Stranica 10 od 15 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 712

Tema: mrena na oku??

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Koliko se kod nje čeka na privatni pregled? jel ponedjeljkom popodne u Henč?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Nemam pojma gdje i kada je Dorešić privatno. Mi stalno idemo na Sv. Duh utorkom.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

postoji centar za strabizam na Rebru, to je sve što ima kod nas.

vid se navodno može razviti i kasnije, naišla sam neke studije gdje su se radile intenzivne vježbe za vid uz okluziju boljeg oka u 40tim godinama, i vid se drastično poboljšao.
    prije se vjerovalo i da razvoj mozga traje samo u ranoj dječjoj dobi. kasnije su se te granice pomicale, da bi se danas govorilo da u djetinjstvu se dogodi intenzivni razvoj, dok je kasnije moguće uz stimulaciju stvoriti još sinapsi. tako isto i za vid.
    stavim link s neke alternative kasnije, da pročitate. ulilo mi je nadu da za nas nije sve izgubljeno kako sam mislila, jer prve dvije godine života nam korekcija uopće nije funkcionirala (ili je nije bilo, ili nije bila kako treba).

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

evo nešto sam pronašla, kome se da čitati
    http://www.psychologytoday.com/blog/eyes-the-brain
    http://www.fixingmygaze.com/
    uz ovo se u mojim bookmarksima nalazio i link za meni jednu dragu stranicu (pronašli ideje za okluziju preko naočala, home made flastere...)
    http://littlefoureyes.com/resources/

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Hvala vmama.
    Tomika, jesi li ti mozda uspjela pronaci neka istrazivanja o phpv-u za postoperativnu fazu? Sve sto uspjevam pronaci je dosta opcenito i uglavnom je o samom nastanku.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Super, hvala Vmama, proučit ću to.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

o samom nastanku ne znam baš nešto..
    Što se tiče postoperativnog oporavka znam ono što pročitam na yahoo grupi o PHPV-u. Preporučila bih ti da se učlaniš ili barem posjetiš stranicu

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Ja sam nasla dosta o nastanku. Pise da nije naslijedno i da nije povezano ni s cim nego da jednostavno nastane kao "error" u razvoju oka.
    Pogledat cu yahoo. Hvala ti.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Tamo sam pročitala iskustva već odraslih ljudi i ono za vid da se naglo pogoršao nakon okluzije.. Dopisujem se i s mamom koja živi u Kanadi, a rodom je iz Dubrovnika. Dijete je bilo na operaciji otprilike kada i mi.. Oni su isto imali problema kasnije, s tlakom, nisu ugrađivali leću..

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Koliko sam vidjela uglavnom se ne ugradjuju lece kod ovako male djece, pa mi bas i nije svejedno sto se toga tice...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

To ovisi o doktorima; kako kaže Dorešić postoje dvije struje; jedni su za ugradnju, drugi protiv. Očito i jedno i drugo ima i prednosti i nedostatke; jedno za sobom vuče upale, a drugo visoki očni tlak.. Ono što znam da Pfeiffer preferira dugotrajno kapanje što zbog tlaka, što zbog upala.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nažalost, svaka intervencija u oko vuče i tlak i upalu, uz ostale neželjene cirkusarije. Samo kod ugradnje IOL još postoji opasnost srastanja membrane za novu leću. A rizik za komplikacije je dugoročan, ovako ili onako. Ono što mene zanima koliko dugo se održi vid s IOL.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj kate prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što mene zanima koliko dugo se održi vid s IOL.
    meni su rekli da jednom kad ugradi trajnu IOL, da je to za cijeli život. plus što je dr. Krković u Osijeku spominjao da će mu uz IOL trebati i bifokalne naočale (radi dodatne prilagodbe za čitanje), dok su ovi u vinogradskoj samo odmahnuli rukom na to, nisu ni komentirali, tak da ne znam što misle o tome, i je li to kod njih praksa.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znam da je IOL kao leća vjer trajno rješenje, ali koliko se održi sam vid zbog svih drugih komplikacija.
    Ali možda bolje o tome ni ne razmišljati, moramo vjerovati u najbolje. I nama je dr rekla da će vjer trebati naočale za čitanje.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

rečeno mi je da komplikacije uglavnom nastanu u dječjoj dobi. sve loše što može degradirati vid, ali i šansa za što bolji razvoj vida i korištenje tog vida je u djetinjstvu.
    kasnije glaukom može uništiti vid, kao Vbaki npr. ona je na jednom oku imala djelomičnu mrenu, i zbog toga je imala poprilično dobar vid na tom oku, bez obzira na kasnu operaciju. međutim, imala je glaukom, i nakon drugog poroda joj je skočio tlak i uništio živac baš na tom boljem oku, tak da od onda na to oko uopće ne vidi. na drugom oku joj se vid nije mijenjao od djetinjstva.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nikako ne mogu shvatiti zašto nitko ne upozorava roditelje na važnost ranog očnig pregleda dok se još puno može učiniti, u fazi razvoja oka. Upute te zubaru, ortopedu po uloške.. a oko koje toliko važno, ništa. Redovito roditelji ne idu oftalmologu prije škole, to bi bio čisti egzibicionizam, kao ne treba jer ja ne nosim naočale, helou?! Npr. jedna medicinska sestra u vrtiću bi već mogla sama puno slučajeva preusmjeriti lječnicima.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Slazem se kate! Djeca bi trebala vec s mjesec dana na rutinski oftalmoloski pregled, za pocetak da se vidi je li sve ok. A onda, kada vec mogu suradjivati, i na provjeru vida! Ovako, ako i imaju problema s vidom roditelji tek nesto mogu vidjeti kada djeca krenu u skolu.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja bih taj pregled uvela u rodilišta!
    već i običan pedijatar običnom lampicom može pogledati oči, i vidjeti mrenu ili PHPV. a baš kod tih dijagnoza je presudno da operacija bude što ranije, čak unutar prvih tjedana života.
    ja sam u rodilištu napomenula, i rečeno mi je da se s bebinih mjesec dana javim oftalmologu, da ranije jednostavno nema smisla, jer ne operiraju tako malu djecu. kad smo stigli, dreknuli su da gdje smo do sad, da je stvar hitna, a oni bukirani nekoliko mjeseci unaprijed...

mi smo danas na pregledu u anesteziji imali i operaciju. na filtracijskom mjehuriću su se stvorile priraslice, pa je dr. to počistio, i stavio nekakav "lijek", 5-nitrozo-nešto, spominjala je u nazivu "needle" koji otpušta tu tvar, koja će potaknuti mjehurić da se pročisti i ponovo profunkcionira. sutra nam pokazuju nekakve masaže za oko, pa ću više pitati. V. je opet jako loše podnio anesteziju, pa nisam mogla ništa od njega. što je stariji, imam osjećaj da je gore, a nekako sam si zamislila da će biti obrnuto...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pazi mene, ne 5-nitrozo, pomiješalo mi se sve (učim ovih dana...) nitro-nešto.
    ne znam na koji način bih to izguglala, ne pronalazim ništa

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

vidim da uopće nisam zapamtila dobar naziv :D nije ni čudo. čini mi se da se radi o ovome
    http://www.meajo.org/article.asp?issn=0974-9233;year=2010;volume=17;issue=4;spage=369;epage=3 73;aulast=Mohamed
    n
    avodno je učinkovito. držite fige!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Vmama ja stvarno ne znam gdje nalaziš toliko snage, sama!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

I da, što se tiče pregleda, većina roditelja sama skuži, a u rodilištima ništa...

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Tocno tako, vec u rodilistu se moze vidjeti je li zjenica bijela ili crvena... A taj pregled traje otprilike 10 sekundi.
    Vmama, drzim fige da sve bude ok i da vam sve napokon krene na bolje.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kako je teško podnio anesteziju, misliš psihički? Moja je s 3 godine nakon buđenja tresnula moj mobitel svom snagom od zid i bacala se, trgala dren s ruke..Godinu dana kasnije na drugoj kao da ništa nije bilo.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

psihički je uvijek koma, ali samo prvih par sati, dok ne dođe k sebi. zadnja dva puta je povraćao, bilo mu je baš fizički loše, zelen u licu i malaksao. živnuo je tek jutros.
    jutros na kontroli su rekli da su jako zadovoljni, da oko izgleda super. na opip im djeluje da je tonus normalan, oko više nije tvrdo kao kamen, a i vidi se na očigled da je manje.
    pokazali su nam masaže, bit će frke s tim, poprilično je neugodno, isprobali smo na sebi. kapamo i maxidex 6x dnevno, kontrola tlaka za mjesec dana...

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Samo neka ide na bolje vmama! Drago mi je zbog vas!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kate jeste napravili sve nalaze za 12. mjesec? Približava se dan odlaska...
    Momum kako ste?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Rekla je dr iz belgije da ne trebaju ni nalazi ni posebne pripreme, samo kapanje 4x dnevno sa dexa 7 dana ranije. Ako prođemo kontrolu u petak na rebru, idući vikend krećemo.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Kate, kako idete? Jeste nasli hotel?
    Tomika, cini mi se da ide na bolje. Jos uvijek kapamo 4x dnevno tobradex i mydryacil. Membrana se povukla sa sredine zjenice, jos su nam ostale priraslice (s jedne strane su se i one djelomicno povukle). Tlak je za sada ok. Mjerimo ga jednom tjedno. Zatvaramo oko 70% budnih sati i cini mi se da ima nekog napretka. S jedne strane u zjenici i dalje vidim da se bijeli kao da je ostatak onog phpv-a... Nije valjda da se opet stvara...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

MoMum, PHPV se ne može opet stvorit, može se stvoriti sekundarna katarakta, tj. membrana, priraslice, ožiljkasto tkivo...
    nama se sve bijelilo kod svake upale iza operacije, oko se nije moglo ni pregledat dok se to nije riješilo.
    samo kapajte

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Do sada ni jedan pacijent dr. Tassignon nije imao sekundarnu mrenu (koja se rješava YAG laserom), to i je jedna od prednosti "bag in the lens" metode. Važno je sad raskinuti te sinehije, pa je ključan Mydriacyl, intezivno bez preskakanja.

Idemo autom, predugo smo tamo, prespavat ćemo u Frankfurtu, a odsjest ćemo u Antwerpenu, u centru.
    Onaj Basilic je 80E po danu, a bezveze. Best Western u Edegemu je popunjen, a taj mi se čini najbolje rješenje.
    Ima milijon hotela, a sve popunjeno, valjda zbog blizine Brisela.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Super da idete autom. To je bila i moja zelja, ali su me odgovorili jer je ona bila premalena.
    Vmama, hvala za info. Sada kako joj se pocela zjenica malo siriti ugledala sam to na jednoj strani.
    Posljednje uređivanje od MoMum : 24.11.2011. at 10:31

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Odluka je pala (na kraju mi kao roditelji konačno odlučujemo), idemo u Belgiju. Pitam se kako si onda mi roditelji možemo dozvoliti da ne znamo sve detalje, ako roditelj na kraju odlučuje.

Zadnja kontrola u Belgiji nam je na Svetu Luciju, zaštitnicu očiju i vida. A vraćamo se točno na dan saznanja prije godinu da imamo mrenu.
    Tlak je OK, 13.

Slijedi kapanje 4x Maxidex i 4x Naclof kao priprema za samu operaciju.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Kate, drzimo vam fige da sve super prodje!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

želim vam uspjeh i što manje stresa!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kate, držimo fige da sve prođe ok!
    i čekamo novosti

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala cure, sreća nam je zbilja potrebna. Rizici su toliki, da smo pravi hazarderi.
    Javim se kad se vratimo, očekujte vijesti od nas 16.12 navečer.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kako ste svi?
    MoMum, ima kakvih pomaka na bolje?
    nadam se da nam je kate u Belgiji s curicom, i da su oke bez upale.

mi primjećujemo neka poboljšanja.
    tlak je izgleda naglo pao, oko je normalnog tonusa čak i bez masaža, što je super, jer su te masaže jako boljele. baš mi je laknulo. samo da se tako nastavi, možda bi se riješili i uzaludnog kapanja.
    i čini mi se da su nove naočale super pogođene, primjećuje detalje po kući koje do sada nikad nije komentirao, kao figurice na policama koje su visoko gore, neke detalje na slikama po zidu... gledao je crtić s nekih 5 metara udaljenosti od televizora, i pitao zašto autići imaju oči i usta. radi se o Vatrogasvu Vijeki, kojeg je gledao već puno puta, i nikada do sad nije pitao ni za oči, ni za usta.
    isto tako, kad smo izašli iz optike, ušli smo u pekaru. izvalio je da zašto teta ima usta. bilo mi je malo i neugodno, dok se nisam sjetila da je on takve detalje mogao primjetiti samo na udaljenosti manjoj od jednog metra. tak da sam se samo nasmijala, a prodavačica nas je malo čudno gledala :D valjda joj je izgledao preveliki za postavljanje takvih pitanja :D

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Vmama sretni mo zbog vas!! Toliko stvari! Većina ljudi uopće ne kuži koje su to situacije, problemi...
    Nama je konkretno sada razdoblje jako kritično; flaster maksimalno 3 sata, a treba minimalno 5, komentira leću i svjesno se pika u oko... katastrofa!! Ne znam je li to isključivo zbog mentalnog sazrijevanja ili je možda neka promjena na oku?! Čekamo pregled i novu leću pa ćemo vidjeti.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Vmama, odlicne vijesti... Vidis da je sve moralo krenuti na bolje! Radujem se zbog vas.
    Tomika, cura je sada vjerojatno veca pa se zato tako i ponasa... I ja mislim da ce biti sve teze s flasterom sto bude starija.

Nama je tlak i dalje dobar. Mjerili smo prosli tjedan, ovaj nismo uspjeli. Kapamo i dalje 4x dnevno. Zjenica se malo prosirila pa se nadamo da ce biti ok. U medjuvremenu nam se i leca bila malo nekako "iskrivila" kao da se jednim dijelom pomjerila prema naprijed, ali je kasnije sve bilo uredu. Polako cemo smanjivati kapanje ako sve bude dobro na pregledu slijedeci tjedan.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

vjerujem da nije toliko do leće, koliko do svjesnosti da je ona u oku. sve mi se čini da je razdoblje između prvog i trećeg rođendana najgore što se svega tiče, i flastera, i kapanja, i leća...
    mi smo se preporodili odkad mu se mogu stvari lijepo objasniti. jedino strah od doktora i bolnica je sve gori :/
    neki dan smo bili na traumi, slikati nogicu, cijelo vrijeme se tresao, grčevito držao za dedu i vikao da neće zeleni balon (anestezija)

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Uzas! Jadni su od malena tako isprepadani...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Momum, od sada samo pozitivne vijesti očekujemo! Najgore je iza vas!
    Vmama, vjerujem da je to razlog, a opet znaš kako je, bojiš se svake promjene! Vidjet ćemo sada na pregledu.. Meni se isto čini da je prvenstveno razlog to što je starija i kuži da ima nešto u oku pa reagira..

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Hvala Tomika, mislimo pozitivno, iako prije svake kontrole imam nevjerojatnu tremu...

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Bok cure, evo i mene. Nemam puno vremena za detalje i tipkam sa moba, ali evo ukratko:
    mama dvije jednojajčane blizanke, 8 mj, rođene sa obostranom kataraktom. Jedna je operirana na Rebru, došlo je do komplikacija (fibroza, srastanje zjenice, priraslice za kapsulu leće...) Drugu smo odlučili operirati kod Pfeifera (i ovoj prvoj će trebati nova operacija, ali jednostavno ne možemo sve odjednom).
    Ono što me zbunilo je predračun iz Slovenije na kojem piše da je operacija 2360 e po oku, sveukupno preko 4700 e, i fakat mi nije jasno zašto je svima koje znam 1500 a nama 2300? Čak nam je i sama anesteziologica neki dan rekla da računamo oko 3000 e sve skupa. Sad mi ova što je pisala predračun kaže da sam krivo razumjela, da je ona valjda mislila 3000 jedno oko...
    Uglavnom, ne piše ništa, nema stavki, samo cifra.
    Sad ne znam jeli poskupilo ili šta, nisu spominjali ugradnju leća niti nikakve dodatne pretrage. U utorak idemo u bolnicu, u srijedu operacija, oba oka skupa. Jako sam uzbuđena i znam da smo u najboljim rukama, samo ne znam zašto je toliko skuplje i zašto moram platiti unaprijed, a ne nakon operacije ko svi drugi? Postoji ji stvarno mogućnost da dio novca vrate?
    Joj, sva sam smušena i u panici, ma platila bi i duplo, samo da bude ok... Možda na kraju dobijemo račun sa stavkama pa će nam biti lakše vidjeti što je u toj cijeni. Meni su rekli samo "sav materijal, oprema, njega i operacija, sve što će joj trebati u bolnici." Tu čak nije uračunato ni onih 20 e po danu za mene.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Cure, evo nas natrag iz Belgije s lijepim vijestima. Došli sinoć, padam u nesvjest,ali evo da se javim
    Išli smo a autom 3.12, prespavali u Wiersburgu da premostimo put, pa dalje u Antwerpen.

5.12 smo obavili pred-pretrage. Pregledao ju je cijeli tim stručnjaka, svi iznimno ljubazni. Vid je pod mrenom bio 0.12 (na desnom).
    7.12 operacija. Trajalo pola sata, a sat je bila u anesteziji. Sve fantastično prošlo. Prof Tassignon raskinula sinehije, stavila novu leću.
    8.12 prva kontrola (tad je vid bio 0.55 na daljinu s novom lećom)
    13.12 kontrola 7 dana (vid 1.0 na daljinu, znači SVE, na blizinu isto uz korekciju +2.5). Ali ne trabe nositi naočale nikako. Samo su rekli da probamo još vježbati blizinu s naočalama i okluzijom desnog. 3D nema (dvije provjere sličicama je prošla, treću nije, tako da nešto ipak ima).

Tlak je bio redu, upala nije bila značajna. Pod 6x Tobradex i 4x Naclof.

Sve u svemu, više nego zadovoljni zasad.

Denny, jel vas dr.Kalauz ili dr.Kordić operirao ili netko treći?
    Mi smo platili 4400EUR skupa sa svim pretragama (jedno oko) U Belgiji.
    Košta anestezija puno u Sloveniji, mislim čak 1500.
    U svakom slučaju sretno dalje!

Pozdrav svima!
    Posljednje uređivanje od kate : 15.12.2011. at 10:21

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kalauz.
    Kate baš mi je drago što je sve super prošlo. Sretno dalje!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kate, nisam ni sumnjala u ovakav ishod, baš mi je drago!
    3D se isto može popraviti vježbama i okluzijom, samo budite uporni.

Denny,
    ljepoticama, i od vas nestrpljivo čekamo pozitivne vijesti. tomika je bila u Slo, vjerojatno će ti se javiti

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

na današnjoj kontroli oštrina vida binokularno 35% :D :D :D
    zadnji put je bila 20%, rekla je dr. da bi s ovakvim rezultatima mogli očekivati do 50%, ako bude imao sreće onda i 70% :D dok su mi do nedavno govorili da bi moglo biti do 30%
    ne mogu vjerovat, nisam bila s njim radi faxa, bio je s tatom, i bojim se vjerovat dok ne vidim nalaz i dok ne popričam s doktoricom

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pošalji ti njega i drugi put)
    ja vjerujem u čuda ako si uporan ko konj,on je mali, sve se još razvija, sve je moguće
    Meni su sad gore rekli da su poboljšanja moguća do 20te godine!!!

Stranica 10 od 15 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •