Stranica 5 od 15 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 712

Tema: mrena na oku??

happygirl avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Je, rekla mi je isto!

Pošto je vidjela da sam došla po još jedno mišljenje i da sam jako zabrinuta bila je puno detaljnija i sve mi je objasnila do detalja. Dakle, radi se o jako jako sitnoj točkastoj mreni koja može i ne smetati oku, i rekla je da mnogo ljudi zna cijeli život nesmetano živjeti s ovakvom mrenom.

Također je rekla da je operacija ovakve mrene puno veći rizik od komplikacija, nego ostaviti je i pratiti. Rekla je da je njeno mišljenje da ova mrena ne bi trebala rasti i širiti se, ali da je svakako treba kontrolirati. Pregledala je i dioptriju koja je za ovu dob normalna i pregledavala joj je vid na oba oka, praćenje predmeta, i rekla da dijete jednako dobro vidi na oba oka

Eto, sad sam mnogo mirnija i čak razmišljam da ne idem kod Pfeifera već da pratim stanje ovdje a ako se (ne daj bože) stanje pogorša da onda reagiram i odem na njegov pregled.

Znaš i meni je mala par dane nekako škiljila i pobojala sam se da je nešto, al to joj je očito bila neka faza jer poslije ništa, a i na pregledu sve ok. Nadam se da je i kod vas tako.
    Osjećam se kao da "seciram" svaki njen pokret zbog ove mrene, no ne mogu si pomoći kad ne zna sama reći
    Posljednje uređivanje od happygirl : 20.08.2011. at 23:50

happygirl avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam išla logikom da bi se to trebalo operirati što prije kako se ne bi narušio vid, ali logika mi nije bila baš dobra
    Doktorica je rekla da u ovakvim slučajevima kada mrena ne utječe tj.ne narušava ozbiljnije vid i svakodnevni život je bolje ne dirati posebice kod ovako male djece.
    Naime, kod male djece je skidanje mrene daleko kompliciranije nego kod odraslih jer su djeca u fazi rasta i razvoja. Umetneš im umjetnu leću u tom trenutku kada operiraš a za neko vrijeme više ta leća "ne odgovara" oku. Dakle njen savjet je dokle god možemo da dužimo, a da se na operaciju odlučimo tek u fazi kada to bude djetetu počelo predstavljati problem, jer što to bude kasnije-to bolje. A najbolje- nikako- navijam za tu opciju
    Posljednje uređivanje od happygirl : 21.08.2011. at 00:05

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Drago mi je zbog vas. Nama je mrena bila veća, na fotografijama se u tom oku nije vidio crveno odsjaj, a to je znak da nešto ne valja.. Kod nas je bio slučaj da dijete nije vidjelo na to oko i da se nakon odsrtanjivanja mrene vid počeo razvijati. Kod nas je oko i dosta bježalo. Što sve ti primjećuješ kod vas?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

happygirl, jako, jako mi je drago zbog vas!
    a to što si zabrinuta i što pratiš svaki njezin pokret, eh, da imam, dala bih ti neki recept kako da se toga riješiš. al mislim da je to neizbježno.
    doktorica ti je jako dobro objasnila, operacija mrene kod djeteta nije jednostavna, i poteže pitanje razvoja vida. ako joj ne smeta, bolje ne dirati.
    drago mi je da možete malo odahnuti

happygirl avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj tomika prvotno napisa Vidi poruku
    Drago mi je zbog vas. Nama je mrena bila veća, na fotografijama se u tom oku nije vidio crveno odsjaj, a to je znak da nešto ne valja.. Kod nas je bio slučaj da dijete nije vidjelo na to oko i da se nakon odsrtanjivanja mrene vid počeo razvijati. Kod nas je oko i dosta bježalo. Što sve ti primjećuješ kod vas?
    Kod nas se ne primjećuje ništa. Da ja tu sitnu točkicu nisam primjetila ne bi ni znali da ima mrenu. Čak mi je i pedijatar rekao da je iznenađen kako sam ja to primjetila. MM je još nije uspio vidit Uglavnom, nema nikakvih drugih "simptoma" poput bježanja oka, škiljenja, okretanja glave u širi kut kako bi vidjela i sl. Na fotografijama je sve ok, tako da nije bilo nekih pokazatelja...no ja se ne opuštam, sve i dalje budno pratim i navijam da sve bude ok. Također vam hvala na svim informacijama!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

skroz je normalno da pratiš svaki njezin pokret! Pa majke samo to i rade! Što se tiče toga, ni kod nas nitko, ali baš NITKO nije primjetio da nešto nije uredu osim nas samih. Ali to što si rekla da nema nikakvih drugih simptoma, to što ne izostaje crveni odsjaj na fotki i ostalo, zaista mislim da te može smiriti. ALi naravno, bez obzira na količinu informacija koju ovdje možeš dobiti, nitko od nas nije stručan i moraš vjerovati nekome od specijalista. Javite se ponekad. Nadam se da će vam i dalje sve biti uredu!

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hej Vmama, sad nešto razmišljam, kažeš da moraš zvati za naručiti se kod Dorešić; je li vas ne naruči svaki put nakon pregleda za sljedeći pregled? Kada idete, jesi zvala?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ona kaže kad da se javimo, pa se onda naručujemo kod sestre.
    sad mi je bilo frka pa sam ga odvela tu u Osijeku, jako čudno stišće oči, do sad to nije radio. dr. je rekao da vjerojatno reagira na te nove kapi, i prepisao nam "umjetne suze".
    Dorešićka je isto na godišnjem, vraća se 29.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Valjda nije tlak! Ma i nama V nekako jače šikilji ovih dana. Mi idemo drugi tjedan..

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

on ne škilji, nego baš stisne, pa otvori, pa opet stisne, onako jako.
    a škiljenje je nekad normalno za afakiju, oči su preosjetljive na sunce. nama su zbog toga prepisali sunčane naočale, još kad je bio mala beba.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pratim temu, hvala za svaki komentar na forumu, sve će to i nama to koristiti, jer i nas čeka operacija, vid pada rapidno na jednom oku i potrebno je sve više svjetla da bi išta vidjela. A baš smo postali prvašići.

Inače, mi smo zaradili mrenu tj. stražnju subkasularnu katarakatu (PSC) lječenjem kortikosterodinim kapima (Maxidex) duže vremena zbog prednjeg uveitisa (upale šarenice oka), a i samim uveitisom kojeg nismo na vrijeme otkrili unatoč 3 mjesečnim kontrolama, brzo je napravio štetu: stražnje sinehije tj. priraslice šarenice za leću u cijeloj cirkumferenciji.Pratili smo oči redovito jer je prije 4 godine imala dijagnozu artritisa (jedini znak je bio otečeno koljeno nakon nekih respiratornih infekcija). Početak katarakte je primjećen 14.12.2010., a prvi uveitis 5.10.2010. na naš 6.rođendan. Lječimo se na Rebru kod divnog dr. Vukojevića, ali mrenu ćemo morati prepuštati nekom drugom ili Pfeifferu ili Zdravku Mandiću iz Vinogradske jer je on imao iskustva s mrenama kod djece s uveitisom. Te operacije su znatno kompliciranije zbog uveitisa. Moraju se davati kortikosteroidi oralno i prije i poslije da bi se prevenirao uveitis. Česti su poslije problemi; edemi makule i glaukomi.., a ugradnja IOL leće je diskutabilna jer se može stvoriti neka membrana, pa onda IOL mora van..pa neki ugrađuju,neki ne.

Vukojević je rekao da bi tražio operaciju kad vid padne ispod 0.5 na tom oku, a mislim da se to dogodilo tijekom godišnjeg. Uz korekciju bio je prije 0.6. On je protiv ugradnje leće kod uveitisa, ali kaže da je Pfeffer fenomenalno odrađivao ono što je on vidio, čak i jednoj bebi koja je imala uveitis je ugradio leću uspješno.

Jednom prilikom joj je bio povećan tlak na 23-24, pa smo 2 tjedna dobijali Trusopt kapi koje su djelovale i prešli smo s Maxidexa na puno blaže kortikost. kapi koje se zovu Vexol (od Alcona) i nemaju toliko utjecaja na povećanje tlaka. Te kapi nisu poznate širem krugu oftalmologa, ne znam zašto. Kapi su za odrasle, ali eto daju se i djeci.

Inače stiskala je i ona oči tijekom ljeta, onako svom snagom ga stisne pa otvori, ali kontrole su bile u redu. Počelo je s čestim treptanjem, pa stiskanjem, pa onako širenjem oka da si olakša..nešto je smetalo, ona kaže zasvrbilo..a možda su i ove trave tipa ambrozije pripomogle.

Zanima me da li Pfeiffer može operirati u poliklinici Vukas ili mora to biti bolnica u Sloveniji?

Puno pozdrava svima i javljajte se..dragocjeni ste nam.
    I naravno sretno svima s okicama.
    K.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kate, baš mi je žao da se na kraju i mrena razvila
    ne znam za Pfeipfera, nazovi i pitaj. iako mi se čini da se već pisalo ovdje da operacija mora biti u Slo. a i tomika će se vjerojatno uskoro javiti, ona ima odlična iskustva s njim.
    ako te bude zanimalo bilo što za vinogradsku i Mandića, pitaj na pp.

što se tiče ugradnje leća, imala sam prilike upoznati mamu s bebom, kojoj je Mandić ugradio leću, pa je leća zbog upale "srasla" u oku (tako mi je mama objasnila). sjećam se da je pričala da je ta operacija koju su morali obaviti nakon toga, puno kompliciranija nego operacija mrene, i da može ostaviti nekakve posljedice na oku. na žalost, ne znam detalje, niti znam kako je na kraju sve završilo.
    bilo je i slučajeva kad je bilo sve ok...
    nama je rekao da baš zbog sklonosti upalama nismo kandidat za ugradnju. o ugradnji sam razmišljala ponajviše zato što nam kontaktne ne funkcioniraju. kontaktne su inače najbolje rješenje za malu djecu. većoj djeci, poput tvoje curice, se ugrađuju IOL zato jer nema više velikih promjena u dioptriji, pa je lakše nego s kontaktnim. međutim, koliko sam ja uspjela skužiti, kontaktne su sasvim ok alternativa. treba pitati i vidjeti što će dr. reći.

što se kortikosteroida tiče, ne znam kakvo je stanje kod vas, i zašto se preporuča uzimati oralno (grozim od tako nečega ), V. je dobivao kortikosteroidne injekcije direkt u oko. kad je bilo baš gadno, nakon jedne operacije, radi toga smo ostali u bolnici i dobivao je češće. inače je znao dobiti po jednu mjesečno, na kontroli pod anestezijom. ne znam jel bi to vama funkcioniralo umjesto uzimanja oralno, gdje god budete išli, pitajte da vam kažu nešto više o tome.

nadam se da će biti sve ok

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

zaboravila sam reći, ako vas zaobiđu komplikacije radi upale, neće to biti ništa tako strašno.
    sama operacija nije komplicirana, oporavak je dosta brz. malecka je već veća, dakle, vid joj se već u velikoj mjeri razvio, operacija neće toliko utjecati na to.
    ako sve bude ok, imate šansu za jako dobar vid.
    za IOL se također dobro raspitajte, ima ih više vrsta. postoje akomodativne IOL, koje bi vašoj curici mogle odlično funkcionirati, budući da je oko već naviklo izoštravati sliku na različitim udaljenostima. puno su bolje od klasičnih IOL, koje su najčešće napravljene tako da izoštravaju sliku u daljini, dok se za blizu (čitanje) trebaju nositi naočale. (nama npr. može biti svejedno koje ugradimo, jer nikada nije ni bilo akomodacije, kad nema prirodne leće).
    proučite i to, dr. Pfeipfer se intenzivno bavi baš sa IOL, mislim da je on prava osoba kojoj bi se trebali obratiti za te stvari.
    kad dođe vrijeme, i mi ćemo probati kod njega ići za ugradnju,

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

kate, žao mi je zbog vas. što se tiče informacija vmama je sve dobro objasnila i svakako idite Pfeifferu. Na zadnjem pregledu smo sreli bebu koja je bila u Belgiji na operaciji i ugradili su joj leću. Za Hrvatsku?! Kod nas se to obavlja eksperimentalno. Dr. Dorešić koja je vrlo upućena u te stvari ne operira djecu zbog složenosti.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala.
    Ovo je članak iz kojeg sam saznala za Mandića, ako nekog zanimaju detalji (o 6 djece operirano 1998-2002 u Vinogradskoj): Cataract Surgery and Intraocular Lens Implantation in Children with Juvenile Rheumatoid Arthritis associated Uveitis

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja sam pročitala nekoliko njegovih radova, sve na temu katarakte, i na temu kongenitalne katarakte, sad više ne mogu pronaći linkove, davno je to bilo. ti radovi su bili jedan od faktora zbog kojih smo se odlučili za njega.
    u jednom govori o važnosti što ranije operacije i što ranije korekcije nakon operacije mrene, što se do tada kod nas baš i nije primjenjivalo (bio je veliki postotak slijepe djece zbog kongenitalne katarakte). ipak je, što se nas tiče, uveo neke promjene na bolje.

opet ću se ponoviti, što se tiče samih operacija, zadovoljna sam. sve je napravio kako treba, gdje god smo došli (V. ima svog dječjeg oftalmologa u Os, bili smo u Klaićevoj kod dr. Striber, u poliklinici Svjetlost, kod dr. Dorešić na Sv. Duhu, dr. Opačić nije specijalista za to područje, ali je rekla isto što i svi ovi) svuda je isto rečeno, da je Mandić svoj posao obavio perfektno. ali nisam zadovoljna ničim drugim, ne mogu naći pohvale niti za postoperacijsku skrb, niti za organizaciju, komunikacija s pacijentima/roditeljima im je koma. da smo od samog početka u vinogradskoj obavljali samo operacije, a sve drugo kod dr. Dorešić, vjerujem da bi sve bilo drugačije!
    da moramo sve to proći iz početka, napravila bih drugačije.
    ne znam jel bih otišla kod Pfeipfera, jer tu su i financije jedan važan faktor (ja sam studentica, pa nam je porpilično teško i ovako), vjerojatno bih se za same operacije opet odlučila za Mandića, ali bih obavezno paralelno išla kod dr. Dorešić, ili kod nekog drugog dječjeg oftlamologa u kojeg imam puno povjerenje.
    ali kod Pfepfera bih otišla za IOL, kao i u vinogradsku, ali i kod Gabrića u Svjetlost, samo radi mišljenja oko vrste IOL. lakše je odlučiti se za nešto i procijeniti kad se potraži više mišljenja + uzmu u obzir iskustva drugih ljudi.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Puno ti hvala, sve si mi rekla s tim.
    Jako mi je važno što se događa i nakon operacije, kakva je skrb djeteta.
    Ne znam kako to funkcionira sa slovenijom ako se tamo operira.
    Morat ću upoznati dr.Dorešić, privatno neki ponedjeljak.

Naš dr. Vukojević je protiv IOL, kao i svi oni koji se bave uveitisima. Operateri su uglavnom za.

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Tomika i Vmama - hvala vam na svim ovim informacijama. Pročitala sam sve postove i pomogle ste mi jako!
    Tomika - pokušala sam se javiti na pp prije dva mjeseca , ali mi tada kao novom članu foruma to još nije bilo dopušteno, ipak uspjeli smo obaviti pretrage o kojima sam te htjela pitati.
    Naime, s dva tjedna starosti svoje bebe vidjela sam mu točkicu u desnom oku, mislila da će nestati ( kao oko se razvija pa možda je to nešto prolazno) no ona je ostala. S mjesec i pol dana smo otišli na Rebro kod Vukojevića - rekao je da je to prednja polarna mrena i da ne treba operirati, poslao nas na vađenje krvi i pretrage za metabolizam da utvrdimo uzrok- tu nismo ništa našli. U nalazu ništa drugo nije pisalo, niti kolika je mrena, ništa...
    Nakon što sam pročitala vaše postove odvela sam malenog u Ljubljanu kod Pfeifera - potvrdio je da mrena nije za operaciju i da ju pratimo, da mu zaista ne mora previše smetati ako se ne bude širila
    (pregled košta 120 eura - za informaciju drugima).
    Na slijedećoj kontroli kod Vukojevića početkom 8. mj. ništa novo - iako mi nije bilo jasno kako će utvrditi širi li se mrena kad si na prvom pregledu nije ništa zapisao. Rekao nam da dođemo za mjesec dana da maloga pregleda sa normalnim zjenicama - bez ukapavanja kapi- pa ako mu mrena uzima dosta prostora na zjenici da će mu dati kapi koje šire zjenicu - to mi nije bilo ok jer te kapi mu onda dodatno smanjuju vid na blizinu !!
    Nisam se smirila dok nisam otišla kod dr. Dorešić ( super sestra dogovorila nam pregled već 30.08.) - potvrdila nam da ne moramo na operaciju, ali mu i mjerila dioptriju što me začudilo. Uglavnom, imamo na tom oku +4 i moramo ga vježbati okluzijom 1 sat dnevno ( čekamo naočalice). Dioptrija bi trebala padati s vremenom, a sve to je potrebno da se ne bi razvila ambliopija ( što na Rebru nitko nije ni gledao)!
    Njen nalaz je super detaljan ( cijela stranica) - žena si sve piše kako bi slijedeći put točno znala što je bilo , a što joj je slijedeće za činiti i da - otprilike je izmjerila mrenu!
    Uglavnom, treba otići po što više mišljenja bez obzira koliko grozno to bilo!! Dr. Dorešić , što se mene tiče, broj 1 za malu dječicu - nježna i profesionalna!! Sve provjerava i pregledava!

Happygirl - htjedoh samo pitati imaš li dojam da je bebi oko na kojem joj je mrena i nešto manje? Nama je, navodno zbog toga i ima dioptriju na tom oku.

Ako nekome trebaju svježe informacije gdje nabaviti naočalice neka se slobodno javi - mi smo sve obišli.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mm7 lijepo je čitati da vam ne treba operacija, i da ste došli u prave ruke! Drago mi je zbog vas, i drago mi je za dobro iskustvo s dr. Dorešić, opet će pomoći nekom drugom u sličnoj situaciji.i nama je tek dr. Dorešić postavila pravu dijagnozu i dala pravu terapiju

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mm7 lijepo je čitati da vam ne treba operacija, i da ste došli u prave ruke! Drago mi je zbog vas, i drago mi je za dobro iskustvo s dr. Dorešić, opet će pomoći nekom drugom u sličnoj situaciji.i nama je tek dr. Dorešić postavila pravu dijagnozu i dala pravu terapiju.Mi smo naočalice uzeli u optici Fortis u Španskom. Neusporedivo s bilo kojim naočalama iz npr. Ghetaldusa

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Dobar dan drage mame. I nama je upravo dr.Doresic postavila dijagnozu i poslala nas na operaciju u Belgiju ( tomika, mi smo se upoznale prije par dana). Nasa beba nije imala samo obicnu kataraktu nego i phpv, koji je dosta kompliciran. Operacija je bila uspjesna (radila dr. Tassignon). Ugradili su joj i lecu. Nedavno smo bili na kontroli kod dr. Doresic i za sada je sve u najboljem redu. Zdravo oko zatvaramo 2-3 sata dnevno dok se ne utvrdi tocna dioptrija. Uskoro idemo ponovno u Belgiju na kontrolu lece.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj MoMum prvotno napisa Vidi poruku
    Nasa beba nije imala samo obicnu kataraktu nego i phpv, koji je dosta kompliciran.
    MoMum ...Što je phpv?

I nama Vuk. ne zapisuje mrenu, ali uredno svaki put kaže da je gušća, što i sama znam kontrolirajući vid u "kućnoj radinosti".

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

PHPV je zamućenje prozirnog tkiva iza leće, a operira se tako da se mora izvaditi i leća. dosta je kompliciranije nego kongenitalna katarakta.
    posljedice na vid su slične kao kod kongenitalne katarakte, ako ne dođe do još nekih komplikacija

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hej MoMum! Pa, da, upoznale se! Kasnije sam skužila zašto Belgija? Zbog PHPV dijagnoze.. Mi to nismo znali prije Ljubljane jer nismo bili kod Dorešić već u Vinogradskoj gdje nisu pojma imali o tome. Inače, Pfeiffer je dugo dvojio o operaciji baš zbog toga ali je na kraju vrhunski ili kako se ovdje koristi izraz perfektno obavio operaciju! Dorešić već sada ima puno,puno veću gužvu nego prije 10 mjeseci kada smo mi počeli dolaziti k njoj. Dobar glas daleko se čuje!
    Mi smo zaista sretni jer smo izbjegli hodanja na kriva mjesta! Za sada je sve o.k, a naravno da se nikada ne zna, uvijek nažalost može poći i krivo! Zaista je ova tema ovdje i nama pomogla u svemu tome i ne mogu ostati škrta na iskustvima radi drugih.
    mm7 drago mi je zbog toga što ne morate na operaciju, a nadam se da nećete niti morati. Javljajte se!

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Da, zbog phpv-a nas je uputila na operaciju u Antwerpen u Belgiju. Iako se znala dijagnoza, rekli su nam da je bilo puno kompliciranije kada se pocelo raditi. Na kraju je dobro proslo, nadamo se da ce tako i ostati. Jos uvijek ne prati bas s operiranim okom, ali rekli su nam da je jos rano. Mozda ce trebati pomijeniti lecu.
    Kate - phpv (persistentni hiperplasticni primarni vitreus) je, kako Vmama rece, zamucenje iza lece. Zbog njega svjetlost ne prolazi u oko i primjecuje se po tome sto je zjenica potpuno siva, kao i kod obicne katarakte.

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Hvala vam na lijepim željama! Žao mi je što nam klinci moraju prolazi kroz to zato svima želim što manje komplikacija!

Kate kako vidiš da je mrena sve gušća? Postaje li bijelja ili ...?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mrena se naša ne vidi okom. Dr. to vidi "špaltom". Kod nas je mrena stražnja subkapsularna tzv PSC (posterior subcapsular) koja obično brzo napreduje.Vid provjeravam tako da isprintam ona slova i pitam je s 4m. Sve više i više svjetlosti je potrebno da išta pročita.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

MoMum, s obzirom da ste jedini ovdje s istom dijagnozom kao mi, zanima me što su vam još rekli. Nama jedino, za razliku od vas nisu ugradili leću. Vi ste tek nedavno imali operaciju? Kada ćete u Belgiju?

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Imali smo operaciju sredinom srpnja kada je malena imala dva mjeseca i tjedan dana. Nista nam posebno nisu rekli... Osim da vjezbamo oko, da pokrivamo za sada 2-3 budna sata. Kontrola nam je 25.10. i tada ce joj raditi pregled pod anestezijom i vidjeti treba li promijenit lecu. Pretpostavljam da cemo tada imati i neku tocniju dioptriju. Oko joj je prije operacije izgledalo manje i slabije ga je otvarala, sada je vec puno bolje. I unutra joj je oko malo manje (oko milimetar od zdravog oka), ali kazu da to nema nikakve veze i da se dalje treba razvijati normalno. Za sada nam sve izgleda dobro, nadamo se da ce tako i ostati. Sada je malo veca pa je flaster vec nervira i odmah zaspe kada joj ga zalijepim, ali moramo se boriti...
    Vasa je cura veca, kako ste vi to sve izgurali do sada?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

MoMum, bilo je svašta. Osim flastera, mi stavljamo leću svaki dan (ponekad ostavimo duže od jednog dana). Ima faze kada ne podnosi ništa od toga, a ima dana kada prođe uredu. Borimo se! Na kontrolama je za sada sve odlično, oko ima veliki potencijal, nadamo se najboljem. Stalno se tješim kako smo završili u najboljim mogućim rukama. I vama je, kao i nama oko manje. Tako će i ostati.. ma to je najmanji problem, jedino, kada narastu, kada se pogledaju u ogledalu, izgledat će im još gore nego što je. Valjda će biti pozitivni i imati dovoljno samopouzdanja da im to ne smeta. Možda se opet sretnemo na kontroli?!

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Tomika, i mi se tjesimo da smo zavrsili u dobrim rukama. Nama je doktorica rekla da ce se oba oka istovremeno razvijati i rasti, tako da ta razlika nebi trebala bas biti uocljiva. Nadamo se najboljem, naravno. Ne znam kada cemo pnovno kod dr. Doresic, al' bilo i lijepo da se opet sretnemo.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Oko će rasti ali nikada neće stići zdravo oko potpuno. Je li se vi ne kontrolirate sada redovito kod nje? Gdje idete 25.10 na kontrolu?

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

25.10 idemo u Belgiju. Mozda cemo morati mijenjati lecu. Radit ce joj pregled pod anestezijom. A poslije cemo nekada opet kod dr. Doresic.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

A tako. Mi smo pregled pod anestezijom radili kod Dorešić i sve ostalo nakon operacije. Ali mi, nadam se nećemo morati na operacije do 7 godina kada će se vid potpuno razviti pa će ugraditi leću.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Mi se nadamo da vise necemo morati ici u belgiju, pa ce nam biti puno lakse.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

sigurno nećete! Jedino, s tim ugrađenim lećama, je li se svakako moraju mijenjati nakon nekog vremena ili?

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Ne moraju se mijenjati, nego je ona bila skroz mala kada su joj radili operaciju, pa sada zele vidjeti je li joj velicina odgovara ili se mora promijeniti da bi odgovarala i sada i ubuduce. Oni to nekako mjere uz pomoc kompjutera, pa nisu sigurni da li su im tada izracuni mogli biti potpuno tocni.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Hej MoMum, trebam te neštop pitati u vezi operacije. Slala sam ti pp ali nisam uspjela. Javi se pa da ti pošaljem pitanje.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

MoMum,. zašto ne mogu poslati pp?

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Ne znam tomika... Izgleda da ne mogu ni ja tebi. Posalji mail na lucijaa@gmail.com

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi promašili Pfeifera, bio je u utorak u Vukasu, pa čekamo da nas pozovu za mjesec dana.
    Mrena nam raste rapidno. Dioptrija nam je sa minus 0.5 prije mjesec dana otišla na plus 2.5 na tom oku, pa ćemo se pomoći naočalama, čekajući da nam se posreće 3 mjeseca bez upale pa da idemo u operaciju mrene. Čudno je da je mrena izazvala dalekovidnost, obično je minus u pitanju. Leća je "nabubrila" od mrene pa radi čuda.

Čitajući iskustvo Vmamy, ježim se od Vinogradske, zbilja ne mogu vjerovati kakvih sve ljudi ima.

Kako ste vi svi, kako je stanje?

MoMum, znate li vi uzrok? Znači, vi ste odustali od dr. Vuk.? Zašto baš Belgija?

Može li mi netko napisati kako to izgleda u Sloveniji, mislim na dane oko operacije, koliko često se vidi Pfeifera? Znači operacije nisu u kirurškom centru, nego u "Očesnoj klinici"? Priča li Pfeifer hrvatski? Kakve točno pretrage trebaju prije, krv, ekg..? Kad se skida povez s oka, jel nakon 24h, pa se onda počinje s intezivnim kapanjem? kud se ide na kontrole nakon operacije, tj boravka u bolnici? Da li su vam davali oralno kortikosteroide prije i poslije operacije? Kad se počinje s okluzijom, jel kad se prestane kapati?

Ajde please, pričajte ovdje, pozdrav svima..

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Vidim da dr. Marie-Jose Tassignton ima patentiranu metodu "bag in the lens" kojom se izbjegne sekundarna katarakta koja je inače vrlo česta nakon prve operacije. Također vidim da operira katarakte uzrokovane uveitisom, pa please MoMum može li detalje od cjene, dojma, nadalje..

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

kate, pokušat ću ti odgovoriti na pitanja koja se tiču Ljubljane. Većinu toga sam već pisala ali nema veze..
    Naša dijagnoza je također PHPV kao i kod MoMum, ali krenuli smo različitim putevima. Mi smo nakon Vinogradske, gdje su nam rekli da je mrena u pitanju, bili nekako sumnjičavi i potražili drugo mišljenje(dr. Pfeiffer). Dorešić je kod nas tek kasnije došla. Znači, bez točne dijagnoze, otišli smo u Ljubljanu, gdje smo imali ugovoreni termin za operaciju po dijagnozi Vinogradske. Tek kada nas je dr. Pfeiffer pregledao shvatio je da je to PHPV, a ne obična mrena. E sada, da je on znao o čemu se radi, ne bismo niti mi završili kod njega jer on ne operira PHPV nego je vrhunski stručnjak za mrene. Zato je MoMum odmah završila u Belgiji jer je Dorešić postavila dijagnozu. Uglavnom, PHPV vas ne zanima..
    Ljubljana je nama, kao i iskustvima onih koji su bili, a u kontaktu smo, zaista pozitivno iskustvo. Nitko od onih koje znam nisu imali kasnije problema nakon operacije. Neki su bili i prije tri godine..
    Na odjelu Očesne klinike primaju ponedjeljkom, a najkasnije se u petak ide kući. Prije odlaska se rade nalazi krvi,ekg, pregled pedijatra... Mi smo u Ljubljani neke nalaze ponavljali jer su bili prestari. U Ljubljani pregledava anesteziolog i sve ono što smatraju da je još potrebno, napravit će. Ništa ne propuštaju.
    Povez se skida odmah dugi dan (nama se apsolutno ništa na oku nije vidjelo). Kortikosteroide ne daju oralno, nikako! Počeli smo sa intenzivnim kapanjem Maxidex, Maxitrol, Mydriacyl, Cosopt.. deset puta dnevno, pa sve manje i na kraju nam je Dorešić ukinula potpuno kapanje. Mi smo u Ljubljani rekli da bismo na kontrole išli kod Dorešić na što su oni reagirali pozitivno jer ju smatraju također iskusnom. Pfeiffer je nama dolazio svaki dan vidjeti bebu, priča hrvatski, kaže sve potrebno ali ne gubi vrijeme na ćaskanje. Nama leću nisu mogli ugraditi pa stavljamo Silsoft što nam se pokazalo dosta dobro. Naravno, ponekad je teško staviti ju ali ide nekako. Konce smo vadili u Zagrebu kod Dorešić.Kod Pfeiffera smo bili na jednoj kontroli kod Vukasa. Nemamo potrebe ići češće. Kod njega ćemo ići ugrađivati leću kada za to dođe vrijeme. Nadam se da će nam i dalje sve biti o.k kao i do sada. Eto, to je to.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kate, s obzirom da je kod vas opet nešto sasvim drugo, tko zna što je najbolje za vas. Nadam se da će se rještiti najbolje moguće!

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala ti Tomika.

Ako imaš živaca, imam još pitanja:
    Kako izgleda to vađenje konaca, jel boli?
    Sjećaš li se koliko dugo ste kapali nakon operacije?
    Gdje ste vi bili dok je dijete u bolnici, jel ima neki apartman u bolnici gdje mogu i roditelji?
    Kad se može početi s kontaktnom lećom?
    Znate li vi što je vama uzrokovalo PHPV?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Što se tiče smještaja u bonlnici, dijete je s tobom u sobi, preko dana je i suprug bio s nama. Dobiješ doručak,ručak,večeru, može se i dvoje prehraniti za nuždu. Dnevno 20 eura. Mi smo se čudili tome svemu jer imaš i svoju kupaonu, wc papir i sapun.
    S obzirom da je naše dijete bilo tek 3 mjeseca, za bol ti ne mogu reći, uglavnom pod anestezijom, naravno, vađenje konaca, mislim da je više ta anestezija šok za bebu nego samo vađenje konaca. Kapali smo tako što smo svaka dva tjedna išli kod Dorešić i svaki puta nam je smanjila za dvije kapi.. Cosopt smo kapali 4 puta, pa dva, jednom i na kraju zamijenili sa timalenom nekih tjedan, dva i na kraju potpuno ukinuli.
    S obzirom da se na leću ne smije kapati, čim prestane kapanje može se početi s lećom. Iako smo mi počeli kada smo bili na dva puta dnevno kapanju pa smo kapali ujutro, stavili leću, navečer vadili leću pa kapali.. Pokrivanje oka trenutno 5 sati dnevno.
    PHPV navodno ne uzrokuje ništa posebno tipa CMV što su kod nas sumnjali za mrenu. Kod nas doktori baš ni ne znaju što je to PHPV.
    Samo pitaj štogod. I nama je upravo ova tema pomogla u apsolutno svemu.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa kud je muž išao spavati, jeste uzeli negdje stan/hotel? Ja ne znam jel mogu sama sve te strahove izgurati i od običnih kontrola na Rebru mi se povraća. Koliko djece je na Rebru s velikim problemima vida, to je za nevjerovati.

Pa koliko vam je bila okluzija prije kad je sad 5h? Jel stavljate flastere ili ste sami nešto smislili? I mi imamo okluziju 1h dnevno, zovemo je "gusarenje" jer to radimo doslovno s gusarskim setom, da premostimo vrijeme do operacije..

Nakon koliko dana se vade konci?

Majko mila za leću.. "čim prestane kapanje".. kod nas nije prestalo već godinu dana, prokleti uveitis, ništa se neda izvana primjetiti, a napravi kalvariju učas.. a kapi također štetu rade..

Moja cura je prvašić, ne znam kako ćemo to sve još sa školom izgurati, koliko ćemo biti odsutni..

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Nikako sama ako je moguće! Ima neki hotel koji su nam preporučili ljudi koji su bili tamo.. Ako će te konkretno još štogod zanimati, pp. Nama je kod Dorešić uvijek odlično na pregledu jer ona jednostavno ima takta s djecom, a i vremena za svakoga pojedinačno. Jedino što se čeka na red. Ali svugdje se čeka, a kod nje i isplati čekati. Na kraju svi završe kod nje.
    Okluzija nam je bila agresivna od početka. Flasteri su u igri jer sve drugo i dalje skida. Ponekad i 6-7 puta skine flaster. Konci se vade nakon mjesec dana i duže. Dorešić kaže da je bolje da su duže u oku jer je oko kao guma i moglo bi se rastegnuti.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tomika, divim ti se, što da kažem. I ti i Vmama djelujete tako trezveno i hrabro. I hvala ti.
    Nadam se da ćemo se svi jednom probuditi iz ove noćne more, zdravi i s dobrim vidom.

Baš me zanima imaju li neki konci koji se ne moraju vaditi, koji se razgrade.

PS/ Mraonicus i ja smo prijateljice spojene mukom još prije 3 godine.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mraonicus se već dugo ne javlja. Skužila sam da vas veže neka druga dijagnoza koja je dovela do mrene. Što da kažem, žao mi je i imajte i dalje hrabrosti i snage jer očito je kod vas situacija još teža.

Stranica 5 od 15 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •