Stranica 13 od 15 PrviPrvi ... 31112131415 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 712

Tema: mrena na oku??

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mala Emma od Denny je imala operaciju srca. sve je dobro prošlo, malecka se lijepo oporavlja (koliko znam, već neko vrijeme nemam novu info). zadnji put kad smo se čule, seka Laura i njezine okice su bile ok.
    čekam vijesti od nje, vjerujem da je zauzeta.

nemam pojma kako krvari, do sad je imao puno upala, prvu godinu praktički nije ni bio bez upale. bilo je bjelkasto, žućkasto, tekuće, u obliku opne, svakako, oči su znale biti crvene, čak i koža oko njih, ali nikad do sad krvavo. a sad se već dva puta pojavilo iza ove zadnje operacije. prvi put više onako sukrvica, a sad kao krvave suze. baš sam se prestrašila.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

i čini mi se da smo na tragu razloga zašto V. ima toliko komplikacija.
    izgleda da je stvar u genetici, uzrok njegove mrene je izgleda poremećaj vezivnog tkiva (zato je imao i hipotoniju kao beba, sad ima problema sa ligamentima, gležnjevima, stopalima...) mišići su mu slabi, kao i ligamenti, a kako je oko izgrađeno uglavnom od tog veziva (kolagena, koneksina, čega već), i ono je jako krhko i osjetljivo. još moramo kod genetičara potvrditi o čemu se točno radi, naručeni smo u Klaićevu.
    sad me je još više strah operacija oka i svega. ako je oko toliko osjetljivo, moglo je sve proći i puno gore, obzirom na to koliko se diralo u njegove oči.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ne znam što reći; hoće li vam biti lakše ili teže s novim saznanjima?! U svakom slučaju muka i patnja cijeli život.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

vjerujem da će mi s jedne strane biti lakše, jer ovako sam stalno sumnjala na nešto, a nikako to sve potvrditi. nikako zaokružiti i znati što je točno. kad jednom imaš dijagnozu, znaš i što očekivati, na što paziti. s dijagnozom se ništa ne mijenja što se njegovog stanja tiče, ono je takvo kakvo je, bez obzira imalo ime ili ne. samo je lakše kad je nešto predvidivo. a s druge strane, kad znaš da su veće šanse da nešto krene krivo, teže je, ili barem u tom trenutku tako izgleda. konkretno, kod operacija očiju, općenito diranja u oči. sa svim drugim stvarima se mogu nosit, ne radi se o ničemu što će mu toliko utjecati na kvalitetu života kao vid npr.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Vmama ajme, žao mi je.
    Jel znaš koliki je tyndall, tj. kolika je upala? Kakva je terapija? Ne čudim se, hladnoća je jako veliki triger uveitisa.
    Kakve probleme ima s ligamentima, gležnjevima..?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

nemam pojma za tyndall, ne znam ni što je to, prvi put čujem. nastavljamo kapati maxidexom, ali su pojačali opet na 6x. nije bakterijska upala, to jedino znam.

ligamnti su mu slabiji, opušteniji, zbog toga su i gležnjevi osjetljiviji ali i molbilniji, lakše "iskaču", stopala su iskrivljena (ima kalkaneovalgus). kosti su nešto lomljivije, koža mekanija i rastezljiva, mišići slabijeg tonusa. kao beba je bio vježbač, dijagnoza je bila dystoni, hipotonija, koji su vezali uz težak porod/hitni carski, a sve te probleme pripisivali činjenici da smo zbog operacija glaukoma jedno vrijeme prestali vježbati, pa je propuzao sjedeći na guzi. to puzanje je pripomoglo najviše nastajanju kalkaneovalgusa, i različitoj duljini unutarnjih i vanjskih tetiva na stopalima (vanjske su kraće, pa hoda na unutarnjoj strani stopala). a sad kažu da je sa ligamentima sve ok, vjerojatno takvo puzanje ne bi ostavilo takve posljedice. vjerojatno će imati i probleme s kralježnicom (česta je skolioza, njegovi tata i baka imaju blagu skoliozu) sve mi je to zvonilo u glavi kad sam čula da se plave sklere vežu za Ehlers-Danlosov sindrom. kod njega se vjerojatno radi ili o tom sindromu, ili o nekom sličnom. isto ima plave sklere, kad je bio manji, vidjelo se iz aviona, sad se kuži kad se zagledaš u oči.

svi drugi problemi su manji, jedino ovo sa ligamentima i kalkaneovalgusom će možda biti potrebno operirati. dobit će vježbice za stopala i ortopedske cipelice, ali neuropedica je rekla da mu to neće puno pomoći jer je poprilično velik i težak, visok i krupne građe. trebao bi smršaviti, pazim na prehranu, ali ne pomaže puno. kile dobiva puno sporije nego do sad, ali dosta raste u visinu. ima jako velik apetit, stalno se borimo, što s njim, što s okolinom koja mu bez razmišljanja pokloni čokoladu/kekse/grickalice na način da mu tutnu u ruku bez da mene pitaju jel smije.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tyndall je nešto čim se mjeri stupanj uveitisa, tj upala šarenice, od +1 (1-5 stanice) do +4 najgore (preko 50). Promatraju se upalne stanice procjepnom svjetljkom tj. biomikroskopom u očnoj vodici. Kad se počnu taložiti te upalne stanice vide se kao "precipitati" na rožnici.
    Uvijek priupitaj koliki je Tyndall da znaš koliko je loše. Obično napišu na nalazu Tyn..

Naše su upale nakon inicjalnog napada kojeg nismo otkrili, bile između 0 i 1, tek 2-3 stanice.

Važno je da upala ne ode otraga, tj da fundus ostane čist, jer inače kapi ne mogu tamo pomoći, mora se ići na oralne lijekove.

I najvažnije inače da se ne stvore sinehije, pa treba prventivn širiti zjenicu s Mydr...koje su nama dovele do mrene na leći...ali vi nemate leću..

ostalo za ligam..moram proučiti..odosmo u HNK

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

baš ću pogledat nalaz, hvala na info. zbilja sam prvi put čula za Tyndall (jel ima možda veze s tindalovim efektom? :D ).
    kad mu je upala znala otići "otraga", dobivao bi injekcije u oko, nekakav koktel s kortikosteroidima. nikad nismo dobili oralni lijek za to, rekli su da je injekcija uvijek bolja opcija.
    mydriacyl nismo dobili ovaj put, inače ga znamo dobiti. ali nismo niti bili kod njegovog dr. u nego u Osijeku na hitnoj.
    inače znam prepoznati upalu, i točno skužim kada krene membrana, na oku se vide i sinehije, sve, al ovaj put mi je to sve nekako čudno, kao da upala nije onakva kakvu je do sad znao imati.

znači, vama je mydriacyl doveo do mrene? ili sinehije, nisam skužila?

mene je strah toliko kapati maxidex, jer on povećava tlak. treba znati odabrati manje zlo. upala stvara sinehije i može dovesti do potrebe za ponovnom operacijom. maxidex smanjuje upalu, ali povećava tlak. zato su nam rekli masirati jabučicu ak postane tvrda. masaža jabučice može dovesti do dislokacije mini shunta i oštetiti oko... pa ti budi pametan i znaj što je gore, a što bolje za oko

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

sad sam proučila što točno piše u nalazu, ne radi se o uveitisu, nego o upali suznog kanala i vrećice.
    već sam mislila da sam luda, izgleda sasvim drugačije nego dosadašnje upale. do sad smo redovno nakon operacija imali uveitis, ovo se pojavilo prvi put.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, Tyndallov fizikalni efekt, to je to..

Super da nije uveitis...ovo će se lakše riješiti.

Mrena je nastala kao posljedica uveitisa i korištenja kortiko kapi koje izazivaju mrenu ako se dugo koriste, a potpomognuta je sinehijama koje su ometale protok očne vodice...Mydriacyl pomaže da se sinehije ne stvore ili pomaže da se raskinu (tu jače pomaže atropin).

Maxidex povećava tlak, ali puno manje od Vexol-a, isto su kortiko kapi, ali slabije i plaćaju se oko 100kn.
    Mislim da je važno paziti na položaj glave, da slučajno ne dubi...
    Sam uveitis zna sniziti tlak na normalne vrijednosti, paradox.

Meni su kao malom djetetu začepljenje suznog kanalića rješili operacijom. Nisam mogla plakati, tj liti suze.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj kate prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su kao malom djetetu začepljenje suznog kanalića rješili operacijom. Nisam mogla plakati, tj liti suze.
    da, često se događa da suzni kanal ostane zatvoren, i Vjeranu je bio pa smo masažama probili membranu. djeci kojoj masaže ne pomažu uvodi se sondica pod anestezijom.

ovo za dubljenje na glavi sam tek neki dan pročitala. kad se sjetim koliko puta je bio naglavačke... sad ipak pazimo da to više ne radi. nitko nas na to nije upozorio, i baš takve stvari me smetaju, ostajemo totalno neiformirani ako sami ne kopamo informacije po netu. zar ne bi mogli doktori upozoravati na takve stvari? pogotovo što je on pod stalnom kontrolom specijalista za glaukom, čak jednog od "najboljih" kod nas.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa to je važno isto... I da ima povišen položaj glave dok spava i da ne unosi tekućinu naglo, jako sunce zna povećati očni tlak...Mi smo nakon operacije strogo pazili da ne bi tlak skočio zbog tih stvari.
    Tek sad joj dopuštamo da radi stoj i zvjezdu.
    Nas je Vukojević upozorio odmah na početku, da pazimo da joj od tenisa ne skoči tlak ako je u tijeku upala.

Žao mi je, i meni ide na živce što roditelji sve moraju sami istražiti. Ali šta ćeš, kod nas su to "nebitni detalji".

Nekad na med. faksu je očni tlak do 24 smatran normalnim!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

nisam imala pojma ni za povišen položaj glave, ni za sunce. ok, na sunce ionako nije išao, jedino na moru kad je bio u vodi, ali i tada je imao onu kapu s velikim šiltom i UV zaštitom, ne znam jel to išta pomoglo.
    za tekućinu isto nisam znala. to sam pomislila i pitala, rekli su da nema veze s očnim tlakom. da tekućina povisuje krvni tlak, ali da to dvoje nije povezano.
    uvijek su govorili da se treba ponašati normalno, osim prvih mjesec dana nakon operacija (bez naglih saginjanja, dizanja teškog tereta - to su općenite smjernice koje vrijede i za odrasle ljude). što se sporta tiče ili bilo čega drugog, treba samo uvijek imati naočale, ako nosi leće onda barem neke zaštitne, jer trauma oka može pomaknuti shunt i ozbiljnije oštetiti oko nego inače. i to je otprilik,e sve na što su me upozorili.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kako ste svi?

MoMum, što je bilo sa sinehijama?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Bok Vmama,
    Mi smo dobro, jedino gubimo leće i skidamo flaster.
    Kako je Vjeran?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

možda ne odgovara veličina leća?

Vjeran je ok. ona upala se smirila.
    idući tjedan ima pregled, nestrpljiva sam.
    dogodilo nam se nešto skroz neobično, počeo je preferirati lijevo oko, a do sad je preferirao desno. tak da više uopće nisam sigurna za flaster, da li treba pokrivati desno ili ne.
    posumnjala sam kad je imao zadnju operaciju, kad su mu nakon operacije pokrili to oko, nije htio hodati samostalno, i govorio da "nema slike", tj. da ne vidi kako treba. kad je bio manji, najnormalnije bi funkcionirao kada bi pokrili lijevo, a zabijao se u štokove i namještaj kad bi mu pokrili desno. sad je skroz obrnuto.
    prvo sam pomislila da zbog naočala, jer nije ih mogao nostiti preko flastera. ali ipak nije, testirala sam ga s flasterom.
    jedva čekam da vidim što će oni reći na to. plus što jedva čekam vrijednosti tlaka. ovo lijevo oko mi se čini puno bolje nego što je izgledalo desno nakon ugradnje shunta. desno je dugo vremena bilo zamućeno, dok je ovo sasvim bistro. djeluje mekano na dodir, nije uvećano, pa se nadam da je sve ok. vidjet ćemo.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Vjerujem da će biti dobro. Ti imaš toliko iskustva sa svime da bi već znala ako nešto nije uredu.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Mi cekamo odgovor iz belgije... Za sada je to to, nemamo sto drugo. Jos uvijek kapamo tobradex i mydryacil po 1x.

Vmama, sigurno ce biti dobro... Vrijeme je da i vama jednom krene bez komplikacija.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kod nas i dalje u redu. Tlak 13.
    A čak nam se vratio i 3D vid, veli dr. Juratovac!!!!

Cure kako ste mi, šta se događa?

Danas nam pauk odnio auto s Rebra, bili na pregledu više od 3h (nije se moglo više produžiti) i hop odnjeli ga, a kasnili smo nekih 10 minuta.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

bravo za 3D vid!!!
    znači, ne samo da je vid na operiranom oku super, nego oba oka opet rade zajedno
    ! ma odlično, samo nek tako i ostane

nama je pauk odnio auto ispred osječke traumatologije. samo smo stali ispred kako bi mogli s malim unutra, imao je gips na nozi i nije smio hodati, i u roku deset minuta ga digli. razlog: parkirali uz rub kolnika, i po njihovoj procjeni, nismo ostavili dovoljnu širinu da vozilo može proći. a hitna prošla bez problema

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo malo i nas! Svašta nam se izdogađalo u životu, a pod "svašta" mislim na to da svako jutro zahvaljujem Bpgu što mi je Emma živa i zdrava. Ona je od rođenja imala veliku rupicu na srcu i jako visok tlak u plućima, i znali smo da će morati na operaciju. Nakon Nove godine otišli smo na pretrage na Rebro koje su pokazale da je operacija jako hitna, i odmah su je i operirali. Trajalo je 7 sati, bilo je problema s plućima i tlakom, 5 dana nije mogla sama disati, ali od onog trena kad je prodisala, sve je krenilo na bolje. Tek na otpustu su nam rekli koliko je bila kritična i teška operacija, provukla se kroz iglene uši, ali doslovno. Drago mi je da to nismo znali prije operacije jer bi posijedili od brige.
    Sada je dobro, nakon mjesec dana napokon smo stigli kući. I dok je gledam kako veselo guguče, smije se i okreće svom snagom po krevetu, ne mogu vjerovati da je to ona. Doslovno novo dijete.
    Eto, sorry na ot, ali zato me nije bilo.
    Emma je prije 5 mjeseci operirala mrenu, sad je čeka nova operacija oba oka zbog priraslica i zjenice koja je gotovo potpuno srasla. Čim dobijemo odobrenje njihovog anesteziologa idemo u Sloveniju. Žao mi je što i mrenu nismo rješili tamo jer njene oči očito nisu "obične", ali eto, čovjek uči dok je živ. Mi još ne znamo ni što je sa tlakom, niti nosi korekciju, jedno joj oko bježi prema nosu, ima i nistagmus... ma katastrofa, imamo puno posla, ali eto, srce je bilo važnije. Sad ćemo korak po korak dalje.

Seka Laura je dobro (njoj je Pfeifer za Božić operirao mrenu i ugradio leće), ali ja opet nisam sigurna jer je ovdje nitko nije pošteno pregledao, a nazaz "vanjski izgled oka je uredan" mi ne znači ništa. Još sad kad pročitam ovo od MoMum hvata me gadna panika. I ona će još jednom u Sloveniju, na kontrolu i skidanje šavova. Hoću da je netko pogleda kako treba. Za razliku od Emme, Lauri su stavili trajne šavove i to mi je super, jer bi se vjerojatno dogodilo što i Emmi. Ovako se bar nadam da je dobro.

E da, ostala sam dužna još jedan dio priče za Lauru. Tek nakon izlaska iz bolnice i tek na otpusnom pismu sam vidjela da nije samo mrena bila u pitanju! Zbog preranog rođenja imala je i PHPV, i nerazvijene neke žilice na oba oka, i mikrooftalmus, i još nešto što nisam ni razumjela... ukratko, bilo je posla i posla, slično kao i tomiki, da su znali što će sve naći, pitanje je bili je opće operirali. Kako je moguće da mi to NITKO do sada nije vidio ni spomenio??? Strah me i pomisliti što bi se dogodilo da se to otkrilo na operaciji u nekoj od naših bolnica, sam nas je bog poslao u Sloveniju. Pfeifer je uspio sve srediti i još u tako sitne okice ugraditi leće, stvarno je majstor od zanata, svaka mu čast!

Dugo joj je trebalo da počne gledati i pratiti, ali danas vidim da me prati. Gleda tv, prati igračke, oči su dosta mirne, izgledaju bistro... Jedna je zjenica jako mala, ali tako je i meni i seki, i ona često trlja okice, ali to radi i druga pa mislim da nije ništa zabrinjavajuće. Ima i nešto žućkastog sekreta iz očiju, ali to je bilo i prije, zbog začepljenja suznih kanalića i pustih kapi koje prima... Eto, ja svemu nađem uzrok...
    Još uvijek kapamo maxidex i maxitroll, sada smo na 4x i 2x Cosopt. Više ni ne reagira kad joj stavljam kapi, do nedavno smo bili 10x, pa 6x, navikla na sve. Samo kad bi bilo sve ok... ma bit će, mora! Znate li koju bebu s ugrađenim lećama a da nije imala problema? Baš me strah sada.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Denny, ljubi malecke. bit će to sve dobro!

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Denny, hvala što nam se javljaš. Uz tebe smo i držimo fige za dalje!

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Denny, svaka vam cast na borbi!

Ima djece sa ugradjenom lecom koja nisu imala nikakvih problema. Ima i djece bez lece koja imaju problema... Sve je to individualno i niti jedan phpv nije do kraja isti, barem iz ovoga sto sam ja do sada uspjela procitati... Vjerojatno ni mi ne bi imali problema da nije radjena druga operacija. Prvi put je oko bilo odlicno, ali ocito je da je ponovno diranje u kratkom vremenskom razmaku bilo presudno...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Denny želim vas sve najbolje dalje!! Biti će sve o.k!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

evo nas s pregleda s odličnim vijestima :D

tlak u lijevom oku 11-13 tijekom anestezije, u desnom 18. lijevo je dobro da bolje ne može biti, desno isto bolje (na svakom pregledu tlak sve manji), ali trebalo bi ga još malo spustiti.

što se tiče boljeg/lošijeg oka, zbilja na desno sada dosta lošije vidi, i sad je lijevo vodeće, tak da od sad pokrivamo oba oka. jedini problem je flaster kroz koji neće viriti, i kojeg će htjeti zadržati na oku. dr. je razmišljala i o upotrebi kapi mydriacyl umjesto flastera, ali funkcioniralo bi samo za okluziju lijevog oka, dok za desno ne bi jer se zjenica na desnom ne da raširiti. ne znam kako ćemo nadmudriti moju malu mudricu, spreman je škiljiti i kroz najmanju rupicu.

idućih mjesec dana mu za crtanje/čitanje/pisanje stavljamo stare naočale s većom dioptrijom, da vidimo hoće li mu odgovarati za na blizu. ako to bude ok, onda će dobiti bifokale, s donjim dijelom za +2 do +3 većom dioptrijom nego ovom koju sad ima za daljinu.

oči izgledaju super, sve bistro, sve ok, upale nema. kako je to lijepo za čuti! pogotovo u paketu s padajućim tlakom

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

i još jedna pohvala dr. Škunci, jako dobra, jako drago i temeljita doktorica. zbilja svijetla točka u našem iskustvu s vinogradskom (i Hr doktorima općenito). nju i dr. Dorešić bih uvijek i svima preporučila

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Vmama, jako mi je drago zbog vas!! Drzimo fige da i dalje bude sve super!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

hvala MoMum!

zaboravila sam napisati da će ga idući puta probat pregledat i izmjerit tlak, sve bez anestezije. mislim da bi moglo uspjeti jer V. ima puno povjerenja u tu dr., dozvoljava joj da ga pregleda, ne buni se, čak i sam kaže da mu je ona dobra i da će joj dati da mu gleda okice

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prekrasno Vmama!!!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Odlično Vmama!

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vmama baš predivne vijesti!

Zanima me kako to misli vršiti okluziju s Mydriacylom? Zar on nije samo za širenje zjenica? Pitam jer nama je dr Vukojević rekao da kapamo Emmi Mydriacyl u desno (lošije) oko tri puta dnevno radi priraslica i zjenice koju mora operirati. Meni je objašnjeno da od njih nema štete, da su te kapi kao gimnastika - zjenica se širi, ako priraslice puknu super, ako ne niko nikome. Ako se mydriacyl može koristit za okluziju, onda ja Emmi radim jako lošu stvar, zamućujem joj lošije oko (koje je by the way počelo bježat prema nosu)... uff, pa ti budi pametan!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Denny, ne radiš ništa loše.
    jako je važno pokidat priraslice ako je to moguće. operacija priraslica je kompliciranija nego operacija mrene, i to se treba pod svaku cijenu izbjeć. okluzijom boljeg oka se možete pozabaviti kad se ovo riješi, ima vremena.
    mydriacyl je za širenje zjenica, a širenjem zjenica se zamućuje vid. učinak je kratkotrajan, 1-2 sata.
    da su nama na vrijeme dali mydriacyl, možda bi izbjegli operacije priraslica, i možda bi se zjenica na desnom oku širila kako treba. jer to što se ne širi je upravo posljedica operacije priraslica.
    ne brini, sve radiš dobro.

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Njoj se zjenica od mydriacyla širi, ali je u obliku crte, ne kruga. Morat će joj radit pupiloplastiku, ne znam puno o tome, samo znam da će rezati šarenicu da "izrade" zjenicu. To je jedno oko, na drugom je fibroza i priraslice.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mi smo isto imali problema sa zjenicom (bila je u dva dijela, donji kao polumjesec, gornji kao suza), i prof Mandić ju je također morao "popravljati". sad više nije skroz okrugla (više ovalna) i nije sasvim centrirana, ali se normalno širi i funkcionira. dok se ova na desnom oku se ne širi, a nije bila popravljana. priraslice su bile u više navrata i na jednom i na drugom oku.
    to sve može biti još ok. samo kapajte

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Cure kako su vase okice?
    Mi evo cekamo termin za Belgiju. Dobili smo odgovor od prof. T. da ima neki novi nacin rada i nova tehnologija beg-in-lensa. Nadamo se najboljem. Vidjet cemo.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

MoMum, držim fige da sve ispadne najbolje moguće za vas!

kod nas sve ok, okice dobro.

vodimo borbu s flasterom. sad pokrivamo oba oka, svako po 2 sata. tj. trebali bi svako sat i pol do dva, ali nam ne ide, pogotovo kad pokrivamo lijevo. desnim slabije vidi, pa primjenjujemo kojekave taktike.
    kupili smo jednu bilježnicu i naljepnice na Jurića (sad je u toj fazi), i svaki put kad nosi flaster lijepimo po jednu sličicu. kad ispunimo stranicu, dobije nagradu - u dućan i po izboru, slatkiš ili igračkicu za neki manji iznos. skinula sam mu neke filmiće i slikice s neta, radi se o stimulaciji vida za bebe, ali njemu je zanimljivo. ako ništa drugo, barem ih vidi i s tim desnim okom, jer je sve dosta jasnih oblika i dobrih kontrasta. kad nosi flaster, onda to gleda. i to mu je neka vrsta nagrade, jer mu inače ne dam da se približava laptopu. dobijem ga maksimalno sat vremena, nekad ide bolje, nekad lošije.
    što vaša djeca rade kad nosite flaster?
    kod nas je problem što s tim desnim okom toliko lošije vidi, da se zabija u namještaj, u štokove, i strašno se buni da "nema slike". odbija bilo kakve aktivnosti. dr. je rekla da zato ne forsiramo kretanje, nego da mu upalimo crtiće, ili neke videoigrice. ali on baš i nije zagrijan za to, jer je svjestan da slabije vidi, i odmah bi skinuo flaster kako bi bolje vidio

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MoMum, kako su vam vratlili novac po obračunu, jesu vam samo uplatili na vaš račun ili ste morali nešto poduzeti u našoj banci?
    Mi smo dobili račune na nizozemskom.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Mi smo isto dobili na nizozemskom sve. Vratili su nam na racun koji smo im dali.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

kate ima li naznaka da će vama vratiti novac? nama nisu niti lipe.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Vratit ce sigurno, nama jesu prvi put.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

zašto nama nisu? Tražili smo, žalili se i ništa...

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne znamo još, čekamo račun za honorar doktorice.

Tomika, mi pričamo o razlici unaprijed uplaćenog novca (mi uplatili 4300 eura) i stvarnog računa operacije u Belgiji. A ti?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Momum ispravi me ako griješim, koliko sam te shvatila vi ste dobili natrag novce za operaciju? Ili smo se krivo razumjele. Ja govorim o tome..

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Trenutno govorim o razlici unaprijed uplacenog novca za Belgiju.
    A istina je i da smo od zdravstvenog dobili povrat novca za operaciju.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

MoMum, pa to je odlično
    !
    nama su rekli da nema šanse da dobijemo povrat, da ga ne moramo ni tražiti. ni za operacije vani, ako su one moguće u Hr (bez obzira što je u prosjeku ishod u Hr puno lošiji), niti za ugradnju mini shunta, jer postoji alternativna operacija koja je puno jeftinija (bez obzira što kod Vjerana ta alternativna nije pomagala).
    drago mi je čuti i za takve primjere. puno češće čujem upravo suprotno, da djetetu ne možeš priuštiti zdravlje ako nemaš novac

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Mi nismo iz hr, ali operacija phpv-a ni u hr nije moguca, tako da su nam, uz prilozeni racun to i priznali. Mislim da i Tomika ima pravo na povrat.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kada bi pitali nekoga u HZZOu, rekli bi da je operacija phpv-a itekako moguća u Hr. ljudi imaju izbor - otići van i platiti ili dati se u ruke doktorima koji ni sami ne znaju što bi, kao u slučaju kod Denny - dr se bojao operirati oko zbog mikrooftalamije, pa je odgađao operaciju dok oko "još malo" ne naraste (a radi se o prirodno malom oku, phpv mislim da nisu ni skužili), i tako mjesecima, niti spomena da vani ipak postoji netko tko se usudi to operirati, i to vrlo uspješno, niti da imaju izbor, nego samo da moraju čekati. po meni, to nije nimalo u redu, bez obzira pokriva li to naše zdravstvo ili ne. u cijeloj toj zbrci postane ti "previše" još za očekivati da će ti još i vratiti novac jer si otišao van to riješiti. a u praksi se ispostavlja da niti ne vraćaju novac, bez obzira što bi dijete vjerojatno bilo osuđeno na sljepoću da se nije išlo van

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Smanjujemo kapi na 2x, sve mirno..pusa svima

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

da Vmama, što bi tek ti mogla reći?! mislim, sva sreća da je nama sve uredu ali... kod nas su svi stručni za sve!
    Već sam to preboljela jer nisu novci sve na svijetu ali da ih nismo imali???

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •