Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Teta čuvalica, trudnoća i ugovor o radu na određeno

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Teta čuvalica, trudnoća i ugovor o radu na određeno

Od 1.8. u našoj obitelji je počela raditi K., kao "teta čuvalica". Prijavila sam ju od 1.9. na minimalnu plaću na četiri sata (tako je željela) i pri prijavi smo morali napraviti ugovor o radu. Ugovor je sklopljen na određeno na godinu dana, kopirala sam ga iz jedne knjige s primjerima ugovora ili tako nekako. Na kraju teksta sam ga stavila, maknula sam stvari koje mi se čine nebitnim. Prije desetak dana K. mi je rekla da je trudna, da joj je termin u lipnju i da namjerava raditi do kraja. Što sad? Sumnjam da će moći raditi do lipnja, a i mislim da trčanje za dečkom od godine i pol i nije posao za trudnicu. Vjerujem da bi ju, da radi u jaslicama doktor poslao na komplikacije. Također, ne možemo si priuštiti ostati bez ikoga u kratkom vremenskom roku. Zanima me konkretno:

1) kakva su njena prava s obzirom na radni odnos sada i na obaveznom porodiljnom?
    2) kakve su moje obaveze prema tom ugovoru o radu odnosno mogu li ga raskinuti?
    3) što moram napraviti kod odjave zaposlenika iz domaćinstva?

Sve informacije su dobrodošle, hvala.

UGOVOR O RADU NA ODREĐENO VRIJEME

Članak 1.
    Trajanje ugovora
    Ugovor o radu sklapa se na određeno vrijeme do 01. rujna 2008.god.
    Članak 2.
    Predmet ugovora
    Ovim se Ugovorom između poslodavca i radnice zasniva radni odnos na određeno vrijeme.
    Članak 3.
    Radne obveze
    Radnica će za poslodavca obavljati posao čuvanja djeteta.

Članak 5.
    Početak rada
    Radnica će početi s radom dana 01. rujna 2007.
    Članak 6.
    Radno vrijeme
    Radnica radi u skraćenom radnom vremenu, u trajanju od 20 sati tjedno. Radno vrijeme raspoređeno je u pet radnih dana u tjednu (od ponedjeljka do petka), po 4 sata dnevno, od 10:00-14:00, u jednokratnom trajanju, ili zavisno prema potrebi posla a u dogovoru s osobom kojoj je neposredno odgovoran.

Članak 10.
    Otkazni rokovi
    Ako ugovor o radu otkazuje poslodavac, otkazni rok iznosi sukladno Pravilniku o radu. Ako ugovor o radu otkazuje radnik, otkazni rok iznosi sukladno Pravilniku o radu.

Članak 11.
    Završne odredbe
    Ovaj Ugovor stupa na snagu s danom njegova potpisivanja. Izmjene i dopune ovog Ugovora moraju biti u pisanom obliku. Eventualne sporove nastale u vezi s ovim Ugovorom poslodavac i radnica nastojat će riješiti sporazumno, a ako u tome ne uspiju, nadležan je stvarno nadležni sud u Rijeci. Ovaj Ugovor sklopljen je u 6 (šest) istovrsnih primjeraka, od kojih poslodavac zadržava pet primjerka, a jedan primjerak uručuje se radnici.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa, gle, nisam pravnica, ali radim na Ugovor na određeno, na godinu dana. I nisam raskidala ugovor kad sam otišla prvo mjesec i pol na bolovanje (komplikacije) na koje se nastavio normalan porodiljni. Jedino što bih time "dobila" jest da ne bih imala naknadu od HZZOa nego neku siću od burze.

Mislim, ti kao poslodavac ne gubiš ama baš ništa ako tvoja čuvalica ode na bolovanje ili porodiljni prije isteka ugovora. Ona bi mogla izgubiti.

Ako sam u krivu neka me netko ispravi :/

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tiwi, koliko si dugo radila kad si otišla na komplikacije? Mozda sam razumjela krivo, ali čini mi se da bi trebalo imati barem 6 mjeseci staža da bi se imalo pravo na naknadu plaće za komplikacije u trudnoći.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Balarosa, ako trudnici zbog zdravstvenih problema ili komplikacija u trudnoći njen ginekolog propiše bolovanje zbog komplikacija u trudnoći, to onda nema nikakve veze sa "koliko si mjeseca radila prije nego što možeš otići na bolovanje??".

Također, ja te razumijem, jer si svijesna da ćeš se možda uskoro naći u situaciji da nećeš imati nekoga uz svoje dijete.

No, u ovoj situaciji TI si poslodavac. I probaj se postaviti tako kao što bi TI htjela da se postavi TVOJ poslodavac.

Znači, dogovori se sa svojom čuvalicom. Ona ti je ionako rekla da želi ostati uz tvoje dijete do kraja trudnoće. REalno, možeš očekivati da će ostati do kojeg 7 mjeseca trudnoće. Dogovorite se da ti kaže kad će joj biti već teško kako bi mogli naći adekvatnu zamjenu.

Razgovaraj sa svojom čuvalicom i nemoj se osijećati prevarenom.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Balarosa, ako trudnici zbog zdravstvenih problema ili komplikacija u trudnoći njen ginekolog propiše bolovanje zbog komplikacija u trudnoći, to onda nema nikakve veze sa "koliko si mjeseca radila prije nego što možeš otići na bolovanje??".

Također, ja te razumijem, jer si svijesna da ćeš se možda uskoro naći u situaciji da nećeš imati nekoga uz svoje dijete.

No, u ovoj situaciji TI si poslodavac. I probaj se postaviti tako kao što bi TI htjela da se postavi TVOJ poslodavac.

Znači, dogovori se sa svojom čuvalicom. Ona ti je ionako rekla da želi ostati uz tvoje dijete do kraja trudnoće. REalno, možeš očekivati da će ostati do kojeg 7 mjeseca trudnoće. Dogovorite se da ti kaže kad će joj biti već teško kako bi mogli naći adekvatnu zamjenu.

Razgovaraj sa svojom čuvalicom i nemoj se osijećati prevarenom.
    Mamma san, jasna su mi pravila i trudim se formulirati sve skupa da bude prihvatljivo. Također, razgovarala sam s njom i rekla joj moje dvojbe. Ne osjećam se prevarenom, ona je divna djevojka, Tin ju jako voli, a time je i meni draga. Sretna je zbog trudnoće i ja sam sretna zbog nje, ali činjenica je da meni to prilično komplicira život. Ja jesam poslodavac, ali sam i mama i ne radi se o tome da nema tko prebacivati hrpu papira ili posluživati goste već se radi o mom djetetu.
    Mozda griješim, ali mislim da bi doktor procijenio da je cuvanje djeteta od 15 mjeseci, koje je živo i brzo, ali ga jos uvijek treba često dignuti i spustiti, pretežak posao za trudnicu. Ona želi raditi, novac joj treba. Ne želim da radi stvari koje ne može raditi, ali ne želim ni da Tin provodi dane doma jer ona ne može trčati za njim. Također, što napraviti ako ona mora naglo ostati doma? Stvarno bih voljela postupiti na način da svi budemo koliko-toliko zadovoljni.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato ti i kažem Balarosa, razgovaraj sa njom. I dogovorite se.

Ti znaš da ćeš u jednom trenutku morati potražiti novu čuvalicu. Dogovorite se za realni termin.

S druge strane, ako će tvoja čuvalica biti ok, zašto misliš da će biti samo doma? Ja cijelu svoju trudnoću nisam sjedila doma...osim noćima.... a i tu sam zakazala..

Dogovorite se. Dogovor kuću gradi.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    S druge strane, ako će tvoja čuvalica biti ok, zašto misliš da će biti samo doma? Ja cijelu svoju trudnoću nisam sjedila doma...osim noćima.... a i tu sam zakazala..
    Pa da, ja isto, bila sam pokretna do zadnjeg trenutka. Osim toga što je s trudnim mamama koje već imaju kikiča? I ja sam jedna od njih i ne mislim s Markom sjediti doma zadnje mjesece.
    Ako si zadovoljna s čuvalicom, ne brini. Samo joj napomeni da ti na vrijeme kaže kad misli prestati raditi da u miru nađete zamjenu. Sretno!

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala vam na komentarima, drago mi je čuti više mišljenja. Iako je ovo ovdje OT, ipak ću napisati da nisam sigurna da bih ja, da sam na mjestu čuvalice, jednako postupala kao i prije trudnoće. I sama sam bila aktivna do zadnjeg dana, puno sam hodala i plivala, ali nisam sigurna da bih puno nosala okolo dijete od 10 kg, a smatram da nije isto je li to dijete tvoje ili ipak posao.

U svakom slučaju, još uvijek me zanima pravna strana ove priče, dakle:

1) kakva su njena prava s obzirom na radni odnos sada i na obaveznom porodiljnom? Tu mislim na prava od HZZO-a.

2) kakve su moje obaveze prema tom ugovoru o radu odnosno mogu li ga raskinuti? Moram li ga uopće raskidati ako ona ode na komplikacije?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    2) kakve su moje obaveze prema tom ugovoru o radu odnosno mogu li ga raskinuti? Moram li ga uopće raskidati ako ona ode na komplikacije?
    ne, pogotovo ako znas za trudnocu (zakonom je izričito zabranjen otkaz ukoliko poslodavac zna za trudnoću, a i ako ne zna, ukoliko trudnica po primitku otkaza javi da je trudna, ugovor o radu se ne može otkazati). ugovor o radu na određeno se i inače može raskinuti samo u iznimnim slučajevima već on prestaje istekom roka na koji je sklopljen.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Tiwi, koliko si dugo radila kad si otišla na komplikacije? Mozda sam razumjela krivo, ali čini mi se da bi trebalo imati barem 6 mjeseci staža da bi se imalo pravo na naknadu plaće za komplikacije u trudnoći.
    Nije me bilo. Da ti odgovorim:
    Dakle, mjesec dana prije kompluikacija mi je istekao stari pa sam opet potpisala na godinu dana novi ugovor. Naravno, komplikacije se ne planiraju i ja sam zapravo bila sretna jer sam mogla dosta dugo raditi (i vjerojatno bih još da sam mogla) ali protiv nekih okolnosti se ne ide (visoki tlak, prijeteća preeklamsija isl) . Dakle, na tom ugovoru sam bila tek mjesec dana. Iako sam zapravo u kontinuitetu radila puno duže. No, to zapravo utječe samo na visinu naknade koju trudnica dobija od HZZOa (prosjek 6 ili 8 zadnjih plaća, ima tu puno napisano i o tome).

Recimo još, prošle godine sam u vrijeme isteka ugovora još bila na porodiljnom, poslodavac je zaboravio na moj ugovor, ja sam pitala što se događa i onda su na brzinu išli napraviti novi ugovor koji sam potpisala, jer bi u protivnom pred zakonom izgledalo kao da im radnik za moje mjesto nije potreban pa onda ne bi ni nekog drugog mogli primiti na to mjesto, ne znam točno koliko dugo (i to sve bez obzira jel radim ili sam na porodiljnom).

Još sam htjela dati primjer iz prakse
    Imam dijete staro 20 mjeseci. U 15om tjednu trudnoće sam, radim, malog čuvamo MM i ja jer radimo poslove u smjenama. I ne trudnim ženama nije lako s klincima ali nije to ni tako teško. Moram priznati da mi je puno lakše obavljati kućanske poslove i biti s djetetom cijeli dan nego biti na poslu (fizički mislim).Tako da nemoj brinuti, trudnica ili ne, ako je žena dobra čuvalica, onda super!

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Toma, Tiwi, hvala

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bilo bi po meni najidealnije za obadvije, da ona planira otići na komplikacije a ti da nađeš neku drugu čuvalicu. Ali ne zaboravu jednu stvar, ona neće moći imati od države punu plaću ako nema 1 god. ili 18 mj. u 2 god. neispekidanog radnog staža. Imat će samo samo dok joj traje ugovor, kad joj istekne ugovor ona pada na minimalac. Imat će propisani minimalac sa HZZo koji je određen u takvim situacijama, to sam se ja raspitivala jednom prilikom za sebe...

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ako je u ugovoru o radu na određeno vrijeme takva mogućnost predviđena (da joj daš otkaz) onda možeš joj dati otkaz! (redovni)

Možeš joj dati i izvanredni (ako nastavak radnog odnosa nije moguć) ali ćeš zeznuti curu jer nema pravo se prijaviti na burzu i dobiti 1200 kuna mjesečno.

Minnie editirala post.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a zakaj si napisala da se ugovor (bilo koja strana ako ga raskida) da se raskida sukladno praviliku o radu?

Pravilnik o radu ima obvezu napraviti poslodavac koji zapošljava 20 i više radnika. Njime se ugovaraju neki odnosi koji nisu regulirani Zakonom o radu ili su drugačije regulirani.

U tvom slučaju to znači da si sa tetom čuvaricom (kako ju ti nazivaš) ignorirala zakon a sve se upućuje na Pravilnk o radu koje je meni prizjanem nejasan i sumnjam da imaš firmu koja ima 20 i više zaposlenih (a djelatnost je posredovanje u čuvanju djece)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Modesti, trudnici se ne može dati otkaz.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ovo nema veze sa trudnicom ili ne! ako je određeno i ako je tako ugovoreno to je klauzula unaprijed.
    Isto tako ugovor na određeno ako istekne trudnici.. pa kaj istekao jer je tako ugovoreno

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja se osvrćem na trudnicu jer je topic započeo s trudnom tetom čuvalicom. Za sve ostale vrijedi ovo što je napisala modesti:

ako je u ugovoru o radu na određeno vrijeme takva mogućnost predviđena (da joj daš otkaz) onda možeš joj dati otkaz! (redovni)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •