NetkoMiOteoNick prvotno napisa
Jedno iskustvo bez životnih nevolja.
Obraćenje je išlo otprilike ovako.
Prije dosta godina živjela sam s dečkom (sadašnjim mužem, on je i tada bio vjernik), ponekad bi se na njega naljutila i ta ljutnja bi me dosta dugo držala. Jednom me on pitao, pomolim li se ja kad sam ljuta. Ja sam pomislila, da da dobro evo pomolit ću se. I pomolila sam se iskreno, mada nisam ništa očekivala. I ljutnja me prošla. Tada sam valjda prvi put posumnjala da je Bog stvaran.
Nakon nekog vremena odlučili smo se vjenčati. Njemu je bilo nezamislivo ne vjenčati se u crkvi. Kako ja nisam bila krštena, morala sam naučiti nešto o kršćanstvu (zatim krstiti, pričestiti i potvrditi). Nisam išla na vjeronauk nego mi je svećenik dao da pročitam Novi zavjet i nekoliko puta došla sam njemu na razgovor. Kroz to vrijeme shvatila sam:
* da se kršćani, židovi i ostali slažu da je Isus rođen, živio, umro i da je tijelo nestalo iz groba,
* da se kršćani i židovi (za ostale ne znam) slažu da je za života činio nevjerojatne stvari,
* da su neslaganja su oko toga gdje je tijelo nestalo i kako (zašto) je mogao činiti one nevjerojatne stvari.
Sada slijedi moje razmišljanje o tome gdje je tijelo nestalo.
Teorija da je netko ukrao tijelo nije mi prihvatljiva. Kome je bilo u interesu da tijelo nestane?
* Rimljani su se htjeli rješiti problema koje je uzrokovao Isus. Ne vidim kako bi nestanak tijela doprinio smirivanju situacije.
* Židovima je bilo u interesu da tijelo ostane u grobu. To bi bio dokaz da je obični smrtnik.
* Mnogi isusovi sljedbenici umrli su mučeničkom smrću – ne vjerujem da bi za laž išli na muke (da sakriju tijelo, a tvrde da je uskrsnuo).
Još sam čula teoriju da uopće nije umro nego se onesvjestio. Pa kad se osvjestio, sam je odšetao... (nekud u Indiju) – to bi mi bilo skroz nelogično ponašanje nakon onoga što je činio i govorio prije razapinjanja.
Moj zaključak je bio da Isus JE uskrsnuo i da JE Bog. To mi je bilo dovoljno da povjerujem u istinitost izvještaja o njegovom ovozemaljskom životu. Pa navještaj Isusa u Starom zavjetu itd, itd...
Ovo je prepričano moje razmišljanje. Ništa od toga je ne mogu dokazati, niti imam namjeru nekoga uvjeravati.