Stranica 4 od 11 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 537

Tema: odgoj u duhu vjere2

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da se pohvalim, danas smo prvi puta bili s B. u crkvi -bila je mirnija i zainteresiranija od M. i inzistirala je na tome da je upoznamo sa župnikom, što smo i učinili. Bio je to vrlo lijepi susret. I svi ostali su je lijepo prihvatili. Vidjela je i radove djece s župnog vjeronauka i zamolila nas da i nju upišemo. Drago mi je, pogotovo zato što to M. nikad nije htio, a sad hoće kad ide i ona. Isprva sam mislila da ne zna ništa o vjeri, jer prvih dana nije htjela sudjelovati u večernjoj molitvi, ali sad vidim da zna osnovne molitvice, zna se prekrižiti i ponašati u crkvi . Rekla je da je u našoj crkvi jako lijepo.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    Kasnije je doktor Beniamino Spock rekao da ne moramo tući po stražnjici našu djecu kada se zločesto ponašaju, jer bi se njihove osobnosti mogle deformirati i time bi se moglo narušiti njihovo samopoštovanje (sin doktora Spocka je izvršio samoubojstvo), a mi smo i njemu rekli U redu, jer smo smatrali da on kao stručnjak zna što je potrebno za našu djecu.
    Zatim je netko rekao da je bolje da nastavnici i ravnatelji ne kažnjavaju našu djecu kada se ne ponašaju korektno. A pedagozi u školama su odlučili da niti jedan nastavnik ne smije dirnuti učenika kada se nekorektno ponaša, jer se nikako ne želi loš publicitet. Mi smo se i ovdje složili.
    Voljela bih znati: koliko vas fizički kažnjava svoju djecu?
    I da, udarac po guzi je fizička kazna.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nikad, i hvala Bogu na tome jer bilo je trenutaka kad bi nas M. znao dovest do granice, ali stvarno, hvala Bogu, da nisam digla ruku na njega, ni po guzi ni nigdje. Ono što me vjera uči jest da sam to dijete dobila kao dar od Boga i to mi je sasvim dovoljno za postupanje prema njemu. Naravno da mi je zadaća kao roditelja prije svega prenijet mu svoju ljubav i vjeru a potom i odgajat ga, usmjeravat ga pa ako treba i disciplinirati ga. Za to imamo svoje metode, koje za sada funkcioniraju, ali fizičko kažnjavanje svakako nije među njima. Nažalost, takvo ponašanje nisam naučila u svojoj obitelji jer je tamo bilo fiz. kazni ali primjer mi daju mnoge druge obitelji, kako iz bliže okolice, kako iz župe, gdje vidim da je moguće u tom duhu odgajati djecu.
    Btw, to sam pitanje i sama postavila na ovom istom topicu (1. dio) i bila sam jako sretna onime što sam pročitala u odgovorima.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa
    Ono što me vjera uči jest da sam to dijete dobila kao dar od Boga i to mi je sasvim dovoljno za postupanje prema njemu.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zdenka cudesnim putevima raduje nas Duh Bozji

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    ali sad vidim da zna osnovne molitvice, zna se prekrižiti i ponašati u crkvi . Rekla je da je u našoj crkvi jako lijepo.
    B.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nas?
    Ovdje se ne radi o nekoj getoiziranoj, zalupanoj šačici koja ne zna da je udarac po guzi fizička kazna, već o roditeljima i vjernicima koji se o svojoj djeci (u tom smislu) brinu jednako kao i ti o svom sinu i, u svakom slučaju, o roditeljima koji se imaju jednako pravo kao i bilo tko drugi, brinuti o svojoj djeci onako kako smatraju da je ispravno.
    Pitanje zvuči kao da ga postavljaš nekoj drugoj vrsti, a ne ljudima.
    Kako mi nikako nije namjera pokretati raspravu, samo ću ti reći da je shvaćen tvoj point, m_p.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zdenka

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Nas?
    Ovdje se ne radi o nekoj getoiziranoj, zalupanoj šačici koja ne zna da je udarac po guzi fizička kazna, već o roditeljima i vjernicima koji se o svojoj djeci (u tom smislu) brinu jednako kao i ti o svom sinu i, u svakom slučaju, o roditeljima koji se imaju jednako pravo kao i bilo tko drugi, brinuti o svojoj djeci onako kako smatraju da je ispravno.
    Pitanje zvuči kao da ga postavljaš nekoj drugoj vrsti, a ne ljudima.
    Kako mi nikako nije namjera pokretati raspravu, samo ću ti reći da je shvaćen tvoj point, m_p.
    i ja sam si postavila isto pitanje...

ali moje nedoumice se najviše vežu na ono VAS :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam ovaj put pregrizla jezik, ali sam osjetila isto što i AM i WM.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s ovakvim predrasudama sam se vec susrela-znate onu 'batina je iz raja izasla' pa bi valjda svi vjernici trebali mlatiti svoju djecu

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U islamu ima jedan hadis(uputa Poslanika Muhameda):

ko nije strpljiv i blag sa malom djecom ,te pun razumijevanja i poštovanja prema starim i nemoćnim,ne pripadam mom Ummetu(nije musliman)

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    s ovakvim predrasudama sam se vec susrela-znate onu 'batina je iz raja izasla' pa bi valjda svi vjernici trebali mlatiti svoju djecu
    Da, možda zbog te predrasude, ali poznato je da se Hana Sara izjašnjavala da njena djeca dobiju po guzi pa možda Mommy zato pita :/

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I da, još nešto, što me jako interesira, kako postići vjeru? Kako ste vi to postigle, pogotovo ako niste bile vjernice cijelog života? Dal je to neki klik u glavi što se desi, kako, na koji način, ja pokušavam, al ne ide...
    Dal nije došlo moje vrijeme? Jer ne osjećam ništa u crkvi, ne mogu se prepustiti...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj suzyem prvotno napisa
    Da, možda zbog te predrasude, ali poznato je da se Hana Sara izjašnjavala da njena djeca dobiju po guzi pa možda Mommy zato pita :/
    zasto hana sarinu praksu usporedjuje sa svima nama /vama

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

generalizacija
    može pitati nju direkt

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tako je!

da je pitanje bilo upućeno Hana-Sari ja ne bih ni trepnula, jer bi to onda bila adekvatna reakcija na H-S izjavu... :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pokušaj objašnjenja: možda zato jer nijedna od vas koja se našla prozvanom nije prije toga našla za shodno ograditi se od tog teksta.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa nismo je nipotpisale niti podržale(ja mislim nikako na ovom topicu),što znači da ne dijelimo njeno mišljenje,ali niko joj ne može uskratit pravo da ga ispolji.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    pokušaj objašnjenja: možda zato jer nijedna od vas koja se našla prozvanom nije prije toga našla za shodno ograditi se od tog teksta.
    na mnoge stvari s kojima se ne slazem ne reagiram, neke ignoriram, kod nekih se i ugrizem za jezik

pogovoto sto smo se sa hanom vec izsvadjale na drugim topicima oko ne po guzi i slicno

pa sad, kad ne reagiram, znaci slazem se
    ma super parola

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja se ispričavam, nisam loše mislila, jednostavno mi je to palo na pamet...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

suzyem, ma nema frke
    a sto se tice vjere
    ona je zbilja dar
    i ja sam se znala osjecati i toliko udaljena od toga i toliko u tome
    sve je zavisilo koliko sam bila otvorena, koliko spremna primiti, koliko slobodna...

b ilo je perioda kad nisam isla u crkvu i onih kad mi je crkva, kao mjesto, sa svim sto ona nosi, trebala..

uvijek se rado sjetim jedne pricice iz jedne knjige
    kako su muz i zena imali kamionet, znas onaj americki...sa klupom za sjedenje, ono povezani prednji sicevi..
    i sad, nakon 30 g braka, zena sjedi uz kraj, uz prozor, a muz vozi i kaze ona njemu, ma vidi kako smo se ovako udaljili, kad smo se tek vjencali sjedili smo jedno uz drugo i dodirivali se, a ona njoj kaze:-ja se nisam pomako

tako je i s vjerom i sa Kristom, oni se ne micu, samo mi

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zrinka, ja sam pokušala objasniti što je možda dovelo do nesporazuma tj. generaliziranja tj. nespretno postavljenog pitanja na koji ste reagirale.

WM - to su ti čari foruma. znati kad treba potpisati, podržati, al kad se i ograditi. hic rhodus, hic salta!

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a ja sam mislila da je više[bAma et fac quod vis![/b]

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a ja sam mislila da je više et fac quod vis!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

MC me dobro shvatila.
    AdioMare, bojim se da nisi shvatila moj point, ali ti je dobro došlo da se malo ispucaš, jel'da?

Od početka se traži da se ovaj topic ostavi istomišljenicima i da se nitko od nestomišljenika ne miješa. Budući da nitko od vas (=istomišljenika, redovnih sudionika na ovoj temi, a ne druge vrste, zagriženih i kako ste to već protumačile) nije reagirao na citat koji sam istaknula, smatrala sam da se slažete. Nema potrebe da posebno potpišete autoricu i slažete se s njom ako nitko osim vas ne sudjeluje na ovom topicu.

Zrinka, nisam se uopće vodila izrekom o batini koja je izašla iz raja, jedna od forumašica ju je sama navela.
    Meni je fizičko kažnjavanje neprihvatljivo u bilo kojem slučaju, a beskrajno licemjerno kad su ljudima istovremeno puna usta ljubavi. I zato me bocnulo da se gotovo nitko nije ogradio od onog teksta. A Hana-Sara nije jedina na ovom topicu koja se složila s tom tezom.

Ako vam je tema neugodna, rado ću se povući s "vašeg" topica.

Budući da me nitko od vas ne poznaje osobno, zanimljivo mi je kako ste prihvatile zdravo za gotovo da dijete ne odgajam s vjerom u Boga.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se ne svrstavam ni pod mi ni pod oni i takva svrstavanja mi se ne svidjaju.....zato te ja nisam ni svrstala, kako ti mislis, u one koje ne odgajaju dijete u duhu vjere.....iskreno, naslutila sam tvoju duhovnost kroz ovoliko vremena koliko te znam po forumu

ali si ti mene svrstala u one koji kaznjavaju djecu, sto tko me god imalo zna, pa cak i sa foruma, ne moze nikako svrstati...

a topic nije ni vas ni nas, i zaista se pitam moze li ijedan topic ostati benigan....

:?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I da, još nešto, što me jako interesira, kako postići vjeru? Kako ste vi to postigle, pogotovo ako niste bile vjernice cijelog života? Dal je to neki klik u glavi što se desi, kako, na koji način, ja pokušavam, al ne ide...
    Dal nije došlo moje vrijeme? Jer ne osjećam ništa u crkvi, ne mogu se prepustiti...
    Meni je došlo kroz teškoće u životu. Dok je sve išlo glatko nije mi trebao Bog. Kad više nisam nalazila izlaza, u nekoliko navrata iz dubine duše zavapila sam - Bože pomozi mi! Nisam u to vrijeme znala kako se moli krunica, ali ovakva molitva izrečena svim srcem i u velikoj potrebi naišla je na odjek. Sve se nakon toga počelo kretati prema boljem, prema Njemu. Ne mogu ti to riječima baš opisati. Možda smo mi kršćani, a vjerujem i drugi vjernici, čudni kad zahvaljujemo Bogu i za životna trpljenja, ali u tome je smisao - da ih nisam imala ne bih imala vjeru. A da danas nemam vjeru, da se ne uzdam u Gospodina već u sebe samu, preostao bi mi samo strah. Jer na ono najbitnije u životu čovjek nema utjecaja.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
    MC me dobro shvatila.
    AdioMare, bojim se da nisi shvatila moj point, ali ti je dobro došlo da se malo ispucaš, jel'da?

Od početka se traži da se ovaj topic ostavi istomišljenicima i da se nitko od nestomišljenika ne miješa. Budući da nitko od vas (=istomišljenika, redovnih sudionika na ovoj temi, a ne druge vrste, zagriženih i kako ste to već protumačile) nije reagirao na citat koji sam istaknula, smatrala sam da se slažete. Nema potrebe da posebno potpišete autoricu i slažete se s njom ako nitko osim vas ne sudjeluje na ovom topicu.

Zrinka, nisam se uopće vodila izrekom o batini koja je izašla iz raja, jedna od forumašica ju je sama navela.
    Meni je fizičko kažnjavanje neprihvatljivo u bilo kojem slučaju, a beskrajno licemjerno kad su ljudima istovremeno puna usta ljubavi. I zato me bocnulo da se gotovo nitko nije ogradio od onog teksta. A Hana-Sara nije jedina na ovom topicu koja se složila s tom tezom.

Ako vam je tema neugodna, rado ću se povući s "vašeg" topica.

Budući da me nitko od vas ne poznaje osobno, zanimljivo mi je kako ste prihvatile zdravo za gotovo da dijete ne odgajam s vjerom u Boga.
    meni ne smeta tvoje prisustvo na topicu ni najmanje,ali mislim da to nije potrebno posebno naglašvat.

Nisam primijetila da se još neke cure slažu sa fizičkim kažnjavanjem(morat ću malo bolje pročitati)

ja sam protiv fizičkog kažnjavanja(ako možda do sad nisam bila dovoljno transparentna)

I još nešto,ja nisam uopće raymišljala o tome kako ti svoje dijete ne odgojaš s vjerom u Boga i nevezano za tebe,vjerski odgoj djece je za mene lična stvar i ne uzimam sebi za pravo da određujem koliko neko vjerski odgaja svoje dijete.
    Najvažnije je da ste vi sretni, a kako vjerujete, da li vjerujete i u šta vjerujete to je vaše lično.

izvini ako sam te bilo čim uvrijedila

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zrinka i WM napisale su ono što i ja mislim i o nekažnjavanju i o svrstavanju. Dodat ću još i to da naprosto nemam potrebu obračunavati se sa svakim stavom s kojim se ne slažem. Osim toga, rasprava o tome samo bi odvukla ovaj topik od onih tema koje ja na njemu volim.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da još nešto dodam - ne sviđa mi se da me se proziva da na nešto moram reagirati, jer će se u protivnom smatrati da se s tim mišljenjima slažem. Ovaj forum ne doživljavam kao bojno polje, pa se uglavnom ne miješam u topike gdje je riječ o stvarima s kojima se ja ne slažem/ ne zanimaju me, nego radije tražim teme koje mene zanimaju. Ponekad reagiram na neki stav koji me izazove, ali smatram da je meni pridržano pravo procjene i volje kada želim tako učiniti. Bilo je nekoliko topika o kažnjavanju djece i tamo sam vrlo jasno izložila svoj stav o tome, a ovdje želim izmjenjivati iskustva o drugim temama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nemam pri ruci biblijsku konkordanciju, ali prilično sam sigurna da ovo nigdje ne piše u Bibliji:
    ali si sigurno u Bibliji na vise mjesta procitala o batini koja je izasla iz raja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Nemam pri ruci biblijsku konkordanciju, ali prilično sam sigurna da ovo nigdje ne piše u Bibliji:
    ali si sigurno u Bibliji na vise mjesta procitala o batini koja je izasla iz raja
    i meni se čini

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    ne pise. Pise recimo ovo: "Na usnama razumnoga nalazi se mudrost, a batina je za leđa nerazumna čovjeka" (Izr 10,13)

al je istina da u Starom zavjetu na mnogo mjesta pise da djecu treba odgajati stegom i sibom

no prije svake rasprave - mislim da se mi ovdje nismo izjasnjavali (niti se trebamo) prema svojim Crkvama i denominacijama, a da se cesto zaboravlja kako katolicka vjera nije jedina grana krscanstva nego da u njemu postoje i mnoge druge Crkve, od kojih velik broj rijeci iz Svetog pisma uzima u doslovnom obliku i tako ih zivi. Citirano pismo dolazi iz jednog mentaliteta koji vecini na ovim prostorima nije pretjerano poznat, a ponajmanje blizak - Billy Graham bio je jedan od najpoznatijih prezbiterijanskih/baptistickih pastora necega sto bi se kod nas nazvalo "radikalnim krscanstvom"

To je njihova vjera, je li za osudu kao postupak protiv djeteta ili ne - mislim da nije tema ovog topica.

I potpisujem Zdenku i w_m sto se tice stvrstavanja

inace, za provjeru citata iz Biblije imate http://www.hbk.hr/biblija/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pujica, hvala za link! a za cijeli post - amen!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne moraš biti vidovit da bi shvatio zašto se nije reagiralo na citat koji je u svoj post stavila H_S.
    Ovo:
    Osim toga, rasprava o tome samo bi odvukla ovaj topik od onih tema koje ja na njemu volim.
    i ovo:
    To je njihova vjera, je li za osudu kao postupak protiv djeteta ili ne - mislim da nije tema ovog topica.
    su odgovori onome kome još uvijek nije jasno.

Kao što je zrinka prva rekla, niti ja se ne svrstavam u ove, drugog ne svrstavam u one, a od izjava nekih petih mi ne pada na pamet ograđivati se, a da bi šestom srce bilo na mjestu.

Izuzetno mi je žao što vidim da i dalje ima onih koji odbijaju sudjelovati u izgradnji, ali baciti bombu se ne susprežu.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

joooj cure, zasto opet toliko polemike oko mojih rijeci :/

istina je, imam vrlo konzervativne stavove po odredenim pitanjima, no na istom ovom forumu jako puno njih ima vrlo liberalne stavove, a njih nitko ne proziva!

kako odgajam svoju djecu, dobiju li batine (dobiju) i slazemo li se oko toga nema puno veze s topicom. proslijedila sam mail koji sam dobila i nasla ga vrlo dirljivim i poucnim, proslijedila sam ga vjernicama jer postoje odredene smjernice odgoja u Bibliji po kojima pretpostavljam bar neki vjernici zive ili se u najmanju ruku s njima slazu. ako i ne, opet nema veze ali kao sto se ja ne slazem s Juulom,necu zato ici i citirati dijelove s kojima se ne slazem, pustit cu taj topic i dolaziti u one gdje se vise pronalazim.

svi smo tu da proberemo, naucimo i ostavimo ono sto nam se ne svidja. necemo se vise svadjati

Početno

meni je super što se MC nije osvrnula na pobačaj, pornografiju, prezervative,
    i kaže onda se pitamo kuda ide ovaj svijet.
    a što se šibe tiče, u Pismu se spominje, da se djeca odgajaju u stazi i mudrosti Božjoj, i da ga "šiba" iz Podzemlja izbavlja. i poučava roditelje da ne ogorčuju svoje djece.

drugi pak ne kažnjavaju svoju djecu, bilo kutom bilo čime drugim, nego im dopuštaju sve što hoće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa stajalo ili ne stajalo u Pismu, protuzakonito je!

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja kao Zdenka učestvujem u raspravama koje me interesuju i ne pada mi na pamet da ispravljam sve cure čije je mišljenje u kontradikciji sa mojim.

Ovaj topic mi je oaza mira i ogledalo lijepog zajedničkog u svim vjernicima.
    većina nas, koji volimo ovaj topic i koji učestvujemo u održavanju njegovog pozitivnog naboja,vjeru doživljava kao nešto jako intimno i ja kad pričam o svojoj vjeri, otkrivam kutke svoga srca i svoje duše,koje ne otkrivam svakome i ne pada mi isto lako kao recimo priča o dohrani ili autosjedalicama(ne želim ovim umanjiti vrijednost istih!)...

Na ostalim topicima se čovjek vodi racionalitetom,samoprocjenom,komparacijom,svojim fizičkim kapacitetima i sl.
    OVDJE duša govori i zato mi je teško vodit neke rasprave i ubjeđivati se,jer sam na ovom topicu zaista emotivno-prisutna.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Izuzetno mi je žao što vidim da i dalje ima onih koji odbijaju sudjelovati u izgradnji, ali baciti bombu se ne susprežu.
    Ako se ovo odnosi na mene, voljela bih znati - u izgradnji čega odbijam sudjelovati i na koji način si ti to shvatila? :? Žao mi je da si jedno pitanje, postavljeno iz čiste znatiželje, doživjela toliko dramatično.

Zorana, slažem se s tvojom zadnjom izjavom.

W-M, da nisam emotivno prisutna, ne bi me diralo to što čitam. Kad pročitam da netko opravdava udaranje djece i zamislim svoje nevino dijete u tome, užasnem se. Nasilje ne opravdavam, u čije god da se ime izvršava.

Budući da vidim da svrha ovog topica nije diskusija, povlačim se. Zahvaljujem onima koji su mi mirno i razložno objasnili svoje stajalište.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mommy, ja ću se na svoju ruku svrstati u one kojima zahvaljuješ što su ti mirno i razložno objasnili svoje stajalište.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa

W-M, da nisam emotivno prisutna, ne bi me diralo to što čitam. Kad pročitam da netko opravdava udaranje djece i zamislim svoje nevino dijete u tome, užasnem se. Nasilje ne opravdavam, u čije god da se ime izvršava.
    .
    ja bih voljela da ostaneš!

ja sam se možda malo nespretno izrazila i nisam ovim htjela kazati da ti nisi emotivno prisutna,nego samo da jesam.

Sigurno da nasilje enma opravdanje,jer sama činjenica da neko tako velik udara nešto tako malo u meni podražuje povraćanje.
    Slažem se stobom da su naša djeca nama povjereno blago i da ga treba čuvat i njegovati i voljeti.
    Ja tebe doživljavam kao jako toplu,emotivnu i požrtvovanu majku, ali i jako realnu i otvorenu i ,ne samo zato, bih voljea da ostaneš.

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    kaj je protuzakonito, nisam shvatila, dijete odgajati u stezi (i mudrosti Božjoj) ili ga "šibom" izvaditi iz Podzemlja iliti Pakla (pa da ja nadodam, npr. droge, prostitucije, ili bilo kojih drugih, da se izrazim, sranja u životu).

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj vrabec-te-dal prvotno napisa
    kaj je protuzakonito, nisam shvatila, dijete odgajati u stezi (i mudrosti Božjoj) ili ga "šibom" izvaditi iz Podzemlja iliti Pakla (pa da ja nadodam, npr. droge, prostitucije, ili bilo kojih drugih, da se izrazim, sranja u životu).
    tuci djecu je protuzakonito, a ako mislis da u navedenim slucajevima to ne vrijedi i moze se opravdati vjerom, varas se

niti jedna religija ne opravdava nasilje, posebice ne ono prema nemocnima i slabijima - ne znam gdje se to zaboravilo

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kad priča dođe do droge i ostalih poroka, onda treba išibati roditelja koji je dozvolio da dijete dođe u tu situaciju,a ne dijete.

Dijete se odgaja od rođenja.
    Odgaja,a ne dersira!

Roditelji mogu preventivno djelovati ljubavlju, AP-om,dobrim primjerom,prisutnošću i otkrivajući djetetu prijatelja u sebi ,a ne egzekutora.

Onaj ko preventivno djeluje,uspostavi tu delikatnu vezu sa djetetom na vrijeme,ima na čemu i graditi,a onaj ko ništa nie dao, nema šta ni da traži, a najmanje da s epoziva na moralne postulate vjere.

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    tuci djecu je protuzakonito, a ako mislis da u navedenim slucajevima to ne vrijedi i moze se opravdati vjerom, varas se

niti jedna religija ne opravdava nasilje, posebice ne ono prema nemocnima i slabijima - ne znam gdje se to zaboravilo
    a tko je rekao da se to opravdava Pismom??
    ili ja nekaj nisam dobro skužila

na koji način i da li kažnjavaš svoje dijete, ti i white musk, kada npr udari drugoga, bezobrazno se ponaša, čini sve one stvari s kojima se ti ne slažeš

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ću citirati svoj post sa topika o kažnjavanju/nekažnjavanju djece koji sam već poprilično davno napisala (dakle, itekako sam se izjasnila o tome):

"Mi gotovo uopće ne kažnjavamo M. Moj stav je da se dijete ne odgaja kaznama. On bi na to reagirao otporom i prestalo bi razmišljati o onom o čemu mi želimo da razmišlja nego se bavio samo otporom. Jako, jako rijetko, kad baš moramo strogo reagirati na njegovo ponašanje, primjenjujemo neke od ovih kazni: zabrana gledanja TV i igranja na računalu - to smo ove godine mislim 2 puta učinili; odustajanje od kupnje sitnica, na isti način kao Vlvl - npr. ako nešto loše učini odustajem od kupovine Miki Mausa na kiosku, ali ne i od dogovora za Play station.

Posljedice, o kojima govori Seni, malo su češće, ali nisu prestroge. Npr. kad je razrezao majicu, morao je od svoje ušteđevine kupiti drugu - to su materijalne posljedice i on na to dobro reagira, odnosno korigira svoje ponašanje. Posljedica je i naša ljutnja i žalost - na to isto dobro reagira, osim ako se baš ne proderemo, to ne podnosi. Posljedica je i odustajanje od igre, ako on na neki način nije fer.

Od stručne osobe smo naučili još jednu dobru metodu, a to je zadaća da svaki dan izdvoji nešto što nije baš dobro učinio i što je mogao bolje učiniti. On se isprva žestoko protivio tome, nije htio ni čuti za tu zadaću, međutim, nepoznato zašto, dogodio mu se neki klik i sada svaki dan izdvoji nešto takvo. Iz uzorka od nekoliko tjedana vidim da on jako, jako dobro locira probleme u svom ponašanju i to mi se sviđa. Ova zadaća ga je natjerala da razmišlja o svojim postupcima i o njihovim učincima na druge, pa je neke stvari počeo i mijenjati.

I, konačno, razgovor. Uvijek na hladno."

Dakle, ako moje dijete učini nešto s čim se ja ne slažem, "kada npr udari drugoga, bezobrazno se ponaša, čini sve one stvari s kojima se ne slažem", neću na to odgovoriti tako da i ja učinim nešto s čim se ne slažem.

Što se tiče Starog Zavjeta, kršćanstvo ga prihvaća, ali naša vjera temeljno počiva na Novom Zavjetu, na vjeri u Boga koji ljubi, a ne u Boga koji kažnjava.

Možemo li se sada vratiti vjerskim temama?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

na koji način i da li kažnjavaš svoje dijete, ti i white musk, kada npr udari drugoga, bezobrazno se ponaša, čini sve one stvari s kojima se ti ne slažeš
    ja jos nemam dijete, ali sam sama u zivotu dobila jako puno batina i emocionalnog zlostavljanja od roditelja koji i dan danas misli da je jako veliki vjernik i jos k tome druge uci o vjeri.

u svakom slucaju, ne mislim nikada tuci svoje dijete, postoji milijun drugih nacina kazne kada je ona potrebna, ali je moj stav, kao i kod w_m da je jedan od najvaznijih elemenata kod odgoja nauciti dijete sto je dobro/zlo i prevenirati neke situacije. Ako do njih ipak dodje (iako to o cemu ti pricas - droga i slicno ne rade mala djeca nego vec (polu)odrasli ljudi) sigurno necu misliti da je rjesenje za to siba.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ja ću citirati svoj post sa topika o kažnjavanju/nekažnjavanju djece koji sam već poprilično davno napisala (dakle, itekako sam se izjasnila o tome):

"Mi gotovo uopće ne kažnjavamo M. Moj stav je da se dijete ne odgaja kaznama. On bi na to reagirao otporom i prestalo bi razmišljati o onom o čemu mi želimo da razmišlja nego se bavio samo otporom. Jako, jako rijetko, kad baš moramo strogo reagirati na njegovo ponašanje, primjenjujemo neke od ovih kazni: zabrana gledanja TV i igranja na računalu - to smo ove godine mislim 2 puta učinili; odustajanje od kupnje sitnica, na isti način kao Vlvl - npr. ako nešto loše učini odustajem od kupovine Miki Mausa na kiosku, ali ne i od dogovora za Play station.

Posljedice, o kojima govori Seni, malo su češće, ali nisu prestroge. Npr. kad je razrezao majicu, morao je od svoje ušteđevine kupiti drugu - to su materijalne posljedice i on na to dobro reagira, odnosno korigira svoje ponašanje. Posljedica je i naša ljutnja i žalost - na to isto dobro reagira, osim ako se baš ne proderemo, to ne podnosi. Posljedica je i odustajanje od igre, ako on na neki način nije fer.

Od stručne osobe smo naučili još jednu dobru metodu, a to je zadaća da svaki dan izdvoji nešto što nije baš dobro učinio i što je mogao bolje učiniti. On se isprva žestoko protivio tome, nije htio ni čuti za tu zadaću, međutim, nepoznato zašto, dogodio mu se neki klik i sada svaki dan izdvoji nešto takvo. Iz uzorka od nekoliko tjedana vidim da on jako, jako dobro locira probleme u svom ponašanju i to mi se sviđa. Ova zadaća ga je natjerala da razmišlja o svojim postupcima i o njihovim učincima na druge, pa je neke stvari počeo i mijenjati.

I, konačno, razgovor. Uvijek na hladno."

Dakle, ako moje dijete učini nešto s čim se ja ne slažem, "kada npr udari drugoga, bezobrazno se ponaša, čini sve one stvari s kojima se ne slažem", neću na to odgovoriti tako da i ja učinim nešto s čim se ne slažem.

Što se tiče Starog Zavjeta, kršćanstvo ga prihvaća, ali naša vjera temeljno počiva na Novom Zavjetu, na vjeri u Boga koji ljubi, a ne u Boga koji kažnjava.

Možemo li se sada vratiti vjerskim temama?
    već sam par puta pisala da mi je Zdenkin odgoj M,u određenom smislu, matrica za odgoj mog miša.
    tako i ovaj post kao i post u kojem piše odlasku u drugu prostoriju.
    Uspijevamo i to BEZ batina!

hvala zdenka

pujica,utjčem se Bogu Uzvišenom da tvoje dobro srce obraduje majčinskom ljubavlju prema jednom malom, nježnom mišiću !Amin

Stranica 4 od 11 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •