-
Easy Meals
bas me zanima jel ima neka dobra dusa koja bi prevela recepte s ovog linka http://www.5aday.nhs.uk/Recipes/EasyMeals_b.aspx
-
-
-
Ajde Dream, oćemo ja 3, ti 3?
-
-
Može stir fry (mada ne znam kak se to kod nas zove), one pot wonder, perfect pasta?
ne bi se upuštala u fajitas i chilli jer ih nikad ni nisam kuhala :/ a gešenkam ti spaghetti bolognese
-
Eto, fala ti
!
-
još uvijek ne znam kak se zove stir fry, jedino čega se mogu trenutno sjetiti je 'popržiti' a imenice de se ubijem - ne da mi se paliti svjetla i kopati po rječniku
Pržiona
Prženje je brz i jednostavan način zdravog hranjenja – a najbolji je dio da ga možete smišljati dok ga radite. Sami izaberite svoje kombinacije i eksperimentrajte s novim sastojcima.
4 porcije
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 10 min
1 žlica ulja
1 luk
4 bijela mesa bez kože (narezana na kockice)
Nasjeckano povrće – izaberite ono koje volite. Pokušajte povrće narezati na jednake komadiće
2 žlice sojinog umaka – ili probajte kineski umak ‘5 začina’ ili čak curry prah
Kocka povrtne juhe
Paket smrznutog mladog graška (u mahuni) – po izboru
200 g riže
1. Skuhajte rižu prema uputi na omotu.
2. Dok se kuha, zagrijte ulje u velikoj tavi ili woku.
3. Dodajte luk i nerezanu piletinu te prepržite 5 minuta.
4. Dodajte ostalo povrće i promiješajte.
5. Dodajte malo vode i sojin umak ili začine i promiješajte.
6. Rastopite kocku za juhu u šalici kipuće vode te prelijte po mesu i povrću i kuhajte daljnjih 5 minuta.
7. Ocijedite rižu i servirajte svoj ukusni stir fry na 4 tanjura.
Mukice, sad stvarno idem spat...
-
Dakle,
Fajita Fiesta (neću prevoditi jer nema smisla - uglavnom, to je jelo podrijetlom iz meksičke kuhinje, a u osnovi se radi o prženom mesu s dodatkom povrća, posluženom uz tortilje)
Odličan obrok za pripremu kojeg vam treba iznenađujuće malo vremena. Impresionirajte svoje prijatelje ponudivši im Fajitas...
Porcija: 4
Vrijeme pripreme: 15 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Sastojci:
-1 žlica maslinova ulja
-4 kom. bijelog pilećeg mesa bez kože
-1 crvena, 1 zelena, 1 žuta paprika ( nasjeckana)
-šaka gljiva grubo nasjeckanih
-pakiranje mješavine za fajitas
-8 tortilja od mekog brašna
-1 crveni luk nasjeckan
Sastojci za salatu:
-rajčice
-krastavac
-zelena salata
Postupak:
1. zagrijte ulje u velikoj tavi
2. dodajte luk i pileća prsa izrezana na kockice
3. dodajte preostalo povrće i miješajte
4. umiješajte mješavinu za fajitas
5. u međuvremenu pripremite miješanu salatu od rajčica, krastavca i listova zelene salate.
6. zagrijte tortilje 3 minute u pećnici ili u mikrovalki 1 minutu
7. poslužite sve zajedno
-
Jednostavni curry
Skoro svaki deseti čovjek smatra da je curry najbolje jelo koje bi im netko
mogao skuhati... odmah uz pečenje. Evo brzog i jednostavnog načina
kako da impresionirate prijatelje njihovom omiljenom hranom
porcija: 4
vrijeme pripreme: 10 min
vrijeme kuhanja: 15-20 min
Sastojci:
-2 žlice maslinova ulja
-1 crveni luk, nasjeckan
- malo češnjaka
-2 žlice paste od currya
- vaše omiljeno povrće (npr. tikvice, paprike, mrkve, gljive...)
-1 velika jabuka
-6dl povrtne juhe (temeljca)
- 2 konzerve od 400 g pelata
-svježe mljeveni crni papar
Postupak:
1. zagrijte manju količinu maslinovog ulja u velikoj tavi, dodajte nasjeckani
luk i protisnuti češnjak, te popržite oko 2 min. Dodajte pastu od curryja, te
kuhajte još oo 2 minute.
2. dodajte rajčicu, temeljac i začine
3. dodajte povrće i jabuku, te pustite da zakuha
4. poklopite tavu, smanjite temperaturu i kuhajte lagano 15 minuta dok
povrće ne bude mekano. Poslužite uz rižu, uz naan kruh, uz chapatti kruh ili uz pečeni krumpir.
-
Savršena tjestenina
Tjestenina je jeftina i lako se kuha – a i zasititi će vas. Nudimo nekoliko ideja za ukusne umake od kojih će tjestenina živnuti u trenu. Količina nije važna – stavite svega koliko želite.
1 porcija
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta
Osnovni umak od rajčica
1. Nasjeckajte luk i lagano ga prepržite u višoj tavi na malo ulja.
2. Dodajte rajčice iz konzerve (otprilike 1 velika konzerva po osobi)
3. Dadajte crni papar po ukusu i mješano začinsko bilje
4. Neka kipi oko 10 minuta (stalno miješajte da ne zagori)
5. Servirajte s naribanim sirom
Iskoristite sve
Napravite veliku količinu osnovnog umaka od rajčice – dobro se smrzava i može se upotrijebiti kao preljev preko povrća ili mesa za različita jela. Ako imate povrće preostalo od prošlog objeda jednostavno ih dodajte u osnovni umak od rajčice. Mikserom/blenderom možete potpuno sakriti povrće u umaku. Također možete dodati mljevenu ili kosanu piletinu ili drugo meso u bilo koji od ovih umaka.
Pečeno povrće
1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. Narežite povrće na veće komade i stavite u vatrostalnu zdjelu ili lim za pečenje. Većina povrća se dobro ispeče u pećnici – jedino je pravilo što više to bolje!
3. Prelijte s malo maslinova ulja i pospite miješanim začinskim biljem te pecite otprilike 30 minuta.
4. Zagrijte na štednjaku jednu ili dvije konzerve sjeckanih rajčica.
5. Pomiješajte pečeno povrće i rajčice, začinite crnim paprom i poslužite s tjesteninom.
Cherry rajčice i bosiljak
1. Operite i prepolovite nekoliko šaka cherry rajčice – ili normalne rajčice rezane na 4 dijela.
2. Stavite ih u lonac s malo maslinovog ulja i lagano kuhajte s malo začina (sol,papar)
3. Bosiljak narežite na veće komade- svježi je ukusniji, ali i skuplji – (ako imate vrt ili širu prozorsku dasku, možete ga sami uzgojiti!) – sušeni bosiljak ili nekoliko žlica pesta dobra su zamjena za svježi.
4. Kad rajčice omekšaju, dodajte bosiljak. Možete dodati i drugo povrće – npr. kukuruz šećerac ili tikvice narezane na ploške – i sir – mozzarella ili parmezan.
5. Kratko prokuhajte i servirajte.
Gljive s češnjakom, slaninom i jogurtom
1. Lagano pirjajte sjeckani luk, šampinjone i kosanu slaninu u tavi s malo ulja.
2. Dodajte zdrobljeni češnjak i pirjajte dok luk i gljive ne omekšaju.
3. Umiješajte nekoliko žlica prirodnog jogurta sa smanjenim udjelom masnoće.
4. Servirajte s tjesteninom po izboru.
-
Čudo u jednom loncu
Najbolje kod ovog jela je to da možete upotrijebiti koje god povrće imate. Ako ne volite vegetarijansku hranu, dodajte sjeckano meso – piletinu, junetinu ili janjetinu. Navedeni sastojci su samo naš prijedlog.
4 porcije
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
žlica biljnog ulja
2 srednja luka
4 srednje mrkve
1 mala žuta repa (može i kolerabica)
2 srednja pastrnaka
2 srednja poriluka
1 češanj češnjaka, zdrobljen ili sitno nasjeckan (možete varati i koristiti mljeveni, pastu od češnjaka ili ga potpuno izostaviti)
1 žlica sušenog miješanog začinskog bilja
300 ml temeljca od povrća
1 žlica običnog brašna
4 velika krumpira, tanko narezan
1 žlica margarina
svježe mljeveni crni papar
Korak 1
1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Izrežite povrće na veće komade i u slojevima složite u vatrostalnu zdjelu (sve osim krumpira). Ako nemate dovoljno veliku vatrostalnu zdjelu, stavite u veći lonac i kuhajte na štednjaku.
2. Dok slažete slojeve povrća, lagano ih začinite crnim paprom, pospite češnjakom i miješanim začinskim biljem.
Korak 2
3. Zakipite 300 ml vode i dodajte kocku za juhu od povrća. Dodajte brašno i prelijte po povrću.
4. Preko svega složite ploške krumpira da se preklapaju. Namrvite malo putra i čvrsto poklopite.
Korak 3
5. Pecite u pećnici (ili na štednjaku) otprilike sat vremena, ili dok povrće ne omeša.
6. Skinite poklopac i pecite još 15 minuta dok gornji sloj krumpira ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskav.
7. Servirajte i uživajte.
-
recepti su super
tnx cure
-
-
One pot bi, brijem, bila 'Enolončnica'.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma