Stranica 18 od 27 PrviPrvi ... 81617181920 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 1301

Tema: Odbijači dohrane- postrojimo se!!!!

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

bubek, znaš da je moj D. projeo tek s 15 mjeseci. Ništa od ispravnih i zdravih savjeta nije palilo. Svakako probaj prvo s ovim gore navedenim, ispravnim načinima, a ako vrag odnese šalu kreni po old school metodi: u adaptirano mic po mic dodaj prvo okuse, pa potom konzistencije...pa makar krenuli od kakaa i te rižino-voćne kašice koju jedino želi polizati razrijeđene u AD-u.
    D. je projeo s frapeom i to je dan-danas (kad jede normalno) omiljeni obrok - AD, miksana voćka i neki žitarični prah, na bocu s proširenom rupom, mljac ili sok, koliko god bez vlakana bio ali posluži sprijateljavanju s novim okusima. Kasnije će možda htjeti i jogurt, juhu na bocu, itd...

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ajoj argente, ja jos nisam pokleknula na hranu u bocu, nista osim ad u bocu, i to samo navecer, sad je novo da pljune na pod kad proba, dosad nije ni probavala
    bubi, drzi se

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Interesantno je da te iste stvari kad mu stavim u zdjelicu i žlicu uopće ne želi probati ili pojede par zalogaja. Onda mu pretočim u bocu pa slisti u šutu.
    Inače, kad je na pijatu nešto što voli (ili kad je u jaslicama/društvu) jede žlicom ili vilicom, sam, već dobih pola godine (sad će 2). Tako da bih rekla da boca nije nanijela neke trajne štete.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mislim da je fokus kod bubekicine djevojcice lijecenje traume. Ima tek 10 mjeseci, nije bitno sto ne jede (AD joj je sasvim kvalitetna hrana, uz ove male izlete u neke druge prehrambene vode). Nisam nikakav strucnjak, ali ne bih savjetovala uvodjenje druge hrane na bocicu, vec samo strpljivo i polako sa okusima i teksturama. Ne znaci da je djevojcica odbijac dohrane; samo ne zna, a povrh toga ima i jako, jako lose iskustvo s hranom.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Potpis na Kaae. Žlica joj se zamjerila... sad je vidjela da može i bez žlice, pa je u otporu prema svemu što povezuje sa žlicom.

Polako, ne stavljati nužnost hrane na prvo mjesto. Prvo je atmosfera povjerenja i opuštenosti... hrana nek bude više manje, tu negdje, nadohvat ruke, ali ne u fokusu. Argentin dečko i moja cura su primjeri (a ima ih još puno) da ima još par mjeseci fore biti samo na adaptiranom. Bude već.
    Možda joj za neko vrijeme pokušati nuditi adaptirano iz čaše, pa kad usvoji čašu, ponuditi sok iz čaše.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

To sam bas danas mislila da bi mogli nesto s casom iskoristit.
    Vodu pije na casu najnormalnije i u tome uziva. Cak i kad se kupa roni i guta vodu iz kadice.
    Do nas casu nikad nije vidjela, vodu jos manje.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Super, ako joj se voda sviđa, daj joj plastične čašice u kadu, pa će naučiti i prelijevati vodu iz jedne u drugu, igrati se, sama grabiti vodu za popiti... sve kroz igru... ima negdje onaj članak koji kaže da djeca najlakše uče kroz oduševljenje, ja sam baš prepoznala Smehuljicu u toj tvrdnji.

Djeca znaju kakav bi život mogao biti. Kada neko dijete ima osjećaj da ga okolina ne vidi onakvo kakvo ono jest te da treba biti drukčije, da ga se odgaja da bude drukčije, onda se ono osjeća poput objekta. Netko prema komu se odgojne mjere odnose kao prema objektu ne može se osjećati povezanim; on se osjeća isključenim.
    http://www.harfa.hr/svi_clanci.php?cln=187

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Bez brige, s njom su u kadi case, brodovi i razne zivotinje
    Najvise voli one case s rupicama koje su kao tus sto me spasilo kad sam ju danas tusirala jer se od ad-a zasrala uzduz i poprijeko

Sry za offtopic.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da, da... te su rupicama su super... i mlinovi.
    I kad bude malo veća ovo http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/00289973/

Sry i od mene

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Arđo to su ti losi savjeti
    Ne bih ja nista osim ad na bocicu
    Kratkorocno rijesi jedan problem, a dugorocno uvali u drugi...
    Evo, moja najmanja ima 17,5 mjeseci i niti 10 kila
    Jede nekad sama, nekad ju ja hranim, nisu velike kolicine, al je raznoliko
    Ima dana kad pojede svega 3-4 griza...da, nervira me cesto, al trudim se to ne pokazati
    Doci ce i to na svoje
    Jednom

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj bubekica prvotno napisa Vidi poruku
    I budemo puno cistili :D
    Budete.

Ne stigoh jučer napisati, sjetila si me jedne scene.
    Nabavim tako ja domaće tikvice, samo ih kratko skuham, dam joj u njenu zdjelicu, posjednem za stol... i krene zabava, tikvice po svuda osim u ustima, po njoj, po stolu, po stolcima... nakon nekog vremena komadići tikvice na podu, nakon toga i zdjelica.
    Izvadim ja nju, računam dosadilo joj istraživanje. Spustim ju na pod, krenem čistiti stol, stolce... i tih par minuta dok sam ja čistila, ona uzme zdjelicu, pokupi komadiće tikvice s poda, stavi u zdjelicu i zadovoljno papa sjedeći pod stolom.
    Tako da nikad ne znaš kad će njima pasti na pamet da ipak nešto pojedu.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ma daa, pa baš zato šta je kod b-ine curke fokus na otklanjanju traume kontam da ne bi trebalo predugo inzistirati na ispravnoj metodologiji, plus mislim da je velika razlika u procesu prihvaćanju okusa i tekstura između a) prosječnog djeteta koje uči jesti, b) odbijača dohrane i c) djece koje imaju traumu ili npr. oralnu averziju, a vidim da se to tu dovoljno ne razgraničava.

Enivej, vidim da mislite da propagiram gulaš na bocu, ali samo sam htjela podijeliti svoje iskustvo gdje "to nije nadošlo samo od sebe"...šta da radim, valjda smijem napisati da je kod nas boca bila pozitivac. Jbg, je. BTW, još dojim pa mi se valjda prašta

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Moram se pohvaliti - danas smo pili pilecu juhu iz case i masakrirali tikvice.

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

I moj je počeo tikvicama. I palentom. Sve napravljeno dosta rijetko. Brljao je po tome. Ali i jeo.

Sretno!

Stresla sam se kad sam pročitala kako su hranili malu bubicu...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Bravo!!!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Super, bubekica!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Bravo
    ardjo, ma samo nek navali
    za mojom se hoda sa zlicom, e to sam mislila da necu nikad radit

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

bubek, bravo!!

Ma gle Arđo, nisam bila u tvojoj kozi pa ne znam
    Ali ono, naglasavam da je to stvarno zadnja metoda kojoj bi trebalo pribjeci
    A kod bubekine R. mislim da je bas bolji nacin ici polako i stvarati pozitivan stav o hrani
    Puno vaznije od kolicine koju pojede
    Nece ona biti gladna, papa ad u dovoljnim kolicinama
    Neka sad polako uci ispocetka

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ovdje Dalaj Lama odbijanja dohrane.
    Ovaj tjedan će godina dana našoj gospodični i još nijedan pošten obrok.
    Tvrd je orah tako da ja sa svojom poviješću bolesti nekad plačem od muke. Ali se skuliram.
    U knjizi koju čitam stoji ovo: "Ponudite hranu. Your job is done." I onda neka gnječi, prinosi, žvače, pljuje, vraća nazad...upoznaje se s hranom dok obitelj jede. Pomalo će skužiti i sam dobiti želju da proba i jede.
    To je moja mantra, samo me jedino frka anemije jer ne znam hoće li AD pokriti sve potrebe.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Ajoj argente, ja jos nisam pokleknula na hranu u bocu, nista osim ad u bocu, i to samo navecer, sad je novo da pljune na pod kad proba, dosad nije ni probavala
    bubi, drzi se
    Kako misliš dosad nije probavala?
    Znači samo na AD-u?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj lavko prvotno napisa Vidi poruku
    U knjizi koju čitam stoji ovo: "Ponudite hranu. Your job is done." .
    Da sam bar ovo pročitala kad sam prvi put došla na ovu temu.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mi napredujemo. Prokuzili smo sto joj je bitno - da obavezno sama prvo stavi nesto u usta sto joj je poznato. Sreca moja pa obozava rizine stiropore
    Tako da stitopor u ruku i onda papanje, vecinom kao pticica - ja joj kidam male komade i stavljam u usta, a nekad i zgrabi cijeli komad necega pa trpa pomahnitalo u usta s oba dlana i oblizuje se do lakta.
    Mislim da smo ju izlijecili traume.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Lavko, mislila sam na novu hranu, prije nije htjela ni pogledat nesto novo, a sad proba pa pljune
    bravo, bubek, ide to polako

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pita teta u vrticu sta najvise voli jesti, jedan dan ce jesti nesto, a za par dana to jelo nece pogledat

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mi sutra u psihologa u Klaićevu..da vidim kaj će mi pametnog reći.
    Evo još jedne utješne rečenice:
    "When children are put in a positive environment, they push themselves along to do well. Serve family-style meals. Teach children to pass the food, but don't make them take any. If they take some, don't make them even taste it. If they taste it, don't make them swallow it. If they swallow it, don't make them eat more. And don't make them eat everything they have taken. That is so scary for children that they will go hungry rather than experiment."

Isprika na engleštini, kasno mi je za prevodit, ali ako ikada budem imala vremena, prevest ću tu knjigu makar volonterski majke mi.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Aj pliz javi sta kaze psiholog, jutros zlica pahuljica, pa komadic breskve, rucak zalogaj mesa, ne znam od cega zivi, a pojela bi teglu nutele da joj dam

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Aj pliz javi sta kaze psiholog, jutros zlica pahuljica, pa komadic breskve, rucak zalogaj mesa, ne znam od cega zivi, a pojela bi teglu nutele da joj dam
    znaci ona ipak jede, ali samo odredenu hranu?

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sad ću ukratko dok mi N spava..
    U Klaićevoj rade po principu da je hranjenje podjela odgovornosti - mi kao roditelji smo odgovorni za ono što dijete jede i kada jede, a dijete je odgovorno za to da li će i koliko će jesti. To je ono - posluži i ništa ne diraj. Ultra pojednostavljeno, naravno da se treba potruditi da hrana bude ukusna, da jedete zajedno, a najviše da ne vršite pritisak. Čak ni ono "bravo" za svaku žlicu se ne preporuča jer dijete onda osjeća pritisak da mora jesti da bi razveselilo roditelja. Sjednete i samo jedete, čavrljate, date djetetu da vam doda neku hranu, pustite ga da otkriva.

Kod nas je problem ta bočica. Navikla je tako jesti a po nepisanom pravilu djeca će od dva načina izabrati onaj manje težak - bočicu a ne neko maltretiranje s novim okusima, oblicima, teksturama. Meni je psih savjetovala da smanjim bočice da N osjeti glad..jer ona se natuče 250 ml i sita je. I tako joj nisam dala bočicu od ujutro do 13h, i u 13h je dobila jaja. Nije bila oduševljena i ja joj dam voćnu kašicu..zgrabila ju je iz ruku i popila kao načašu do kraja.

Nije to s kašicom baš odgojno, ali pojela je. Mislim, moram izgladnjivat dijete koje nije debelo..al jednog dana će mi se valjda isplatit.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To su smjernice bilo koje dohrane, a i prehrane. Mi nudimo, a oni jedu koliko zele, ako zele. Jos je samo bitno ustanoviti kad zele, jer ne mora znaciti da su gladni u 13h zato sto mi mislimo da je to vrijeme rucka. Mozda njima nije (evo ja sam danas rucala u 12:30, a neki dan u 14h. I djeca imaju pravo na promjenu raspolozenja oko hrane.)

Ja osobno ne bih mijenjala jelovnik. Neces jaja? Ok, neces sad. Poslije ces. The end.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Da, kod nas je upitan timing i izbirljivost, plus malo ad nocu plus sto se jedan dan najede blitve ili mahuna, a za koji dan to nece pogledat, i da, voli slatko ko ja, al to ogranicavam
    mrsavica od 10 kg nema tih problema, ona sve rado jede, bilo kad

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Danasnje stanje je ko malkoc bolje..terapija gladju djeluje, kada dodje vrijeme za jesti, nudim kasicu, prvi put nije htjela, pa sam pricekala jos malo i ponudila opet i onda je glad stisla i pojela je fino kasica, samo kaj hoce samo vocne..za rucak sam opet poklekla i dala vocnu, jer nije htjela povrce..

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Lavko, a hoće samo kašice?

Jel to nekome danas rođendan!?
    Ako je, sretan rođendan maloj velikoj curki!

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Hvala Maco, da, bio joj je rodjo u petak prosli

Danas smo bile po prvi puta u Klaicevoj na tzv. Play picnicu - dodju mame s djecom koja imaju tako problema s hranom, i posluzi se razna hrana, svasta, od kuhanog do kompota i pusti djecu da rade sto im volja s hranom. Na jraju smo svi bili prljavi od hrane, ali vidim da sladje jedu klinci kad su u drustvu. Na grupi u radni terapeut i psiholog koji snimaju i prate svako dijete kroz odredjeno razdoblje kako bi mogli uvidjeti gdje su problemi.
    Meni se koncept svidja, opcenito sam sanala dosta od ekipe u Klaicevoj i mislim da rade dobar posao.

Mi sramezljivo napredujemo u smislu da ne vristi na sam pogled na hranu, i da jede..jede samo kasice, sve krupno ispljune van, ali tjesim se da je i to bolje od odbijanja. Zasad miksam sve, pa postupno mislim uvoditi komadice hrane.
    Pomaci su milimetarski ali i to nesto znaci.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Nadam se da neću uzurpirati ovu temu, sama sebi odgovaram, ali trenutno nisam nikakav Dalaj Lama, trenutno sam na rubu. Živaca i snage. Možda zato što sam neispavana i usred noći sam krenula razmišljati zašto mi dijete ne jede, možda zato što je tjedan dana jela i onda opet počela vrištati na žlicu, možda tko zna zašto, ali stalno nastojim dokučiti zašto ne želi jesti, čitam knjige i razloga je milijun..neka djeca odbijaju jer rastu u napetoj situaciji, pa si mislim muž i ja smo se u početku svađali, da nije zato..neka odbijaju jer roditelji vrše pritisak s jelom, pa mislim možda kuži koliko mi to znači, možda me čita, možda da oladim malo..možda sam pregruba sažličicom, možda je prebrzo hranim..možda je naslijedila od mene sklonost psihičkim poremećajima pa se već manifestira (ovo je vrhunac)..I pred zidom sam. Večeras sam konačno stavila bananu u AD i rekla sebi da ako ne ide drugačije, bude na bocu. I što nije skužila? Pljunula je nakon prvog gutljaja.

Jeste li ikad čuli za dijete koje nije naučilo jesti?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne kuzim zapravo sto tebe tocno muci?
    ne jede nista osim boce? Jede samo nesto? Jede samo malo? Jede premalo po tvojim kriterijima?
    da li radis po preporukama psihologa ?
    Nudis hranu , a nju pustas da odluci kada i koliko?
    I cemu banana u mlijeku uopce?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Inace moje dijete je jelo samo od pocetka dohrane.
    Prvo rukama, a onda zlicom i vilicom u dobi od 12 mj.
    Skoro pa ju nikad nisam hranila , osim bocicom.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kuzim zapravo sto tebe tocno muci?
    ne jede nista osim boce? Jede samo nesto? Jede samo malo? Jede premalo po tvojim kriterijima?
    da li radis po preporukama psihologa ?
    Nudis hranu , a nju pustas da odluci kada i koliko?
    I cemu banana u mlijeku uopce?
    Ništa osim boce. Jela tjedan dana pa prestala. Ali sam je hranila žličicom. Nisam ponudila i ostavila njoj da odluči. Možda je to greška.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ništa osim boce. Jela tjedan dana pa prestala. Ali sam je hranila žličicom. Nisam ponudila i ostavila njoj da odluči. Možda je to greška.
    Daj djetetu da jede samo!
    Prepusti joj izbor i kontrolu.
    ti ponudi na njoj je da uzme.
    ti za to vrijeme jedi svoje i pusti je na miru.
    Mozes ti to.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sutra to radim. Skuhat ću više namirnica da ima izbor. I stavit pred nju. I točka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sutra to radim. Skuhat ću više namirnica da ima izbor. I stavit pred nju. I točka.
    Ne trebas vise. Biti ce zbunjena.
    Sto planiras vama za rucak?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Lavko, mislim da je to velika greška.
    Ja sam i inače mišljenja da je kašičarenje (osim u samim počecima dohrane) velika greška.
    Jednostavno nije prirodno i nije jelo, a dohrana je učenje djece na hranu i hranjenje.
    A to je i žvakanje, i pljuvanje, i preveliki zalogaji, i koja kožica, i koštica, i...

Pokušaj malo pronaći tekstove o samohranjenju, baby led weaningu i krenite ispočetka.
    Pripremi se na dosta pranja i tuširanja, ali iskreno vjerujem da će se isplatiti.
    Prvo će se vjerojatno samo igrati.
    Onda će joj nešto zamirisati pa će i probati.
    Onda kad proba, gledaj da joj uvijek (između ostalog) ponudiš hranu koju voli da joj ne bude sve novo i nepoželjno.
    I, sjedite zajedno za stolom, jedite što češće kao obitelj, a ona neka brlja po svome.

Joj, da više roditelja vidi kako lijepo bezube bebe žvaču i mljackaju, i govore mam-mam dok im se sokovi cijede niz vratbradu, spremili bi žlicu i blendere i uživali sa klincima

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Nama sutra planiram zapeći ostatke bolonjeza i tijesta da ne bacam. Al imam i kuhane brokule i cvjetače i piletine od juhe. I mrkve, da. Mislila sam skuhati još krumpir jer mi se čini da voli.

Spremna sam na tuširanje, imamo i robicu za jelo koja je zaflekana i zapravo me ne dira kaj će sve zaprljat.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Potpis na macu.
    Moje dijete od prvog dana jede samo, sam odabere sto ce pojesti (s vremenom sve), i koliko ce pojesti.

Nije mi bilo lako kad je bezzub glodao jabuku ali prezivjela sam. Sa 8 mj sam mu ponudila žličicu i ciljao je usta, sve je padalo po njemu ali je sa 10 mjeseci sam jeo žlicom ko veliki!

Evo baš je vrijeme batata, vadi se iz zemlje. Nabavi batat, skuhaj ga i daj joj pred nju na ploške neka jede rukama ili zlicom, nek odluci. Batat je sladak, topi se u ustima i djeca ga obozavaju.. Ti sjedi kraj nje i jedi svoje. Mislim da je vrlo bitno da zajedno jedete. Tokom jela nema zabavljanja, nema igracaka, i pokusaj ju ne nagovarat da jede jer je stvarno moguce da osjeca tvoju frustraciju..Ako nece, nece, bude drugi puta!

A sretno , mogu mislit koliko je to frustrirajuce..

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

OK, sutra akcija.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ima godinu dana, daj joj taj bolonjez koji ces napraviti vama. I pusti neka radi s njim sto hoce.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I ne brini ako nista ne pojede.

lavko avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

E Mojca, dobro da si to napisala, jer su moja ocekivanja nerealna.
    ujutro je vristala cim sam je sjela u hranilicu. Maknula sam je. Iduci obrok je sjedila bez vristanja i bacala hranu. Za rucak je pocela muljati tijesto i bolonjez...nisam sigurna je li ista progutala, ali stavljala je u usta.
    OK, zasad je pozitivno. Sad imam par prakticnih pitanja:
    - znaci kad jede rukama i sama se hrani normalno je da je prljava ona, ruke, lice, hranilica, pod? Jer toga je bilo posvud, tajice su jedna velika masna fleka...

- kako s kasastom hranom? Griz npr?

- kako kad mora vani jesti?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sve je to normalno i ocekivano.
    Kasasto jede zlicom kad usvoji hranjenje rukama za koji tjedan, ili skuhas griz na gusto po izrezes na kockice.
    uglavnom, kad joj hranjenje rukom postane uobicajeno das joj zlicu u ruke pa nek pokusava pogoditi.
    Vani jede kao i kod kuce. Nagnuta prema naprijed. Pa onda vjerojatno biras hranu sa kojom ce se manje zamazati.
    Uglavnom pozeljno je da se igra hranom istavlja ju u usta.
    ali to vec sigurno i sama znas.
    samo je pitanje da li ces uspjeti pustiti potrebu da TI sve imas pod kontrolom.
    Jer ako ti njoj ne prepustis kontrolu, jedinu kontrolu koju ima je da odbije jesti.
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.09.2015. at 18:28

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Masne tajice su nebitne. Bitno je sto.je ona danas naučila. Za tajice imaš Dm sapun zvan Gallseife, skida sve fleke. Masne pogotovo.
    Briga te za sve, hrane će biti posvuda, pa što, očistiti ćeš. Svi smo.

Vani isto kao doma, vodi računa da imaš 'suhu' i nemasnu namirnicu, slanutak, grašak, sitna tjestenina, . Vlažne maramice obrisu rukice, a i robicu ako treba.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •