Dakle, kuham ja danas ručak, posebno skuham integralnu rižu, a na malo maslinjaka bacim integralni sezam, luk, poriluk, cvjetaču, mrkvu i papriku i lagano dinstam... I mislim si, super, MD-u ću još napraviti sa strane meso, Kaleb i ja ćemo jesti rižu i povrće... Idem malo poboljšati okus sojinim umakom, Kaleb ga još nikad nije probao, pa bi mogao... I skoro sam ga već prelila preko tog povrća, kad mi padne na pamet da ipak pročitam deklaraciju...
Neugodnog li iznenađenja! Pojma nisam imala da sojin umak sadrži monatarijev glutaminat, zloglasni pojačivač okusa! Sjećam se da sam ga, čitajući o aditivima, posebno zapamtila kao big no-no. Uz taj dodatak (E621), sadrži još i dva "loša" pojačivača okusa E631 (Dinatrijev 5'- inozinat) i E627 (Dinatrijev 5'- guanilat).
Dajete li djetetu jela sa sojinim umakom? Makrobiotičari, vegetarijanci, ajde mi dajte neku finu, a prihvatljivu alternativu...