Dakle u posljednje vrijeme sam igrom slučaja u nekoliko navrata imala priliku kontaktirati sa nekoliko trudnica i strahovito me začudila njihova needuciranost. Uvijek se iznova zabezeknem kako ja, koja ne samo da nemam djece, nego još nisam ni trudna, o nekim po meni elementarnim stvarima znam daleko više od žena koje će za koji mjesec postati majke.
Jedno od glavnih područja needuciranosti je dojenje. U zadnjih tjedan dana tri trudnice rekle su mi iste stvari: da će dojiti ako će imati mlijeka, da u tom neće davati čaj/vodu/sokiće negdje prvih mjesec-dva :shock: (sve redom su se zgrozile, doslovce zgrozile, na isključivo dojenje 6 mjeseci), da moraju nabaviti bočice/dude, da je uz uvučene bradavice dojenje nemoguće....
Sve informacije koje im probam pružiti odbijaju jer "ja nemam dijete pa ne znam o čemu pričam"(?), kad im dam broj Rodinog telefona za pomoć u dojenju kažu kako im to neće trebati, uglavnom odbijaju čuti sve što se ne slaže sa njihovom predodžbom.![]()
Mene to žalosti, svatko ima pravo na svoj izbor, ali zašto barem ne žele čuti neke činjenice? Susrećete li se i vi sa takvim primjerima i kako se borite sa vjetrenjačama?
Recimo žena MD-ovog brata koja će roditi ovih dana nije dojila prvo dijete zbog uvučenih bradavica i ragada. No, sad je rekla da će pokušati dojiti pa sam mislila diskretno joj ponuditi broj Rodinog telefona za pomoć kad počne dojiti. Nadam se da će se javiti. Ona je jedina žena na koju sam uspjela izvršiti neki utjecaj i ukazati joj na činjenicu da može dobiti podršku u nastojanju da svom djetetu pruži ono najbolje.
Još nešto me zanima, pogotovo od vas cura koje se educirate za pomoć kod dojenja, kako se suzdržite da ne nastupite preagresivno(jer je poznato da agresivnost odbija)? Ja tu imam veliki problem, kad vidim da netko pojma nema, a misli da je najpametniji i ne želi slušati, i još diskreditira tvoje mišljenje, odmah nastupa kratki spoj. Naravno da ne pametujem sama jer nisam ni ja niti približno dovoljno educirana, ali mi je grozno kad vidim da se ne žele ni uputiti na pomoć.
Što vi mislite o tome? Voljela bih da se jave i cure kojima je Roda pomogla u edukaciji pri dojenju i napišu kako je kod njih došlo do promjene mišljenja i unaprijed zacrtanih stavova...općenito me zanimaju iskustva i razmišljanja o tome, i kako mislite da je najmudrije neagresivno pokušati sugerirati daljnju edukaciju.[/i]

Odgovori s citatom