Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Sojin umak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Sojin umak?

Dakle, kuham ja danas ručak, posebno skuham integralnu rižu, a na malo maslinjaka bacim integralni sezam, luk, poriluk, cvjetaču, mrkvu i papriku i lagano dinstam... I mislim si, super, MD-u ću još napraviti sa strane meso, Kaleb i ja ćemo jesti rižu i povrće... Idem malo poboljšati okus sojinim umakom, Kaleb ga još nikad nije probao, pa bi mogao... I skoro sam ga već prelila preko tog povrća, kad mi padne na pamet da ipak pročitam deklaraciju...

Neugodnog li iznenađenja! Pojma nisam imala da sojin umak sadrži monatarijev glutaminat, zloglasni pojačivač okusa! Sjećam se da sam ga, čitajući o aditivima, posebno zapamtila kao big no-no. Uz taj dodatak (E621), sadrži još i dva "loša" pojačivača okusa E631 (Dinatrijev 5'- inozinat) i E627 (Dinatrijev 5'- guanilat).

Dajete li djetetu jela sa sojinim umakom? Makrobiotičari, vegetarijanci, ajde mi dajte neku finu, a prihvatljivu alternativu...

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mnogi komercijalni sojini umaci nisu proizvedi po pravom japanskom receptu, već se dobivaju bez ikakve fermentacije, kemijskom hidrolizom odmašćenog sojinog brašna, uz karamelu i kukuruzni sirup za imitiranje boje i slatkastog okusa.
    Zato je veoma važno provjeravanje sastava sojinih umaka na etiketama proizvoda.
    Naši sojini umaci su izvorni, japanski, proizvedeni iz sojinog zrna (i pšenice - shoyu) prirodnom fermentacijom i dozrijevanjem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, ali onim kupljenim u bio dućanu, u Kalebovoj dobi u minimalnoj količini.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi koristimo Tamari od Biovege, kupljen u Bio&bio

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sve su ti cure napisale

ja bi još dodala da u dm od alnature imaš solidan sojin umak bez dodataka

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja koristim ovaj
    otkrila sam sastav kad sam bila trudna i trazila da nema secera u njima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala! :D

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bas sad gledam sto pise na mojem sojinom umaku: ima neki E202
    Na svoj listi stetnih E-ova nisam nasla da je i taj opasan no mozda grijesim.
    Nego..moj sojin ima sol..i zbilja uzasno je slan. Jel to tak treba biti?
    Tek nedavno sam pocela koketirati s sojom i tofumom pa nisam bas upucena u to.
    I di vi sve stavljate taj umak? Ima koji zgodni recept?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Samo kratko upozorenje "makrobiotičarima" da se soja umaci dobivaju fermentacijom pomoću gljivice iz obitelji aspergillus (koji), koja iako ne proizvodi aflatoksine ima neke druge nusproizvode poput kojičke kiseline i slično. Udio nezgodnih supstanci ovisi o načinu i trajanju fermentacije, a kako većina tih kalamuza dolazi iz Kine, a ne Japana...

Svome malcu dajem tamari, ali tek od treće godine.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Taman počeli eksperimentirati sa makrobiotikom
    i evo ti Davora k'o hladan tuš
    Ma volim ja tebe čitati i moram priznat' da si me u mnogo stvari "prosvijetlio"

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a ja cu samo upozoriti protiv soye.
    ne zelite je za svoju djecu
    link

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovo je stvarno opomena. Do sada sam viđao upozorenja za soju u prehrani djece, ali ovako oštro još ne. Ne vjerujem da se povremenim uzimanjem nečega u vrlo umjerenim količinama može napraviti veliku štetu, osim ako se ne radi upravo o vrlo maloj djeci. Puno veći problem je svakodnevno uzimanje "sojinog mlijeka", o čemu upravo piše linkana stranica. Brrrrr

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisam ljubitelj proizvoda od soje, ali bih za ovo ipak pričekala da objavi neki vjerodostojniji izvor

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj Davore..znala sam da bus i ti dosel pricati o soji. Ma znam, znam..citam ja tebe i tvoju "ljubav" prema soji na drugim topicima..
    No zbilja mislim (i nadam se) da od jedne zlicice soja umaka na cijelu tecu juhe jednom-dvaput tjedno nemre nam bit nis ili moze :/
    Ova bocica sojin umaka moja je prva bocica u zivotu..i mislim da je sad morem normalno potrositi..a onda bum poslje nje isla izvidit za taj tamari

Mene vise brine soja mlijeko od vanilije koje Buba obozava..
    Znam..nemajka sam..u ducanu joj tu i tamo kupim to tako da me ne navlaci za sisu..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ove linkove sam već prije stavio, popularno štivo:
    http://www.mothering.com/articles/gr...soy_story.html
    http://www.cure-guide.com/Child_Heal...oy_unsafe.html

Ne znam koliko djeluju mjerodavno, ali se u zadnje vrijeme gomilaju dokazi o štetnosti soje i obzirom da ju ne moram jesti - ni neću.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kako stoji tofu na crnoj listi?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dosta visoko.
    Povrh svega do sada opisanog obiluje analozima B12 i odličan je za postići B12 anemiju.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kojeg dosad opisanog, moze link?

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Dosta visoko.
    Povrh svega do sada opisanog obiluje analozima B12 i odličan je za postići B12 anemiju.
    Ne kuzim..koliko se tog treba pojesti da bi se postigla ta anemija?

Grrrrrrrrrrrrrrr..uskoro bumo morali zivjeti od zraka..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nisam htela da pravim spektakle i neke netacne informacije.
    puno vremena provodim da otkrijem misterij soye. Sem sto se zna da je GMO i to dokazano, ovo je otkrice kome ne morate vjerovati, ali je istrazeno.
    Kako se borim sa neplodnoscu veoma dobro znam za estrogen fenomen i njegovu dominaciju.
    Ne volim opravdanja od tipa "zivot na zraku" i sl.
    Soya je problematicna zitarica. Ovo je ono sto se zna. Naravno da se ne reklamira, jer je veoma unosna kao produkt.
    Autorica knjige "Preuzmite zdravlje u svoje ruke..." Elaine Hollingsworth, daje provjerene reference. Knjigu imate na hrvatski, citajte.
    Ja najdobronamjerno upucujem. Svako je odgovoran za sebe.
    Sorry od mene

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

O B12 analozima iscrpno piše na http://www.veganhealth.org/b12/plant
    Posebno je vrijedno obratiti pažnju na dio gdje opisuje alge: brrrrr

Poseban problem s tofu i tempehom je što ih se tamani u priličnim količinama. Jedan odrezak je - koliko? - možda 100g. Ostale džidže se uzimaju u začinskim količinama i zato smatram da u odnosu na sve soja umake, osobito ako su iz pouzdanog izvora, tofu jako visoko kotira na crnoj listi.

O riziku kojija kao fermenta ima procjena ovdje: http://www.epa.gov/oppt/biotech/pubs/fra/fra007.htm

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davore, moze objasnjenje, tofu je ukiseljen. Koja je razlika izmedju kiseljenja i fermentacije?

Tofu se radi tako da namocenu soju sameljes, dodas vode, zakuhas, procijedis, u to procijedjeno sojino "mlijeko" ubacis nigari (koji se inace koristi i za kiseljenje kravljeg mlijeka na eko gospodarstvima), to ti se skiseli u roku odmah, i onda to procijedis kroz gazu. U gazi ostane tofu.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    .. a kako većina tih kalamuza dolazi iz Kine, a ne Japana...
    Znaci li to da ako je iz Japana da je okej?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Davore, moze objasnjenje, tofu je ukiseljen. Koja je razlika izmedju kiseljenja i fermentacije?
    ...
    ubacis nigari
    Nigari je zapravo magnezijeva sol iliti kemijsko sirilo. Nema baš nikakve veze s fermentacijom, a niti tvoje pitanje nije impliciralo fermentaciju. Fermentirani "odresci" se dobivaju od tempeha, korištenjem jedne gljivice.

Zašto se B12 analozi nalaze podjednako i u tofu i u tempehu stvarno ne znam :?

Jedem ih dovoljno rijetko pa me to previše ne muči. Mislim da je soja češće od jednom tjedno nepotreban rizik.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja niti ne jedem tempeh, nije mi nikako sjeo. Ali tofu si radim doma, jednom u dva tjedna.

Jedemo ga mozda jednom tjedno i ne zabrinjava me to uopce.

Zapravo sam znatizeljna jer mi se cini da se tempeh i tofu ne dobivaju ni priblizno slicno, pa se pitam zasto odmah u isti kos.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne znam, meni je to nekako tu negdje. Tofu mi je ajdbožpomozi, a tempeh ... ako nema druge hrane.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad sam gledala onaj prvi link koji si stavio i tamo za tofu, tamari, miso, shoyu pise da su bez B12 analoga ili s vrlo malom kolicinom istih i jos u konacnici sljedece:

As you can see, there are very small amounts, if any. Since the amounts are so small, any inactive analogues should not significantly interfere with an individual's active B12 from other sources, and if the analogue is active B12, it will not provide much. Thus, these foods should neither add to, nor detract from, a vegan's B12 status.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma da, ali kad pogledaš tablice s usporedbom porijekla, onda se pokaže nešto drukčija slika. Problem s B12 i analozima je što testovi nisu posebno pouzdani, u oba slučaja se radi o jako malim količinama. Zbog nepouzdanih testova se za puno namirnica vjerovalo da sadrže puno B12 (recimo spirulina), a zapravo su krcati analozima.
    Dio u kojem prepoznajem tofu i tempeh kao problem je količina. Jedna porcija tofua je nešto veća od jedne porcije algi, a radi se o soji koja i bez B12 analoga ne valja za djecu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja stalno zaboravljam da je ovaj topic na dohrani.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •