Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Gluten

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Gluten

:? Naša beba ima sedam i pol mjeseci.Još uvijek ciki.S dohranom smo krenuli sa 5 i pol mj.Kad je napunio 6 mj.dali smo mu kašicu integralne žitarice,jabuka i banana.Sadrži gluten,ne razmišljajući da će mu gluten naškoditi,jer banane i jabuke je već prije jeo i nije mu ništa bilo.Mislim da je uzrok osipu gluten.Osuo se po leđima i stomaku,kroz nekoliko sati osip se povukao s tim sa mališa nije pokazivao znakove nervoze.Sada ne znam dal da mu pokušam ponovno uvesti gluten? Mislila sam u voće staviti keks,al i on sadrži gluten.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Koje integralne žitarice si davala?
    Možeš bez straha dati rižu, proso, amarant, one ne sadrže gluten.
    Inače se preporuča uvesti gluten nakon 8. mj., a negdje sam naišla na podatak da se uvodi nakon 10.mj.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sa glutenom se nije za zezat. CELIJAKIJA nije bezopasna.
    Imaš i dobar tekst na portalu koji je meni pomogao.
    Ako sumnjaš da je osip izazvao gluten, najbolje je uputiti se na testiranja.
    Nije da te želim uplašiti, ali najbolje je što prije otkriti uzrok da nebi kasnije bilo posljedica.
    I mi smo imali reakciju na gluten. Osip, obilato povračanje, vodenasta stolica. Prick testovi su pokazali alergiju na kravlje mlijeko i pšenicu. Nalaz krvi negativan i sad slijede daljnja ispitivanja.
    Trenutno smo na bezglutenskoj dijeti.

Ma nadam se da nije ništa, ali provjeri za svaki slučaj.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a što će vam keks?
    moja beba je isto 7,5 mjeseci i ne vidim nikakvu potrebu za tim

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Oooo pa mi smo miljama daleko od keksa.
    Mi u ručici držimo režanj jabuke i to vješto cuclamo i grickamo iako smo još uvijek krezubi

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Skuhaj rižu, kukuruzni griz (palentu) ili proso pa to stavi u voće. Nemoj keks, još je rano za to. Žitarice koje sadrže gluten najranije se uvode sa punih osam mjeseci. Kod nas sa punih 10. Neko preporučuje i da se ne jede pšenično brašno do rođendana. Ja se držim ovog do 10 mj. Ništa joj ne fali što nije probala hljeb, keks i slično. A papa raznovrsno i količinski pozamašno. Kod nas je keksić pločica ekspandirane riže (tzv "stiropor") Voli to da papa, češe zubiće s njima, vježba pincetni hvat na odlomljenim komadićima, a nema glutena - Everybody wins! :D

emarink avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam svojoj davala 7corn milupine žitarice. Onako, par žličica umješam s jabukom i bananom. Tek sam neki dan otkrila da sadrže gluten. Mislim, nije to često papala, ali sad me strah da li joj nešto može biti?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

emarink ne brini se ako nije imala od obroka reakcije unutar deset dana vjerojatno ni neće. To je i pravilo kod dohrane, namirnice uvodiš postupno i pratiš reakcije bebinog organizma.

Samo vi uživajte u papici

emarink avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ajde super. Hvala anne!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ak se gluten ( a što je to u biti :? ) ne smije uvoditi do 10 mj kako onda na kašicama od (kršitelj koda)a ( one za laku noć) npr sadrže gluten a za djecu su od 4 mj pa na dalje

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

na kašicama **** piše i da može punomasno mlijeko
    od 4 mjeseca, i grašak its itd...

ja sam to skužila kad sam ih kupila tek
    a danas sam mu tek dala jednu good night pap
    sa rižom i bananom koja ne sadrži gluten
    ima skoro osam mjeseci

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Gluten je protein koji se nalazi u zrnju žitarica(pšenice, ječma i raži) i smatra se glavni uzrok aktiviranja celijakije.

E sad isključivo moje je mišljenje proučavajući raznu literaturu jer nam je to nažalost bilo potrebno
    da uvađanjem glutena u sedmom mjesecu dijetetova života kad je najranija granica
    kad bi dijete moglo pokazati reakciju na gluten jednaka onom riziku kada se djeci daje namirnice sa glutenom u kasnijoj fazi života.
    S time da u najranijoj fazi je lakše otkriti eventualnu glutensku enteropatiju jer poslije 24 mjeseca dijetetova života
    simptomi mogu biti zbunjujući za roditelje i doktore.
    I nekako mi se čini da se jednim ranim susretom organizma sa glutenom osobe sa eventualnom celijakijom može puno toga izbjeći prelaskom u ranoj fazi života na bezglutensku dijetu.

I ponovno naglašavam to je samo moje mišljenje.

A za H*** ću samo reći

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Dali reakcija na gluten na početku davanja znači da će dijete i dalje biti alergićno na njega ili je jednostavno pokazatelj da nije još nije vrijeme da se počne s istim?
    Naime, P. je pojeo pettit-beure keks i oko usnica su mu se pojavile crvene točkice. Odmah sam pomislila da je to reakcija na gluten, što vjerojatno i jest.
    Znači, dali da jednostavno pazim i da mu još uvijek ne nudim namirnice koje ga sadrže ili je sama reakcija alarmantan znak kojeg ne smijem ignorirati te nas navodi da se podvrgnemo testiranjima?

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

alergićno=alergično

jedno "nije" je višak

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj anne prvotno napisa
    Gluten je protein koji se nalazi u zrnju žitarica(pšenice, ječma i raži) i smatra se glavni uzrok aktiviranja celijakije.
    ...
    pšenice, ječma i raži - i zobi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj luce23 prvotno napisa
    ak se gluten ( a što je to u biti :? ) ne smije uvoditi do 10 mj kako onda na kašicama od (kršitelj koda)a ( one za laku noć) npr sadrže gluten a za djecu su od 4 mj pa na dalje
    zato što njima nije u interesu zdravlje tvog djeteta, nego njihova zarada. to ti je valjda jasno.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

naravno da razumijem no čudno mi je kako je to dozvoljeno i kako nitko ne reagira ako se taj protein ne smije nalaziti u prehrambenom proizvodu za djecu tj bebe

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ponavljam pitanje i nadam se odgovoru:

Dali reakcija na gluten znači da je dijete alergično na njega i da se mora dalje testirati ili može značiti da je jednostavno prerano konzumiran?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da razumijem no čudno mi je kako je to dozvoljeno i kako nitko ne reagira ako se taj protein ne smije nalaziti u prehrambenom proizvodu za djecu tj bebe
    zato što nigdje nije zakonom zabranjeno
    postoje samo preporuke svjetske zdravstvene organizacije, kojih bi se doduše svatko tko ima veze s dječjim zdravljem trebao držati, ali ih se često ne drže.
    jer ako pedijatar i patronažna ne slušaju WHO i preporučuju puter štangicu sa 4 mjeseca, onda zašto bi proizvođači dječje hrane izbacili gluten iz svojih kašica

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    zato što nigdje nije zakonom zabranjeno
    postoje samo preporuke svjetske zdravstvene organizacije, kojih bi se doduše svatko tko ima veze s dječjim zdravljem trebao držati, ali ih se često ne drže.
    jer ako pedijatar i patronažna ne slušaju WHO i preporučuju puter štangicu sa 4 mjeseca, onda zašto bi proizvođači dječje hrane izbacili gluten iz svojih kašica
    Slažem se. A i većina ljudi koji kupuju kašice, rade to do nekih godinu dana, možda malo više zar ne? Kako bi se onda nekom proizvođaču isplatilo stavljati 8+ ili 10+ (ili 12+). Tko bi to onda kupovao?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ava M prvotno napisa
    Ponavljam pitanje i nadam se odgovoru:

Dali reakcija na gluten znači da je dijete alergično na njega i da se mora dalje testirati ili može značiti da je jednostavno prerano konzumiran?
    Najranija reakcija na gluten dijete može pokazati sa sedam mjeseci prema nekim novim istraživanjima.
    I na žalost "alergija" na gluten ostaje za cijeli život i takva osoba ima prilagođen jelovnik odnosno cijeli je život na tzv. bezglutenskoj dijeti.
    Rijetki su oni koji su uspijeli "ozdraviti".

Testiranje se radi prvo u obliku prick testova pa krvni nalaz pa opterećenje organizma glutenom i na kraju biopsija tankog crijeva i ta biopsija je jedina pretraga koja sa sigurnošću može utvrditi glutensku enteropatiju.

Keksić koji si dala u sebi sadrži osim glutena i kravlje mlijeko i po opisu ja bih prije rekla da je alergija na KM.

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

anne , prije svega za odgovor.

A ovo me smirilo -
    Keksić koji si dala u sebi sadrži osim glutena i kravlje mlijeko i po opisu ja bih prije rekla da je alergija na KM.
    jer je od rođenja burno reagirao na bilo koji oblik kravljeg mlijeka koji bi ja konzumirala (grčevi, prduckanja i sl.).
    Nadam se da je to.

Hvala ti još jednom .

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Moji klinci će uskoro godinu dana i još uvijek nismo uveli gluten (rođeni su 2,5 mj. ranije). Pedica kaže da još malo čekamo, da kud mi se žuri?

Da li postoji neka krajnja granica do kad bi ga trebali uvesti? Ili je samo važno da nije prerano?

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

drage moje ja sam svojima dana s kupila PLASMON kekse i (glupa ja) nisam išla za tim da u njima ima glutena....dala sam im 2 puta po 1 ipo keks......da li im može biti išta????nedajem im više!!!!
    samo me strah da li im može šta biti??
    help

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bruni najranija granica je sedam mjeseci za uvođenje, a najkasnija je dvije godine prema istraživanjima.
    Ali i bez glutena ljudi žive, sam kaj nemreš onda sve fino kaj ti oči vide njupati :/

Ali ja nisam medicinske struke pa su to samo moja saznanja sakupljena proučavajući razne izvore.
    S obzirom da ih pedica prati od rođenja mislim da ona i najbolje zna.

ana-blizanci ne brini
    Još su premali da bi razvili reakciju na gluten (ako postoji), najranije je sedam mjeseci i ništa se strašno ne može dogoditi od jednog keksića.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

anne hvala!!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

anne hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor