Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: obrezivanje

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno obrezivanje

Mom malom ( 2,8 g.) se ovo ljeto bila upalila piša ( dg. balanopostitis, upala glansa i prepucija), trgali su mu kožicu ( prestrašno) i naručeni smo u srijedu kod dječjeg kirurga na Rebro na dogovor šta i kako dalje.
    Na 2 mjesta mu se još " drži" pa me zanima kolke su šanse da on ipak preporuči obrezivanje, odnosno sada kada ta kožica ipak kolko-tolko " ide" ( vidi mu se glavić) da li postoji mogućnost ponovne upale.
    Ja se inače jako bojim anestezije i tog postoperacijskog tijeka. mame koje imaju iskustva pls javite se!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mom malom su isto trgali kožicu nije mu se dala prevuć. Kirurg nam je rekao da vježbamo( prevlaćimo kožicu) svaki dan da se ne bi upalila. Tako smo i postupili i hvala bogu za sada je sve 5...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mi smo se nekim čudom snašli kad je pediatar htio sinu trgati kožicu, i onda sam na forumu pronašla hrpu slučajeva koji su mi potvrdili koliko je to trganje bespotrebno. Stanje se poboljšalo otkad je bio cijelo ljeto bez pelena, i mogao "natezati pimpija" kako on to kaže do mile volje. Zaključak je da ako nije nužno, bolje je pričekati.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 10.05.2021. at 20:52

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma ja još ne razumijem šta ti naši doktori stalno navaljuju na te jadne piše. Pa nije priroda glupa da nezna šta radi. Intervenirati se od strane doktora mora samo ako je otežano mokrenje ili kao kod nekih slučajeva pri rođenju je skroz zatvoreno pa je nemoguće bebi piškiti.

Za sve ostale slučajeve treba samo redovito voditi higijenu i ništa više. Navlačiti kožu samo radi čiščenja jer kako dečki rastu, raste im i piša i sve dođe na svoje.

Evo nama su od kad se rodio govorili da ga treba obrezati jer mu je stvarno bilo jako zatvoreno. Znalo mu se i upaliti ali nakon prve upale naučiš kako izbjeći upale čim više. Dok su u pelenama dosta je teško izbjeći upale, ali kad skinu pelene onda nestanu i problemi. Daniel sada ima 7 godina i sve se samo sredilo.

To navlačenje kožice na silu je samo mučenje dijeteta.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nije problem samo u anesteziji i postoperacijskim traumama, nego i u tome da zauvijek amputiraš dio tijela koji ima svoju funkciju. Kao da naši doktori taj dio tijela smatraju nepotrebnim, a već je odavno dokazano da je itekako vrijedan.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Imam sina, 3 godine. Od početka pokušavamo navlačiti kožicu ali to nije išlo nikako. Ovo ljeto kada je skinuo pelenu zabrinuli smo se kako mu pišo izgleda dok piški. Rupica mu je bila skroz mala, glavić nije uopće izlazio, dok je piškio napuhao mu se kao balon. Išli kod pedijatra, poslao kod kirurga koji nam je reko da to nema smisla povlačit na silu jer je to jako bolno, nakon toga infekcije i velika vjerojatnost da se opet vrati na isto. Preporučio rezanje. Dvoumili smo se jer je to ipak operacija. Uz još nekoliko savjeta napravili to prije mjesec dana. Bili s njim svo vrijeme, prespavali u bolnici jednu noć. Nikakva bol, piški odmah nakon operacije bez nikakvih bolova.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Zaboravila napisat da su mu rezali samo vrh kožice,tj. bila mu je kožica pre duga.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kaja, pliz, gdje ste bili i kod koga? I tu se mišljenja liječnika razlikuju - neki su za poštednu a neki za radikalnu varijantu.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Bili smo u Rijeci na Kantridi. Dr Ružić, jako smo bili zadovoljni njime i naš miško nema nikakve traume, priča o tome sasvim normalno. Sve pohvale dr. i svim sestrama.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Amputacija :shock:
    Obrezivanje nije amputacija. Već kako je Kaja rekla odstranjivanje male količine kožice koja se prevlači preko glavića.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Sorry ako sam upotrijebila neadekvatan izraz, ali nije uvijek kao što kaže Kaja. Nama je liječnik sugerirao radikalno obrezivanje, znači ne bi ostalo ništa za prevući. Ako baš bude moralo, radije bih da se odstrani samo mali dio koji zbog nečega smeta ili je tkivo oštećeno.
    Inače neki vole piercing, tetovaže, ima na svijetu svakakvih običaja koji uključuju mijenjanje tijela, neću ulaziti u vjerske aspekte obrezivanja jer o njima puno ne znam. Ja ne bih htjela neke stvari djetetu priuštiti ako nije nužno, barem dok sam ne razumije.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mislim da nitko od nas ne radi to jer kao možda bi se trebalo. Nama su odmah rekli da mu se sama od sebe kožica neće uspjet prevuć jer je predugačka i ima jako mala rupica nakraju. Smatrali smo i smatramo i dalje da je dobro da smo to učinili sada dok je još mali i nismo čekali da dođe do upala i zakompliciramo stvar.
    Jedan naš prijatelj je to isto radio sa 20 godina. Bilo je na operaciji i odmah nakon toga pustili su ga kući. Bilo je jako bolno sve dok mu nije potpuno zacijelilo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mislim da nitko od nas ne radi to jer kao možda bi se trebalo. Nama su odmah rekli da mu se sama od sebe kožica neće uspjet prevuć jer je predugačka i ima jako mala rupica nakraju. Smatrali smo i smatramo i dalje da je dobro da smo to učinili sada dok je još mali i nismo čekali da dođe do upala i zakompliciramo stvar.
    Jedan naš prijatelj je to isto radio sa 20 godina. Bilo je na operaciji i odmah nakon toga pustili su ga kući. Bilo je jako bolno sve dok mu nije potpuno zacijelilo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ok i ja smatram da dijete ne treba bez potrebe maltretirati, ali u svakom slučaju nekada je to nužno.
    Samo mi nije jasno zašto tako radikalno skidanje kožice?
    I da svakako je to bolje uraditi dok je dijete malo, jer postoperativni proces lakše prolazi, i na kraju uopće se ne sjeća ničega.
    Kod prvog mokrenja nakon zahvata dijete malo jače zaplače jer ga kiselina iz mokraće malo zapeče, nakon toga sve normalno. Nema vađenja konaca, samo mazati nekom kremom, zaboravila sam kojom, i sve gotovo za par dana.
    U stvari nije ništa strašno ako se već mora, a lakše je za održavanje

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nama nije bilo nikakvog problema kod prvog mokrenja ni bilo kojeg sljedećeg. Maže se sa cloranfenicolom (tako nekako- mast za oči) ali samo povremeno. Mi smo mazali samo naveče prije spavanja.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nama nije bilo nikakvog problema kod prvog mokrenja ni bilo kojeg sljedećeg. Maže se sa cloranfenicolom (tako nekako- mast za oči) ali samo povremeno. Mi smo mazali samo naveče prije spavanja.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ajde malo ste me utješile. Još se nadam da neće biti nužno, a ako bude, svakako ću potražiti nekoga tko će napraviti ovakvu "poštednu cirkumciziju" kako oni kažu.
    Inače, glede radikalnije varijante, nama je doc objasnio da se u slučajevima kad se odstrani samo dio, dešava da dečki dođu s 15 godina jer im stvara probleme. Naime, s obzirom da je rez kružan, kružan je i ožiljak. Svaki ožiljak ima tendenciju da se stišće, pa kako je ovaj kružan onda se otvor smanjuje i postaje manje elastičan. Ali ja stvarno ne znam u kojem postotku se pojavljuju ovi problemi, možda je u stvari vrlo rijetko.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

evo i nas
    taj dan kad smo išli kod kirurga je i zakurio jadničak ( adenoviroza, 5 dana temp. 40-užas)
    ugl, malo mu je opet nategnuo, bilo je malo krvi, i sad ide bez problema. rekao je da nema nikakve potrebe za obrezivanjem. mi happy. ali kad vidim kako se jadan namučio sa tim trganjima, možda bi mu " bezbolnije" ipak prošlo obrezivanje. rješiš problem jednom i bok. jer se ta kožica voli i ponovno zalijepit.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

e, da. još nešto mi smo bili kod dr. Luetića na Rebru-predivan doktor.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nama nisu htjeli povlačit na silu jer je bio jako mali otvor i jako je bolno.
    Dečkiću od prijatelja prvi put su povlačili sa 3 god., pa 3, 5 i na kraju sa 4,5 rezali. Svaki put nakon povlačenja sve mu se zagnojilo i nije puštao da se dira. Popili su brdo antibiotika i nakraju riješili rezanjem. Ostala mu je trauma od povlačenja. Sada sa 7 godina kada vidi doktora koji mu je to radio lovi se za pišu i kaže kako neće da mu dira.

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

mi ćemo isto morati ići. pedijatrica nam je rekla da se to mira riješiti prije škole i da maksimalno čekamo još godinu dana.
    Zna li netko dobrog doktora u osijeku?

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Newa-dobar urolog je dr Galić u KBO . Ima ih još pa ako ti zatreba javi mi na pp pa ću ti vidjeti tko je najbolji za to!

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

tanx, mora se psihički pripremiti za to...javim ti ako mi bude trebalo da se raspitaš...

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

moram se ja psihički pripremiti...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja još ne kužim ovu foru da se mora riješiti prije škole. Za što im to treba u prvom osnovne??? Je li zarazno??? Do škole se velikom postotku dečkića to još uvijek spontano ne riješi, ali se mnogima riješi narednih godina, čak i do kraja puberteta (inače, nama je pedijatrica rekla ako nije do 3 godine onda ni neće...a to sve nije u skladu s istraživanjima) Prema svoj literaturi koju sam pročitala, ako nema nikakvih poteškoća, ne treba ništa dirati.

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da ne otvaram novi topic postaviti ću par piotanja ovdje kad je tema ionako ista. naime, kroz mjesec i pol moram roditi a po svemu sudeći dečko je. želja mene i mm je da ga obrežemo (naravno doktori, ne mi ) a kako sam izgleda krivo živjela u uvjerenju da se to radi odmah po rođenju zanima me:

1. koja je procedura?
    2.s koliko mjeseci se opće može ići na obrezivanje
    3. mora li me uputiti izabrani pedijatar ili kako?

molim sva iskustva

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sanjaneo prvotno napisa
    da ne otvaram novi topic postaviti ću par piotanja ovdje kad je tema ionako ista. naime, kroz mjesec i pol moram roditi a po svemu sudeći dečko je. želja mene i mm je da ga obrežemo (naravno doktori, ne mi ) a kako sam izgleda krivo živjela u uvjerenju da se to radi odmah po rođenju zanima me:

1. koja je procedura?
    2.s koliko mjeseci se opće može ići na obrezivanje
    3. mora li me uputiti izabrani pedijatar ili kako?

molim sva iskustva

Poštovana sanjaneo ,
    moram priznati da me začudila reakcija doktora koje ste kontaktirali , jer očito nisu upoznati sa koristima spomenutog zahvata . Nemam nikakva iskustva , ali ću ovdje citirati dio zanimljivog teksta sa :
    http://tetadany.mojblog.hr/p--posvec...i-/149801.html

" Ako čitamo sve što je Bog rekao Abrahamu, naći ćemo slijedeće: Svako muško među vama, kroz vaša pokoljenja, kad mu se navrši osam dana, neka bude obrezano (Post 17, 12). Dakle, Bog govori i o tome kada izvršiti obrezanje – to je osmi dan nakon rođenja. Da li Bog pretjeruje s detaljima? Da li je to uopće važno?
    L. Emmett Holt i Rustin McIntosh, nakon serije članaka u Journal of American Medical Association (Časopis Američkog medicinskog udruženja), 1946. i 1947.god., u kojima se govori o razlozima za obrezivanje muškog novorođenčeta, izvješćuju da je novorođenče «osobito sklono krvarenju između drugoga i petog dana života... takva krvarenja mogu proizvesti opasna oštećenja unutarnjih organa, osobito mozga i prouzrokovati smrt od šoka i iskrvarenja». Naime, vitamin K, koji je važan sastojak za zgrušavanje krvi, ne stvara se sve do petog ili sedmoga dana života. Stoga, jasno je da je osmi dan prvi najsigurniji dan kada bi se mogla uraditi operacija obrezivanja. To je isti onaj dan kada je Bog, prije 4 000 godina, naložio Abrahamu da obreže Izaka. I poslije osam dana obreza Abraham svoga sina Izaka, kako mu je Bog naredio (Post 21, 4). Drugi važan element za normalno zgrušavanje krvi jest protrombin. Stručnjaci u Holt Pediatrics su na temelju istraživanja zaključili da se količina protrombina u krvi penje do najviših vrijednosti upravo osmoga dana, čak i iznad normale – 110 %. Nakon toga se spusti na 100 %. To dokazuje da dojenče u osmom danu života ima više raspoloživog protrombina nego u bilo kojem drugom danu u svom životu. Dakle, o količini vitamina K i prisutnog protrombina u krvi ovisi koji je dan najprikladniji za obrezivanje. To je, sasvim sigurno, osmi dan. "

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    Ja još ne kužim ovu foru da se mora riješiti prije škole. Za što im to treba u prvom osnovne??? Je li zarazno??? Do škole se velikom postotku dečkića to još uvijek spontano ne riješi, ali se mnogima riješi narednih godina, čak i do kraja puberteta (inače, nama je pedijatrica rekla ako nije do 3 godine onda ni neće...a to sve nije u skladu s istraživanjima) Prema svoj literaturi koju sam pročitala, ako nema nikakvih poteškoća, ne treba ništa dirati.
    juraju se još uvijek ne može skroz prevući kožica - ima 7 godina. pedijatrica je stava ništa ne dirati, školska doktorica kod koje je išao na sistematski pregled prije upisa u školu je stava da se to mora riješiti prije škole. on nikakvih problema nema.
    tulip, ako ti nije problem daj malo više o tome, ili stavi koji link.
    hvala

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo da se mi uključimo. Joj taj dio isto mene užasno mući. Ne bi željela da ima problema ali opet ne bi željela niti nešto raditi na silu ili ako ne treba.
    Trenutno imamo 2,9mjeseci i svega par puta smo probali prevući i nije bog zna kaj išlo ali je nešto. Nije glavić ni blizu bio izlasku, ali on se previše bunio pa nisam ni dirala.
    Nema nikakvih problema normalno piški i ništa se ne žali da ga boli.
    Zna mu biti malo crveniji vrh piše od ostatka, sada ne znam jel to tako normalno ili ne?
    Jedino me to malo više brine. I opće mi se ne da iži doktoru da ga tamo stružu i obrezuju ako njega ništa ne boli i ne smeta ga.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •