Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Opasnost zaraze hepatitisom C

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Opasnost zaraze hepatitisom C

MM-ov brat ima hepatitis C, a živi sa svekrvom koja ga čuva kod sebe kući. Šogor je još uvijek u bolnici no ovih dana treba izaći van tako da će od sada dolaziti u fizički kontakt s Patrikom dok ga svekrva čuva. Znam da se zaraza može prenijeti putem krvi no mene je upravo zato strah i ne znam do koje mjere zaštiti dijete, a da ne pretjeram? Patrik se nije cijepio protiv hepatitisa jer se rodio taman prije nego je cjepivo ušlo u redovan program. Htjela bih ga izbjeći koliko god mogu, ali strah me moguće zaraze. Imate li kakvih prijedloga ili savjeta? Koje sve mjere zaštite poduzeti? Hvala!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Uh.....Ne znam sta bih ti rekla, ali ja bih ga dala u vrtic. Nezgode se desavaju ili se ne moraju desiti, ali ja ne bih imala petlje izlagati ga svjesno takvom riziku.
    Sorry....

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vrtić ne dolazi u obzir, Patrik je još premal, a i ne želim odvojiti dijete od strica ili ga učiti da se od bolesnih ljudi bježi. Željela bih stvoriti uvijete za siguran suživot. Hepatitis se ne daj Bože mogao dogoditi i MM ili meni i što bi onda? :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

djeca se cjepe protiv hepatitisa B po redovnom kalendaru, to ti nije ista stvar
    a da pitaš pedijatra šta misli kako da zaštitiš dijete?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nema cjepiva protiv Hepatitisa C.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ah jesam blesava Nemojte mi zamjeriti. Nisam nikada ni proučavala ta cjepiva hepatitisa kad me nisu do sada zanimala. To onda odpada, zanemarite.
    Doktora ću svakako pitati, ali željela bih i vaša iskustva ili mišljenja.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja ti cestitam na takvom stavu, ali nemam pojma o "mjerama zastite"...posto ti svekrva vec cuva Patrika, mjere zastite sigurno postoje i ubojita sredstva (nozevi igle) nisu na dohvat ruke. A tvoj sogor ce onda sigurno znati kako da malenog ne izlozi nekom riziku....kada se brije npr. ili kad se posijece, da zastiti ranice, a u medjuvremenu...da nema kontakt sa njim.
    Mozda i da popricas sa nekim ko ima slicnu situaciju....postoje li neke dodatne mjere zastite.
    I sretno u svakom slucaju.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam iskustva, ali da se nadjem u takvoj situaciji, pretrazila bih net i naucila o suzivotu sa zarazenima.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko je meni poznato, hepatitis C se prenosi putem krvi, ali ne prenosi se socijalnim kontaktom. Znači ne može ga dobiti ako zagrli i poljubi strica, ili npr. popije vodu iz čaše iz koje je pio stric i sl. (ali nadam se da će me netko kompetentniji ispraviti ako sam u krivu)

Bitno je paziti da dijete ne dira krv ako se zaražena osoba povrijedi i paziti da ga maleni ne ugrize do krvi. Čini mi se da to i nije problem izbjeći

Poznajem dvije osobe koje imaju hepatitis C, obje žive normalno u svojim obiteljima, bez nekih pretjerano rigorozih mjera sigurnosti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/h...c/faq.htm#2a1b

Pricas engleski?

Ovdje ima dosta informacija o suzivotu sa oboljelima....i nesto zanimljivo (meni ne bi palo napamet)...Kaze da i sasusena krv moze biti zarazna od 16 sati do 4 dana, te da su cetkice za zube potencijalna prijetnja jer na njima zna ostati krvi iz desni...

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

javi se udruzi hepatos

www.hepatos.hr

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Iako je pohvalno što dijete ne želiš odvojiti od strica realno je sagledati situaciju sa svih strana i na temelju informiranosti o rizicima donijeti odluku (vjerujem da ti stric neće zamjeriti, što god odlučila).

Ja bih se na tvom mjestu dobro raspitala o svim mogućnostima prijenosa bolesti, eventualnog cjepljenja i rizicima koje nosi.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

U užoj obitelji imam slučaj hepC i možeš pripaziti da dijete ne pije iz iste čaše, ne ljubi ga u usta, ne jede za njim iz iste žlice ili pinjura odnosno vilice, i takve stvari.
    Ne moraš se pribojavat fizičkog kontakta, da ga poljube jedan drugog u lice u lice, ma više-manje normalan odnos.
    A i tvoj diver bi trebao (savjesno) pripaziti šta radi i kako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    U užoj obitelji imam slučaj hepC i možeš pripaziti da dijete ne pije iz iste čaše, ne ljubi ga u usta, ne jede za njim iz iste žlice ili pinjura odnosno vilice, i takve stvari.
    Ovo sve vrijedi za Hepatitis B, ali ne i C.
    Hepatitis C prenosi se isključivo krvlju, teško ga je dobiti čak i putem spolnog odnosa.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Iako je pohvalno što dijete ne želiš odvojiti od strica realno je sagledati situaciju sa svih strana i na temelju informiranosti o rizicima donijeti odluku (vjerujem da ti stric neće zamjeriti, što god odlučila).

Ja bih se na tvom mjestu dobro raspitala o svim mogućnostima prijenosa bolesti, eventualnog cjepljenja i rizicima koje nosi.
    potpisujem. cak bih porazgovarala sa stricem. i objasnila mu svoje strahove/nedoumice (nakon sto bi se dobro informirala)

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Opasnost zaraze hepatitisom C

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    MM-ov brat ima hepatitis C, a živi sa svekrvom koja ga čuva kod sebe kući. Šogor je još uvijek u bolnici no ovih dana treba izaći van tako da će od sada dolaziti u fizički kontakt s Patrikom dok ga svekrva čuva. Znam da se zaraza može prenijeti putem krvi no mene je upravo zato strah i ne znam do koje mjere zaštiti dijete, a da ne pretjeram? Patrik se nije cijepio protiv hepatitisa jer se rodio taman prije nego je cjepivo ušlo u redovan program. Htjela bih ga izbjeći koliko god mogu, ali strah me moguće zaraze. Imate li kakvih prijedloga ili savjeta? Koje sve mjere zaštite poduzeti? Hvala!
    imas li dovoljno povjerenja u svekrvu i sogora da ce odgovorno postupiti ako ikad dodju u priliku koja izgleda i malo rizicno? Ako porazgovaras s njima i zakljucis da imas, ja ne bih puno brinula.
    Vjerojatnost zaraze je zaista gotovo nepostojeca. Moja sogorica ima hep.C, rodila je troje djece, zivi s njima i mojim bratom svakodnevno, i nije nikog zarazila.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    Ovo sve vrijedi za Hepatitis B, ali ne i C.
    Hepatitis C prenosi se isključivo krvlju, teško ga je dobiti čak i putem spolnog odnosa.
    da znam (ovako mi radimo, jer jednostavno toj osobi nije ugodno ako djeca rade nešto od navedenih radnji) ali ona je zabrinuta, pa ako je ovo tješi onda dobro. A bilo da je A, B ili C uvik ona riječ hepatitis zvoni u ušima :/
    a i našla sam stranicu o hepatitisu C pa nek pogleda, a piše da je najveća opasnost u krvi.

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

http://hepatitis.16.forumer.com/index.php

evo ti link na forum iako zbilja nema razloga da budes zabrinuta. osoba koja je zarazena zna opasnosti i sigurno pazi. imam u uzoj obitelji isti slucaj i uopce se ne brinem. socijalnim kontaktom se ne prenosi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I naš blizak obiteljski prijatelj je imao hepatitis C (izlječen je novim, eksperimentalnim lijekom ), normalno je bio u kontaktu s Kalebom dok je Kaleb još bio beba i uopće se nisam opterećivala time. Mi smo u bliskom kontaktu s njim već godinama. Inače, ima ženu i dijete, ni oni nisu dobili hepatitis od njega.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi imamo nekoliko osoba iz blize okolice (jednu u obitelji) koje imaju Hep C. Nasi prijatelji, oboje imaju Hep C (bivsi ovisnici), a djeca nemaju i svi normalno zive. Mislim da je ova preporuka o nazivanju udruge Hepatos sjajna, informiranost je najbolja preventiva.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Hepatitis C se prenosi putem krvi (transfuzije krvi, ubod, operacije, transplantacije itd. itd.), preko majke na dijete (u trudnoći), te izuzetno rijetko seksualnim putem.
    Osim prevencije izlaganja djeteta zaraženom krvi, nemaš drugih načina...
    Cjepivo je još u eksperimentalnoj fazi.
    Možeš se konzultirati s infektologom u vezi EVENTUALNE primjene hepatitis C- specifičnih imunoglobulina. To se inače daje kao profilaksa zarazi hepatitisom C kod ljudi koji su u visoko rizičnim skupinama da dobe infekciju njime (bolesnici na hemodijalizi, bolesnici kojima će se raditi transplantacija nekih organa, bolesnici koji često primaju transfuzije krvnih derivata ili imaju bolesti koje im ruše imunitet, ljudi čiji spolni partner ima infekciju virusom hepatitisa C...). U svakom slučaju, posavjetovati će te da li smatra da ima za time potrebe (osobno mislim da nema, ali on je tu kompetentniji od mene... )

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Becky prvotno napisa
    Hepatitis C se prenosi putem krvi (transfuzije krvi, ubod, operacije, transplantacije itd. itd.), preko majke na dijete (u trudnoći), te izuzetno rijetko seksualnim putem.
    hepatitis C se ne prenosi sa majke da dijete.
    Do zaraze moze doci jedino u trenutku poroda ako dodje do krvaranja ( sto se desava u vrlo malom broju slucajeva ). Inace, djeca cije su majke bile HCV pozitivne u trudoci su i sama pozitivna na antitijela, ali nemaju virus. Sto me uopce dovodi do pitanja za autoricu posta. Dali je osoba za koju kazes da "ima hepatitis C" pozitivna na antitijela ili virus? dali ta osoba uopce to zna? Dosta ljudi se nakon sto dobiju nalaz pozitivni na hep C, boje ili ne zele raditi dodatne pretrage, a nekada se ispostavi da su ga u biti vec prebolili ( sto ce reci da ne mogu nikoga niti zaraziti )

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Aphro prvotno napisa
    Citiraj Becky prvotno napisa
    hepatitis C se ne prenosi sa majke da dijete.
    Do zaraze moze doci jedino u trenutku poroda ako dodje do krvaranja ( sto se desava u vrlo malom broju slucajeva ). Inace, djeca cije su majke bile HCV pozitivne u trudoci su i sama pozitivna na antitijela, ali nemaju virus. Sto me uopce dovodi do pitanja za autoricu posta. Dali je osoba za koju kazes da "ima hepatitis C" pozitivna na antitijela ili virus? dali ta osoba uopce to zna? Dosta ljudi se nakon sto dobiju nalaz pozitivni na hep C, boje ili ne zele raditi dodatne pretrage, a nekada se ispostavi da su ga u biti vec prebolili ( sto ce reci da ne mogu nikoga niti zaraziti )
    Kad kažem "ima hepatitis C", mislim da ima virus. Izraz "pozitivan na hepatitis C" (a obično se u javnosti misli na pozitivna protutijela) je neprikladan i neinformativan, jer: prisutnost protutijela samo znači da je organizam sada/ ili je bio u kontaktu s virusom, a to sugerira potrebu da se radi HCV- RNK (iz krvi a po potrebi i iz jetre) čije prisustvo dokazuje prisutnost virusa sada i znači infekciju (akutnu ili kroničnu) a samim time i zaraznost za druge.
    Evo ako postoji nepovjerenje u ono kaj sam napisala, da se "pokrijem" citatima iz službenih stručnih knjiga/ udžbenika
    Što se tiče prijenosa s majke na dijete intrauterino: citat iz knjige "Infektologija", autor teksta prof.Palmović (Klinika za zarazne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu, uža specijalnost su mu hepatitisi):
    "...Vertikalna transmisija HCV-a može se odigrati intrauterino, u samom porodu i nakon rođenja dojenjem. Ipak se to događa vrlo rijetko (oko 5%), ugrožena su djeca od viremičnih majki..."
    Opaska: viremija znači prisutnost virusa u krvi; vertikalna transmisija znači prijenos s majke na dijete.
    Citat iz knjige "Pedijatrija", autor teksta prof.Mardešić: "...drugi način prijenosa hepatitis C virusa je vertikalni prenatalni ili perinatalni prijenos od majke na plod..."
    Točno je da mnoge osobe ne znaju da su zaražene virusom hepatitisa C, upravo zbog vrlo blagih simptoma, i opet citat iz "Infektologije", autor isti:
    "...Akutni hepatitis C (AVH-C) najčešće se manifestira u anikteričnom (lakom) kliničkom obliku bolesti. Od simptoma dominira neobjašnjiv umor u trajanju od nekoliko dana, obično uz nešto slabiji apetit. Ostali klasični simptomi akutnog virusnog hepatitisa slabije su izraženi (mučnina, povraćanje, težina i mukla bol u epigastriju, zimice, umjereno povišena temperatura, osipi, artralgije). Zbog tog se razloga dijagnoza AVH-C rijetko postavlja, a u bolnicama se praktički takvi bolesnici ne nalaze..."
    Zato se bolest može i preboljeti "u hodu" (ili: tijelo je virus eliminiralo) pa bolesnici kao dokaz preboljenja imaju prisutna samo protutijela dugi niz godina, i takvi bolesnici nisu zarazni za druge. Na žalost, hepatitis C ima visoku stopu prijelaza u kroničnu infekciju (osobito u djece) i cirozu jetre. Bolesnici s kroničnim hepatitisom imaju trajno prisutan virus u jetri, koji trajno ili povremeno prodire u krv, kada su i zarazni za druge.
    Evo još malo citata koji poptkrijepljuju gore napisano:
    "...Prvi biljeg HCV-infekcije nalaz je HCV RNK u serumu PCR-tehnikom, koji se može naći već tjedan dana nakon ekspozicije. Protutijela (anti-HCV) mogu se dokazati nešto kasnije, obično u trećem tjednu bolesti. Kod bolesnika s AVH-C kod kojih dolazi do izlječenja (10 do 50%).......HCV RNK nestaje iz seruma, a protutijela (anti-HCV) ostaju pozitivna dugo vremena..."
    "...Kod mnogih bolesnika nakon akutne faze bolesti (50 do 90%) odmah slijedi kronični hepatitis C (KH-C)..."
    "...I kod bolesnika s kroničnim hepatitisom C viremija je prisutna povremeno ili trajno..."

One ljude koji se boje ili ne žele testirati :shock: smatram jako neodgovornima- i prema sebi, a ponajviše prema ljudima koje potencijalno mogu zaraziti...
    Nadam se da sam ti odgovorila?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Becky, opsiran post krivo si me shvatila, nisam imala pitanje za tebe, vec za autoricu topic-a ( krivo sam se izrazila ).
    Na zalost moje znanje o svemu tome ne dolazi iz knjiga, statistika i ostalih prirucnika, vec iz iskustva. Ipak, sigurna sam da ce nekome tvoj post dobro doci.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

No frks 8) (krivo sam shvatila)
    Ako mogu pomoći, rado...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Aphro prvotno napisa
    Dali je osoba za koju kazes da "ima hepatitis C" pozitivna na antitijela ili virus? dali ta osoba uopce to zna? Dosta ljudi se nakon sto dobiju nalaz pozitivni na hep C, boje ili ne zele raditi dodatne pretrage, a nekada se ispostavi da su ga u biti vec prebolili ( sto ce reci da ne mogu nikoga niti zaraziti )
    Provjerit ću ovo. Šogor je još u bolnici i tek su mu ustanovili dijagnozu no još nisu potpuno sigurni pa sada ponovno čekamo nalaze. Problem je što mi sve prenosi svekrva koja strašno brka pojmove i izraze ( umjesto braunile rekla je da ima fontanelu u ruci ) a nemam prigodu iz prve ruke čuti informaciju.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala vam na informacijama i linkovima. Najviše se iskreno pribojavam te skorene krvi i slučajnih porezotina, ogrebotina jer što se higijene i čistoće tiče moja svekrva je stvarno uredna i pedantna žena, koja sve dezinficira, riba itd.

Luna hoćeš mi molim te napisati, može i na pp, kakva je to metoda liječenja u slučaju da zatreba.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ZENE TO NIJE TAKO LAKO PRENOSIVA BOLEST!
    PRENJETI SE MOZE SAMO DIREKTNIM KONTAKTOM KRV NA KRV!
    TAJ HEPATITIS SE OBICNO VEZE ZA NARKOMANE I ODMAH SVI DIZU PANIKU,MOJ MUZ JE PREBRODIO TO SVE A VIRUS JE POKUPIO KOD STOMATOLOGA,ZATO UVIJEK INSISTIRAJTE NA STERILIZACIJI INSTRUMENATA KOJIKO GOD VAM TO BILO NEPRIJATNO!

Kada su u pitanju djeca vazno je da se nekoristi isti pribor za nokte(jer je moguce da je zarazena osoba predhodno se posjekla pa neko slijedeci kada se posjece istim makazicama moze doci do zaraze) ,
    da djete neuzme cetkicu za zube od zarazene osobe itd, znaci opasne su samo one stvari kojima se moze posjeci!

AKO JE NEKOGA BAS STRAH KADA DOLAZI U KONTAKT SA ZARAZENOM OSOBOM U APOTEKAMA SE MOZE NACI SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU PREDMETA KOJI UBIJA VIRUS HEPATITISA C-

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Luna hoćeš mi molim te napisati, može i na pp, kakva je to metoda liječenja u slučaju da zatreba.
    lijecenje je standardno interferonom i pokriva ga socijalno.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Da li znaš na koji je način šogor dobio hepatitis? Jer i to je bitna stavka da se prepozna karakter osobe. Ja sam kao mlađa hodala sa bivšim narkomanom(koji i nije bio tako bivši). on je također imao hepatitis c. Kad sam se malo osvjestila shvatila sam da se on baš i nije bojao za moje zdravlje a ja sam mu vjerovala jer bih ja na njegovom mjestu učinila sve da zaštitim drugu osobu. Ali ja nisam narkomanka.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja poznanica ima hepatitis C, i troje djece... nitko ga nije dobio
    Jedino nije smjela dojiti

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Vrtić ne dolazi u obzir, Patrik je još premal, a i ne želim odvojiti dijete od strica ili ga učiti da se od bolesnih ljudi bježi. Željela bih stvoriti uvijete za siguran suživot. Hepatitis se ne daj Bože mogao dogoditi i MM ili meni i što bi onda? :/
    možda i nije premalen,a ti ne moraš dijete odvajat od strica niti od bolesnih ljudi...jednostavno ga daš u jaslice...
    ne spominješ kako je stric bolestan,a niti to navodiš kao razlog odlaska djeteta u jaslice...
    sama odvaži što je najbolje za dijete...
    na taj način bi mogla kontrolirat na neki način njihov kontakt ...
    ali ti si mama i ti odlučuješ ne mi...
    mi smo tu za tebe

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •