sretna35, što ima novoga?
Kod mene je upalio sex![]()
Termin je bio 4.5., a rodila sam 14.5.
Sve je bilo u savršenom redu.
Porod potpuno OK.
sretna35, što ima novoga?
Kod mene je upalio sex![]()
Termin je bio 4.5., a rodila sam 14.5.
Sve je bilo u savršenom redu.
Porod potpuno OK.
evo da se i ja priključim na ovu temu.
u 36 tjednu mi je otkriven gestacijski dijabetes, na dijeti sam i držim ga pod kontrolom.
u vž-u planiram roditi kod dr-j.
danas mi je termin, a doc mi je na zadnoj kontroli rekao da je dijabetes rizik i da se s njime ne čeka puno poslije termina, daje mi 3 dana fore i onda indukcija.
malo sam se prepala jer nisam računala na to.
čitava trudnoča mi je bila više nego savršena, radila do kraja, malo me isprepadao taj šećer ali nitko to nije komentirao kao rizik.
a sanajala sam o svojim prirodnim trudovima........
sunce moje malo~~~~~~ da pocnu trudovi uskoromalo se aktiviraj vise ako vec nisi
sunce moje malo... baš sam jučer naišla na jedan tekst koji bi ti mogao biti jako zanimljiv:sunce moje malo prvotno napisa
Radi se o tekstu naslova: Ka je neophodna stimulacija maternice...
.... i onda se tu navode medicinski opravdane stimulacije...
Nakon tog nabrajanja slijedi...
"Upitni i često neopravdani razlozi za izazivanje ili pojačavanje trudova uključuju ove:
- Beba je prevelika (pa onda detaljno objašnjenje, da sad sve ne prepisujem)
- Trudnički dijabetes (ovo je ono što tebe zanima)... Nedavna su istraživanja pokazala da trudnički dijabetes ne postoji*. Savršeno je normalno da ćena tijekom trudnoće doživljava metaboličke promjene u razini šećera. Konačno, hormoni joj se mijenjaju i organizram joj hrani još jedno stijelo u razvoju.
- Previše (ili premalo) plodne vode u vodenjaku (detaljan opis...)
- Nedostatak napredovanja - etiketa koja se dodaje porođaju, a obično pokreće klizavu lavinu zahvata, uključujući najekstremniji od svih - carski rez. U osnovi znači: To predugo traje. To je uobičajena izlika za pojačavanje trudova lijekovima i najčešći izgovor za carski rez."
* Enkin et al. 75-78
aktivna sam skroz, zadnjih par dana malo manje jer imam gadan kašalj.
morat ću MM iskoristiti.
nadam se da će se beba pokrenuti do prekosutra jer drip kombinacije su mi nočna mora, pogotovo jer dosta induciranih poroda završi CR.
ne znam zašto je gestacijski dijabetes rizik za trudnoću. do sada mi to nitko nije spominjao pa se ja nisam niti brinula. beba je oko 3800-4000 g.
muž se i dalje ne da, ali ja šećem, hodam, skačem i mamo mali napredak, otvoreniji smo za 0.5 cm, cervix je skraćen i smekšan skroz
btw danas dobuila od frendice program za izračunavanje termina IVF turdnoća i pogodite što moj termin jest 22. 11. - 27. 11 dakle tek sad smo u terminu
ako do srijede 25 ne bude ništa u srijedu ostajem u bolnici :D konsačno da vidimo mog Vedrana![]()
vidim da si danas 41+3 i nadam se da ste i ti i bebica dobro bilo da ste u komadu ili u zagrljaju.sretna35 prvotno napisa
u slučaju prvog nadam se da si neopterećena, da uživaš u posljudnjim danima trudnoće i da te doktori ne gnjave. iako tako kažu ja sam došla do 42+1, za mog se dr. pričalo da ne pušta baš puno preko termina.
razumljivosretna35 prvotno napisa
![]()
samo sam ti još željela reći da kako je nama trebalo 2 godine da dođemo do nje, nakon svih mojih zahvata i operacije, to je također odigralo svoju ulogu u mojoj indukciji.
dobila sam kalendar za izračun termina IVF trudnoća i prema njemu kada unesem podatke o dtumu oplodnje jajne stanice i embriotransfera moj termin za porod ispada 22. - 27. 11. dakle, baš kao što će se i dogoditi, lijčenici se inače, drže onog kalendarića prema osljednjoj menstruaciji kao pijan plota
Vibrrrrrrrram za najljepse rodjenje Vedrana Lupka![]()
Gin me nije pustio iz bolnice kada sam bila 40 + 10. Carski je bio planiran (zbog visokog tlaka) u utorak u 09.30h - rodila sam prirodno u 09.32h i nitko nije bio sretniji od osoblja rodilista sto sam prirodno rodila! Vjerujem da mi je pomoglo silno hodanje po stubama i cupkanje po lopti a i carica je odlucila da je bilo dosta drame i napravila svoj veliki ulazak u svijet kada je ona bila potpuno spremna!
prvu trudnoću sam prenjela 8 dana a onda indukcija, pa na carski zbog disproporcija. Sada sam u 30 tjednu trudnoće, i navodno je opet veća beba pa bi trebala na carski. Zanima me da li mogu tražiti da ćekamo carski dok ne krenu trudovi u slučaju da bih opet prenjela?
Baš sad vidim di je Sretna napisala da u Merkuru čekaju najviše 41+3. Evo i mene u klubu "prenesenih"- tj. prije 20 minuta mi je prošao terminZna li netko nekoga tko se borio s njima u Merkuru da ga ne induciraju ni nakon tih 41+3? Iskreno-radije bih na CR nego na indukciju!
![]()
Prvu bebu sam isto rodila u Merkuru. Bila sam na pregledu u subotu kad sam bila 40+4. I dr. mi rekao da u ponedjeljak idem na indukciju ukoliko ne rodim prije. Ne moram ni pričati da sam rodila odmah u nedjeljuNadam se da mi ovaj put nitko neće ni spomenuti indukciju!
![]()
Evo i mene među prenešenima, mada ja stvarno ne kužim kako se trudnoća do 42. tjedna uopće može smatrati prenešenom?!?!
Zar ne vrijedi pravilo da smo između 38. i 42. tjedna u tzv. terminu? :?
Pogotovo što se oni drže ko pijan plota onih svojih tabela po kojima termine računaju prema posljednjoj menstruaciji, a moji su ciklusi užasno dugi a ovulacija skroz "pomaknuta" na kraj ciklusa.
Moj dr. još ne spominje indukciju iako sam ja za sada 40+4, a na zadnjem mi je pregledu rekao da neće to još krenut, pa me sad već hvata panika.
Otvorena sam tek toliko da se može pogledati plodna i tako stoji već dulje vrijeme...![]()
...podizem...(kako je ista ova tema od Koksy zakljucana jer smo joj krenuli sa cestitkama)...
Dakle, narucena sam u bolnicu za ponedjeljak ujutro na pregled....tad cu biti 40+6....
Namjeravam izac iz bolnice nakon pregleda te odbiti zadrzavanje i indukciju!
E,sad sto bi bio razlog da ipak moram ostat i pustit da mi umjetno izazovu porod?
Zbunio me onaj postirani clanak o vaznosti sacuvanja vodenjaka di pise da 20% beba ispusti mekonij u plodnu vodu ali da je to samo znak zrelosti crijeva te nije alarmantno! Ali, to ce po ginekologu bit zamucena plodna voda i razlog da me zadrzi! I sto bi mu ja sad trebala reci da je to normalno?
Drugi parametar su otkucaji srca...ako budu prenisko po njima isto ce mi reci da me moraju porodit? A sto nije moguce da je bebica samo uspavana isl? Moja se skroz umirila ima skoro mjesec dana,bice joj je ponestalno manevarskog prostora...
I trece,otvorenost...to pretpostavljam nema nikakve veze,bila ja otvorena 2cm ili 4cm,to nije razlog da ostanem,jeli tako?
Inace,posljednji pregled kod mog privatnog doktora 27og je prosao tako da sam bila skroz zatvorena,otada jos uvijek ni T od trudova,nista ne boli,nemam predznaka nikakvih....a ko prvorotkinji tesko da ce mi se sve munjevito izdogadjat....(do Bog ali sumnjam)...
Trudim se bit skulirana i ne razmisljat previse ali bas me hvata nervoza od ponedjeljka i moguce rasprave s ginicem....
Iz mog iskustva bolje ti je ostati tamo ako je i jedna od ovih stvari što si nabrojila prisutna.
Pratiš li pokrete? Jako je bitno da legneš (polulegneš) dva do tri puta dnevno i brojiš pokrete. Mora ih biti 10 na sat. Kad dođeš do 10 možeš prestati ako je i kraće vrijeme. To ti je najbolji pokazatelj da je beba u redu.
Nemoj raspravljati s doktorom. Mirno i odlučno pitaj kako je beba i zašto on misli da bi trebala ostati pod nadzorom.
Ako ti se posveti i argumentirano objasni da je za bebu bolje da si u rodilištu, mislim da treba tako odlučiti. Ne vjerujem da će te ostaviti ako je sve u redu. Previše to košta naše zdravstvo.
Svakoj se ženi može svašta munjevito izdogađati u porodu. Ni indukcija nije tako strašna, ali nije rečeno da će te inducirati, možda te samo žele pod pojačanom brigom o bebi, ako nešto nije u redu s plodnom vodom, otkucajima, pokretima...
Budi pozitivna, vjerojatno je sve u najboljem redu i bit će cijeli porod onakav kakav želiš. Uostalom, rodit nije niš'. Koja bi se vraćala da je drugačije, zar ne?
Posljednje uređivanje od Beti3 : 06.08.2011. at 17:06
Zašto misliš da će ti uopće predložit zadržavanje i indukciju? Meni to nijedan liječnik kod kojih sam bila na pregled nije predložio (a rodila sam 7 dana poslije termina).
Nemoi sebi unaprijed stvarati nekakav presing bezveze.
Razgovaraj s liječnikom, reci njemu što ti želiš, što god on predloži, pitaj ga sve što te zanima. Uostalom, možda još i rodiš do tog pregleda!
Sretno!
Evo odradili smo ih 10 vec nakon 15 min!Sinoc oko 22h00 me premlatila po mjehuru,mislila sam da je mozda to to ali sipak...
A mogli bi me zadrzat radi dodatne opreznosti jer mi oboje roditelja radi u bolnici,oni mi vec govore:uzmi ti torbu u pon,mozda ostanes...
Vidim da mi stari ima stav da nevalja 'prenjet'...Vec sam mu rekla da ni slucajno nikog ne zove i govori ista i da mi netreba advokat i da se znam sama izborit za sebe...a on da ga je upravo toga strah,da zna da cu ja ic u diskusije sa njima....a oni naravno najvise vole isprepadane pacijentice koje klimaju glavom na stogod oni rekli i ne ispituju previse...
Stav mog privatnog ginica je da ako preneses preko 8dn da porod 'treba dovrsit'...a zna se sto to znaci....![]()
na kontroli ces ti vec osjetiti da li trebas ostati ili se vratiti sutra ili preksutra na ctg.po mojem iskustvu ako je sve ok nemas zasto ostati. ja n isam ostala, vracali su me doma, a i bolje, vecina trudova sam doma odradila
E, mamu i tatu treba slušat! Vidiš kako tvoja već sluša i brzo napravi pokrete da ne moraš brinuti.
Bit će to sve super.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 06.08.2011. at 17:48
Evo update od mene....jutros u 2 se probudila sa grcevima nalik menstrualnim...i hitali su me svako cca 40-50min...kunjala do 5,onda se digla,ocistila kucu,otusirala se i primjetila da su spali grcevi...malo sukrvice je bilo na wc papiru pri brisanju....u 9h00 bila na pregledu u bolnici...dr. rekao prst otvorena,plodna voda i CTG OK,kaze zelim li ostat na indukciji:a ja ne hvala,zelim prirodne trudove! I onda mi rekao da dodjem opet preksutra ujutro...
Grcevi su i dalje prisutni (nisam mu ih spominjala...),cca 1x u sat vremena...pretpostavljam da se s njima lagano otvaram?
Sada nakon pregleda sukrvice naravno ima vise....grrr....moj privatni ginic je 100 puta njeznije ruke od ovog,nije bilo nimalo ugodno...naravno,i to cackanje sad svako 2dn ce me otvarat...uf.....to se nemoze odbit,ili?
Zašto ne bi moglo? Ja samo odbila indukciju uz burnu rekaciju ginekologa, rodila 4 dana nakon njegove planirane indukcije, a odbila sam i drip iako je jedna od primalja stalno na njemu inzistirala. Samo strpljivo i izdrži.
Ni na što te nitko ne može prisiliti.
Držim fige da uletiš u smjenu primalja sklonih prirodnom porodu
I samo šetaj i šetaj, na lopti skakući kad dođeš tamo, sve izbaci iz glave i sve će biti za 5.![]()
Zasad skulirana nam je rodila malu Noru, noćas u 1.50, sve je prošlo baš kako je htjela, bez ikakvih intervencija !!!!!
e baš mi je drago!
skulirana, odabrala si pravi nick!!!![]()
Evo i mene u istoj situaciji. Bila sam na pregledu i doktor kaže da je grlić skraćen, ali nisam otvorena. Ako ne bude ništa do ponedeljka da se javim u porodilište, pa će oni videti šta sa mnom. Teši me to što oni forsiraju prirodan porođaj, pa se nadam da me neće bez razloga terati na indukciju. Ako su plodova voda i beba dobro, ne vidim razlog za to. U svakom slučaju, pričaću otvoreno sa njima i ako nema potrebe za indukcijom, odbiću je. A i do tada ima još 4 dana i možda krene prirodno.
Ja sam mlađega prenjela 12 dana, bila otvorena 3 cm od 37og tjedna.
Odbila hospitalizaciju tj indukciju 3 puta (40+6, 41, 41+3. Svaki put je na pregledu sve bilo ok, plodna voda skroz čista, otkucaji srca uredni, doma sam imala babywatcher i nikako nisam htjela indukciju. Zadnji put su napisali na otpusno pismo da odbijam hospitalizaciju.
Na kraju sam pristala 11. dan da me ostave pa ćemo vidjet dalje što ćemo...srećom malac je ujutro 5 min prije nego je doktor trebao doći odlučio krenuti sam..
Nisam se prepirala sa doktorima. Samo sam rekla da ja ne bi još ostala ako je sve normalno i nisu radili probleme. Jedan je počeo govoriti o infekciji, na što sam rekla da sam i tako otvorena dosta već tjednima, a radije biram biti među svojim domaćim bakterijama nego bolničkim i nije mi dalje rekao ništa drugo zbog čega bi možda promjenila mišljenje.
Posljednje uređivanje od (maša) : 24.08.2011. at 10:30
Stigla sam kući! Ipak su me zadržali iako sam bila vrh prsta uloživa, ali nisu insistirali na indukciji jer sam im rekla da bih najradije prirodan porođaj. Svi nalazi su bili dobri, tako da sam ostala samo zato da sam im pod kontrolom. Nakon dva dana sam bila prst otvorena, a u toku noći su mi krenule kontrakcije i ujutru je to već bilo tri prsta. Mislili su da ću u toku prepodneva roditi, ali kada su mi bolovi dostigli vrhunac dalje nije htelo. Počela sm gubiti snagu, jačina i dužina kontrakcija je opadala, razmak im se povećavao, tako da su me ipak stavili na indukciju. Onda su videli da nešto nije u redu sa oblikom stomaka i na kraju sam završila na operacionom stolu i rodila carskim rezom devojčicu od 4650g. Dijagnoza:uterus bicornis
Cikla, glavno da je sve dobro prošlo. Čestitam.
Citam na temi o neinterventnom porodu, pa naidjem na ovaj post TineZ:
Koliko sam samo puta o ovome razmisljala, skoro identicna situacija, sa razlikom sto ja cekam drugu bebu sad i muci me to sto neke stvari nikad necu moci ispraviti. :'(Ono što me muči, je prvi porod u kojem su mi na prijevaru dali drip, a mislim i gel nakon što mi je puknuo vodenjak. Razlike u ponašanju između moje dvoje djece su drastične .... svi to pripisuju slučajnosti i genima. Srećom oboje su zdravi, ali curica se vrlo često ne obazire na vanjske podražaje (može joj se pričati, vikati, moliti, ljubiti) ali ona se ne da skrenuti sa onog u što se trenutno udubila. Da li je to samo jaka koncentracija, namjerno ignoriranje svijeta oko sebe kad joj odgovara ... ili nešto treće, u biti ne želim znati. Uz to se još uvijek prilikom buđenja bori sa navidljivim protivnikom, vrišti, i kao da se brani od nekoga tko želi nešto od nje a ona ne želi (da se probudi). A s pogleda nježnosti, uvijek malo prejako stisne, malo prejako gurne, malo prejako doda, malo prejako skoči na nekoga ... i iako mi to pokušavmo korigirati kao da joj fali neka finesa da može sama osjetiti gdje će drugoga zaboljeti (kad taj drugi počene vikati onda stane, jer u biti nije namjerno). Za razliku od Jana koji se širom smije kad se budi, kad ga se uzme na ruke, kad mu se priča, kada ga se mazi, zna kad me grize koja je granica ... .
Sve nekakve stvari na koje nitko ne obraća pažnju jer ustvari sve ostalo savršeno funkcionira, i takvi detalji nikome ne predstavljaju problem.
Od danas (osim ako baš danas ne rodim, a moram priznati da baš nemam nekakav osjećaj da hoću) i ja probijam dan termina. Iščitavajući vaše postove i ostale tekstove o prenesenoj trudnoći i svim nedostacima i opasnostima od induciranog poroda, hvata me strah da ću morati roditi baš na taj način. Iako mi je ovo drugi porod, a na prvom sam se boreći se za svoja prava
, poučena iskustvima s ovog foruma, posvađala sa svim mogućim doktorima i osobljem, sad me ipak malo strah, jer mi stalno u glavi odzvanja - mekonijska plodna voda! Užasavam se toga i iako mi je amnioskopija rađena već 3 puta u zadnjih tjedan dana i p.v. je uvijek bila mliječna, tko mi garantira da će ona takva ostati i u trenutku kad pređem prag ordinacije?! A sljedeći pregled tek za 2 dana!!! Zar nije opasno da dijete 2 dana bude u mekonijskoj vodi?! Čitala sam da gutanje i nije tako opasno kao aspiracija, a i ona se može dogoditi, zar ne? I kako onda odbiti inducirani porod, pa čak i da mi ga predlože na sljedećem pregledu kad ću biti 40+3?
Od danas (osim ako baš danas ne rodim, a moram priznati da baš nemam nekakav osjećaj da hoću) i ja probijam dan termina. Iščitavajući vaše postove i ostale tekstove o prenesenoj trudnoći i svim nedostacima i opasnostima od induciranog poroda, hvata me strah da ću morati roditi baš na taj način. Iako mi je ovo drugi porod, a na prvom sam se boreći se za svoja prava
, poučena iskustvima s ovog foruma, posvađala sa svim mogućim doktorima i osobljem, sad me ipak malo strah, jer mi stalno u glavi odzvanja - <strong>mekonijska plodna voda</strong>! Užasavam se toga i iako mi je amnioskopija rađena već 3 puta u zadnjih tjedan dana i p.v. je uvijek bila mliječna, tko mi garantira da će ona takva ostati i u trenutku kad pređem prag ordinacije?! A sljedeći pregled tek za 2 dana!!! Zar nije opasno da dijete 2 dana bude u mekonijskoj vodi?! Čitala sam da gutanje i nije tako opasno kao aspiracija, a i ona se može dogoditi, zar ne? I kako onda odbiti inducirani porod, pa čak i da mi ga predlože na sljedećem pregledu kad ću biti 40+3?
Da je to toliko opasno mislim da ne bi bilo 2dn razmaka od pregleda nego da bi isle svaki dan!
Da ti opet po pregledu bude sve u redu ja bi odbila indukciju,vec kad bi voda bila zamucena ja se ne bi vise opirala....
Drzim fige da ti prodje ko meni...prirodni trudovi i pucanje vodenjaka na 40+7....a to jutro bila na pregledu i sve je bilo OK...
Nitko to ne može garantirati, ali to je ipak rijetko. Ako su bebini pokreti u redu, obično je i stanje bebe u redu.
Ako si jako zabrinuta, možeš ići u rodilište i oni će te zadržati (hospitalizirati), slušati otkucaje bar 3x dnevno i pregledavati po potrebi.
Ja sam tamo mirnije čekala. I pristala na indukciju, radije nego i dalje biti u strahu. Odluka je na svakoj mami posebno. Porod mi je bio po bolnosti isti kao i prirodni, bez epiziotomije i od početka do kraja 6 sati.
Nora Fora, termin ti je samo neki datum, nesto po cemu se doktori ravnaju i cesto ne znaci nista. Evo uzmi moj primjer, termin je bio 10.7. pa ga tog 10. pomaknuli na 15. a rodila 26.7. a rekli da sam, po bebi, prenjela svega 5 dana dakle 40+5. Tako da nemoj, zato sto si "prenjela", toliko brinuti o mekoniju. I da, kao sto Beti kaze, pokreti bebe su vazan pokazatelj kad nesto ne valja. Ne pitaju uzalud na svakom pregledu dal se beba dobro mice.
Ja sam indukciju odbijala do zadnjeg dana, na kraju sam ipak zavrsila na dripu i ljuta sam zbog toga. Al su bebi bili poviseni otkucaji i ja nisam bila spremna riskirat.
Ma da, znam da točan datum termina ne znači puno, meni su ga čak mijenjali u više navrata, prvo na 3.10., pa na 29.9. itd... a još k tome su mi ciklusi bili duži, tako da nije da bi me iznenadilo da se termin pomakne unaprijed, ali brine me ta plodna voda koja mi je već najmanje tjedan dana mliječna, a ne znam koliko dugo ona smije biti takva, prije nego dijete taj verniks (odakle dolazi do "mliječnosti" plodne vode) počne u svojim crijevima prerađivati u mekonij? I kad se već stvori mekonij u njegovim crijevima, koliko on ostaje tamo do ispuštanja?
A što se pokreta tiče, beba je mirnija već više od tjedan dana... i to je bio razlog jednog mog posjeta u bolnicu, međutim ctg je bio uredan i reaktivan (iako su mi sestre rekle da bi ipak mogao biti živahniji, ali dr. je rekao da je odličan)...
Nora Fora, svatko ima svoj stav o ovim stvarima. Ja recimo nebi ni u ludilu čekala kući na svoju ruku i pouzdala se u svoje instinkte ili majku prirodu. Meni indukcija niti je išta strašno niti mi je išta negativno. Uostalom, bolnica je mjesto di se osjećam sigurno, sebi ne vjerujem ništa kad su te stvari u pitanju. Ali to sam samo ja
Ja bi još nešto dodala na ono što sam napisala. Ovaj forum i udruga Roda su genijalne stvari za promicanje nečeg novog. Roda je stvarno napravila puno po pitanju poroda, rodilišta itd a forum je mjesto di se puno toga može naučiti. Ali jednako toliko je loš jer, čitajući neke komentare na konkretno ovoj temi, stičem dojam da su sve žene koje ne žele slušati svoje tijelo, koje ne vjeruju svojoj procjeni, koje će bez frke uzeti drip ili roditi uz epiduralnu a neke čak i moliti boga da ih spadne carski rez da izbjegnu tu stravičnu bol, manje vrijedne ili nebitne u odnosu na one zen žene koje osluškuju svoje intinkte i čekaju da priroda učini svoje. Ja sigurno ne spadam u ovu drugu skupinu, niti ću ikad u životu spadati, ja sam totalno onaj prvi tip i iskreno sam sretna i presretna što živim u ovom stoljeću pa, nasreću ima mogućnosti koje moja baba nije imala.
Ne kažem da je jedno dobro a drugo loše ali ja bi dala trajni ban jednoj određenoj forumašici, neću reći kojoj, koja toliko banalizira porod i sve u vezi toga, daje konkretne savjete za vrlo ozbiljne situacije i gura svoje stavove i mišljenje, pa bi mlade i neiskusne žene mogle pomisliti da je njezino mišljenje jednako vrijedno, ili nedajbože vrijednije od mišljenja jednog stručnjaka u bolnici, samo zato što se radi o bolnici a svi znamo da su bolnice strašna i mračna mjesta di se trudnice muče i di se sve radi da bi se išlo kontra njihovih uvjerenja. Ja bi na mjestu glavnih i odgovornih na ovom forumu uvela određena pravila kojima će se ograničiti savjetovanje na nešto malo manje opasno
da nebi bilo zabune, ta osoba nije nametljiva na ovoj temi nego općenito na temama o porodu
trina, slažem se sa tobom, jako opasnih savjeta ima. Ipak više vjerujem doktoru nego forumašici.
Pa svatko ima svoju glavu ko sto svatko ima razlicita iskustva a i stavove. Nekima je porod bio uzasan jer boli pa im je zao sto nisu uzele epiduralnu, nekima je ta bol bila duhovno iskustvo, neke znaju citat znakove koje im tijelo salje, neke ne znaju, a neke nisu sigurne. Zato postoji forum, za razmjenu iskustava. Svi znaju koliko sam bila protiv indukcije i kako se se borila rukama i nogama da ju izbjegnem. Na kraju nisam, ne zato sto sam to tu procitala nego, a i napisala sam to gore, nisam bila spremna riskirat zbog povisenih otkucaja.
Na kraju krajeva nitko od forumasica nece doc na porod toj zeni koja donosi odluku i tamo na licu mjesta uvjeravat nju i doktore u suprotno.
Al da doktori ponekad grijese, da pretjeruju, da zene pregledavaju ko na traci...to svi znamo da je istina. Srecom ne svi ali jako puno njih trudnicu ne dozivljava kao zenu koju ocekuje najbitniji dio zivota pa joj je iznimno bitno da bude upucena nego ko jos jednu zenu koja ima bezbroj pitanja jer je na nekom forumu procitala da se rodit moze i bez intervencija i to im je tlaka.
Meni osobno je porod bez dripa bio puno manje bolan nego inducirani sto sam napisala i u svojoj prici s poroda, al odluku o busenju vodenjaka sam donjela ja iako sam se tu nacitala koliko je to bespotrebno i iako je plodna voda bila mljecna a ne mekonijska. Da mi je zao - je. Al da bi nekog uvjeravala da indukciju mora odbit pod svaku cijeni - nebi. Jer nisam ni ja na kraju krajeva.
Trina, hvala na iskrenom i dobrom savjetu.
Naravno da ne bih sama donosila odluke za koje smatram da nisam kompetentnija od liječnika-specijalista, a nisam, jer nisam ni liječnik, a pogotovo ne ginekolog.
Što se tiče bolnica, provela sam (u 1. trudnoći) mjesec dana u jednoj (P) i moram priznati uz sve loše strane (osjećaj da si na traci, da ti nitko ništa ne govori, da ti već na 2. pitanje odmahuju rukom i potsmjehuju se tvom "informiranju", posebno internetskom, nedovoljno jasnim i konkretnim objašnjenjima, rutinskim pregledima koji su možda i nepotrebni u tom trenutku, ali se eto odrađuju da bi se zadovoljila procedura i ogradilo od mogućih negativnih posljedica i masu, masu drugih propusta i nelogičnosti) ipak sam se osjećala sigurnije nego u vlastitom domu osluškujući svoje tijelo. Iskreno, ni ja nisam jedna od sretnica koja svoje tijelo najbolje poznaje (npr. hodala sam dva dana sa slomljenom rukom a nisam prepoznala da je slomljena dok je nisam slikala)
I da, iščitavajući ovaj forum, žene stvarno trebaju biti oprezne, jer kao i u svemu (kao i u rodilištima, hoću reći) i na njemu ima jako puno pozitivnog i poučnog a isto tako i negativnog (evo, npr. u 1. trudnoći sam se borila i rukama i nogama da mi s 40+3, kad sam došla na porod, ne rade amnioskopiju jer sam tu toliko toga lošeg čitala o njoj, npr. netko je napisao da je taj pregled bio bolniji od samog poroda
i da je apsolutno nepotreban jer se stanje djeteta može vidjeti i na ctg-u... Možda to sve stoji, ali ja sam sad, užasnuta od mogućnosti pojave mekonijske plodne vode, pristala na taj pregled (3x) i moram reći da ne da ne boli manje od poroda, nego boli manje i od uzimanja papa testa, barem mene... Ali ipak ostavljam mogućnost svoje sreće i nježnosti i pažljivosti doktora i doktorice koji su mi to obavljali).
O plaču i tuzi, osjećaju nesposobnosti i grižnji savjesti što mi je uništilo sreću i ushićenje rođenja 1. djeteta zbog toga što nisam mogla isključivo dojiti (iako sam svoju kćer dojila do 13,5 mjeseci i valjda bih još i duže da mi doktor nije savjetovao da prestanem zbog nove trudnoće, iako znam da je to za neke majke ovdje, one koje vjeruju svom tijelu, najnebulozniji savjet, što možda i je, ali ja nisam htjela riskirati kontrakcije maternice, koje dojenje potiče, barem je to jedna od navedenih prednosti prilikom promoviranja dojenja) neću sada...
S druge strane, da nije bilo ovog foruma i stvarno poučnih stvari na njemu, ne bih nikada znala koje sve testove prije trudnoće treba napraviti, jer mi moj dr. to nikada ne bi spomenuo, naprotiv, kad sam mu došla s popisom, nije mogao vjerovati što sve tražim, ali ziherašica kao što jesam, nisam htjela riskirati... A da ne govorim o ostalim testovima tijekom trudnoće...
Ne bih imala pojma da drip, epiduralna i ostale stvari imaju i svojih negativnih strana...
Ne bih imala pojma da mi dijete ima blagi dystoni sindrom i propustila bih cijelu godinu vježbanja s njom...
Ne bih inzistirala na zdravoj prehrani i svakodnevnom kuhanju cjelovitih žitarica i vjerojatno bih je počela nadohranjivati s 4 a ne 6 mjeseci...
Ne bih znala da je nikako ne smijem posjedati dok ona samostalno ne nauči sjediti...
Ne bih znala da je ne smijem "voditi" za rukicu kako bih je naučila hodati i da nikako ne smije učiti hodati uz hodalicu...
Ne bih imala pojma da su najbolje cipelice one koje nemaju uložak i koje su fleksibilne...
Ne bih imala pojma da mi dijete do (mislim) 5. godine ne bi trebalo jesti heljdu iako mi je jako poznata i cijenjena pedijatrica savjetovala da joj to mogu dati već kad je navršila 6 mjeseci...
I jaaako, jako puno ostalih poučnih i korisnih informacija na kojima sam beskrajno zahvalna.
Sad sam debelo zapela u offtopičarenju i ispričavam se, ali samo sam htjela pojasniti svoje stavove i dati savjet svima koji čitaju ovaj forum da ipak sve ima svoje lice i naličje i da je poželjno čuti što više argumenata da bi ti odluka na kraju bila utemeljenija i sigurnija. To je razlog zbog čega i sama tražim savjete na Rodi i šaljem svima koji mi pomažu na taj način najiskrenije zahvale.![]()
Ja sam jedna od onih luđakinja koje se osluškuju svoje tijelo i rodile bi doma, ali jako je bitno da ja osluškujem samo svoje tijelo. Istovremeno sam tako osluškujući svoje tijelo u 43. tjednu trudnoće otvorena 5 prstiju tražila indukciju jer mi se nije riskirao porod u kolima hitne budući mi do bolnice treb više od sata a mm nije nimalo otvoren i želi da mu se djeca rode pred doktorima. I strašno mi ide na živce to da su žene koje traže indukciju, epiduralnu, bolnicu manje majke. Mislim da na ovom forumu ljudi mogu razmjenjivati samo iskustva, ali ne i savjete. Ja stvarno ne znam kako će netko drugi roditi i ne vidim kako neke forumašice znaju da će xy manje boljeti porod bez dripa.
nora fora napisat cu ti ja svoje iskustvo tj. prekopirat post gdje sam pisala samo da ga nadem