Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: stevia,sol i priprema hrane

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno stevia,sol i priprema hrane

da li netko koristi steviu za dijete mlađe od godinu dana (ili općenito,da li kosristite)? čitala sam o tome i pošto neko voće koje mu dajem bude dosta kiselo (ali je ful domaće) ne pojede baš puno,dok recimo kada stavim kap čiste stevie smaže sve.isto tako,kako imamo od urologa da pijemo puno čaja radimo mu holleove čajeve ali ih ne želi ni taknuti dok mu ne kapnem 1 kap stevie.uveli smo je prije tjedan dana u bebinu prehranu,baš zbog tih čajeva.ne znam baš puno o tom zaslađivaču,no onako odokativno mi se učinio bolji no šećer.pošto on pije cranactiv kao profilaksu,u kojoj je po dozi 3mg stevie,pretpostavljam da smije periodički uzeti tu jednu kap,kada baš imam neke ful kisele jabuke i sl.,no ima li netko više informacija o tome?
    drugo,kada i kako sol? ja sebi rijetko solim,no da li beba prima dovoljno soli kroz hranu,s obzirom da se dosta natankava tekućinom?
    treće,miksanje hrane?čitala sam da miksanje uništava staničnu strukturu jela,no moj malac čim je mrvica neka ze zahliktava pa ne znam kako bi mu onda pripremila kašicu nego miksanjem?
    dodatak:ispirete li rižu ili ne,namačete li "sjemenje" ili ne preko noći?
    danke!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moram priznati da nisam za to cula, a gdje je kupujes?
    Ali, malo sam pogledala i evo sto kaze Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia

A zanimljivi su i podaci koji govore o mogucim negativnim posljedicama na zdravlje. Medjutim, izgleda da se to opovrgnulo:

"In 2006, the World Health Organization (WHO) performed a thorough evaluation of recent experimental studies of stevioside and steviols conducted on animals and humans, and concluded that "stevioside and rebaudioside A are not genotoxic in vitro or in vivo and that the genotoxicity of steviol and some of its oxidative derivatives in vitro is not expressed in vivo."[28] The report also found no evidence of carcinogenic activity. Furthermore, the report noted that "stevioside has shown some evidence of pharmacological effects in patients with hypertension or with type-2 diabetes"[28] but concluded that further study was required to determine proper dosage.

Indeed, millions of Japanese people have been using stevia for over thirty years with no reported or known harmful effects.[29] Similarly, stevia leaves have been used for centuries in South America spanning multiple generations in ethnomedical tradition as a treatment of type II diabetes.[30]"

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma da,tak otprilike sam i ja našla,ali medicinski slabo,gotovo ništa.mislila sam ono,da djetetu ne dajem šećer,a i ako je zdravije za nas.ima u prečkom u shopping centru u apoteci,no ta je otopina sa E330,a ima i u city centru kal-ov,ali taj je sa lo hanom-tako nekako,pa pošto nismo pojma imali kaj je to,nismo uzeli.inače,čista ima u austriji u biljnoj apoteci.fakat 1 kap je za 2 deci ful slatka.a ak je dobra i ne šteti i ne izaziva karijes,super.no velim,brine me kaj nema ništa baš pouzdano :/

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

E330 je limunska kiselina
    nije štetna
    za taj zaslađivač prvi put čujem :?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni upalo u oči da nemkom smeta jer se onda ne bi prodavala umjetna sladila :?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. stevia: nikad čula
    zari nisam nikad ništa šećerila, a ne šećerim joj ni sad kad ima 4 godine. šećer je prvi put "probala" kad je probala prvi kolač u životu, a to je bilo oko njenih 18 mjeseci, ako ne i kasnije (ne sjećam se više). margiti (7 mjeseci) ništa ne šećerim i još jako dugo neću. kad bi neko voće bilo toliko kiselo da ga neće jesti, onda joj ga ne bih ni dala.
    2. sol - margiti ništa ne solim, zari isto nisam ništa solila do neke godine i pol
    3. miksanje - margita otpočetka jede samo ribano/ zgnječeno. ništa joj ne miksam. ni zari nisam miksala.
    4. rižu ne ispirem

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    E330 je limunska kiselina
    nije štetna
    Wrong, jako stetna. Ovo mrzim, ali citala sam nesto o tome i zboravila zasto. Uglavnom, nesto u stilu da to nije uopce limunska kiselina nego nesto bla, bla. Pitam frendicu s kemije da spasim obraz pa javim.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

A zašto bi bila štetna? To je obična limunska kiselina :?
    Kao i sve drugo, mož štetiti kad se unosi previše. Ali ona sama po sebi nije štetna. Inače niko ne bi jeo limune.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Fora je u tome da nije "obična limunska kiselina" kao štvo svi misle nego je nesto ...preradjeno, drugo, uglavnom nesto stetno. Cekaj, probat cu proguglati da vidim ima li sta o tome.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

čekam...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sjetila sam se da je bilo nesto u stilu da to nije prava limuska kiselina koja postoji u vocu nego je dobijena na sintetski nacin i zaprao nije uopce limunska kiselina nego nekakva kiselina- konzervans.
    Aha, evo nasla sam:
    Limunska kiselina nema veze s limunom

"Multinacionalna prehrambena industrija, koja čvrsto drži reputaciju bestidnosti, prikrila je prisutnost neobrađene glutaminske kiseline (natrij-glutaminata) u hrani nazvavši je 'limunska kiselina'. Zvuči bezopasno, zar ne? Vjerujte mi — nije, jer na ljude osjetljive na egzotoksine ima isti učinak kao i natrij-glutaminat, hidrolizirani protein iz povrća i aspartam (umjetno sladilo koje autorica naziva 'smrtonosnim neurotoksinom')- Limunska Kiselina, koja se naširoko primjenjuje, ne proizvodi se, kako biste mogli pomisliti, od ploda limuna, već se dobiva iz fermentacije sirovih šećera. Tijekom procesa prerade preostali protein se hidrolizira iz čega nastaje neobrađena glutaminska kiselina. Kad se ona u prehrani kombinira s proteinima, stvara se još više ovog opasnog neurotoksina."

Link je sljedeci: http://www.dugirat.com/index.php?opt...k=view&id=3403

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dobro, da dodam i ja nešto onda (sad kad imam kad guglati, jer čedo spava )
    Wikipedia kaže sljedeće:
    Uses
    Food additive
    As a food additive, citric acid is used as a flavouring and preservative in food and beverages, especially soft drinks. It is denoted by E number E330. Citrate salts of various metals are used to deliver those minerals in a biologically available form in many dietary supplements. The buffering properties of citrates are used to control pH in household cleaners and pharmaceuticals.

Relation to MSG
    Citric acid is often produced from corn rather than citrus fruits themselves. As a result the protein that is hydrolyzed remains on the product and potentially freeing glutamic acid from other protein present in the food.
    i nastavlja :
    Safety
    Citric acid is recognized as safe for use in food by all major national and international food regulatory agencies. It is naturally present in almost all forms of life, and excess citric acid is readily metabolized and eliminated from the body.
    Interestingly, despite its ubiquity in the body, intolerance to citric acid in the diet is known to exist. Little information is available as the condition appears to be rare, but like other types of food intolerance it is often described as a "pseudo-allergic" reaction.
    Contact with dry citric acid or with concentrated solutions can result in skin and eye irritation, so protective clothing should be worn when handling these materials.
    Excessive consumption is capable of eroding the tooth enamel.
    Close contact to the eyes can cause a slight burning sensation, and may cause loss of sight.
    Food info ima sličan tekst i pored ostalog još kaže:
    Citric acid is present in large quantities in fruits, especially citrus fruits, in which it is predominant. In view of the fact that the isolation of citric acid from fruits is very expensive, it is commercially produced from sugar with the help of bacteria and yeasts.
    Nešto više o glutaminskoj kiselini koja zna zaostati u drugim aditivima, pa i u limunskoj kiselini, vidjeti ovdje - E-numbers
    Nije mi se dalo dalje bunarati, a ni tema nije o limunskoj kiselini. Toliko. Sori na podužem postu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ok, meni je zanimljivo ovo da pisu prvu recenicu: Citric acid is recognized as safe for use in food by all major national and international food regulatory agencies. (A njima ionako ne vjerujem bas previse). A dalje nastavljaju sa It is naturally present...i pisu o prirodnoj limunskoj kiselini a ne o sintetskoj...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

In view of the fact that the isolation of citric acid from fruits is very expensive, it is commercially produced from sugar with the help of bacteria and yeasts.
    I dobije se u ~99% čistoći, a ne zna se što čini preostalih 1%. O tome smo već nešto pisali.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Sjetila sam se da je bilo nesto u stilu da to nije prava limuska kiselina koja postoji u vocu nego je dobijena na sintetski nacin i zaprao nije uopce limunska kiselina nego nekakva kiselina- konzervans.
    Aha, evo nasla sam:
    Limunska kiselina nema veze s limunom

"Multinacionalna prehrambena industrija, koja čvrsto drži reputaciju bestidnosti, prikrila je prisutnost neobrađene glutaminske kiseline (natrij-glutaminata) u hrani nazvavši je 'limunska kiselina'. Zvuči bezopasno, zar ne? Vjerujte mi — nije, jer na ljude osjetljive na egzotoksine ima isti učinak kao i natrij-glutaminat, hidrolizirani protein iz povrća i aspartam (umjetno sladilo koje autorica naziva 'smrtonosnim neurotoksinom')- Limunska Kiselina, koja se naširoko primjenjuje, ne proizvodi se, kako biste mogli pomisliti, od ploda limuna, već se dobiva iz fermentacije sirovih šećera. Tijekom procesa prerade preostali protein se hidrolizira iz čega nastaje neobrađena glutaminska kiselina. Kad se ona u prehrani kombinira s proteinima, stvara se još više ovog opasnog neurotoksina."

Link je sljedeci: http://www.dugirat.com/index.php?opt...k=view&id=3403
    glutaminska kiselina i limunska kiselina su nešto totalno različito!!!

kad na artiklu piše E330 to JEST limunska kiselina.
    i da, naravno da se dobija sintetski! pobogu, na svijetu nema toliko limuna za izolaciju.
    niti jedna prehrambena/farmaceutska kompanija (manufakturna ili velika) ne izolira limunsku iz limuna...
    a gle sad, i u tvom/mom organizmu se sintetizira limunska kiselina, i gle čuda! nije iz limuna!!!

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    In view of the fact that the isolation of citric acid from fruits is very expensive, it is commercially produced from sugar with the help of bacteria and yeasts.
    I dobije se u ~99% čistoći, a ne zna se što čini preostalih 1%. O tome smo već nešto pisali.
    o zna se jako dobro, ali to je tajna proizvođača, i ovisno je o sintetskom putu

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Vjerovatno smatraju da taj 1%, na globalnoj razini, nije vrijedan spomena. Jer koga je još briga za primjese?
    Isto kao što proizvođači brašna (a i zakonodavac!) smatraju da primjesa pšenice u kukuruznom brašnu, koja ne prelazi 15%, nije tako bitna da bi se oštampala na deklaraciji

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    kad na artiklu piše E330 to JEST limunska kiselina.
    Hm, ja sam iz ovog gore clanka shvatila drukcije.
    a gle sad, i u tvom/mom organizmu se sintetizira limunska kiselina, i gle čuda! nije iz limuna!!!
    Da, znala bih nesto o Krebsovom ciklusu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja koristim stiviju za sebe. Dosta je skupa ali ja sam jos u aprilu kupila bocicu od 100 ml i koristim je za kavu i caj i imam jos pola bocice. Stavlja se jako malo ono jedna kap. Ja koristim stiviju jer sam bila na dijeti i sav secer sam izbacila a trebala mi je neka zamjena. Svi ostali zasladjivaci su pretezno s aspartmanom a to ni u ludilu ne bi koristila. Stivija je navodno totalno prirodna koliko sam uspjela istraziti.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pa da,to sam i ja tak vidjela,pa reko kad je nešto za zašećeriti djetetu da rađe to dam nego pravi šećer.mogu se i kolači raditi i sl. a ne uništava caklinu-navodno.no,dakle limunska kiselina nije limun ko što sam ja neuka mislila i kontala si kako onda proizvođači stavljaju citrus u kašice.hehe.
    nego,jel ste davali kašice gotove djeci?ja jesm,jer smo uveli korabu pa je nije bilo za kupiti nigdje pa da dovršim koraba ciklus dala kašicux2 od alnature.no,zanima me da li je vrijednije dati npr.smrznute šljive prokuhane kad nije sezona ili gotovu kašicu?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj lasica prvotno napisa
    no,zanima me da li je vrijednije dati npr.smrznute šljive prokuhane kad nije sezona ili gotovu kašicu?
    Ovdje kazu da nije dobro davati smrznutu hranu djeci, medjutim ja bih da imam domace, svjeze zamrznute sljive dala radije to nego kupovnu kasicu.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj lasica prvotno napisa
    no,zanima me da li je vrijednije dati npr.smrznute šljive prokuhane kad nije sezona ili gotovu kašicu?
    a zašto moraš dati djetetu šljive baš sada? što će se dogoditi ako ih preskoči do slijedeće sezone?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

a zašto moraš dati djetetu šljive baš sada? što će se dogoditi ako ih preskoči do slijedeće sezone?
    Ja ih ne dajem jer nemam. Ali, priznajem da sam mu par puta dala kupovnu kasicu sljive kad sam bila vani ili zurila negdje pa nisam stigla kuhati i gnjeciti. BTW, meni je fina.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Ja ih ne dajem jer nemam. Ali, priznajem da sam mu par puta dala kupovnu kasicu sljive kad sam bila vani ili zurila negdje pa nisam stigla kuhati i gnjeciti. BTW, meni je fina.
    kupovne kašice od šljiva imaju dodan šećer (poprilično njega)...
    F ih je jeo svega par puta kad je imao problema s kakanjem...
    inače šljive jede samo u sezoni (obavezno uz rižu, bananu i mrkvu )

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a kaj bi mogla dati za probavu da se malo drekec omekša kad nije sezona šljiva?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

krušku, puru...

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja čekam ovo zašto nemože sol. Sinoć je naime, opet izbio rat sa svekrvom kad je rekla da mali JEDNOSTAVNO MORA počet jest juhu i da ga hranim "suhom" hranom :shock: ...
    Evo recepta za juhu:
    -2 pileća krila
    -peršin, grincek
    -malo soli i žlica vegete.... :shock: :shock:
    Enivej, da ne duljim jel mi netko PliZ može objasnit zašto NE SOL?? Da imam adute za danas... Za vegetu znam sve.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

uništiće djetetu bubrege,nemre on toliko soli filtrirati.doduše nemremo ni mi koliko pojedemo ali zato imamo hipertenziju i slične boleštine.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj mišica prvotno napisa
    -2 pileća krila
    -peršin, grincek
    -malo soli i žlica vegete.... :shock: :shock:
    Enivej, da ne duljim jel mi netko PliZ može objasnit zašto NE SOL?? Da imam adute za danas... Za vegetu znam sve.
    Prema tablici dohrane peršin ide s godinu dana. Celer ne piše.
    Mrkvica i piletina može.

Iz knjige "Što očekivati prve godine":

Za dijete mlađe od godine dana

Budući da bubrezi malog djeteta ne mogu podnijeti veće količine natrija, te zbog toga što rano navikavanje na sol može dovesti do kasnijih problema s povišenim krvnim tlakom, dječjoj hrani ne bi trebalo dodavati sol. Većina hrane sama po sebi sadržava nešto natrija, osobito mliječni proizvodi te mnoge vrste povrća, tako da ga djetetu ne može uzmanjkati čak ni onda ako njegovoj hrani ne dodajete sol.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mišice, nemam šta dodati, sve su cure napisale.
    Bebini bubrezi su još u razvoju, još rastu, ne mogu koncentrovati mokraću kao odrasli.
    Višak soli (tj. natrija) može dovesti do problema u njihovom radu.
    Dodatno, djeca imaju razvijenije čulo ukusa nego mi odrasli.
    Njima klopa bez soli nije bljutava

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala vam cure, pomogle ste.
    Sad znam znanje
    mrkvu ne jede jer je alergičan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke