Stranica 10 od 11 PrviPrvi ... 891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 537

Tema: odgoj u duhu vjere2

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga piplice...razumijem tvoje osjećaje, oni su dio tvog života, tvoje povijesti...i koliko god sam Bogu zahvalna da ti je dao tako dobrog župnika, ipak moram reći ovo: Gospodin ne želi da se tako jako vezujemo za ljude. I nadam se da ipak tvoj dragi župnik nije bio jedino što te vezalo za Crkvu. To bi ipak trebalo biti Isus Krist - On koji je dao život za nas, koji je ustanovio Crkvu i koji ti je i dao tvoga župnika...
    Zato vjerujem da će ti On dati i snage da prihvatiš i župnikov smiraj kao dio Božjeg krasnog plana, s vjerom i pouzdanjem da on ide u Nebo, i da će Otac tebi dati sve što ti treba. Ljudi bi trebali biti samo pomoć jedni drugima vodeći ih Kristu. Ništa manje, ništa više.

Digni glavu, draga. Ništa ne prestaje - naprotiv - tek počinje! Imat ćeš divnog zagovornika direktno kog Boga, a život koji teče dalje donijet će ti nove i potrebne doživljaje - samo im se trebaš s vjerom otvoriti...
    tebi, imaj vjere, jer sigurna sam da ju tvoj župnik ima.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj dupla duplica prvotno napisa
    Draga piplice...razumijem tvoje osjećaje, oni su dio tvog života, tvoje povijesti...i koliko god sam Bogu zahvalna da ti je dao tako dobrog župnika, ipak moram reći ovo: Gospodin ne želi da se tako jako vezujemo za ljude. I nadam se da ipak tvoj dragi župnik nije bio jedino što te vezalo za Crkvu. To bi ipak trebalo biti Isus Krist - On koji je dao život za nas, koji je ustanovio Crkvu i koji ti je i dao tvoga župnika...
    Zato vjerujem da će ti On dati i snage da prihvatiš i župnikov smiraj kao dio Božjeg krasnog plana, s vjerom i pouzdanjem da on ide u Nebo, i da će Otac tebi dati sve što ti treba. Ljudi bi trebali biti samo pomoć jedni drugima vodeći ih Kristu. Ništa manje, ništa više.

Digni glavu, draga. Ništa ne prestaje - naprotiv - tek počinje! Imat ćeš divnog zagovornika direktno kog Boga, a život koji teče dalje donijet će ti nove i potrebne doživljaje - samo im se trebaš s vjerom otvoriti...
    tebi, imaj vjere, jer sigurna sam da ju tvoj župnik ima.
    piplica nemaš pojma koliko te shvaćam
    ali se slažem s ovim što je napisala dupla-duplica

Kada je umro fra.Slavko Barbarić ja sam se od šoka, prvi put u životu skoro doslovno onesvjestila,smračilo mi se ispred očiju, ispala mi je telefonska slušalica, vrištala sam i plakala satima, da je moja mama htijela zvati HITNU POMOĆ :shock:

Kao prvo smrt je bila iznenadna, pred Božić, dok je vodio Križni put, na Križevcu u Međugorju.
    Ja sam baš tada mjesecima odugovlačila da mu se javim, pismo od 20str. nosila sam u torbi i mjesecima ga nisam poslala, ( ni dan danas neznam zašto) nisam mu stigla reći hvala za sve što je učinio za mene.
    Što je bilo najgore, sve mi je u životu tada bilo propalo i on mi je bio jedina nada i spas, i bila sam spremna opet otići k njemu i u Međugorje početi neki novi život.

Nakon njegove smrti pala sam u depresiju, rekla sam Bogu da mi je to namjerno napravio, kako je to mogao, što ću sada, kada nema jedinog čovjeka na kojeg se mogu osloniti, što će sada biti samnom i mojim životom :shock:

Iz svojih sam riječi shvatila sve: ja sam svoj život povjerila čovjeku umjesto Bogu.

Sada se znamo zezati na moj račun, da se ne smijem na nikoga u životu oslanjati inače će umrijeti

Kada prođe neko vrijeme, shvatit ćeš da ćeš jednom kada njega ne bude, otkriti jednu drugu stranu duhovnosti, i da će ono čemu te je on naučio donjeti ploda.
    Ti češ biti ona koja će "podučavati" druge, a na misi češ u (dosadnoj) propovjedi probati čuti i zapamtiti bar jednu rečenicu, koju je upravo tebi Bog ( a ne svečenik) uputio za taj dan.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    Iz svojih sam riječi shvatila sve: ja sam svoj život povjerila čovjeku umjesto Bogu.

Ti češ biti ona koja će "podučavati" druge, a na misi češ u (dosadnoj) propovjedi probati čuti i zapamtiti bar jednu rečenicu, koju je upravo tebi Bog ( a ne svečenik) uputio za taj dan.
    ivana, hvala za jako iskustvo koje si podijelila s nama.
    ovo što sam izdvojila u citatu čini mi se bino ponoviti - Jedini na koga se možemo s pouzdanjem osloniti - jest Bog. On je taj koji nas vodi, usmjerava, ponekad i malo čvršćom rukom odgaja, ali beskrajno nas ljubi i zato nam daje ono što je za nas najbolje. U to bezrezervno vjerujem.
    I zato je pomalo opasno navezati se na ljude....a svi to ipak činimo - ja prva! Da ne ispadne da moraliziram...samo kažem svoje iskustvo. Tek sam nedavno počela shvaćati što znači onaj redak "tko ne mrzi oca, majku, brata....ne može biti mojim učenikom, ..." ne znam točno navesti iz glave, ali znate koji. Ta mržnja je zapravo odricanje od ne-prave ljubavi. mi imamo bolesnu ljubav prema bližnjima, koliko god to ovako sablažnjivo zvučalo - i ta navezanost nije isto što i Ljubav koju nam Otac želi dati da se njome međusobno ljubimo. E sad, prvo moramo odustati od ove krive ljubavi, da bi nam Bog mogao pomalo dati da se volimo na Njegov način. To je teško. Jer smo navikli na takvu ljubav. Ona je najbolje što znamo. I tek kad iskusimo obilje Božje ljubavi, koja je zaista puna, prava, silna, milosrdna, bezuvjetna a ipak jasno istinoljubiva - tada možemo istom ljubavlju početi učiti voljeti...prvo sebe, onda i druge. Jer kako mogu voljeti bližnjega, istinski voljeti, ako ne volim sebe? Ako ne prihvaćam sebe, svoju povijest, svoje roditelje, svoje padove - kako ću isto to prihvatiti kod bližnjega?

oprostite, odvukle me misli....

eto, do toga sam ja došla do sada...i teško mi je otkrivati kako čudno ponekad volim - osobito moju djecu...ali tek to otkrivanje oslobađa i daje mi da rastem u pravom smjeru. kuži li me tko?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Lijepo vas je čitati, ivana i duplice!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno x

Drage cure,da znate s čim se ja moram nositi. moj tata je vidio anđela na vratima i križ na mojem lančiću i sad maltretira mamu i brata doma i ne smijem se javljati dok se ne smiri. A trebali su čuvati klince sutra Nikad kraja tome... Da ne spominjem da se prepucava s mojim dominikom oko svega što ima veze s vjerom zbog čega on već sa svojih 5 godina ima vrlo suvisle odgovore namnoga teološka pitanja. Bilo bi smješno da nije tužno. To mi je stvarno grozno i ne znam što da radim.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Drage cure, hvala vam na lijepim riječima.
    Voljela bih imati vašu vjeru, ali nemam. Možda je zapravo i ne tražim više, ali uvijek imam nekakav čudni osjećaj da će ona mene naći.
    Duplice,Ivana

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tek sam nedavno počela shvaćati što znači onaj redak "tko ne mrzi oca, majku, brata....ne može biti mojim učenikom, ..." ne znam točno navesti iz glave, ali znate koji. Ta mržnja je zapravo odricanje od ne-prave ljubavi. mi imamo bolesnu ljubav prema bližnjima, koliko god to ovako sablažnjivo zvučalo - i ta navezanost nije isto što i Ljubav koju nam Otac želi dati da se njome međusobno ljubimo. E sad, prvo moramo odustati od ove krive ljubavi, da bi nam Bog mogao pomalo dati da se volimo na Njegov način. To je teško. Jer smo navikli na takvu ljubav. Ona je najbolje što znamo. I tek kad iskusimo obilje Božje ljubavi, koja je zaista puna, prava, silna, milosrdna, bezuvjetna a ipak jasno istinoljubiva - tada možemo istom ljubavlju početi učiti voljeti...prvo sebe, onda i druge. Jer kako mogu voljeti bližnjega, istinski voljeti, ako ne volim sebe? Ako ne prihvaćam sebe, svoju povijest, svoje roditelje, svoje padove - kako ću isto to prihvatiti kod bližnjega?

oprostite, odvukle me misli....

eto, do toga sam ja došla do sada...i teško mi je otkrivati kako čudno ponekad volim - osobito moju djecu...ali tek to otkrivanje oslobađa i daje mi da rastem u pravom smjeru. kuži li me tko?
    ja.
    dozivljavam identicno! i to sam isto tako nedavno shvatila.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dupla-duplica, ovo mi je nekada potpuno jasno, a nekada potpuno strano, valjda ovisi o mojoj trenutnoj otvorenosti prema Bogu.

Možda bi ja mogla postaviti jedno slično pitanje o odricanju od nečega, ljudi, stvari...da bi se nakon stvarnog potpunog odricanja u srcu, osjetili slobodnim da sve prepustite Božijoj volji, i tada vam se vratilo stostruko?

Htijela bih čuti vaša iskustva jer ja imam takva jedno 3. Nekom tko nije u "vjeri" i tko nije takvo što doživo možda će moja iskustva zvučati čudna i apsurdna, ali meni su bila neprocjenjiva, mada psihički jako iscrpljujuća, jer nije lako se stvarno i iskreno prepustiti Božijoj volji kada bi htjeo da je po tvom, kada se moraš odreći osobe za koju misliš da je cijeli tvoj život i da ćeš umrijeti bez nje ( ne mislim na smrt) il da je tvoja odluka ispravnija nego Božija?

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Možda bi ja mogla postaviti jedno slično pitanje o odricanju od nečega, ljudi, stvari...da bi se nakon stvarnog potpunog odricanja u srcu, osjetili slobodnim da sve prepustite Božijoj volji, i tada vam se vratilo stostruko?
    O, da. Znam o čemu pričaš. Imam i ja takvih iskustava, iako moram iskreno reći da nisu previše česta...ne mogu se pohvaliti time da često imam snage i vjere baciti se u Božju volju i predati sve i samo Njemu.
    Ali da - kada to učinim, nema ni jedne stanice u mom tijelu koja bi posumnjala u ispravnost moje odluke; i nema većeg mira od onoga kojeg osjetim tada; i nema straha u mom srcu za budućnost u tom trenu - potpuno vjerujem Ocu i znam da će učiniti i dati mi baš sve ono što mi treba. I da je tako dobro.

Samo, moram reći...puno je to lakše sa stvarima nego s ljudima. Ponekad Gospodin meni sam uzme neku stvar koju sam idolizirala (ili mi se razbije ili ošteti) i tu nekako jasnije vidim poruku i prihvaćam to. Bude mi krivo, bude mi žao lijepe nove stvarčice (ko svrakica sam ), ali na kraju prihvatim.
    No s ljudima...ima još nekih ljudi koji mi više nisu prisutni u životu (ne preminuli, nego neki koji su se sami udaljili) i vidim da to teško prihvaćam. A da ne govorimo o djeci. O tome kako ih ja teško puštam od sebe, da budu slobodna - živjeti, birati, istraživati....griješiti. to pogotovo.

ono što me tješi je pozdanje u Stvoritelja, u Njegovu ljubav koja ih liječi...od svih mojih grešaka im rane povija....i puni praznine u srcu. to mi daje veliki mir.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Drage cure, hvala vam na lijepim riječima.
    Voljela bih imati vašu vjeru, ali nemam. Možda je zapravo i ne tražim više, ali uvijek imam nekakav čudni osjećaj da će ona mene naći.
    Duplice,Ivana
    Ne moraš imati Dupličinu i Ivaninu vjeru. Naći ćeš svoju, bez brige. Za tvog bolesnog župnika cure su ti sve rekle. Ali, ja bih ti rekla za ovog župnika iz tvoje sadašnje župe. Probaj ga voljeti kao svog bližnjeg! Probaj u njemu vidjeti ljubljeno dijete Božje.
    Naš dragi pater Tonči jednom nam je rekao - volite svoje svećenike, onom pravom Božjom ljubavlju. Rekao je i da je dugo mislio da mu treba priznanje za njegov rad, a onda je shvatio da mu, kao i ostalima, treba ljubav njegovih vjernika. I to je shvatio kad mu je jedan bračni par (a veći dio svog života posvetio je radu s bračnim parovima) rekao - pater Tonči mi vas volimo!!!
    Svaki čovjek, pa tako i svećenik, koji ne osjeti ljubav bližnjeg s godinama može postati ogorčen, reakcije mu mogu biti neprimjerene njegovu (svećeničkom) pozivu. Velik dio krivnje nose i vjernici koji svećenika smatraju samo svojim duhovnim servisom, a ne vide čovjeka u njemu.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, ovo što kaže ljiljana je jako važno. Nisu svećenici samo tu za nas - nego i mi za njih. Jednako oni trebaju laike, obitelji oko sebe, mlade, djecu, starce, bračne parove - koliko i mi trebamo njihovo duhovno vodstvo. Ali prije svega - oni su ljudi, jednaki po svemu kao i mi - jedina je razlika služba koju vrše, njihovo je poslanje malo drugačije - ali ne i bitnije niti ih to čini više svetima. To se nekako često zaboravi pa smo skloni misliti da oni ne griješe ili da ne bi smjeli, ili slično, umalo ih idoliziramo. Mislim da je na nama laicima da ih podržavamo, da im budemo topli ljudski prijatelji a ne samo stado, da ih primimo u svoju kuću, ali i u svoja srca...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno sretan Božić

Cure, sretan Božić svima koji slave! Kako ste proslavile? Mi smo ipak zbrisali na Sljeme i prekrasno se proveli. Na misu u kapelici išli smo na sanjkama i bilo je predivno. Mir i radost su opet tu Dugo nismo bili na misi prije toga - tako da je ovo bio pravi preporod.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Blagoslovljen Božić, obilje Božjeg blagoslova, ljubavi, vjere, nade, zdravlja, strpljenja, prihvaćanja i mudrosti u 2008g, želim vam svima od srca.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E, da mi smo na Badnjak išli s Emanuelom na dječiju polnoćku u 20h, nakon toga kod moje sestre dočekati Božić i " većerat", a na Božić se cijela obitelj našla kod mojih na ručku, koji je bio fenomenalan, zahvaljujući mojoj mami.
    Taj i slijedeći dan u čestitare. A na sv.Ivana muž i ja smo slavili imendana, pa smo mi imali goste.
    Jedino što mi je žao što smo se spremali na Nevinu dječicu voditi Emi na blagoslov djece, i onda u petak zaboravili na to

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi smo bili s djecom na božićnoj misi. Nismo htjeli ići na polnoćku, jer oni idu rano spavati. Bila je lijepa, svečana misa i djeca su uživala, pogotovo B., jer voli pjevati. To nam je bio prvi Božić zajedno. U nedjelju smo imali blagoslov obitelji. Djeca su sve priredila, dočekala župnika i molila zajedno s nama. Bilo je lijepo gledati ih.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam tijekom adventa svako jutro išla na zornice, a moja Korina mi se pridružila nekoliko puta. Kako smo na Badnjak prisustvovali zadnjoj zornici, a ja na večer baš nešto bila umorna, nismo išli niti na dječju, a kamoli na polnoćku.
    Bile smo na božićnoj večernjoj misi i bilo je jako dirljivo. Promatrala sam ljude oko sebe i kao da im te dane popuste sve emocionalne kočnice tako su predano i dirljivo molili ispred jaslica, da me baš ganulo.
    A kada smo izašli iz crkve snježna atmosfera je samo dodala točku na I.
    Zaista smo uživali u Božiću i jedni u drugima.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I nama je ovaj Božić bio predivan - usudim se reći najljepši do sada. Bogu hvala! u obitelji je vladao mir, sklad, ljubav...(bilo je napetosti i kušnji par dana prije, ali Bog je dao mir na Badnjak)...
    ...zajedničko slaganje jaslica s djecom, izrada božićnih čestitki, kolača, dani odmora provedeni kući s obitelji...(mm je uzeo godišnji prošli tjedan pa smo se svi odmorili i naužili zajedništva)....
    ...na polnoćku nismo išli, malci tada nanaju i cicaju, ali smo na Božićno jutro svi zajedno prošetali Trsatom i proveli jutro oko crkve (nemoguće je ući tijekom mise s duplim kolicima na taj dan), slušajući propovije iz klaustra, no vjerujem da Gospodin zna moje prioritete i da mi ih sada daje ovako - služiti djeci i kroz to Njemu. a i teže je kad mm ne vjeruje...
    molila sam s djecom često, čitala im priče o Isusovu rođenju, dijelila s njima uzbuđenje oko očekivanja darova...
    ...a zadnje dane smo proveli praznično - veći su klinci uživali odmarajući od vrtića, uz filmove na telki i kolače do mile volje; malci su uživali da su svi doma, igrajući se s "velikima"... a ja guštala gledajući moje bogatstvo!

zahvalna sam Ocu na ovim danima odmora (čak sam i ja spavala jučer popodne) i sada opet idemo dalje u svakodnevne napore, obnovljenih snaga...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako može ja bih predložila da svatko ovdje navede koju duhovnu kršćansku knjigu (ili neke druge vjeroispovjesti ) koju je pročitao i koju bi preporučio.

Jako bih voljela ako netko zna neku duhovnu knjigu koja govori o odgoju u duhu vjer u ovom našem vremenu, ja na takvo nešto još nisam naišla.
    Čak sam Teoviziji slala upit i nikada mi nisu odgovorili.
    Pitala sam ima li kakva knjga za trudnice, majke.....ovih istoćnjačkih imaš koliko hoćeš, zen, budizam...itd....npr.Budizam za majke,....razne yoge,meditacije.....a kršćanskih knjiga na tu temu ništa... :? :/

Ja preporučam knjige,Ivančića, Linića, Bronnsman, Gruna(50 anđela na godinu) Barbarića......Šagi Bunića......

Mislim da kršćani pogotovo katolici nemaju pojma o tome da i mi u "našoj vjeri" imamo i meditaciju i seminare, i sve to možete naći u knigama, Cd-eima,DVD-ima........klanjanjem pred presvetim......ne mora te zbog toga posezati za istočnjačkim kulturama, koje su većini nas ne shvatljive i drugačije ,( to je jedan totalno drugčiji svijet i mentalitet isto tako lijep kao i naš, ali duhom drugčiji od kršćanstva)

Evo na ovim stranicama možete pronači možda neke knjige koje vas interesiraju, svakako ih posjetite;

http://www.ks.hr/
    http://www.teovizija.hr/
    http://www.verbum.hr/

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Top lista

1.Anselm Grün -
    50 anđela za dušu
    2.Adalbert Rebić -
    Homilije za liturgijsku godinu A. Biblijsko-teološki vid
    3.Phil Bosmans -
    Ne zaboravi, imaš krila
    4.Phil Bosmans -
    Srcem kroz godinu
    5.Anselm Grün -
    50 anđela za godinu
    6.Joseph Ratzinger - Benedikt XVI. -
    Božji sjaj u našem vremenu. Razmatranja o crkvenoj godini
    7.Henri J. M. Nouwen -
    Živjeti kao ljubljeni. Duhovni

TOP LISTA
    NAJPRODAVANIJIH KNJIGA

PUSTINJAK
    autora Davida Torkingtona

Teovizija je zbog golemoga interesa čitatelja ponovno objavila prvu knjigu iz trilogije (Pustinjak, Prorok i Misitik) popularnog engleskog spisatelja Davida Torkingtona. Novoobjavljena izdanja su proširena i djelomice izmijenjena, te ponovno prevedena.
    UMIJEČE MOLJENJA PSALAMA
    autora Pirmina Huggera
    Analizirajući psalme i "prilazeći" im s novoga
    motrišta, autor daruje čitatelju nove neslućene
    dimenzije za njegovu kršćansku molitvu. Autor je
    zahvalan Crkvi za postojanje psalama uspoređujući
    ih s najfinijom hranom - crnim kruhom, koji se
    pekao na tisućljetnom žaru vjerskoga iskustva i
    čiju su kvalitetu generacije provjeravale i ocjenjivali
    kao "najhranjiviji".

SVETAC I NJEGOV DEMON
    autora Wilhelma Hunermanna
    Iz stranice u stranicu čitatelj se upoznaje sa životom sv. Ivana Vianneya, popularnog Župnika iz Arsa. U narodu obljubljeni svetac mnogim vjernicima je uzor u kojem vide Kristova nasljedovatelja. A čime je arški župnik zaslužio da je i danas lučonoša na Kristovu putu postaje jasno kada se sa stranica romansirane biografije sazna kakav je nepokolebljiv i rijetko ponovljiv kristovski život živio dragi svetac.
    DIJAGNOZA DUŠE I HAGIOTERAPIJA
    Tomislav Ivančić
    Medicina često ni svojim najrazvijenim metodama ne može pomoći čovjeku, koji trpi ili moralno pati. Ipak četranestogodišnje iskustvo i praksa pokazali su da liječenje hagioterapijskim metodama djelotvorno liječi ili ublažava boli duhovne naravi. To je najsveobuhvatnija knjiga dr. Ivančića iz područja hagioterapije, svojevrstan udžbenik o hagioterapiji i njenim dosadašnjim dosezima u teoriji i praksi.

RIJEČ ZA DOBAR DAN
    Zvjezdan Linić
    POTRAGA DUGA DVA MILIJUNA KM
    Klaus Kenneth
    Obilježen potresnim djetinjstvom prepunim hladnoće i zlostavljanja, Klaus Kenneth izolira se od društva i odlučuje sam krenuti u potragu za ljubavlju i istinom. Njegova potraga pretvara se u opasan put prepun razočaranja, mržnje i smrti koji ga 12 godina vodi uzduž i poprijeko svih kontinenata i svjetskih religija.

BOG - SVAKODNEVNA TAJNA I OBJAVA
    Zvjezdan Linić

DOBRA SREĆA
    Fernando Trias de Bes
    Alex Rovira Celmo
    Autori knjige su profesori ekonomije, stručnjaci za marketing, koji u knjizi jednostavnom ali snažnom pričom govore o tome kako "zgrabiti priliku" i ostvariti uspjeh u životu i radu.

LIJEČITI DUHOVNO-MORALNE RANETomislav Ivančić

GLAZBA DUŠE
    autora Božidara Prosenjaka
    Glazba duše je treća knjiga u nizu "uspješnica" (nakon knjiga Šetnja sa starcem i Oranica duše) autora Božidara Prosenjaka, za koje je autor tekstove pripremao punih sedam godina.
    Knjiga je napisana u formi kratkih tekstova-"mudroslovnih bisera" u kojima autor - "kroz usta" mudroga Starca - daje sažete i jezgrovite analize, te odgovore i pouke na brojne životne
    probleme.

7 NAJPRODAVANIJIH NASLOVA S PODRUČJA
    KNJIŽEVNOSTI, PUBLICISTIKE I FILOZOFIJE:

--------------------------------------------------------------------------------

1. V. Lončarević (priredio): KRIST U HRVATSKOM PJESNIŠTVU
    2. D. De Marco - B. Wilker: ARHITEKTI KULTURE SMRTI
    3. Ivan Zelić: VODIČ KROZ FILOZOFIJU
    4. Ramon Lucas Lucas: BIOETIKA ZA SVAKOGA
    5. Sigrid Undset: KRISTINA, LAVRANSOVA KĆI
    6. Louis de Wohl: TIHO SVJETLO
    7. Thomas Merton: GORA SA SEDAM KRUGOVA

--------------------------------------------------------------------------------

7 NAJPRODAVANIJIH VJERSKIH NASLOVA:

1. KOMPENDIJ KATEKIZMA KATOLIČKE CRKVE
    2. Dom Chautard: DUŠA SVAKOG APOSTOLATA
    3. Joseph Ratzinger: CRKVA, IZRAEL I SVJETSKE RELIGIJE
    4. Joseph Ratzinger: O VJERI, NADI I LJUBAVI
    5. Rick Waren: SVRHOVIT ŽIVOT
    6. o. Dorotej Toić (priredio): ŽIVOT I IZREKE PUSTINJSKIH OTACA
    7. PUSTITE ME DA ODEM, Snaga u slabosti Ivana Pavla II.

25.12.2007

Poruka, 25. prosinca 2007.

“Draga djeco! S velikom radošću vam nosim Kralja mira da vas on blagoslovi svojim blagoslovom. Vi mu se poklonite i dajte vremena Stvoritelju za kojim žudi vaše srce. Ne zaboravite da ste prolaznici na ovoj zemlji i da vam stvari mogu dati male radosti, a preko moga Sina vam je poklonjen život vječni. Zato sam s vama da vas povedem prema onome za čim žudi vaše srce. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”
    http://medjugorje.hr.nt4.ims.hr/News.aspx

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.teovizija.hr/videoiaudio.html

SAI BABA I/ILI ISUS KRIST
    Josipa Blaževića
    Nadbiskup Marin Barišić je u predgovoru knjizi napisao: Djelo p. Josipa Blaževića pobudit će zasigurno široko zanimanje vjernika, kako onih vjernički "rubnih", tako i svih drugih ljudi dobre volje koji istinski traže i dublje razmišljaju o smislu ljudskog života i naše povijesti. Tema je za čitatelje zasigurno interesantna: autor znanstveno usporednom analizom osvjetljava i teološki prosuđuje odnos Isusa Krista i Sai Babe, koji kao posljednji Avatar izrasta iz hinduističke kulturne i duhovne tradicije

TI SI BLAGOSLOV
    ANSELMA GRUNA
    Otkrivajući duboku žudnju za blagoslovom, mnogi su otkrili i darovano blago da i sami mogu i smiju blagoslivljati. Benediktinac p. Anselm
    u knjizi razmatra aspekte blagoslova, koje nudi Biblija i duhovna tradicija opisujući i bogatstvo vlastitoga iskustva s blagoslovima, koje je kao redovnik proživljavao u različitim prigodama.

DOBRA STRANA ŽIVOTA
    Zvjezdan Linić
    Fra Zvjezdan Linić nam duhovnim poticajima sabranima u ovoj knjizi želi otkriti, posvjestiti, kako svatko od nas može i drugima i sebi učiniti život ljepšim, ovaj svijet boljim.

VJEROVATI ZNAČI PROMIJENITI GLEDIŠTE
    ANSELMA GRUNA
    Autor u knjizi ne pokušava uvjeriti čitatelja da mora vjerovati pod svaku cijenu, ali, stoga, iz retka u redak čitatelju ukazuje na put koji vodi k vjeri. Istinskoj, koja mijenja gledišta na dobro.

DRAMATIČNI PUTEVI SUVREMENOGA MOLITELJA
    prof. TOMISLAVA IVANČIĆA
    Autor kritički promišlja o molitvi uronjenoj u turbulentna događanja u Crkvi i društvu. Također, autor promišlja i o suvremenom molitelju, kojega opsjedaju brojni problemi proizašli iz postmodernog mentaliteta, etičkih nesnalaženja u suvremenim misaonim strujanjima, te novih agresivnih

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jako bih voljela ako netko zna neku duhovnu knjigu koja govori o odgoju u duhu vjer u ovom našem vremenu, ja na takvo nešto još nisam naišla.
    Preporučam "Sretni roditelji s don Boscovim odgojnim sustavom", autor je Bruno Ferrero. Iznenađujuće koliko su don Boscove ideje bile ispred svoga vremena i koliko su stvarne i primjenjive danas. Pronašla sam u toj knjizi mnogo sličnosti s metodama Jespera Juula, što me je ugodno iznenadilo a istovremeno i u pozitivnom smislu začudilo, obzirom da je don Boscov odgojni sustav utemeljen na njegovom isklustvu u radu s djecom i mladima u 19. stoljeću.
    Knjigu sam kupila u KS, koliko se sjećam cijena je bila vrlo povoljna.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala Anvi nabaviti ću je, ako ti tvrdiš da je "napredna" i za ovo naše moderno vrijeme.
    Ali moraš priznati kako je to stvarno žalosno što nema takvih knjga više, što misli te u čemu je problem?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Curke malo ste mi zaspale, što je?

Ima li netko konkretan primjer iz života, kako to odgajate dijecu u duhu (svoje) vjer, vjeroispovjesti ili uvjerenja?
    Kako to primjeniti na djete od najmlađih dana na dalje, a da ne stvorimo kontra-efekt, odbojnost prema vjeri?

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ivana, mislim da je najbitnije - živjeti po svojim uvjerenjima. dijete nas gleda. i to je suština. ako moliš sa srcem - s vremenom će radosno moliti s tobom. ako ideš na misu i zahvaljuješ Gospodinu na svemu dobrom što ti je učinio, pa i na kušnjama i križevima - i ono će ga slaviti radosno.
    Ako pomogneš nemoćnom - ono vidi.
    ako se pomiriš s mužem ponizno pred njim - ono vidi, i uči se poniznosti.
    ako ga povrijediš i onda tražiš oproštenje - uči se praštati, i uči se tražiti oprost.

i tako u svemu....

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ispričavam se ako je netko već stavio ovaj link, meni se baš svidjela ideja:
    http://www.gentlechristianmothers.com/

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala, mommy, prekrasno je!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

samo sam odokativno pregledala, al baš mi je sjelo, naročito ovaj dio
    http://www.gentlechristianmothers.co...cm/beliefs.php
    Thx

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Razumijem to vezivanje jer ja recimo ne mogu svakome dati svoje povjerenje, pa tako ni svakom sveceniku i kad nadjes jednog u kojeg imas povjerenja, tesko je naci novog.

Meni je sada isto tako...odselila sam se, daleko sam od osoba od povjerenja koje sam nekad imala, a takodjer je i moj bolestan...i sad sam u traganju.

Ma svecenici su kao prijatelji, ili muz/zena, treba ih se izmoliti.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tako je - treba biti primjer djeci. Najbolje se uci djelima, a ne rijecima.

S vremenom sam shvatila da je neke stvari vezano uz vjeru bolje ne objasnjavati, vec pokazati.

Takodjer ako sam pogrijesis, ispricaj se djetetu. Nece te dozivjeti kao slabica vec ce te vise cijeniti i iz toga izvuci pouku.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ivana, mislim da je najbitnije - živjeti po svojim uvjerenjima. dijete nas gleda. i to je suština. ako moliš sa srcem - s vremenom će radosno moliti s tobom. ako ideš na misu i zahvaljuješ Gospodinu na svemu dobrom što ti je učinio, pa i na kušnjama i križevima - i ono će ga slaviti radosno.
    Ako pomogneš nemoćnom - ono vidi.
    ako se pomiriš s mužem ponizno pred njim - ono vidi, i uči se poniznosti.
    ako ga povrijediš i onda tražiš oproštenje - uči se praštati, i uči se tražiti oprost.

i tako u svemu....
    Draga d-d ,sve si rekla...

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Curke, oprostite što ovako upadam, no oduvijek sam željela da mi netko iz vjere objasni riječ "poniznost".
    Možda je ja shvaćam pregrubo, predoslvno...ulavnom možda je ne shvaćam na pravi način pa m puno toga o vjeri nije leglo. Molim neku dobru dušu da mi kaže što vjernik/vjernica smatra kad kaže poniznost prema Bogu ili još bolje poniznost prema mužu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno x

može primjer? MM i ja se posvađali u šopingu u austriji, moja frendica također udana - strpljivo je otrpila naše međusobno rešetanje. oboje smo bili ljuti (umor, nesporazumi itsl.) i bilo nam je neugodnom pred frendicom - bili smo spremni kipiti u sebi do zagreba, ja nisam baš strpljiva pa sam u sebi počela moliti da ne nastavim svađu i da se smirim. Zdravo Marijo. Odjednom mi je bilo jasno, u srcu mir i rekla sam MM-u iskreno : oprosti što sam ti rekla da ću te gurnuti na pokretnim stepenicama. (grozno, sramim se i sad) i on je shvatio i ispričao se za svoje urlanje. Nitko nije očekivao da se ispričamo za svoje stavove o parkiranju, parkiranju samo pregristi ponos - eto to je bilamoja poniznost- ispuhati se i spustiti nos i ton i ispričati se za ono što ga je povrjedilo. I naravno bilo mi je totalno neugodno, afrendica kaže : Kako ste me dirnuli idem zvati muža. Sad mi fali- Od onda nas hvali na sva usta da imamo savršen brak. Nije baš savršen, ali eto malo poniznosti...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo za mene je poniznost sve ono što ja većinom nisam, na žalost, a možda i na sreću jer bolje biti ono što jesi, svijestan sebe i svojih mana, vrlina, mogućnosti, nemogućnosti, slabosti..itd. nego biti lažan ili lažno ponizan i skroman i tako si omogućiti put u "propast".
    Kada si lažan u bilo ćemu gubiš, ne radiš na sebi, ohol si, zavidan, ljubomoran, tjeskoban i bijesan na cijeli svijet a to ne želiš priznati i osloboditi se.

Za mene je poniznost suprotna od prevelikog ponosa, jer ja smatram, možda griješim da ga čovjek ipak donekle treba imati.
    Poniznost je kada znaš iskreno oprostiti, ispričati se, kada prihvaćaš sebe onakvog kakav si, možda se i ne shvaćaš previše ozbiljno pa te drugi ljudi ne mogu pretjerano iznervirati ili povrijediti.
    Poniznost je kada se ne izvisuješ iznad drugih, kada radiš nešto iz srca,a ne samo zbog hvale.
    Poniznost je kada si dobronamjeran i nisi ohol.

Poniznost prema Bogu? Po meni kada si ponizan tj. svjestan sebe, kada ako si katolik,npr. iskreno svijestan svojih grijeha ili propusta pa ih ispovjediš i nastojiš ispraviti. Kada si bolji čovjek prema sebi i drugima.
    Kada prihvaćaš sebe i druge u "paketu", kada si diplomat

Poniznost prema mužu? Ja sam stvarno kriva osoba za dati savjet ili objašnjenje. Već je pikula lijepo objasnila; strpljivost, dobra volja da se prvi ispričaš, spremnost na razgovor a ne durenje tri dana, kompromis, pokušat koji put pregrist jezik ako znaš da svađa u nekom trenutku može izazvati više štete nego koristi, pokušati prihvatiti muža kakav je a ne tražiti da bude ono što nije.....a za mene poniznost prema mužu nije, dopuštanje psihičkog i fizičkog maltretiranja omalovažavanja itd.
    pranje nogu

Poniznost, o kojoj je danas riječ, svojevrsni je duhovni tijesak ili preša u kojoj se sabija naša ljudska oholost, napuhanost, umišljenost; kako bismo postali ljudi duha i kako bismo mogli odgovoriti na svoj temelji poziv, a to je biti čovjek. Postoje lažne poniznosti, hinjene skromnosti… kad se netko namjerno pravi poniznim kako bi ga se uzvisivalo. Na to sigurno nije ni Isus mislio kada je u ovonedjeljnom Evanđelju održao pouku uzvanicima koji su birali prva mjesta. Ili, kako je to lijepo rekao Martin Luther: ''Prava poniznost nikada ne zna da je ponizna; kada bi to znala, bila bi ohola''.piše: Milan Juranić, svećenik
    http://www.kriz-zivota.com/dan_gospo...zna_poniznost/

Anselm Grun 50 anđela za godinu; "Ponizni ljudi nisu oni koji sami sebe prave malenima, koji izbjegavaju svaku zadaću jer nemaju samopouzdanja. Nisu to ni ljudi koji sebe obezvrjrđuju grčećise u lažnoj poniznosti. Ponizni su ljudi koji imaju odvažnosti prihvatiti istinu o sebi pa zato nastupaju skromno.Oni znaju da su sve propasti ovoga svijeta također i u njima. Stoga nikog ne osuđuju......Ponizan čovjek ima smisla za humor. On se zna nasmijati samome sebi. On je na distanci od sebe. Može na sebe gledati opušteno jer si je dopustio biti onakav kakav jest, čovjek zemlje i čovjek neba, čovjek s pogreškama i slabostima a istom drag i vrijedan....jedinstvo s ljudima i sa samim sobom možeš iskusiti samo ako si pripravan sputiti se do njih i istini o samome sebi...........Želim da ti anđeo poniznosti podari odvažnost da prihvatiš i zavoliš sebe u svojoj zemnosti i čovječnosti. Tada će iz tebe zračiti nada i pouzdanje koji će obasjavati sve ljude s kojima se susretneš. Anđeo poniznosti stvoriti će oko tebe prostor u kojemu ljudi nalaze odvažnost sići u svoju stvarnost, da bi se uspeli do pravoga života."

Za mene oličje poniznosti u danešnjevrijeme je papa Ivan PavaoII kojega su prihvaćali i primali po cijelome svijetu baš zato što je bio ponizan,što je u drugom čovjeku vidio ljudsko biće poput sebe, a ne boju kože, vjeroispovjest, položaj u društvu.....on nije bio iskompleksirani ponosni čovjek, već ponizni veliki diplomata, koji je oprosti svome atentatoru, on je u njegovim očima vidio sebe-običnog čovjeka punog straha, zavedenosti pogrešnih ideala, nije gledao grijeh, pogrešku u njemu i tako budio u sebi bijes, odbojnost i mržnju, već je vidio čovjeka-a čovjek nikada nije pogreška. ja mu se osobno divim kao i majci Terezi koja je u jednoj hiduističkoj Indiji "uspjela" kao katolkinja zaslužiti poštovanje i divljenje.
    To su moji uzori koje nikada neću dostići.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno predivno

Predivno. Isprintat ću djelove tvog posta - dugo nisam vidjela tekst koji bih trebala čitati svaki dan Nisam se ja mislila hvaliti da sam ponizna - nije mi to baš karakterna crta više sam htjela reći da je to bilo moje malo čudo koje se dogodilo kad sam prepustila vodstvo Majci Božjoj. To je bio još jedan dar koji sam primila nezasluženoi i još jedan dokaz da je molitva stvarno izlaz kad nam se čini da ga nigdje nema. A što se tiče pranja nogu ja masiram sina prije spavanja od glave do pete, muž mene kad me ulovi neki grč i ja njega - eto to može biti ono simbolično pranje nogu - izmasirajte si stopala nakon teškog dana(bez ikakvih aluzija, mislim stvarno na masažu ) Meni se čini da su razgovori nakon masaže puno opušteniji.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ivana, hvala za post.

Ponizni su ljudi koji imaju odvažnosti prihvatiti istinu o sebi pa zato nastupaju skromno.
    Vjerujem da je i Ria zadovoljna odgovorom.

Citiraj pikula prvotno napisa
    Nisam se ja mislila hvaliti da sam ponizna
    Ma nemoj? šalim se

to je bilo moje malo čudo koje se dogodilo kad sam prepustila vodstvo Majci Božjoj. To je bio još jedan dar koji sam primila nezasluženoi i još jedan dokaz da je molitva stvarno izlaz kad nam se čini da ga nigdje nema
    Znam, svjedočila sam tomu puno puta.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Je li tko gledao s djecom film Zlatni kompas. Baš sam bila ljuta na sebe što smi išli to gledati. Možda će netko misliti da to nema veze s ovom temom, ali ima jako, jako. Ne mogu vjerovati da se takve aluzije serviraju djeci u filmovima namijenjenim upravo njima. U svakom slučaju uopće ne preporučam taj film, a ako vas baš zanima, prije pogledajte bez djece pa onda odlučite mogu li malci gledati.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ivana zg, jako lijepi post. Šaljem

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Drage cure (da ne nabrajam sva imena)ovaj topic je prekrasan,napisale ste toliko toga lijepoga,iskrenoga i puno ,puno vam hvala na tome.Sretna sam da mogu uciti od vas

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Drage cure (da ne nabrajam sva imena)ovaj topic je prekrasan,napisale ste toliko toga lijepoga,iskrenoga i puno ,puno vam hvala na tome.Sretna sam da mogu uciti od vas

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pikula
    Drago mi je cure što vam se svidjelo i što smo se napokon opet malo našle.
    Inače stvarno vam preporučam knjigu 50 anđela za godinu i 50 anđela za dušu (ova prva mi je nekako draža) gdje Anselmo Grun na zanimljiv način, kratko piše o "pojmovima" ljubavi, poštovanja, poniznosti, samoći...npr. Anđeo poniznosti, Anđeo odlaska, Anđeo iskrenosti, Anđeo oprosta..... mislim da je prošle godine knjiga u Kršćanskoj sadašnjosti koštala oko 70-80KN, tvrdi uvez, ja ju čitam tako da ju zatvorenih očiju samo otvorim, pa što se otvori, kao sv.Pismo, Bibliju tj. Novi Zavjet-to mi je kao poruka za taj dan.

Imam prjedlog ili molbu, da molimo jedna za drugu, tj. evo ja ponizno preporučam sebe, moju bebu i MM, moju malo obitelj u vaše molitve.
    Pa eto ako koja moli često ( za razliku od mene) neka me se ponekad sjeti.Hvala.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno pikula

Drage cure,
    znate onu "ne brinite tjeskobno" odakle je to? Počela me hvatati panika od Dominikove urtikarije, sad ova gripa (na vijestima), a mi se spremamo na put. Osjećam da moja briga možda prelazi u paniku. Čini mi se da mi je potreban taj tekst.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ovo?

Zatim Isus reče učenicima: 'Ne brinite se tjeskobno kako ćete preživjeti, što ćete jesti ili piti, ni u što ćete obući svoje tijelo!

Pa život je vredniji od hrane, a tijelo od odjeće.

Pogledajte gavrane! Niti siju, niti žanju, niti imaju spremišta i žitnice, a Bog ih ipak hrani. A vi ste toliko vredniji od ptica!

Može li tko od vas sebi brigama produžiti život barem i za jedan dan?

Pa ako ni to malo ne možete, zašto ste stalno zabrinuti?

Pogledajte samo poljske ljiljane! Niti se muče niti predu. A kažem vam da se ni kralj Salomon u svoj svojoj raskoši nije odjenuo kao jedan od njih.

Pa ako Bog tako odijeva poljsku travu koja danas jest, a već se sutra baca u peć, zar se neće još i više brinuti za vas, malovjerni?

Ne brinite se i ne uznemirujte oko toga što ćete jesti i piti

jer tako čine nevjernici ovoga svijeta. Vaš Otac zna da vam je sve to potrebno!

Stoga najprije tražite Božje kraljevstvo pa će vam se i to nadodati.

Ne boj se, malo stado. Vašemu se Ocu svidjelo da vam dade kraljevstvo.

Prodajte sve što imate, a novac podijelite kao milostinju! Tako ćete sebi spremiti blago na nebesima, kamo lopovi ne dolaze i gdje ga moljci neće izgristi.

Jer gdje vam je blago, ondje će vam biti i srce.'

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno x

stvarno promptno. Hvala To je to. Ja si ponekad umislim da mogu sve živo riješiti.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala i od mene
    redovito čitam ovaj topic, iako nikad ne pišem, a danas su mi baš ove Isusove riječi došle u pravom trenutku, prečesto od svakodnevnih briga zaboravljam kako treba s potpunim pouzdanjem prepustiti svoj život u Božje ruke.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ivana, hvala za post.

Ponizni su ljudi koji imaju odvažnosti prihvatiti istinu o sebi pa zato nastupaju skromno.
    Vjerujem da je i Ria zadovoljna odgovorom.

Nisam se ja mislila hvaliti da sam ponizna
    Ma nemoj? šalim se

to je bilo moje malo čudo koje se dogodilo kad sam prepustila vodstvo Majci Božjoj. To je bio još jedan dar koji sam primila nezasluženoi i još jedan dokaz da je molitva stvarno izlaz kad nam se čini da ga nigdje nema
    Znam, svjedočila sam tomu puno puta.
    Je, Ria je zadovoljna odgovorom, a bila bi još zadovoljnija kad bi poniznost isto to značila i u praksi.
    Izrečeno riječima sve zvuči idilično. :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa
    Je, Ria je zadovoljna odgovorom, a bila bi još zadovoljnija kad bi poniznost isto to značila i u praksi.
    U čijoj praksi? Ja sam odgovorna za svoju, a ti za svoju.
    Moja praksa ima i uspona i padova, neću ti se cifrati, ali ne odustajem od sebe .

Izrečeno riječima sve zvuči idilično. :/
    Ne mora to biti samo slovo na ekranu, a s druge strane, može ostati.

Ivana, sjetim te se kako si zamolila.
    Maria, pikula, te Isusove riječi su mi gotovo uvijek na pameti, s njima me i mama tješila kada sam ja bila pikula, a ona me željela uljuljkati u sto postotnu sigurnost.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

adiomare

taj smo tekst nas dvoje odabrali za citanje iz evandelja na nasoj svadbi jer tako dobro opisuje kako bi zivot vjernika trebao izgledati i kakvi bismo mi zeljeli biti...

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Čitam vas! divne ste....
    ovo Evanđelje je divno, i često mi dođe u misli, a sad me kopka točan redak i glava...

Ria, poniznost se počinje prepoznavati prvo u vlastitom životu. često je to nama teško vidjeti, koliko smo zapravo oholi u suštini, time štitimo svoj ego - ali ipak nismo realni...ja prva moram priznati da sam tek kad sam otkrila vlastitu neponiznost (Bog mi ju je pokazao, nježno, ja sam do tada mislila da sam ponizna; danas samo znam da nisam, ali ne i koliko nisam...), tek tada sam počela zaista prihvaćati druge oko sebe, bez toliko osude u srcu, bez one želje da ih "ispravim" i učinim od njih ljude po mojoj mjeri....samo Otac zna što je za nas najbolje, samo on ima Savršen plan za svaki život...
    oprosti ako je ovo zvučalo grubo, nisam htjela implicirati da ti nisi ponizna, samo hoću reći da nemamo pravo tražiti od drugih da budu ponizni....ljudi će bit ponizni onoliko koliko im Milost Božja omogući (i sami sebi naravno, ali bez Božje intervencije ništa!) - to jednostavno ne možemo očekivat od nikoga, bez obzira je li vjernik ili ne, ide li u crkvu ili ne...nadam se da kužiš ovo

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pikula nemam trenutno vremena napisati nešto svoje, pa možda i ovo pomogne;

Ne boj se!
    [ 25.1.2008 ]

Autor: fra Zvjezdan Linić

Strah je često prisutan u našem životu. U podsvijesti su nam sigurno brojni trenuci kad smo se kao djeca skrivali ili smo prikrivali neki nestašluk pred roditeljima i drugima. Strahovali smo da ne otkriju što smo skrivili i kazne nas, ili da se ne zastidimo nad vlastitom krivnjom. U školi smo se bojali ili se još uvijek bojimo, bez obzira koliko puno smo učili i naučili. Određena trema prisutna je gotovo kod svakog ispita. U odrasloj dobi počinju egzistencijalni strahovi za kruh, za naše sutra, za radno mjesto. Bojimo se određenih negativnih utjecaja i zlih sila. Čovjek se počinje bojati mraka i svega u što do kraja ne može prodrijeti svojim pogledom. Strah nas je ljudske zlobe i pakosti. Bojimo se za svoje zdravlje i sa strahom promatramo određene pojave koje mogu biti glasnici starosti ili bolesti.

Bojimo se neprestano. Kao da je strah sastavni dio našeg ljudskog života. Strah se, prema svjedočanstvu Biblije, prvi put u povijesti čovječanstva pojavio u ljudskom srcu nakon iskustva grijeha, kršenja Božje zapovijedi. Prvi su se ljudi, otkrivši da su goli po iskustvu prvog prekršaja, sakrili pred Bogom. Skrivaju se pred onim kome ništa nije skriveno. Protumačili su svoj postupak strahom. Čovjek se počeo bojati Boga. Apsurdna situacija! Bog koji ga jedini može spasiti, koji jedini ima lijek i za ovu situaciju grijeha izaziva strah u čovjeku koji je u neredu grijeha.

Nije stoga nikakvo čudo da Sveto pismo Novoga zavjeta neprestano zove na novo pouzdanje i želi od ljudskih srdaca otkloniti svaki strah. Anđeo neba dolazi blaženoj Djevici Mariji i progovara joj: 'Ne boj se, Marijo!' Kao da njoj i nama želi reći: 'Prestaje vrijeme straha. Sad je vrijeme pouzdanja, saveza ljubavi. Bog ponovno uspostavlja odnos prijateljstva i mira s čovjekom u ovom čudesnom trenutku. Ne boj se opterećenja i prošlosti. Ne boj se prepustiti Bogu sve planove svoga života. Ne boj se više sila zla, jer Bog je gospodar povijesti.' Isti će anđeo jednako tako u snu javiti svetom Josipu: 'Ne boj se, Josipe! Sve ovo čudnovato što se zbiva, zapravo je čudesni pohod Boga ljubavi. Ne boj se Bogu povjeriti svoj život.'

Puno puta će i Isus ponoviti isto: 'Ne boj se!' Govori to Šimunu Petru kad ga zove među svoje apostole. Petar ima razloga za strah, on jako dobro zna koliko je nestalan i površan i kako lako može izigrati povjerenje. To i Isus zna. Ipak mu poručuje da se ne boji. Neka od sada više računa na Božju milost. Učenicima u panici pred olujnim vjetrom na moru poručuje da više nema razloga za paniku i strah. Sada je on tu! Ova zemlja na kojoj živimo, mora i rijeke, prošlost i budućnost kao i sadašnji trenutak: sve je ispunjeno Božjim pohodom u Kristu Isusu. Prema tome, više nema prostora za strah. Svugdje je Isus.

'Reći ću vam', govori Isus, 'čega se trebate bojati: da vam tko ne zarazi dušu, da vam ne oduzme milosni život, da vas ne navede na grijeh i zlo. Bojte se grijeha. Ne bojte se onih koji vam mogu naškoditi tijelu. Bojte se da vam netko ne naškodi duši, tj. da tko ne zamrači onaj jedinstveni i iskonski odnos između Boga i čovjeka, koji jedini predstavlja izvor pravog života.' Čini mi se da se više bojimo za svoje tijelo nego za dušu: zato i ostaju naši strahovi, makar nam Isus neprestano poručuje: 'Ne bojte se!'
    www.hkr.hr

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

25.1.2008

Poruka, 25. siječnja 2008.

“Draga djeco! S korizmenim vremenom vi se približavate vremenu milosti. Vaše srce je kao uzorana zemlja i spremno je primiti plod koji će izrasti u dobro. Vi ste dječice slobodni izabrati dobro ili zlo. Zato vas pozivam: molite i postite. Posadite radost i plod radosti u vašim srcima će rasti za vaše dobro i drugi će ga vidjeti i primiti preko vašeg života. Odrecite se grijeha i odaberite život vječni. Ja sam s vama i zagovaram za vas pred mojim Sinom. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”

http://medjugorje.hr.nt4.ims.hr/News.aspx

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •