Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 94

Tema: Antibiotik kao preventiva?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Antibiotik kao preventiva?

Pokušavam ovu priču provariti već danima, ali mi ne ide, pa me zanima koliko se vas oslanja na svoj instinkt kad je riječ o zdravlju vašeg djeteta?

Naime, naša priča ide ovako: nedavno smo išli pedijatru jer je Ines imala temperaturu 38,9 navečer i onda 38 ujutro. Uz to je naravno bila cendrava i šmrkava (detalj: Patrik i ja smo također bili šmrkavi, ali bez temperature).
    I posluša malu pedijatar na zamjeni (jer je naša pedijatrica ljetos dala otkaz i do sad još nisu našli nekog tko bi došao za stalno, nego stalno netko dolazi na koji dan/tjedan da doktorica u drugoj smjeni ne poklekne od prenatrpanosti) i kaže da ima lagano upaljeno grlo i da neka joj dam antibiotik da slučajno ne bi navukla neku bakteriju, jer je ona ipak mala, a i nas dvoje šmrcamo. I ja pitam jel to baš nužno, jel možemo bar pričekati da vidimo kako se stvar razvija, a on veli "pa dajte joj gospođo, da je moja unučica ja bih joj dao. Danas sam pregledao desetero djece i ovo je prvi antibiotik koji prepisujem, dajte joj ga".

Ja lijepo zahvalim, uzmem recept i odem, ljuta kao pas.
    Ne budi lijena, koji sat kasnije odem do apoteke i popričam s tetom tamo pa zaključim da ću ovaj put poslušati svoj instinkt.

I na kraju nisam ni pobrala lijek u apoteci, a mala se iduće jutro probudila skoro pa zdrava - samo joj je malo curkao nos.

Ja sam ovaj put odlučila poslušati sebe jer mi je doktor kao preventivu dao Sumamed.

Ali mi je druga pedijatrica na zamjeni prije koji tjedan "za svaki slučaj" dala Amoxil, pa je nakon 3 dana (i nakon što mi je Ines u jednoj noći 3x ispovraćala cijeli krevet nakon kaj sam joj uvalila noćnu dozu lijeka) ispalo da se radilo o virusu i da Ines ne treba antibiotik.
    I tada sam imala isti osjećaj da ne treba piti antibiotik, ali sam popustila pod pritiskom okoline i mislila da nije tolika šteta da ga pije ako joj i ne pomogne. Ali Sumamed mi se ipak činio prejak za "za svaki slučaj".

Kako vi reagirate u takvim situacijama? Slušate li sebe?

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: Antibiotik kao preventiva?

[quote="Mirela"]Ali Sumamed mi se ipak činio prejak za "za svaki slučaj".

quote]

Sumamed za svaki slucaj?!? :shock:

uzas. postupila bih kao i ti....

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Našem pedijatru je praksa vratiti nas doma pa naručiti za dan-dva, pa ako se stanje pogorša još uvijek stignemo...

Ako baš nije siguran, a drma temperatura, hitno vađenje krvi iz prstića (u našem lab-u su već lude kad vide uputnicu od njega, al baš nas briga) i za koji sat odmah znamo jeli virus ili bakterija. I onda telefonom provjerimo treba li doći po recept za antibiotik, dijete više ne vodimo.

Sumamed je odličan, ali preventivno je čista ludost...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

[quote="we&baby"]
    Citiraj Mirela prvotno napisa
    Ali Sumamed mi se ipak činio prejak za "za svaki slučaj".

quote]

zašto se svi zgražavaju na sumamed? a "blaži" antibiotik uzmu...
    antibiotik NE preventivno! nikakav!!!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

naša dr stvarno ne daje antibiotike...kad šmrcamo ili kašljemo sirup za kašalj,fiziološka,eventualno kapi za nos baš za pročistit ali samo navečer da dijete može spavat...a kad sumnja na bakteriju prvo vadi krv,zatimm briseve...

mirela,bravo za tebe i intuiciju

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nikad se ne oslanjam SAMO na svoju intuiciju, ali na intuiciju i nalaz krvi:DA.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    Nikad se ne oslanjam SAMO na svoju intuiciju, ali na intuiciju i nalaz krvi:DA.
    Za nalaz krvi pedijatar treba reći "ajmo napraviti nalaz krvi".
    Stručno mišljenje "pa dajte joj gospođo, da je moja unučica ja bih joj dao" kod mene baš i ne drži vodu. Mislim, tako mogu i ja liječiti, a nemam veze s medicinom, ne?
    Ne znam kako mu uopće padne na pamet dat takav antibiotik, zapravo bilo kakav antibiotik, na temelju neznamčega, lagano upaljenog grla valjda.... Niti smo radili bris, niti vadili krv, ništa, ništa... Ali bitno da je shvatio kaj mislim, čim je rekao da je to 1. antibiotik koji prepisuje, a već je desetero djece pregledao

Već sam poluluda od tih pedijatara, skoro svaki tjedan dolazi netko drugi. U svakom slučaju, u srijedu idemo na cijepljenje i veselim se pomisli da će tamo možda biti taj isti pedijatar pa da mu kažem kako je Sumamed super jedan lijek, jer je dovoljno na njega pomisliti i da ti već bude bolje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="Mirela će tamo možda biti taj isti pedijatar pa da mu kažem kako je Sumamed super jedan lijek, jer je dovoljno na njega pomisliti i da ti već bude bolje [/quote]

da mi je vidjeti facu

ima svakakvih pedijatara, ali ti si roditelj i imaš pravo inzistirati na krvnoj slici ili nečeš davati antibiotik

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

[quote="magriz"]
    Citiraj we&baby prvotno napisa
    Citiraj Mirela prvotno napisa
    Ali Sumamed mi se ipak činio prejak za "za svaki slučaj".

quote]

zašto se svi zgražavaju na sumamed? a "blaži" antibiotik uzmu...
    antibiotik NE preventivno! nikakav!!!
    Ni ja ne kužim to zgražanje na Sumamed. Imam dojam da kad liječnik većini ljudi da Sumamed, tek tad "shvate" da su "jako" bolesni.
    Je OT, ali to mi uvijek padne na pamet kad pročitam nešto ovako.
    Antibiotik se pije kad je potreban (sigurno ne preventivno!), bio to Sumamed ili neki drugi.
    I bitno je da se pije antibiotik koji djeluje na određenu bakteriju, a ne je li blag ili jak.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[/quote]
    Za nalaz krvi pedijatar treba reći "ajmo napraviti nalaz krvi".
    [/quote]

Ako sam u situaciji da moram "moliti" uputnicu za vađenje krvi, onda je stvarno i molim, a ponekad odem u privatni lab., platim, izvade djetetu krv i imam sliku, a sliku ima i pedijatrica i sve nam je jasnije.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja bih potpisala rinamu.
    Pedijatri, tj. lijecnici generalno nisu uvijek voljni davati uputnice, al na nas zahtjev ce vecina njih dobro razmisliti i izdati istu, no treba se zatraziti, a i ako tada odbiju, uvijek postoji privatni laboratorij, al onda i razmisljanje o promjeni pedijatra, koji se oslanja (bez obzira na iskustvo i znanje) samo na svoju intuiciju...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Gago prvotno napisa
    naša dr stvarno ne daje antibiotike...kad šmrcamo ili kašljemo sirup za kašalj,fiziološka,eventualno kapi za nos baš za pročistit ali samo navečer da dijete može spavat...a kad sumnja na bakteriju prvo vadi krv,zatimm briseve...
    I naša doktorica isto tako i zato nam je tako draga (iako si ponekad skrati radno vrijeme). Meni je suludo uzimati antibiotik preventivno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

antibiotik tek nakon postene dijagnoze koja je bakterija. tu se slazemo i nas pedijatar i mi.
    Pitanje, da ne otvaram slican topic ( a mozete me i izbaciti da si otvorim novi) Od frendice mala 3 godine je: 1 dan povracala i rigala, temp 39, 6, krv i urin sve 5
    3 dana zdravo dijete, sinoc opet 40 temp. Nikavih drugih simptoma. Leukociti blago poviseni, sve drugo OK. Pedijatrica dala 10 dana Zinat bez briseva.
    Pitanje: da li su blago poviseni leukociti uz temp. dovoljni za zakljuciti da se radi o bakterijskoj infekciji, i dovoljni za davanje antibiotika sirokog spektra? Il sam ja luda pa mi se cini da je i ovdje antibiotik vise " preventiva" ? da se ne bi moralo malo istrazivati, davati uputnice i sl?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    Ako sam u situaciji da moram "moliti" uputnicu za vađenje krvi, onda je stvarno i molim, a ponekad odem u privatni lab., platim, izvade djetetu krv i imam sliku, a sliku ima i pedijatrica i sve nam je jasnije.
    Potpisujem.
    Ali ima situacija kad znaš da trebaš, ili da ne trebaš vaditi krv. Da je mala i drugi dan imala temperaturu, nešto bih sigurno napravila - ili dala antibiotik, ili otišla isforsirati vađenje krvi.
    Ne znam kako je drugima, ali ja sam jako sretna kad mi dijete ima temperaturu a pritom šmrca - tada mi je nekako "logično" da je to povezano. Najgore mi je kad ima temperaturu, a sve ostalo je ok - u toj situaciji forsiram pregled krvi i urina i nema toga tko mi to neće napraviti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se nadovežem sama na sebe, da me se krivo ne shvati - nisam sretna kad mi je dijete bolesno, ali nakon četverogodišnje povijesti tegoba s bubregom, koje su se manifestirale samo povišenom temperaturom, pa bi mi bilo muka svaki put kad bi P. imao temp. a pritom ne bi šmrcao, čini mi se da su ove virozolike temperature puno benignije. Iako, nije da se i te ne daju zakomplicirati (što smo nažalost također iskusili.....)

Rezime: ništa ne prepuštati slučaju, ali slušati i intuiciju

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi nikad nismo dobili antibiotik, iako smo imali i temperature, i šmrcanje, kašalj, proljev, kad je krenuo u jaslice bio je bolestan svakih tjedan dana. Svaki puta smo dobili upute: snižavanje temperature, puno tekućine, kapanje nosa, za kašalj sljezov sirup itd. Neki puta je trebao nalaz krvi da se vidi kaj je. Na živce mi ide kad mi netko kritizira takav pristup, riječima: "Kaj mu ne da odmah antibiotik pa da dijete brže ozdravi!" A maleni ima virozu.

A za ove simptome:
    Naime, naša priča ide ovako: nedavno smo išli pedijatru jer je Ines imala temperaturu 38,9 navečer i onda 38 ujutro. Uz to je naravno bila cendrava i šmrkava
    ne znam da li bi nas ped. i pregledao detaljnije, ako to ne bi trajalo više od jedan dan. Inače uvijek u tim slučajevima prvo nazovem i pitam jel uopće treba dolaziti da mi dijete ne ide među još bolesniju djecu u čekaonici, pa dobijem daljnje upute.
    Sad rješavamo šmrcanje i lagani kašalj, za to nisam ni trebala pedijatra. Negdje smo pobrali virozicu, koja već lagano prolazi.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Struka me učila da se antibiotska terapija započinje uzimanjem uzorka i KKS-om (čitaj: bris grla i nosa u ovim slučajevima+vađenje krvi iz prstića). Kad antibiogram kaže koji antibiotik i da li ga uzeti onda ga dajem neovisno o kliničkoj slici. Ako je sve b.o. ne uzimam antibiotik ma koliko pedijatar bio simpatičan. Ako rade probleme oko brisa ili KKS-a lijepo kažem da ću nalaz platiti i neka ga naprave na moj račun. Pogađate-uvijek naprave, nikad ne naplate jer tako zahtijeva struka.

Antibiotik kao takav u preventivne svrhe-veeeeliko NE.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

joj, joj, joj! I mi smo par puta dobili antibiotik manje ili više preventivno.

slučaj br.1: ne znam više kako i zašto smo završili kod pedijatra, bio je netko na zamjeni koji je provalio legendarnu rečenicu "prošlo bi to tako i tako, ali dat ćemo sirup da prođe brže"

slučaj br.2: došli na hitnu zbog čudnog i ubrzanog disanja. Dežurna doktorica je rekla da je sve u redu sa disanjem, ali da su uši malo crvene i da ima upalu uha, i da sigurno neće moći zaspati od bolova. Našu primjedbu da smo ga probudili da bi došli na hitnu je odignorirala. R. je zaspao u autu na putu do kuće, a mi smo odignorirali njen antibiotik. Fakat sam imala osjećaj da nam je uvalila taj antibiotik da nas ne pošalje doma praznih ruku.

slučaj br.3: Rio je imao opstrukcije i budući da ventolin nije pomogao, dobio je i kortikosteroidnu injekciju. Kako je već bilo 9 navečer, pedijatar nas je poslao u bolnicu da ga iskontroliraju da li mu je bolje. Tamo je imao temperaturu jedva 37. Dežurni pedijatar nas je poslao vaditi krv, i leukociti i crp jesu bili povišeni. I dao mu je antibiotik. I opet taj osjećaj da nas nije htio poslati doma praznih ruku. Ali kad smo ujutro razgovarali s našim pedijatrom, on je rekao da leukociti mogu biti povišeni od te injekcije, a crp zbog stresa (urlanje za vrijeme inhaliranja). Temperature više nije bilo.

I sad se ja pitam, da sam mu dala sve te antibiotike, koliko bi to promjena u njegovom organizmu potaklo, i koliko bi još bio bolestan u međuvremenu :/

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mirela, ja uvijek slušam svoju intuiciju. Do sada još nijednom nije pogriješila, ni kod mlađe ni kod starije. Jako se oslanjam na nju, jer smatram da sam ja ta koja najbolje poznaje svoju djecu i koja najbolje tumači njihove simptome (naravno, ne u smislu da znam o kojoj se bolesti radi ili koja terapija im treba, nego u smislu da znam treba li nam uopće liječnik ili ne treba, odnosno koliko je ozbiljno to što ih je zadesilo)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutonjica, hvala
    Meni je P. završio na bolničkom liječenju zbog nesavjesne pedijatrice kojoj sam ga vodila da mu sluša pluća svaki dan ili svaki 2. dan, jer je jako i ružno kašljao, a ona je govorila da je sve ok. I jednom kad smo došli rekla je da "nije sigurna, da nek odemo u Klaićevu da oni to bolje preslušaju" - nakon RTG-a mali je ostao u bolnici s upalom pluća i bronhitisom.

Stvar je u tome što tada nisam znala što ne valja, ali sam čula da kašalj nije dobar. A ja mu ne mogu čuti što se dešava u plućima, zato ga i vodim liječniku. Jedino je nezgodno kad pedijatar nije dobar....
    U svakom slučaju, kad mi se djeca "pristojno" raskašlju, bila šmrkava ili ne, imali temperaturu ili ne, ja ih vodim na slušanje pluća. Tako sam sad i malu vodila, primarno mi je bilo da čujem jesu li pluća čista, temp. je bila samo usput. Ali nikako nisam došla po antibiotik da ne odlazim praznih ruku... :/

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

razmišljam o promeni pedijatra uglavnom zbog ovih razloga (i pametovanja oko discipliniranijeg odgoja, čuđenja zbog dojenja...)

naša pedica ama baš nikad nije dala uputnicu za bris i kks kad je karlo bio bolestan.

znala sam napraviti bris na svoju ruku i jednom sam od nje tražila uputnicu za kks.

nekidan smo bili na pregledu jer je karlo od utorka bolestan. ima temperaturu, nos mu curi i kašlje, dobio je naravno "antibiotik širokog spektra", čitaj:klavocin.

moja je greška što nisam dok mu se nije to razbuktalo na svoju ruku napravila bris jer, poznato je da se bakterije vide tek za par dana. tako da sam opet bila pred zidom i dala mu antibiotik.
    stvar je u tom što smo krenuli u jaslice pa će se to sada češće događati (do sada nije baš bolovao).

začudila sam se kad mi je frendica rekla da njena pedijatrica SVAKI PUT da uputnicu za bris i KKS bez ikakvog pitanja.

meni je takvo vođenja brige o zdravlju djeteta totalno neažurno. ona uopće ne zna koje je bakterije karlo prebolio, upisani su joj samo simptomi i dani antibiotik...totalno aljkavo.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zadnji put kad je dobio klavocin, također je razlog bio : do sada se sigurno razvila koja bakterija" :?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mene zanima imaju li doktori određenu kvotu za izdavanje uputnica?

jer, do sada sam nailazila samo na "škrte" doktore!

Malo je OT ali moram napisati kako mi je socijalni ginekolog na moje zahtjevanje za uputnicom za klamidiju/mikropl/ureapl napisao u TK "želi znati ima li klamidiju!" :shock:

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se prilicno oslanjam na svoju intuiciju . vrlo cesto ne dam atb iako ga dobimo cesto, narocito ako idemo na hitnu, tam pak nikad nismo bili a da nam nisu dali atb i to naravno bez vadjenja krvi , pa ga ni ne dam, uzmem ga , spremim u frizder za svaki slucaj i ak se nis ne dogadja kroz par dana bacim ga ..

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    :
    da

lunahor bez provokacije, ali zašto onda ideš na hitnu?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja se isto pridružujem pitanju a70v
    Kako se netko bez nalaza usudi sam odlučiti ne dati terapiju, nije mi jasno
    Marta, ne mislim na tebe, već na ovo što piše lunahor

Mi ili tražimo nalaze, kojiput smo sami išli vadit krv pa nosili nalaze, ali u velikoj većini slučajeva to napravi sama doktorica

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa
    ja se prilicno oslanjam na svoju intuiciju . vrlo cesto ne dam atb iako ga dobimo cesto, narocito ako idemo na hitnu, tam pak nikad nismo bili a da nam nisu dali atb i to naravno bez vadjenja krvi , pa ga ni ne dam, uzmem ga , spremim u frizder za svaki slucaj i ak se nis ne dogadja kroz par dana bacim ga ..
    zato nam zdravstvo i je u govnima, jer svaka šuša uzme lijek, ne troši ga, švikne u smeće, i za dva-tri dana trči opet doktoru, najčešće po novu dozu... koja moguće završi isto kao i prethodna...

da li si ikad razmislila da je ta bočica sirupa možda nekom mogla pomoći??? kanti smeća sigurno nije

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa

da li si ikad razmislila da je ta bočica sirupa možda nekom mogla pomoći??? kanti smeća sigurno nije
    ljekovi spadaju u kategoriju opasnog otpada i NE SMIJU se bacati u smece. prema zakonu treba ih vratiti u ljekarnu koja je duzna zbrinuti ih na odgovarajuci nacin.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    ljekovi spadaju u kategoriju opasnog otpada i NE SMIJU se bacati u smece. prema zakonu treba ih vratiti u ljekarnu koja je duzna zbrinuti ih na odgovarajuci nacin.
    apsolutno točno.
    a sad mi nabroji koliko to ljudi radi... ruku dam u vatru da niti 20%ovog foruma...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    apsolutno točno.
    a sad mi nabroji koliko to ljudi radi... ruku dam u vatru da niti 20%ovog foruma...
    znam.

zato svako malo i napisem jer puno ljudi to ni ne zna.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da li svaka ljekarna mora primiti lijekove?
    ja sam nedavno nosila nekakve kojima je istekao rok, ali mi nisu htjeli primiti. rekli su da moram naći ljekarnu koja prima :/

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    ja sam nedavno nosila nekakve kojima je istekao rok, ali mi nisu htjeli primiti. rekli su da moram naći ljekarnu koja prima :/
    mora. to su te otpilili bezveze. nazalost ima ih koji to jos uvijek ne znaju a rolam zato jer se u mojoj ljekarni ljekovi skupljaju odaaaaavno, jos kad sam ja bila na praksi prije vise od 15ak godina.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, a i taj sirup i te kako košta
    koliko se samo tako novaca baci u smeće
    naravno, prvo je odgovornost na liječnicima radi, nekad nepotrebnog, prepisivanja ljekova
    ali i da ljudi ne trče odmah čim dijete kihne na hitnu, bilo bi toga puno manje

ne stvarno me zanima, odkud takva sigurnost ne dati prepisani antibiotik, a nemati sigurnost ne voditi dijete na hitnu?

OT bili smo na moru i sveki me zove u subotu da ima fleku na nozi
    noga nije topla, hladna, nije plava, bijela, crvena, natečena, ista je kao i druga, ista je kao što je bila jučer, ne boli je, sve 5 samo je primjetila fleku
    i ona hoće, naravno, na hitnu
    nakon što je kćeri skuhala ručak i počistila stan
    ja joj kažem da ako noga nije ono sve gore nabrojano da nema potrebe da ide na hitnu, neka se javi u ponedjeljak svojoj doktorici
    ali naravno ona je zapela ić na hitnu (mislim da je tamo već i sa čistačicama na Ti), i naravno malo emocionalne ucjene da će njena kći zvati neke prijatelje da je voze, pa se MM (on nije bio na moru) spakirao i odvezao je
    i sad onaj jadni doktor ima ženu s običnom modricom
    ali ženu od 80 god i mora sve napraviti, najprije ju je pogledao kirurg, pa je rekao da je to ništa, ali da pokrije sebe ju je poslao internisti, pa su tamo radili lab. nalaze, EKG i dopler krvih žila i sve OK
    ali ona ima 80 i tko može tvrditi da joj nije ništa
    i sve je poobavljala preko reda jer je ona jelte stara
    i na kraju joj dr kaže neka maže to heparinom
    a ona da ona ima mast od gaveza, da ona to sama radi, da je to super
    a frajer joj je rekao kad već sve zna što je dolazila
    i sad je on bezobrazan
    uh sorite na OT, ali morala sam se ispuhati

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    mora. to su te otpilili bezveze. nazalost ima ih koji to jos uvijek ne znaju a rolam zato jer se u mojoj ljekarni ljekovi skupljaju odaaaaavno, jos kad sam ja bila na praksi prije vise od 15ak godina.
    dobro da znam za drugi put.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo nasla sam tocno:

Ljekarne su dužne preuzimati stare lijekove i sličan farmaceutski otpad neovisno o podrijetlu.

tu imas sve:
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2247.htm

pozovi se slobodno na zakon, oni bi ga i sami trebali provodit, a ne te jos i skartat. :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U pravu si, ljudi odu na hitnu i zato što računaju da se tamo manje čeka.

Ali opet, postoje stanja kod djece koja traže Hitnu, a ne traže nužno antibiotik. Laringitis, bronhitis su takva stanja, ja to jako dobro znam, a mislim da zna i lunahor.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    uh sorite na OT, ali morala sam se ispuhati

znam da je nehumano, ali dok god SVI imaju pravo na SVE bezobzira koliko uplaćuju za zadrvstvo biti će nam sve gore...

baš zato, oni kojima zaista treba, ili ne mogu dobiti, ili čekaju mjesecima na red, jer su ispred njih kolone i onih koji nemaju druga posla doli obilaženja doktora

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    :
    da
    jel imaju kvotu za recepte s obzirom da ih dijele šakom i kapom?
    može li mi to netko malo pojasniti?
    logično je da je ispravnije napisati uputnicu za KKS i bris nego dati antibiotik ne znajući dal se radi o virusu ili bakteriji i kojoj bakteriji.
    jel problem u matematici? 2 uputnice naspram 1 recepta? :?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    U pravu si, ljudi odu na hitnu i zato što računaju da se tamo manje čeka.

Ali opet, postoje stanja kod djece koja traže Hitnu, a ne traže nužno antibiotik. Laringitis, bronhitis su takva stanja, ja to jako dobro znam, a mislim da zna i lunahor.
    ako je zaista išla s razlogom, zašto onda ne slušati savjet liječnika? a ako se ne slaže s danim savjetom, uvijek se može inzistirati na vađenju krvi...

uzeti lijek, a ne primijeniti ga... neodgovorno i bahato

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo nasla sam tocno:

Ljekarne su dužne preuzimati stare lijekove i sličan farmaceutski otpad neovisno o podrijetlu.

tu imas sve:
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2247.htm

pozovi se slobodno na zakon, oni bi ga i sami trebali provodit, a ne te jos i skartat. :/
    tnx

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Medicina nije matematika, meni je baš smiješno kako se misli da je KKS+bris=antibiotik A ili B kao da se radi o nekakvoj jednadžbi.

Antibiotik se uostalom često daje kao preventiva, da se dijete 'pokrije' od mogućih komplikacija -- to se u slučaju MOG djeteta npr. baš pokazuje kao mudra i pametna odluka.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Medicina nije matematika, meni je baš smiješno kako se misli da je KKS+bris=antibiotik A ili B kao da se radi o nekakvoj jednadžbi.

Antibiotik se uostalom često daje kao preventiva, da se dijete 'pokrije' od mogućih komplikacija -- to se u slučaju MOG djeteta npr. baš pokazuje kao mudra i pametna odluka.
    upisali smo se u jaslice i sigurno ćemo jednom mjesečno ići kod doktora i nije mi baš najbolja ideja da mu svaki mjesec da antibiotik prevetivno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa normalno da nije. Ali nekad, za neko dijete, u nekoj situaciji je dobro.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa normalno da nije. Ali nekad, za neko dijete, u nekoj situaciji je dobro.
    ok, stoji ti teorija, sigurno da je bolje uzeti antibiotik ako su simptomi zabrinjavajući dok ne dođe nalaz brisa i dok se ne vidi koji je antibiotik najbolji.
    ali isto tako se može dati uputnica za KKS i CRP pod hitno i za sat vremena se po krvi vidi kako stvari stoje. zanima me zasto se preskače taj korak?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ali isto tako se može dati uputnica za KKS i CRP pod hitno i za sat vremena se po krvi vidi kako stvari stoje. zanima me zasto se preskače taj korak?
    kako gdje

naša ped bez toga ne radi ništa, premda je dugog staža

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Svaki put kad dovedete dijete doktoru radi mu KKs? :shock:

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mojoj prijateljici doktorica svaki put radi i na temelju toga zna sljedeće korake. Rezultat - mala je popila upola manje antibiotika nego šta bi kod moje doktorice.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

o da, ne mjeri mu visinu i težinu bez toga

ped smo lani hodočastili ~1x mjesečno. ako su šmrklji bili zeleni, i mališa je hripao, da, uzela je briseve i vadili smo krv...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Svaki put kad je dijete bolesno ili svaki put kad namjerava dati antibiotik?

Jer ako je ovo prvo, ja bi ju odmah promijenila da mi toliko puta bodu dijete, i da doktorica ne može donijeti nekakve zaključke na temelju pregleda.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sad sam naišla na dobar post na jednom forumu pa ću ga kopirati:

Htio bih podijeliti informacije na temelju razgovora s liječnicima i konzultacijama sa sveznajućim Internetom. Naravno, ovo su informacije od roditelja laika, pa ih stoga uzmite s rezervom. Stručno mišljenje vašega pedijatra (ili ‘second-opinion’ pedijatra) je i dalje najmjerodavniji ulaz u vaše odluke, a informacije koje se nalaze ovdje uzmite kao vodilje za razmišljanje.

SVRHA I DJELOVANJE ANTIBIOTIKA

Kao što to svi znaju, antibiotici pomažu samo kod bakterijskih upala i potpuno su neučinkoviti za tretiranje virusnih upala. Stoga, ako možemo dokazati da je uzročnik bolesnoga stanja virus, anitibiotici se ne smiju dati. Antibiotici djeluju tako da uništavaju sve bakterije u tijelu, uključujući sve one korisne bakterije u probavnom traktu. Ne razlikuju loše od dobrih bakterija. To znači da u slučaju bakterijske infekcije neutraliziraju uzročnika koji može naškoditi tijelu, ali istovremeno čine dvije loše stvari:
    - uništavaju korisne bakterije probavnoga trakta koje su vrlo važne i korisne za normalno funkcioniranje organizma,
    - svojim djelovanjem blokiraju reakciju vlastitog imunološkog sustava, a takve reakcije zapravo grade dugoročnu čvrstu obranu i time veću otpornost organizma – što je neprocjenjivo pogotovo u slučaju djece.

KAKO PROVJERITI O KAKVOM UZROČNIKU SE RADI?

Preko informacija od pedijatra uz prethodno nikakvo znanje o tome, došli smo do informacija da vađenjem krvi dolazimo do dvije vrlo vrijedne informacije:
    -diferencijalna krvna slika, tj. medjusobni odnos nekoliko najvažnijih vrsta leukocita: limfocita – koji se povećavaju pri virusnoj upali i neutrofila (ili neutrofilnih seg. granulocita) – koji se povećavaju pri bakterijskoj upali (valjda sam ovo dobro napisao)
    - razina CRPa (C-reaktivni protein – vrlo osjetljivi indikator koji naglo raste u slučaju bakterijskih upala).

Drugim riječima, ukoliko krvna slika pokaže visoki postotak limfocita i malu vrijednost CRPa, gotovo je sigurno da je riječ o virusnoj upali i da antibiotici NISU potrebni. U nekim drugim kombinacijama ovih vrijednosti takodjer je moguće da ukazuju na to da je riječ o virusnoj infekciji, ali to procjenjuje pedijatar.

Informacija s linka: http://www.poliklinika-analiza.hr/in...id=32&Itemid=2

C-reaktivni protein (CRP) je jedna od molekula koje organizmu pomažu da što prije smanji štetno djelovanje nametnika i u potpunosti ih ukloni.
    Povećane vrijednosti CRP-a pojavljuju se u krvi već 6-9 sati od početka infekcije, a najveće su nakon 1-3 dana. Vrijednosti CRP-a kod upale rastu brže od sedimentacije i broja leukocita u krvi i sigurnije razlikuju virusnu od bakterijske infekcije jer je kod bakterijske infekcije porast znatno izraženiji.
    Vrijednosti CRP-a pogotovo su važne za razlikovanje bakterijske od virusne infekcije u slučajevima virusnih infekcija s povećanom sedimentacijom i povećanim brojem leukocita kada CRP ostaje pri nižim vrijednostima od očekivanih za bakterijsku infekciju.

ŠTO AKO JE IPAK BAKTERIJSKA INFEKCIJA?

Evo klizak teren. Zašto? Zato što će se većina roditelja htjeti dati antibiotik na samu informaciju da je riječ o bakterijskoj upali. Medjutim, činjenica je da se tijelo može i samo izboriti i riješiti bakterijskog uzročnika bez antibiotika i tako se značajno ojačava imunološki sustav. Medjutim, to mora biti radjeno uz suglasnost liječnika i uz često vadjenje krvi kako bi se pratilo što se dogadja (preko vrijednosti CRPa, ako sam dobro shvatio). Važno je naglasiti da ovdje nije riječ o tome da ignoriramo stručno mišljenje. Naprotiv, uz stručnu podršku pomažemo svom djetetu da se u slučaju lakše bakterijske upale samo izbori. Istina je da tu veliku ulogu ima iskustvo i otvorenost liječnika, koji može ohrabriti roditelje pristupom: dajemo antibiotik tek kada zaista moramo. Ipak, ključnu ulogu imate upravo vi, roditelji, jer ako zbilja želite potpunije pristupiti (ne)davanju antibiotika, vi ćete to i napraviti. Ako je potrebno, potražit ćete i pedijatra otvorenijeg pristupa :top:

I KOJI JE ZAKLJUČAK?

Veliki problem u svijetu je prekomjerno davanje antibiotika i za zdravlje našega djeteta možemo napraviti zaista mnogo ozbiljnijim pristupom, pri kojem ćemo reducirati uzimanje antibiotika na najmanju moguću mjeru. Cilj je očvrsnuti imunološki sustav i kad god je moguće dopustiti tijelu da se samo bori (u kontroliranim uvjetima). Važna informacija je da je vrlo visok postotak (možda i više od 80%) infekcija gornjih dišnih puteva virusnog porijekla, tako da je mala vjerojatnost bakterijske infekcije, koja naravno postoji, a stvari se mogu i zakomplicirati. Takodjer, u nekim zemljama EU se za probleme s grlom antibiotici ne daju bez prethodnog brisa grla.

Što napraviti kad nam dijete ‘zalegne’:

- Kažu nam da kada dijete dobije visoku temperaturu, prva tri dana treba samo pratiti temperaturu, te spuštati je paracetamolom ako je veća od 38,5 (opet važno - ako je dijete dobro (nije klonulo), ne spuštati je ako je manja od 38, jer se tijelo za to vrijeme samo bori s napadačima).
    - Ako temperatura ustraje, idemo kod liječnika, a u slučaju preporuke za antibiotik bismo trebali prije toga izvaditi krv i provjeriti o čemu je riječ
    - Ako pedijatar ima krut stav prema našoj želji da provjerimo što se zapravo dogadja, promijenite pedijatra. Čujte preporuke ljudi oko sebe i izaberite onoga pedijatra koji bira otvoreniji pristup.
    - Možda će dijete imati strah od vađenja krvi, možda ćete nešto i platiti ako idete kod privatnog pedijatra – ali sve je to premala cijena za osiguravanje dugoročnog zdravlja vašega djeteta.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •