u ponedjeljak bih za roćkas počastila ekipu na poslu, onako nešto "u sitno" uz kavu... do sada sam uvijek žicala baku , ali sada bih nešto sama napravila. suhe kolačiće, možda čak i nešto slano, ali jednostavno pliz, da ne bi bilo trčanja u samoposlugu u zadnji tren!
Kod mene uvijek pale maffini, razno razne kombinacije ali uvijek najbolje prolazi kombinacija višnje + čokolada
No u zadnje vrijeme čak nemora biti ni povoda da bi se jeli kolačići uz kavu
Evo zadnjji s kojim smo se počastili bio je
Crnac bez jaja
Sastojci
Za biskvit:
3 jogurta (3×180 g)
300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
maslac za premazivanje lima
Za glazuru:
150 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
120 g šećera
120 ml mlijeka Priprema
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
Posluživanje
Kolač poslužite sa šlagom, a u sezoni možete poslužiti i s bobičastim voćem po želji.
Naravno, može recept. Baš sam ga u međuvremenu pretipkala .
Dakle,
Kiflice s pivom
Sastojci:
500 g oštog brašna
3 dl ulja
2 dl piva
prašak za pecivo
Sstojci za punjenje po želji:
-za slatku varijantu: marmelada, višnje iz kompota, neko drugo voće narezano na komadiće;
- za slanu varijantu: kockice gouda sira (ili nekog drugog), hrenovke ili neke druge kobasice izrezane na štapiće od oko 2-3 cm...
Izrada:
U brašno umiješati prašak za pecivo, prstohvat soli, pa uz dodatak ulja i piva umijesiti tijesto. Ostaviti u hladnjaku oko pola sata da odmori, dobro poklopljeno. Razvaljati ga na pobrašnjenoj dasci na oko 1/2 cm debljine. Izrezati u trokutiće jednake veličine ( duljine stranica 7-8cm), na svaki staviti malo nadjeva, i zarolati, tj. formirati kiflicu. Peći 10 minuta na jačoj temperaturi.
Ukoliko praviš i slanu i slatku varijantu, nekako ih obilježi da znaš koji su koji nakon što budu pečeni ( npr. slatke bocni vilicom odozgo, a slane nemoj)... Slatke možeš još tople uvaljati u šećer u prahu, ali nije obavezno.