Zadnjih par dana imamo gadan problem s Matijom. Ušao je u neku tvrdoglavo-inatljivu fazu koja nas tjera do ludila. Najgore je kad je umoran, a obično ima veze s odijevanjem.
Daklem, ne da se obuć. Počne urlat, plakat, tuć me, ako dohvati koji predmet katapultira ga na drugi kraj sobe. Pri tom se zaceni i poljubičasti (imamo od prije one kak-se-to-točno-zove afektivne respiratorne krize), ostane bez daha i zakašlje se luđački - gotovo do povraćanja, misliš dušu će ispustit. Jako se teško smiruje iz te faze.
Primjer, neki dan pokušala sam mu obuć hlačice nakon tuširanja (uvijek se tuširamo kad smo pokakani). Neće. Urla "Necu lake! Necuuuuu!!!!! Moram ga obuć, nije baš toplo ljeto da ga pustim golog. Počinje borba u kojoj sam ja izudarana strana. Blokiram ga svojm tijelom, navlačim nogavice, on se baca, ruli nogavice, urla. Nekako ga obučem, on guli hlače sa sebe, ali sad više neće ni šlape ni majicu. Pokušaji odvlačenja pažnje ne pomažu, maženje ne pomaže, pjevanje ne pomaže. Ne znam više kako sam ga smirila. Ali onda je došao deda po njega da ga odvede k sebi i baki (deda i baka žive na selu, imaju ogromno dvorište i klinci mi obožavaju ići tamo). Sad hoće biti s mamom, dedu neće ni pogledat, ne da si jaknu obuć, izvija se, urla, borimo se i deda i ja s njim. Bojim se stisnut ga da mu ruku ne slomim, a on guli rukave s ruku i davi se u urlikanju. Cijelo stubište je odzvanjalo kad ga je deda iznosio van, da me susjedi ne poznaju mogli bi mislit da zlostavljam dijete. Putem je bacio kapu na pod - vratio ju je raznosač pošte koji je baš tada ulazio u zgradu. Deda ga je jedva umontirao u sjedalicu jer se ovaj opirao ko ždrebac. Bilo me strah kako će se uopće voziti s njim takvim i već sam čekala da me dida nazove da se vraća. Protrnula sam kad je mob stvarno zazvonio, ali deda je javljao da je mali zaspao u autu. Kad se probudio (prenijeli su ga u krevet) oko tri sata kasnije, sve 5. Ko da ništa nije bilo.
Ili večeras - ne da piđamu obuć. Urla, dere se, kašlje, tata mu je nekak navuko gornji dio (ostao je zarolan) i predao se (čitaj: predao ga meni). Ja sam ga stisla, na silu mu navukla hlačice uz puno plača i protestiranja. Urlao je da hoće spavati gol. Po kratkom postupku završio je u krpama, ni zube nismo išli prat, s cicom u ustima. Plakao je još na ciki, bunio se da hoće gol spavati. Nije pomagala cika, ni pjevanje, ni maženje. Iako je bio umoran ko pas trebalo mu je oko 45 minuta da zaspi. Ja sam doživjela fraze, nisam oprala kosu - sutra s masnom idem na posao, a o peglanju koje me čekalo da i ne govorim.
Nisam dost pametna što da radim. Kako da zauzdam ovakve napade bijesa? Kak da ga uvjerim da me mora poslušat? Iscrpljena sam turbo i od svog posla i od muževog posla (radi 10-12 sati dnevno + subotom kraće), i od slabog spavanja jer se mali noću budi i cica. Super je ako samo malo cica, ali obično mijenja strane svako malo i pri svakoj me promjeni probudi. Hodam ko zombi uokolo polumrtva i vječno umorna i onda mi još ko točka na i mali ovako inati. Inače se igramo i mazimo i izmišljamo svašta. Mato je jako živo dijete i puno traži, ali ovo je već prevršilo svaku mjeru. Help!![]()