Od 1.8. u našoj obitelji je počela raditi K., kao "teta čuvalica". Prijavila sam ju od 1.9. na minimalnu plaću na četiri sata (tako je željela) i pri prijavi smo morali napraviti ugovor o radu. Ugovor je sklopljen na određeno na godinu dana, kopirala sam ga iz jedne knjige s primjerima ugovora ili tako nekako. Na kraju teksta sam ga stavila, maknula sam stvari koje mi se čine nebitnim. Prije desetak dana K. mi je rekla da je trudna, da joj je termin u lipnju i da namjerava raditi do kraja. Što sad? Sumnjam da će moći raditi do lipnja, a i mislim da trčanje za dečkom od godine i pol i nije posao za trudnicu. Vjerujem da bi ju, da radi u jaslicama doktor poslao na komplikacije. Također, ne možemo si priuštiti ostati bez ikoga u kratkom vremenskom roku. Zanima me konkretno:
1) kakva su njena prava s obzirom na radni odnos sada i na obaveznom porodiljnom?
2) kakve su moje obaveze prema tom ugovoru o radu odnosno mogu li ga raskinuti?
3) što moram napraviti kod odjave zaposlenika iz domaćinstva?
Sve informacije su dobrodošle, hvala.
UGOVOR O RADU NA ODREĐENO VRIJEME
Članak 1.
Trajanje ugovora
Ugovor o radu sklapa se na određeno vrijeme do 01. rujna 2008.god.
Članak 2.
Predmet ugovora
Ovim se Ugovorom između poslodavca i radnice zasniva radni odnos na određeno vrijeme.
Članak 3.
Radne obveze
Radnica će za poslodavca obavljati posao čuvanja djeteta.
Članak 5.
Početak rada
Radnica će početi s radom dana 01. rujna 2007.
Članak 6.
Radno vrijeme
Radnica radi u skraćenom radnom vremenu, u trajanju od 20 sati tjedno. Radno vrijeme raspoređeno je u pet radnih dana u tjednu (od ponedjeljka do petka), po 4 sata dnevno, od 10:00-14:00, u jednokratnom trajanju, ili zavisno prema potrebi posla a u dogovoru s osobom kojoj je neposredno odgovoran.
Članak 10.
Otkazni rokovi
Ako ugovor o radu otkazuje poslodavac, otkazni rok iznosi sukladno Pravilniku o radu. Ako ugovor o radu otkazuje radnik, otkazni rok iznosi sukladno Pravilniku o radu.
Članak 11.
Završne odredbe
Ovaj Ugovor stupa na snagu s danom njegova potpisivanja. Izmjene i dopune ovog Ugovora moraju biti u pisanom obliku. Eventualne sporove nastale u vezi s ovim Ugovorom poslodavac i radnica nastojat će riješiti sporazumno, a ako u tome ne uspiju, nadležan je stvarno nadležni sud u Rijeci. Ovaj Ugovor sklopljen je u 6 (šest) istovrsnih primjeraka, od kojih poslodavac zadržava pet primjerka, a jedan primjerak uručuje se radnici.