Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Koliko citrusa?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Koliko citrusa?

Moja Sara od skoro 14 meseci bi mogla da jede pomorandze, mandarine,..po ceo dan, kako ih vidi, tako poludi. Pa me interesuje, postoji li neka gornja granica koliko sme? Pojede po 4-5 pomorandzi bez problema (u toku dana) i mogla bi jos. Plasim se da joj ne zasmeta, da poremeti probavu, zaboli stomcic, ili sta vec....

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ne znam koja je granica, ali probaj postaviti pitanje sebi - da li ti pojedeš 4-5 naranča u toku dana?
    ja ne, a za mali dijete mislim da je to prevelika količina kiselog unešena u organizam

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara ima 4 godine, pojede kilu, kilu i pol mandarina dnevno. već dvije zime zaredom.
    meni bi od toga bilo zlo, njoj nije. nema nikakvih probavnih smetnji. pa ju lijepo pustim da jede koliko hoće.
    a najbolje mi je bila jedna mama u parku prošle zime, drži vrećicu kiki bombona i šopa njome svoje dijete, a zara je za to vrijeme pojela kilu mandarina. i mama mene zabrinuto pita: jeste sigurni da je to zdravo za nju? halo, pa tvoje dijete je upravo pojelu vreću kiki bombona, a moje vreću mandarina, i ti mene tako nešto pitaš :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa ja pojedem i vise! Muz i ja ih tamanimo po ceo dan. Izgleda da videla od nas. Za sada nisam primetila da joj smeta, mada se ipak plasim da joj dajem vise od toga. :/

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo i mi jedemo cca. 10 mandarina dnevno, zadnjih par dana nam je to jedina hrana

a bas sam htjela pitati ima li jos mandarina freekova

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Maja ih obozava. Samo sto ih ne moze probaviti. Ogulim ih potpuno i opet nista. :? Prestala sam joj ih davati bas radi toga.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A sta je sa limunom?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

možda previše A vitamina? reakcija ne mora biti neposredna, ali on se ipak pohranjuje u organizmu

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj marta07 prvotno napisa
    možda previše A vitamina? reakcija ne mora biti neposredna, ali on se ipak pohranjuje u organizmu
    u čemu?
    btw, za resorpciju A vit potrebna je i masnoća

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nagađam.
    Pogledala sam tekst na coolinarici; ne spominju ništa štetno, niti ikakva ograničenja:

"Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. U 100 g mandarine ima 30 mg vitamina C (naranča na istu količinu ima 50 mg C vitamina), a tu su i vitamini B skupine, minerali kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 mg kalija, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca.

Općenito, agrumi imaju vrlo malu energetsku vrijednost - 100 g mandarine imamo samo 34 kcal. Valja naglasiti i obilje vlakana, koja mandarinu svrstavaju u namirnicu povoljnu za poticanje probave.

Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja potječe od ksantofila. Mandarina, dakle, u svom sastavu ima beta-karotene, a razgradnjom beta-karotena sisavci sintetiziraju vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu."

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •