Zdenka2 prvotno napisa
Ja ću citirati svoj post sa topika o kažnjavanju/nekažnjavanju djece koji sam već poprilično davno napisala (dakle, itekako sam se izjasnila o tome):
"Mi gotovo uopće ne kažnjavamo M. Moj stav je da se dijete ne odgaja kaznama. On bi na to reagirao otporom i prestalo bi razmišljati o onom o čemu mi želimo da razmišlja nego se bavio samo otporom. Jako, jako rijetko, kad baš moramo strogo reagirati na njegovo ponašanje, primjenjujemo neke od ovih kazni: zabrana gledanja TV i igranja na računalu - to smo ove godine mislim 2 puta učinili; odustajanje od kupnje sitnica, na isti način kao Vlvl - npr. ako nešto loše učini odustajem od kupovine Miki Mausa na kiosku, ali ne i od dogovora za Play station.
Posljedice, o kojima govori Seni, malo su češće, ali nisu prestroge. Npr. kad je razrezao majicu, morao je od svoje ušteđevine kupiti drugu - to su materijalne posljedice i on na to dobro reagira, odnosno korigira svoje ponašanje. Posljedica je i naša ljutnja i žalost - na to isto dobro reagira, osim ako se baš ne proderemo, to ne podnosi. Posljedica je i odustajanje od igre, ako on na neki način nije fer.
Od stručne osobe smo naučili još jednu dobru metodu, a to je zadaća da svaki dan izdvoji nešto što nije baš dobro učinio i što je mogao bolje učiniti. On se isprva žestoko protivio tome, nije htio ni čuti za tu zadaću, međutim, nepoznato zašto, dogodio mu se neki klik i sada svaki dan izdvoji nešto takvo. Iz uzorka od nekoliko tjedana vidim da on jako, jako dobro locira probleme u svom ponašanju i to mi se sviđa. Ova zadaća ga je natjerala da razmišlja o svojim postupcima i o njihovim učincima na druge, pa je neke stvari počeo i mijenjati.
I, konačno, razgovor. Uvijek na hladno."
Dakle, ako moje dijete učini nešto s čim se ja ne slažem, "kada npr udari drugoga, bezobrazno se ponaša, čini sve one stvari s kojima se ne slažem", neću na to odgovoriti tako da i ja učinim nešto s čim se ne slažem.
Što se tiče Starog Zavjeta, kršćanstvo ga prihvaća, ali naša vjera temeljno počiva na Novom Zavjetu, na vjeri u Boga koji ljubi, a ne u Boga koji kažnjava.
Možemo li se sada vratiti vjerskim temama?