Stranica 8 od 11 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 537

Tema: odgoj u duhu vjere2

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    šta je sv. Nikola?
    Nikola
    Svetac Biskup

O ljubavi, o diko najveća!

Kćerko Božja, koju otac uda

Za svijet bijedan, da po njemu svuda

Srećom rada i na oca sjeća;

Ti svetice, kojoj svatko dube

Hram u srcu, jer sva srca ljube,

Tebe pjevat danas mi je sreća!

(Petar Preradović)

Slaveći danas blagdan velikog zaštitnika tolikih naših župa, svetog Nikolu, željeli bismo vam progovoriti o onome što je na njemu najljepše i najprivlačivije, o onome što našu Katoličku vjeru čini božanskom, nebeskom, a to je ljubav.

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole imao je svoj dom neki čovjek, nekad bogat, ali je, izgubivši carsku službu, izgubio skoro sav imetak i postao siromah. Imao je tri kćeri koje bi se mogle udati, jer su lijepe i pristale, ali im ne može dati miraza. I nesretni otac odluci trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri da tako nešto zaradi. One se jadnice usrdno pomoliše Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

I sveti je Nikola nekako doznao za tu crnu odluku nesavjesnog oca pa uzevši vrećicu, napuni je dukatima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće onog nesretnika, ubaci zamotak kroz prozor, brzo se udaljivši. Možemo lako zamisliti kako se otac onih djevojaka začudio kad je ujutro našao onoliki novac. Prebroji ga i reče: »Otkuda ovo ovdje?« Razmišljajući dođe do uvjerenja da mu je to ubacio neki prijatelj jer je svako drugo tumačenje bilo nemoguće. Vidjevši kako je svota upravo dostatna da časno udade jednu kćer, opremi je i miraz joj dade. Kad li se ono dogodi i po drugi put; nade, naime, jednog jutra i drugu vrećicu s dukatima. Spremi on i srednju kćer. A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. unatoč svem zaklinjanju neka šuti, sretni otac nije imao preče brige negoli razglasiti što mu je učinio Nikola – prijatelj sirotinje.

A kod koga je naučio sv. Nikola tu divnu krepost ljubavi?

Odgovor: Kod Učitelja i uzora ljubavi, kod Isusa Krista!

Krist govori o ljubavi prema bližnjemu kao o svojoj zapovijedi, kao o novoj zapovijedi. A u čemu se sastoji ta nova zapovijed?

Odgovor možemo sažeti u četiri misli:

1) Za Krista je zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu jedna zapovijed.

Od Njega samoga potječe riječ: »Žto god ste učinili jednome od najmanjih, meni ste učinili.«

Na sudnjem će danu Krist naglasiti da je sve što je učinjeno gladnima, žednima, golima, bolesnima, Njemu samome učinjeno.

2) Krist daje primat – prvenstvo ljubavi.

Zapovijed ljubavi stoji iznad svih drugih zapovijedi. Ljubav je duša i srce sve kršćanske savršenosti i svetosti. Ona nije samo sastavni dio kršćanske etike, i to najvažniji, ona nije samo naročita strana kršćanskog morala, i to najdragocjenija, nego je sadržaj svega onoga što kršćanstvo od nas traži.

Kad bismo govorili ljudskim i anđeoskim jezicima, dakle, kad bismo bili u najvećoj mjeri nadareni, a ljubavi ne bismo imali, bili bismo kao mjed koja jeci i praporac koji zveči. Kad bismo imali dar proroštva, sve znanje, kad bismo razumjeli svaku tajnu, dapače kad bismo imali i vjeru koja pomiče bregove, a ljubavi ne bismo imali, bili bismo ništa.

3) Krist je sam došao na svijet da zasvjedoči ljubav.

»Duh je Gospodnji na meni, govori On u nazaretskoj sinagogi, zato me pomaza da naviještam Evanđelje siromasima. Posla me da propovijedam zarobljenima otkup i slijepima vid, da oslobodim potlačene, da propovijedam milosnu godinu Gospodnju« (Lk 4,18–19).

Da zasvjedoči ljubav, Krist je došao na ovaj svijet, trpio i umro. A ljubav je razlog opstanka Crkve, apostola i svećenika. Ljubav mora biti također raison d’etre – razlog opstanka i nas kršćana. Naša je sveta dužnost ljubavi da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, i to ne samo u rijeci, nego u čitavom našem bivstvovanju i djelovanju.

4) Krist je proširio granice ljubavi u beskraj.

To je smisao prispodobe o milosrdnom Samaritancu. Svaki je čovjek naš bližnji, pa i neprijatelj. Mi ne smijemo nikoga isključiti iz svoje ljubavi. Ljubav ne smije pitati za osobu, za rasu, za stalež, za zanimanje, dapače ni za vjeroispovijest. Gospodin daje da Njegovo sunce izlazi dobrima i zlima i da kiša pada pravednima i grješnima.

Najljepši nam je pak primjer ljubavi prema bližnjemu dao sam Krist Gospodin. Njegov divni primjer možemo sažeti u tri misli:

1) Krist je imao povjerenja u ljude.

On je vjerovao preljubnici, grješnici koja mu je ležala do nogu, Samarijanki, razbojniku i cariniku. I ti su se muškarci i žene uhvatili za to povjerenje kao za sidro i spasili iz oluje. Krist je vjerovao i svojim apostolima unatoč svim njihovim pogrješkama. On je vjerovao jednome Petru i onda kad je taj zatajio.

2) Krist je nastojao usrećiti ljude.

I doista, kolike je bolesnike usrećio povrativši im zdravlje, grješnike podijelivši im oproštenje i smirenje savjesti, djecu koju je grlio i blagoslivljao!

3) Krist je podigao ljude na nov, na božanski život, davši im milost i snagu za to.

On nam je, dakle, najljepši primjer ljubavi prema bratu čovjeku, osobito patniku. On sam završava prispodobu o milosrdnom Samaritancu riječima: »Idi i ti čini tako!«

Jedan prastari natpis na nekoj kapelici u Gornjoj Bavarskoj govori u jeziku pobožnog srednjeg vijeka o bitnom u ljubavi prema bližnjemu:

»Ako ne prosuđuješ i ne osuđuješ nijednog čovjeka, draže mi je nego da si sve svoje imanje i posjed podijelio siromasima.

Ako opraštaš svom neprijatelju, draže mi je nego da bosonog hodočastiš k Sv. Jakovu u Compostelu u Žpanjolskoj i na svakoj se milji biješ.

Ako kojem čovjeku štogod dobro ispripovjediš ili pročitaš iz Svetog pisma, draže mi je nego da 7 godina živiš samo o kruhu i vodi.

Ako poštivaš i najmanjeg čovjeka i ne uznosiš se nad njim, draže mi je nego da sagradiš most i sve ljude, koji preko njega prelaze, primaš na konačište.«

A jedna druga njemačka izreka lijepo veli:

Budi uvijek spreman davati,

I nikad nemoj škrto mjeriti svoje darove!

Znaj da tvoja smrtna košulja

neće imati džepova!

U tom je kršćanska ljubav naročito u srednjem vijeku znala biti nenatkriljiva. Vitezovi-redovnici ivanovci nazivali su bolesnike po svojim bolnicama »gospodo«, a sebe od bolesnika »braco«. Bolesnici su dobivali hranu iz srebrnih zdjela na srebrnim tanjurima, dok su sami vitezovi-redovnici jeli iz drvenih posuda.

Pripovijeda se o nekom biskupu koji je upravio na svoje bogoslove ove rijeci: »Od svih vaših ispita najvažniji je ispit iz ljubavi!« Ne vrijedi li to za svakoga od nas? Žto ćemo biti svi mi bez razlike pitani na najsudbonosnijem ispitu, o kojem će ovisiti čitava naša sretna ili nesretna vječnost, na sudu Božjem, što drugo nego o ljubavi, kako smo vršili zapovijed ljubavi prema bratu čovjeku?

Da li ste već čuli za sestru Rozaliju? Bila je to redovnica milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Proživjela je tri francuske revolucije. Onu veliku iz god. 1789. još kao dijete, a one manje iz god. 1830. i 1848. kao redovnica, i to stanujući od god. 1806. sve do smrti god 1856. u nekom pariškom predgrađu, gdje je još od prve revolucije bilo sve puno mržnje i želje za osvetom i odraslo bez ikakve vjere. A ipak, ne samo što se njoj kroz cijelo to vrijeme ništa nije dogodilo, nego je ona god. 1848., kad je već općenito bila poznata i priznata kao »Majka«, bez ikakva rizika smjela odbrusiti revolucionarima u lice što god je htjela.

Kad su oni dovukli u dvorište njezina doma nekog zarobljenog časnika da ga strijeljaju, doleti ona kao furija i zavikne: »Ovdje se ne ubija!« – i mnoštvo je uzmaknulo.

Znala je doći na barikade i održati revolucionarima ovakvu lekciju: »Ta prestanite već jednom s pucanjem; zar nemam dosta udovica i siročadi da ih hranim pa mi hoćete priskrbiti još drugih?« – i paljba je popustila, a narod bi govorio: »Pustite Majku neka svoje čini!«

Kad su joj jednom ipak prigovorili zašto ide na barikade, jer je i protiv njihove volje može pogoditi ubojito zrno, odvrati im ona: »Mislite li da sam sretna što živim kad se moja djeca ubijaju?«

Nekom se liječniku već uzdigla nad glavom smrtonosna sjekira, a on zavapi: »Žto radite? Ja sam prijatelj sestre Rozalije!« – i mnoštvo ga upravo s poštovanjem pusti da slobodno prođe kroz njihove redove.

Jedna izjava sestre Rozalije dostatno otkriva temelj i izvor iz kojega je mogao poteci njezin neograničeni utjecaj na ljude, a to je: »Nešto me guši i oduzima mi svaki tek, a to je misao da tolike obitelji nemaju kruha.« Zato se njezino lice redovito ponešto razvedrilo samo onda kad je gledala radost onih kojima je pomogla.

Sigurno su sestra Rozalija, sv. Vinko Paulski i Ozanam, a danas apostol beskućnika u Parizu abb預ierre ispisali svjetlije i časnije stranice francuske i crkvene povijesti nego Richelieu, Mazarin, Talleyrand i drugi.

Blagdan sv. Nikole, prijatelja i dobrotvora sirotinje i djece, neka bude za nas povod da se ispitamo kako vršimo veliku zapovijed ljubavi!
    nadam se da sam pomogla

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da. Meni je dok god sam bila u roditeljskoj kući u Splitu sv. Lucija (13.12.) nosila poklon, nikad sv. Nikola, ali isto su to bile sitnice kao i za sv. Nikolu (slatkiši i nešto sitno), nikad nešto veliko.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    Inače imam31g, a mene i moje 3 sestre, svake godine kod mame i tate doma čekaju naše stare čizmice s tavana pune slatkiša i voća
    Našem velikom sinu kupili smo poklon prije tjedan dana naglasivši da je to za Nikolu, ako ga želi može ga dobiti i ranije, ali za Nikolu neka ne očekuje ništa osim čokolade - i dobro.
    Sinoć mala ustreptala sva, vraćajući se iz vrtića s vrata odlazi po čizmice, krpu i raspoređuje ih po kući na svaki prozor. Inače ja kasno navečer podijelim poklone jer u jutro bi bila ili žalost što Nikola još nije bio, ili u vrtić/školu ne bi ni otišli. I zna već Hrvoje da ću ja navečer staviti poklone, pa u čas kad je procijenio da bi to moglo biti, uzvrti se nešto, uze jaknu i ode van. Nema ga, nema, nema... već je mala uspjela i svoje poklone razmotati, kad meni padne na pamet...
    Vratio se on, ušao u kuću, ali napadno ne ulazi u svoju sobu i kada je već očito da mora.
    A to moj petnaestogodišnjak sa strepnjom iščekivao hoće li i njega kao i uvijek dočekati puna cipela (jer čizme ne nosi), i sva sreća da se mama sjetila što je na stvari...
    I šta sam mogla ubaciti u zadnji čas, nego par čoksi i nešto kuna. Poruka je da nikad nisi dovoljno velik da se ne možeš radovati Nikoli.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno x

Ma naravno, ni mi ne izlazimo sami van pogotove ne na neke takve izlaske, odnosno idemo ako je vezano uz posao i to u biranom društvu i vrlo rijetko. Oprosti ako je zvučalo kao da solim pamet, mislim da općenito ne treba čitati tuđa osobna iskustva kao direktni savjet već samo pročitati i pokušati osvjestiti dodiruje li se ta priča negdje s našom i da li možda osvjetljava stvari s druge strane od našeg osobnog viđenja. Jednostavno je toliko moderno vagati što tko radi, da sam ja u jednom periodu potpuno potpala pod razmišljanje što bi on sve mogao još napraviti, a zaboravila biti zahvalna za sve što već radi - kao to se podrazumijeva. Naravno od mog kritiziranja je postao obramben, a otkad kritike svedem na kratki razgovor ostatak zajedničkog vremena sam sretna i zadovoljna i MM je mene počeo ugodno iznenađivati. konačno napravi stvari po kući bez da mu moram reći ili da se hvali s tim na sva zvona i očekuje orden. Prije sam se osjećla krivom ako sam radila stvari samo za sebe, a sad ih gledam kao investiciju. Činjenica je da smo mi sada 5 godina u braku i najmlađe dijete će uskoro tri - vjerojatno je i to razlog.
    Mi za Božić slavimo Isusekov rođendan - imamo i tortu i kažemo djeci da za Isusov rođendan svi ljudi dobivaju poklone jer je Isus Božji sin i djeli svoj rođendan sa svima.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: x

Citiraj pikula prvotno napisa
    Prestala sam se boriti za svoja "prava" i trudim se biti zahvalna sam za sve što imam(o).
    Ovo si lijepo rekla, pikula. Primjetila sam da je i moj brak došao na klizak teren kada su kulminirala vječna spočitavanja oko prava i obaveza. Čisto zbog psihičkog umora i bezvoljnosti učinila sam u par situacija ovako kako si rekla i vidjela da savršeno funkcionira.
    Ispadam ja iz željene kolotečine (da ne bi bilo greške) ali nekako shvaćam da je do najdragocjenijih stvari u braku jednostavno doći.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Prestala sam se boriti za svoja "prava" i trudim se biti zahvalna sam za sve što imam(o).
    Ovo si lijepo rekla, pikula. Primjetila sam da je i moj brak došao na klizak teren kada su kulminirala vječna spočitavanja oko prava i obaveza. Čisto zbog psihičkog umora i bezvoljnosti učinila sam u par situacija ovako kako si rekla i vidjela da savršeno funkcionira.
    Ispadam ja iz željene kolotečine (da ne bi bilo greške) ali nekako shvaćam da je do najdragocjenijih stvari u braku jednostavno doći.
    x

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Ma naravno, ni mi ne izlazimo sami van pogotove ne na neke takve izlaske, odnosno idemo ako je vezano uz posao i to u biranom društvu i vrlo rijetko. Oprosti ako je zvučalo kao da solim pamet, mislim da općenito ne treba čitati tuđa osobna iskustva kao direktni savjet već samo pročitati i pokušati osvjestiti dodiruje li se ta priča negdje s našom i da li možda osvjetljava stvari s druge strane od našeg osobnog viđenja. Jednostavno je toliko moderno vagati što tko radi, da sam ja u jednom periodu potpuno potpala pod razmišljanje što bi on sve mogao još napraviti, a zaboravila biti zahvalna za sve što već radi - kao to se podrazumijeva. Naravno od mog kritiziranja je postao obramben, a otkad kritike svedem na kratki razgovor ostatak zajedničkog vremena sam sretna i zadovoljna i MM je mene počeo ugodno iznenađivati. konačno napravi stvari po kući bez da mu moram reći ili da se hvali s tim na sva zvona i očekuje orden. Prije sam se osjećla krivom ako sam radila stvari samo za sebe, a sad ih gledam kao investiciju. Činjenica je da smo mi sada 5 godina u braku i najmlađe dijete će uskoro tri - vjerojatno je i to razlog.
    Mi za Božić slavimo Isusekov rođendan - imamo i tortu i kažemo djeci da za Isusov rođendan svi ljudi dobivaju poklone jer je Isus Božji sin i djeli svoj rođendan sa svima.
    Kao i prvi put pišem ti ponovno-potpuno se slažem s tobom, i nije zvučalo kao da mi soliš pamet, nego nešto što bi i sama mogla primjeniti ako želim da mi brak bolje funkcionira, a iz tvog iskustva mogu samo učiti i biti sigurna da sve ono što si rekla je iskušano i sigurno djeluje-zato ću te poslušati.
    Ja sam iznjela samo svoje gledište braka i izlazaka, i mislim da se ne razilazimo ni po tome pitanju, možda smo samo različito sagledale stari-ali mislim da nam je zaključak isti.

A i da razmišljamo drugčije ja bi to poštivala, jer kako sam rekla svako zna za sebe što je za njega najbolje, a iz tuđih savjeti i iskustva ako je čovjek pametan može samo učiti i uzeti za sebe ono što ti odgovara.

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I ja tako vidim stvari u braku. Ako bilo što pokušavam riješiti dogovorom, kompromisom, razumijevanjem ili traženjem svojih prava (sve su to po meni metode od svijeta, nisu po sebi loše, ali iz njih ne crpim Život) - od toga ništa. Ali ako ponizno odšutim, služim, okrenem drugi obraz...eeee, onda je to prava stvar. Onda to već počinje ličiti na Ljubav Božju. I u tim sam situacijama savršeno mirna sama sa sobom jer, iako nisam "istjerala svoje", baš tu, u poniznosti i malenosti, našla sam potpuni mir i Gospodina.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Čitam vaše postove i uživam.
    Sve vas srdačno pozdravljam i nadam se da ću vam se uskoro pridružiti u ovoj forumskoj duhovnoj komunikaciji.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj dupla duplica prvotno napisa
    I ja tako vidim stvari u braku. Ako bilo što pokušavam riješiti dogovorom, kompromisom, razumijevanjem ili traženjem svojih prava (sve su to po meni metode od svijeta, nisu po sebi loše, ali iz njih ne crpim Život) - od toga ništa. Ali ako ponizno odšutim, služim, okrenem drugi obraz...eeee, onda je to prava stvar. Onda to već počinje ličiti na Ljubav Božju. I u tim sam situacijama savršeno mirna sama sa sobom jer, iako nisam "istjerala svoje", baš tu, u poniznosti i malenosti, našla sam potpuni mir i Gospodina.
    Ovako nekako tekla je jučerašnja propovijed u našoj crkvi. O tome kako čovjek sve nastoji podložiti sebi, u tome i uspijeva, a opet ne nalazi sreću niti u boljem standardu, niti u bilo kojem obliku uživanja za koje se izborio. Jer je zaboravio služiti Bogu i bližnjem, zaboravio je da je u tome ljepota života.
    Bog nam je ostavio mogućnost izbora: ugađati si ili služiti. Svi biraju prvo, čini se logično i prihvatljivo, odbacuju žrtvu, odbacuju križ, a time odbacuju i Ljubav.
    A svi, baš svi u dubini duše svjesni su da nema života bez križa, uzeti svoj životni križ i krenuti za Kristom je jedini pravi put. O, koliko je meni godina života trebalo da to shvatim!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Marna prvotno napisa
    Čitam vaše postove i uživam.
    Sve vas srdačno pozdravljam i nadam se da ću vam se uskoro pridružiti u ovoj forumskoj duhovnoj komunikaciji.
    Dobro nam došla!

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dobro, dobro :D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ali ako ponizno odšutim, služim, okrenem drugi obraz...eeee, onda je to prava stvar.
    tako mreagiraš kad ti dijete digne tlak?
    npr. ošara zid novim masnim bojicama, ili "presadi" cvijet po dnevnom boravku, ili razbije daljinski?
    ili samo prema TM-u?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    O tome kako čovjek sve nastoji podložiti sebi, u tome i uspijeva, a opet ne nalazi sreću niti u boljem standardu, niti u bilo kojem obliku uživanja za koje se izborio. Jer je zaboravio služiti Bogu i bližnjem, zaboravio je da je u tome ljepota života.
    obrana i čuvanje svog integriteta ne podrazumijeva nužno napad na tuđi integritet, jer da bi druge podložio sebi moraš "napasti" njihove osobne granice tj. njihov integritet

služenje i davanje za mene nisu slični

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali ako ponizno odšutim, služim, okrenem drugi obraz...eeee, onda je to prava stvar.
    npr. ošara zid novim masnim bojicama, ili "presadi" cvijet po dnevnom boravku, ili razbije daljinski?
    ili samo prema TM-u?
    znam da nije pitanje bilo upućeno meni,
    ali mene ove stavri kod Isaa uopće ne tangiraju.
    Stvarno!
    Sve to je radio i sad nekad radi,ali nikad nisam ravila frku oko toga.

što se braka tiče,
    mislim da smo puno svađa prevenirali tako što smo se dobro upoznali prije nego što je došla beba.
    Meni je bilo bitno da se na vrijeme osjetim kad on treba da budem "sam sa sobom",a njemu darazumije moju super senzibilnost(psiho-fiz.)

sad fantastično funkcionišemo i bez rječi

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

obrana i čuvanje svog integriteta ne podrazumijeva nužno napad na tuđi integritet, jer da bi druge podložio sebi moraš "napasti" njihove osobne granice tj. njihov integritet

služenje i davanje za mene nisu slični
    Ovdje se govori o služenju Bogu. Ako služiš Bogu i u svakom čovjeku vidiš ljubljeno dijete Božje onda u toj ljubavi nemaš granica. Ta ljubav obnavlja tebe i tvoju okolinu. Isus se nama daje bez granica, ljubi nas bez granica i od nas traži da mi činimo to isto. Sjeti se Njegovih zapovijedi ljubavi - ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom snagom svojom i ljubi bližnjega svoga kao sama sebe.
    Nastojim živjeti ove zapovijedi i upravo zato ne trebam braniti svoj integritet ni od koga, niti vidim ikakve granice.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    ili samo prema TM-u?
    znam da nije pitanje bilo upućeno meni,
    ali mene ove stavri kod Isaa uopće ne tangiraju.
    Stvarno!
    Sve to je radio i sad nekad radi,ali nikad nisam ravila frku oko toga.
    Ovako i ja. Postoji dob u kojem će mu se moći objasniti smireno i s argumentima da se nešto ne smije raditi i zašto se ne smije raditi. Do tada ću razmišljati na način da mi je važnije dijete nego zid, cvijet ili daljinski. Pritom znam da ima stvari na koje jako moram paziti i bdjeti nad djetetom npr. vruća voda, vruća pećnica, detergenti i ostalo što mora biti van dječjeg dohvata. A ako bi mi bio bitan daljinski, onda bih i njega sklonila. Radije nego da vičem na dijete dok još nije u mogućnosti shvatiti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

. Isus se nama daje bez granica, ljubi nas bez granica
    svi znamo kako je on završio ...
    ljudi nisu puno promjenili u zadnjih 2000g, samo imamo novu tehnologiju :/

ja sam odgajana da ne branim svoje granice (nije pristojno), pa sam bila žrtva školskog bullinga, sve dok nisam bila stjerana u kut i po prvi put se potukla , i više sam se tukla sama sa sobom nego s napasnikom

kad čitam te riječi, ja vidim samo način odgoja koji će stvoriti "savršenu" žrtvu
    zar te ne brine taj rizik?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Isus nije završio. Mi kršćani vjerujemo da je On živ. Mnogo puta osjetila sam Njegovu prisutnost, bilo u molitvi, bilo u teškoćama. A svoj je zemaljski put završio vršeći volju Boga Oca svemogućega. To isto traži i od nas. U Evanđelju izričito kaže da one koji mu govore: "Gospodine, Gospodine!", a istovremeno ne vrše volju Boga Oca, u posljednji čas, On neće poznati. I ako znam da vršim volju Božju u svom životu, ne trebam se ničeg bojati. Najmanje da ću postati nečija žrtva.
    Dapače, imam i to iskustvo da sam najveća žrtva bila prije svog obraćenja. Žrtva sama svog Ega, neljubavi koju sam širila u svojoj okolini, žrtva strahova, žrtva dojmova koje pruža izvanjski svijet, žrtva.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

. Isus se nama daje bez granica, ljubi nas bez granica

....

kad čitam te riječi, ja vidim samo način odgoja koji će stvoriti "savršenu" žrtvu
    zar te ne brine taj rizik?

On nije završio.

Dupla duplica će sigurno odgovoriti u svoje ime, a ja samo ispravljam krivi navod, budući da ona uopće nije govorila o odgoju nego je to bio dio naše rasprave o potrebnosti/nepotrebnosti bračnih svađa.

Što se tiče dječjeg šaranja po zidu... itd. kod mene je isto kao i kod WM. Kad sam dobila dijete, prihvatila sam cijeli paket, tako da me to uopće ne smeta. Moj cijeli stan je dječja soba, a ono što se doista ne smije dirati se makne izvan dosega. Većem djetetu se može i objasniti.

Što se tiče čuvanja osobnih granica i osobnog integriteta, s tim stvarno nikada nisam imala problema ni kao dijete ni kao odrasla osoba. Čuvam svoje granice i svoj integritet u odnosu na bilo koga i bilo što bez ikakvog ustručavanja. To je ugrađeno u moje samopoštovanje.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da je ovdje ključna razlika u našem tumačenju pojma žrtve :/ ,jer ja baš i ne razumijem šta znači biti žrtva djeteta.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    On nije završio.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mislim da je ovdje ključna razlika u našem tumačenju pojma žrtve :/ ,jer ja baš i ne razumijem šta znači biti žrtva djeteta.
    To imaš potpuno pravo. Pojam majke žrtve je i meni potpuno stran, jer ništa što činim za dijete ne vidim kao žrtvu. Meni je život s djecom veselje i ispunjenje, a ne žrtva.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To imaš potpuno pravo. Pojam majke žrtve je i meni potpuno stran, jer ništa što činim za dijete ne vidim kao žrtvu. Meni je život s djecom veselje i ispunjenje, a ne žrtva.
    ma, ima žena koje misle da ako išta naprave po zahtijevu djeteta da su "žrtve"
    ali nećemo o njima ....

ja sam mislila na pojam žrtve u susretu s ostatkom društva
    jer da je ostatak društva vašeg pristupa tj, prakticiranja vjere, ne bi postojao pojam školskog nasilja
    i Zemlja bi bila Raj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Što se tiče čuvanja osobnih granica i osobnog integriteta, s tim stvarno nikada nisam imala problema ni kao dijete ni kao odrasla osoba. Čuvam svoje granice i svoj integritet u odnosu na bilo koga i bilo što bez ikakvog ustručavanja. To je ugrađeno u moje samopoštovanje.
    kako je "ugrađeno"?

ja i MM, smo imali skroz različit odgoj + regionalne razlike + razlike karaktera + ja sam odgajana bez vjere a on je bio ministrant...
    imali smo "vatrenih krštenja"
    i onda sam pročitala knjigu o odgoju "Vaše kompetentno dijete" ula
    i shvatila greške u mom pristupu
    nisam ga prihvatila potpuno

fali mi prakticiranje vjera, on me ne želi pratiti .... :/

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ALI budući da postoje i raj i pakao,kao karajnje odredište,Zemlja ovakava kakva jeste je baš onakva kakva mora biti

Islam u konfliktnim situacijama kaže:
    -ako te neko napadne,nije do tebe nego do njega-znači no sikiriki
    -ako ti neko nanese povredu,bolje je ne vratit,ali nije grijeh ni da vratiš
    -ako dozvoliš da te "zmija dva pita iz iste rupe ugrize" onda je to grijeh
    -ako izbjegavaš mjesta na kojima možeš doživjet neugodu-dobro djelo kao da si nahranio siromaha
    -ako izmuruješ ukućane-jako dobro djelo(kod žene vrijednije 8) )
    -ko ti da zrno ti njemu grumen dobra,a nagradu i ljubav ne traži kod te osobe, nego kod onoga u ime koga tu ljubav daješ

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

kako je "ugrađeno"?

/
    Ja sam visoko samosvjesna osoba, što nije u potpunosti povezano s mojim odgojem nego nekako izvire iz mene, iz onoga što mi je Bogom dano, zato kažem da je ugrađeno. Odgoj i iskustvo dodali su ponešto tome, u tom smislu da sam naučila prepoznavati rane znakove bilo kakvog nasrtaja na moj integritet i boriti se protiv toga. Ako je i bilo ikakvog ustručavanja u postavljanju vlastitih granica, one su potpuno iščeznule kad sam postala mama.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja ću još dodati:

i pomogla sam white_musk da nauči da čuva integritet svoje ličnosti

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jer da je ostatak društva vašeg pristupa tj, prakticiranja vjere, ne bi postojao pojam školskog nasilja
    i Zemlja bi bila Raj
    Zemlja je i bila Raj dok se čovjek nije odao grijehu. Grijeh je izvor zla. I istina je da nas dotiču i tuđi grijesi, ne samo vlastiti. Ali ako se utječeš pod moćnu zaštitu Isusa koji je svojom predajom i smrću na križu pobijedio svako zlo, ne trebaš se bojati ničega. On će sve okrenuti na dobro.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vjernik je po defoltu optimista za zdravom skepsom u srcu koje voli i dušom koja je slobodna i lagana

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zemlja je i bila Raj dok se čovjek nije odao grijehu.
    ovdje nam se mišljenja razilaze :/

kod nas je ovako:

Adem i Hava(Adam i Eva)su bili u Raju(ne na Zemlji),pa kad su se ogriješili,onda su spušteni na Zemlju(koja nikad nije bila kao Raj)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovdje nam se mišljenja razilaze :/

kod nas je ovako:

Adem i Hava(Adam i Eva)su bili u Raju(ne na Zemlji),pa kad su se ogriješili,onda su spušteni na Zemlju(koja nikad nije bila kao Raj)
    Biblija kaže da je Bog zasadio vrt na istoku, u Edenu i u njega smjestio čovjeka...a kasnije je njega i ženu istjerao iz vrta edenskog.
    To je to? Ako ne, onda je jako slično. Ali, u svemu bitnom se mislim dobro razumijemo

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

"Bog izbija kao svjetlo iz svake stvari stvorene i svakog života koji se miče. Osamljen kamen na žalu ima aureolu njegova daha, i oblijeva ga jutrom i večerom, kao ljubičasti fluid, sjaj sunca koje se ne vidi. On je kao toplina u dahu svega što živi. On je gluh za sate koji izbijaju i cijepaju vrijeme na parčad, i on je slijep za dan i noć i sve promjene vremena. On je kao miran sjaj i velika tišina u kojoj se čuje glas koji ga niječe. On tako dobro šuti da se već pomišlja da ga nema. A on je mirno srce svih atoma."

Ivo Andrić

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zemlja je i bila Raj dok se čovjek nije odao grijehu. Grijeh je izvor zla.
    I istina je da nas dotiču i tuđi grijesi, ne samo vlastiti..
    Zemlja je bila bez zla do dolaska čovjeka
    ne slažem se da je grijeh izvor zla, izvor zla je u ljudskoj duši, grijeh je oruđe
    možeš zgriješiti i pokajati se, pa čak nakon toga i biti bolji čovjek
    ako je grijeh izvor zla, onda ti nema spasa

molim te objasni mi jer ne razumijem kako nas dotiču tuđi grijesi? pa ne možemo odgovarati za tuđe postupke, samo svoje, zar ne?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da ti je nakrivljena logika...
    ne slažem se da je grijeh izvor zla, izvor zla je u ljudskoj duši, grijeh je oruđe
    Ako je izvor zla u ljudskoj duši, polazište ti je da je čovjekova srž zla... u tom slučaju ovo
    je svejedno, jer maknuti kajanjem grijeh sa zle duše (zar se zle duše uopće kaju?!) je kao i maknuti zrnce prašine s ceste...

Ne vjerujem da postoje ljudi sa zlom dušom. Postoje ljudi koji zlo griješe, ali iskrenim kajanjem olakšavaju si dušu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ima onaj vic kad feministkinja na nekom predavanju pita auditorij: gdje biste vi muškarci bili danas, da nema nas žena? veli jedan muskarac: u raju!

ispričavam se na ot.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Mislim da ti je nakrivljena logika...
    Ako je izvor zla u ljudskoj duši, polazište ti je da je čovjekova srž zla... u tom slučaju ovo
    je svejedno, jer maknuti kajanjem grijeh sa zle duše (zar se zle duše uopće kaju?!) je kao i maknuti zrnce prašine s ceste...

Ne vjerujem da postoje ljudi sa zlom dušom. Postoje ljudi koji zlo griješe, ali iskrenim kajanjem olakšavaju si dušu.
    ne nisam tako mislila, nije ljudska duša zla
    ali mi smo jedina životinjska vrsta sa spoznajom dobra i zla

Početno

pa čovjek nije životinja, on spada pod posebnu vrstu? :shock:

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa nije ni biljka
    a ako krenemo od tog da je sisar i kako hoda, složit ću se sa MGrubi

a tek koliko bi nekad ljudi mogli komplimentom smatrat kad se nazovu životinjom, to je tema za drugi topic

jako je dirljivo kako ženke brinu o s vojim mladim, dok neke žene kao svjaesana bića maltretiraju,pa čak i ubijaju svoju djecu

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ne nisam tako mislila, nije ljudska duša zla
    U tome je naša sloboda - mi imamo izbor.

Mi vjerujemo u postojanje borbe iskonskog Dobra i iskonskog Zla koje ne proizlazi iz ljudske duše nego je pokušava obuzeti. Spasa ti itekako ima, a upravo si ti navela put spasenja - spoznaja Dobra i Zla i izbor Dobra.

Kako nas se dotiču tuđi grijesi? Odgovaramo li samo za sebe? Nipošto ne, mi živimo u zajednici i odgovaramo za cijelu zajednicu. Zato smo i suodgovorni za sve ono loše što se događa. Često se čuje fraza da je vjera intimna stvar čovjeka - e nije, iako sadrži i taj bitan dio intimnog odnosa između čovjeka i Boga, ali vjera je društvena stvar, jer smo mi vjernici upravo pozvani na tu društvenu suodgovornost. (Ne kažem da drugi nisu, ali kod nas postoje vjerski motivi za to).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vrabec-te-dal prvotno napisa
    naše tijelo je 100% životinja
    imamo i mjesto u hijerarhiji razvoja

znanstvenici su primjenili da majmun ima 24 para kromosoma. a čovjek samo 23 para. ALI naš 2. par kromosoma je izrazito debel, tj. duplo deblji od ostalih, kao da je došlo do spajanja 2 para kromosoma (praktički mutacija)
    papa Ivan II , je rekao da nešto slično (ne mogu citirati) ovome: čovjek je nastao božjom intervencijom u majmunskoj vrsti (spajanjem 2 para u 1 par)
    on je Adama napravio od Zemlje , majmun je dio Zemlje
    meni je to logično

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako nas se dotiču tuđi grijesi? Odgovaramo li samo za sebe? Nipošto ne, mi živimo u zajednici i odgovaramo za cijelu zajednicu. Zato smo i suodgovorni za sve ono loše što se događa. Često se čuje fraza da je vjera intimna stvar čovjeka - e nije, iako sadrži i taj bitan dio intimnog odnosa između čovjeka i Boga, ali vjera je društvena stvar, jer smo mi vjernici upravo pozvani na tu društvenu suodgovornost. (Ne kažem da drugi nisu, ali kod nas postoje vjerski motivi za to).
    ne razumijem
    kada tuđi grijeh (koji nije bio pod mojim utjecajem) može postati moja odgovornost?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nisu tvoja odgovornost,ali mogu uticati na tebe tako da zgriješiš u onim stvarima koje jesu tvoja odgovornost.
    Jedno je da tuđi grijesi mogu uticat na nas,a nešto sasvim drugo je snošenje odgovornosti za iste.

Npr.kad neko opljačka nekog,samo lopov služi zatvorsku kaznu,ali je i opljačkani oštećen iako ne snosi odgovornost za taj čin

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ili da ga u afektu ubije, onda i on služi kaznu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kužim
    hvala

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vrabec-te-dal prvotno napisa
    naše tijelo je 100% životinja
    imamo i mjesto u hijerarhiji razvoja

znanstvenici su primjenili da majmun ima 24 para kromosoma. a čovjek samo 23 para. ALI naš 2. par kromosoma je izrazito debel, tj. duplo deblji od ostalih, kao da je došlo do spajanja 2 para kromosoma (praktički mutacija)
    papa Ivan II , je rekao da nešto slično (ne mogu citirati) ovome: čovjek je nastao božjom intervencijom u majmunskoj vrsti (spajanjem 2 para u 1 par)
    on je Adama napravio od Zemlje , majmun je dio Zemlje
    meni je to logično
    sad cu se opet ja ubaciti sa promisljanjem iz svojeg specificnog mjesta pod suncem... ovdje u Americi, upravo je evolucija razlog sto krscani (dakle, nasa braca protestanti) u velikom postotku sve vise idu na skolovanje djece kod kuce. ne zele da im djeca slusaju o evoluciji, ne vjeruju u to, ni cuti! sto vi mislite ? od kuda ta velika razlika u pogledu na svijet izmedju nas i "njih", a u Kristu smo jedno... ipak su to ljudska posla vise nego Bozja :/

(a da ne spominjem kakvo zgrazanje sam znala dozivjeti kad bi se prekrizila pred slikom Marije ili nekog sveca pred prijateljem protestantom, to oni smatraju gotovo svetogrdjem.)

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    sad cu se opet ja ubaciti sa promisljanjem iz svojeg specificnog mjesta pod suncem... ovdje u Americi, upravo je evolucija razlog sto krscani (dakle, nasa braca protestanti) u velikom postotku sve vise idu na skolovanje djece kod kuce. ne zele da im djeca slusaju o evoluciji, ne vjeruju u to, ni cuti! sto vi mislite ? od kuda ta velika razlika u pogledu na svijet izmedju nas i "njih", a u Kristu smo jedno... ipak su to ljudska posla vise nego Bozja :/

(a da ne spominjem kakvo zgrazanje sam znala dozivjeti kad bi se prekrizila pred slikom Marije ili nekog sveca pred prijateljem protestantom, to oni smatraju gotovo svetogrdjem.)
    kao prvo, krscani su i protestanti i pravoslavni i katolici tako da nema "njih" i "nas"

zatim, unutar protestantizma postoje razlicite denominacije s razlicitim pogledima pa tako i na evoluciju - npr. evangelicka (luteranska) i baptisticka ili pak pentekostalna crkva ne misle o ovome na isti nacin. Pitanje kreacionizma dosta je naglaseno kod onih protestantskih zajednica koje se doslovno drze sv. pisma pa dakle prema tome odbacuju i ideju evolucije. Ja ne vidim nista sporno da ljudi svoju djecu odgajaju prema svojim vjerskim uvjerenjima, jer to spada u vjersku slobodu i ljudska prava, sve dok ta vjerska uvjerenja nisu na stetu necijeg fizickog ili psihickog zdravlja odnosno dostojanstva, sto je cesto praksa kod raznih sekti.

Znam da ovdje na forumu ima cure koje pripadaju razlicitim protestantskim zajednicama pa se nadam da ce se same javiti

a sto se tice zgrazanja - ja se npr. kao katolik zgrazam kad cujem da neki u crkvi kazu "dragi Isuse zamoli sv. Antu" ili kad se uplacuju mise za sve i svasta ili kad se iz raznih puckih poboznosti napravi religija koja nema veze s naukom Katolicke crkve ili kad se na razno raznim seminarima ljude plasi sotonizmom na svakom koraku i slicno. U susretu s ljudima druge vjere trudim se postivati njihove obicaje, posebno ako sam u njihovom prostoru ili ako sam u mojem objasniti zasto nesto radim (a radim to samo ako smatram da je bas jako bitno). Ako vec znas da je za nekog s kim si u tom trenutku nesto svetogrdje, onda ne mislim da je bas toliko jako bitno ustrajati u tome.

Stranica 8 od 11 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •