Tia prvotno napisa
Aurora*
i ja sam bila na dijagnostičkoj laparaoskopiji u Rijeci. Laparoskopija je pokazala da je sve u ok, a na otpusnom pismu piše da je dijagnoza N97.0 Sterilitas primaria. Ništa nisam platila.
Sada i ja mogu potvrditi da imam potpuno jednako iskustvo sa
neplacanjem dijagnosticke laparoskopije u Rijeci kao i Tia. Znaci, ni ja nista nisam platila. Ali, bojim se da je to jedino zahvaljujuci dijagnozi N 97 na otpusnom pismu, koju ocito neki stvarno prepoznaju kao osnovu za oslobadjanje od placanja. Da su mi kojim slucajem naveli samo npr. dijagnozu Q, sigurna sam da bi to bila sasvim druga prica.
U svakom slucaju, ovo iskustvo me jos jednom uvjerilo da smo u postupku planiranja obitelji oslobodjeni placanja participacije i sto se mene tice sada znam da cu se za to pravo i dalje znati izboriti.
To, medjutim, ne rijesava problem svih onih koji ce zbog svoje neinformiranosti te prije svega nemara sestara i lijecnika i dalje morati placati ono cega su po zakonu zapravo oslobodjeni. Zato apeliram na Udrugu Roda da po tom pitanju mozda ipak pokusa dobiti bar jednoznacno tumacenje od HZZO, ako vec ne znamo na koji nacin utjecati na to da bi se postojeci zakon primjenjivao po automatizmu, a ne samo na osnovi pojedinacnog insistiranja na tome.
Nadam se samo da nakon svega nece - promjeniti zakon