sve bi to oprali/ogulili i ev. izrezali na kriške
    pa bih to svom sinu davala u ruke da osjeti kakvo je pod prstima, pa koja je razlika među njima,
    a kad to savladamo i kad bude više voljan za svježe voće u "golom" obliku,
    onda sam planirala da mu stavljam u usta komade a da on pogađa šta sam mu dala.
    I naravno, on meni isto!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

super igre s vocem :D

ja sam danas 'otkrila' igru LEPEZA:

uzme se prava lepeza ili napravi od papira, karata (mi smo se igrali nekim kartama pa mi je slucajno doslo)...
    on je bio samo u bodicu pa sam puhala lepezom na razne dijelove tijela i govorila 'lepeza hladi koljeno/stopalo/lice/jedno uho/drugo uho/lakat/prste...

pitala sam ga i 'sto sad lepeza hladi?' ali je toliko uzivao da mu nije bilo do ogovaranja... doci ce i to...

to sam mu radila i kad je bio beba sa gazom i lepezom...
    a sad smo na 2. nivou...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dobila sam jos dvije-tri igre (od kojih je jednu navela vec natasa) jer se raspitujem okolo:

here are some fun ideas:
    mostly age appropriate for about 3yrs and older:

1. blind fold grab bag: put blindfold on and put hand in
    bag and describe what you feel and guess what it is.
    can also be used for different grits of sandpaper
    glued onto different blocks or even different grits on
    one 20inch by 20inch by 1/2 inch flat piece of wood. can also do
    same exercise with different weights of blocks, put
    them in order of lightest to heaviest or what not.

2. can also blindfold and taste different fruits and
    guess what they are.

3. making natural beeswax candles with different
    essential oils is great for sense of smell.
    predlozila mi je da pogledam u montessori homeschool games pa idem jos malo cackati...
    ako neko zna kako se rade svijece od prirodnog voska mozda da to stavi ovdje...?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo davnih dana kupili u škrinjici jednu kutiju s raznim sadržajima... između ostalog - bilo je slaganje raznih geometrijskih likova u male okviriće.

ali - u paketu je i složiva kutija s rupom. u tu kutiju se stave svi oblici, i svatko treba prije nego izvadi predmet - pogoditi što ima u ruci (krug, trokut, pravokutnik, kvadrat, trapez....)

može se izrezati i obična kutija, i u nju se mogu staviti razni sitni predmeti koji se mogu prepoznavati dodirom...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo - tu su slike rekvizita (vecina se moze napraviti u kucnoj radinosti) i kratki opis kako se koriste, za razvoj kojih osjetila i vjestina su dobri...

poslijednje, navodjenje perlica na zicu (ali s povezom oko ociju) mi se bas cini zabavno...
    i boce - termalne, mirisne, raznih tezina, zvukova, tekstura - pa ih se slaze u parove ili gradira - mi je super i cini se jednostavno za izvesti... :D

http://get-me.to/monthome

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nasnime se razni zvukovi, od onih svakodnevnih u kuci (skripa vrata, telefon, suđe), uredu (zvuk tipkovnice...), na ulici (auto, hodanje), u prirodi (voda, zivotinje...) pa se moze povezivati sa slikom (naprave se kartice) izvora zvuka.

Dobre su igrice u kojima se osjetila medjusobno povezuju kao u ovoj.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma u skoro svima se povezuju no - posto smo u vrlo-vrlo dominantno vizualnoj kulturi tj audio-vizualnoj - nekako zelim sa svoje strane doprinjeti stimuliranje i razvoj, istancanost, fokus, svijest za druga osjetila kod luke...

iliti da ne vjeruje (samo) onom sto vidi i cuje...

nemam novca za skupe alternativne vrtice i skole gdje se dosta i sistematski radi na tome, a i nema ih puno na francuskom u mojoj blizini (na njemackom ima nesto)...
    pa cu taj dio posla/gusta dosta aktivno preuzeti na sebe...

no da - tvoja igrica, dijanam, mi je bas zanimljiva - bas sto je audio i vizualno prvo razdvojeno - pa se onda spaja...
    i sto je iz kucne radinosti pa se i mama igra... :D

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

isa jako voli da pripremimo zdjelice s vodom(različite temp) stavimo na pod,ugasimo svjetlo i onda umačemo ručice i govorimo:toplo,malo toplo,hladno,ledledeni
    jako voli te "temperirane" igre

kao i predmeti različite čvrstoće(to pred spavanje) kad legnemo,onda mu damo MM/ja predmet i on opisuje, topla/hladan,mekan/tvrd/,ružan/lijep,poznat/nepoznat itd.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

evo još jedne, nadam se da će biti odgovarajuća:

igramo se "buba, buba lazi, nešto nešto traži, traži traži traži...." ,
    pa sad, šta već, npr kosu ili koljeno ili petu ili prstiće,
    uvijek neki dio tijela ili odjeće koja je na njemu.
    Dok "buba, buba" "lazi" ja sa prstima šetam po Gabrijelu, pri tom ga to lagano bocka tj. škakilja,
    elem, uvijek se sva igra svede na beskrajno vrištanje od smijeha i igramo je u beskraj

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za veću djecu skakanje na jednoj nozi-za ravnotežu
    Igra "Ćorave babe"-za opip, sluh, snalaženje u prostoru
    Zavežu se djeci oči i ona sjede pa im se dodaje razne predmete pa pogađaju što je to

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možeš pripremiti u npr. platnene vrećice (koje se mogu i otvoriti) ili jednostavno u male posudice razne začine koje može okusiti i pomirisati

ili grupirati okuse: slatko, slano, kiselo, gorko i isprobavati, uspoređivati mirise, teksturu...("što sve može biti slatko?" "a slano?" itd.

oprezno s paprom

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    isa jako voli da pripremimo zdjelice s vodom(različite temp) stavimo na pod,ugasimo svjetlo i onda umačemo ručice i govorimo:toplo,malo toplo,hladno,ledledeni
    jako voli te "temperirane" igre

kao i predmeti različite čvrstoće(to pred spavanje) kad legnemo,onda mu damo MM/ja predmet i on opisuje, topla/hladan,mekan/tvrd/,ružan/lijep,poznat/nepoznat itd.
    jao sad si me podsjetila igru koju moja starija obožava (manja je baš ne kuži, nego samo prati stariju) :toplo-hladno, ono kad se neki predmet sakrije pa ga suigrač traži prema principu " hladno, ledeno, hladno, sve toplije i tolije, vruuuće...)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •