Super da kod vas tako pali
Kod nas ne bi sigurno
Kazem, ja moram maknuti i zdjelicu sa grozdjicama koja je inace uvijek na stolu
Nekad sam morala micati i zdjelu sa vocem, jer ne bi pojela ni rucak ni voce koje je trazila iz te zdjele
Super da kod vas tako pali
Kod nas ne bi sigurno
Kazem, ja moram maknuti i zdjelicu sa grozdjicama koja je inace uvijek na stolu
Nekad sam morala micati i zdjelu sa vocem, jer ne bi pojela ni rucak ni voce koje je trazila iz te zdjele
Nasmijala sam se - tako nekako to izgleda jel da
http://i.imgur.com/ISh3heB.jpg
Moja danas zakurila, mos si misliti kako to sad izgleda
Sad ne samo da ponavlja "nece", nego i pocne plakati cim vidi tanjur
Tako da odustajem u startu
Al zato visi na cici...
Ah, sad ce jos i smrsaviti![]()
Joj Ginger...tako je i moj prije mjesec dana.
Izgubi brzo,nadoknaduje dugo
I moja od 10 kg prestane jesti u bolesti, al srecom da nije ona odbijacica nego seka
Ajde nisam jedina ja koja ispizdi na odbijanje...ja se kontroliram nadljudskim snagama, ali samo me taj znoj oblije, mora negdje nervoza izaći.
Jučer smo bili na pikniku i dobila sam preporuku da smanjim broj bočica i vidim što će se desiti, jer se neka djeca navuku na sisu/bočicu u mom slučaju.
Neću ništa još komentirati ali najradije bih da je u pripravnosti neki interventni tim jer sam u strahu da od gladi ne kolabira...ali rekoh, neću još ništa, vidjet ćemo kak će proći
Ne brini,kolabrirat od jednog dana sigurno nece. Ipak imaju valjda neki nagon za samoodrzanjem. Nadam se![]()
E imam ja pitanje
Prije je imao razdoblje da je dulje spavao, pa je doruckovao, rucao i onda popodnevni spavanac.
Sad se odjednom ranije budi, onda dobije mlijeko. Doruckuje malo kasnije,a pred spavanje ne zeli rucak jer mu je prerano jos. I onda uz malo bocice zaspi.
Kad se probudi nekad zeli rucati,nekad ne,pa jede jos kasnije.
Mene zivcira ta bocica pred spavanac popodne,umjesto da ih ima manje,sad ima bocicu vise nego pred par mjeseci.
Moja mama ga cuva i ona ga ne zeli staviti spavati gladnog, boji se da onda nece odspavati kako treba. A i ionako ne jede barem nek mlijeko dobije
Zapravo ne znam sto pitam, al ono,jel to normalno,ok? :brukica:
Ne mogu mu pomaknut dorucak, ne mogu mu na silu dati rucak, a bocicu po budenju sam trazi i ne zelim ju jos ukidati
Vrci, to je valjda kratka faza, svakako treba smanjivat boce, a povecat hranu, stignete. I moja odbijacica zica bocu kad ne ruca pa se borimo.
On ne žica bocu, ali ju dobije pred spavanje samo da ne bude gladan i da može odspavati. Nije da će odbiti jelo, pa ići gledati bocu. Za sad![]()
Nisam procitala svih 20 stranica teme da znam sto se prije pisalo, ali ovih par zadnjih jesam i cini mi se da se vecinom ne radi o odbijacima dohrane (osim kod malene od Lavko) vec o mladim toddlerima koji zezaju sa hranom
Imam iskustvo samo jednog djeteta nakon dohrane, ali moj se izvrstan dohranjivac negdje oko 1,5 god pretvorio u uzasnog papaoca.
Odjednom mu je sva hrana koja drugacije izgleda (to ukljucuje i nesto sto je jeo prije par mjeseci, pa je ponovno u sezoni) postala sumnjiva i nije htio ni probati.
To se poklopilo i sa dolaskom brata pa, iako nije bio ljubomoran na klasicne nacine, tu je privlacio dodatnu paznju.
Izbirljivost i dalje traje, ali smo uspostavili neka pravila. Tipa, ne moras jesti ako ti se ne svida, ali moras probati da bi znao da li ti se svida. Smijes pljunuti ako ti je grozno.
Znam da hoce voce ujutro.
Znam da nece rucati bar sat-dva nakon budenja.
...
I, njegovu prehranu gledam na tjednoj, a ne na dnevnoj bazi.
Moja ne odbija hranu, osim kad je bolesna
Jede gotovo sve, ali u jaaako malim kolicinama
Sto ne bi bio problem, da nije mrsava ko stapic
Da ima koju kilu vise, ne bih se zivcirala oko toga
Vrci,
R se budi oko pol 7, popije bocicu, u 9 je dorucak i oko pol 12 nesto vocno.
Zaspi oko 12 i zna i do 15h potegnut. Ruca brzo nakon budjenja. Ne znam jel ti sto pomoglo, ali to je moje iskustvo.
Moje su s godinu i po presle na jedno spavanje, i od tad jmd rucak prije spavanja, tako im je i u vrticu
Danas nije NiSta jeo. Luda sam,i opet viknula na njega
Trenutno kuham iznutra
Ne vikat
Sta vasi ne pojedu ni bananu u danu? Ono, das mu bananu u ruku, nek radi nesto svoje po podu i nek jede. Bananu svi vole jest, brijem?
A ono,ak ju primi pojede trecinu il pola
Ma koma,rekla sam mu da ga ne volim sad jer ne jede i rasplakao se...sve kuzi sto pricamsad mi je uzas
Al ne znam vise,niti jedan pristupne pomaze,zlica je zlo
Mozda ce me neke razapet, al jesi li ga probala hranit negdje u prirodi, u kolicima?
Ma bubek, nitko te nece razapeti
Znas onu - sit gladnomu ne vjeruje
Probas stosta, jel....
Vrci, grlim
Znam kako ti je, al daj se probaj malo skulirati
Ono, kreni s obrokom s pretpostavkom da nece nista pojesti
Mozda ti tako bude lakse
Bar pojede ad pa znas da nije skroz gladan
Moja vise nema temp
Dorucak prosao relativno ok - nije htjela nista sama, ja sa ju hranila (al mene to ne smeta, ne inzistiram da sama jede)
Prije spavanja je isto ok pojela (15-tak zlicica cak)
E, rucak nakon spavanja nece sama, nece da ju hranim - pojela tri minijaturna komadica mesa
Vecera - dobila isto od rucka - pojela tri polovice cherry rajcice
I sad cica prije spavanja
Uglavnom, ukupno dan nije los, a ja se sve bolje kuliram
Ah da, banana
Trazila ju, ja joj ogulila - pojela jedan griz
Tako da, Apsu, nije ni to neka sreca, cak da ju i svaki dan pojede
A nije joj nesto napeta....
Bit ce bolje..
Skuzila sam da on cesto zeli jesti sam,al ne zeli jesti sa zlicom.
I uzas je za probati nove stvari. Danas palacinku nije htio ni progutati. Vjerovali il ne, lino ladu je pljuvao :D al recimo docepao se cajne kobasice i to mu je genijalno (slavonski geni)
Sutra je novi dan,nova hrana za baciti na pod
Ali da, uglavnom nikad ne pljuje,kad jede zlicom. Ako mu uspijem doci do usta,otvori i pojede. Al mase rukama da je dolazak do usta misija
O Vrci, suosjećam. Jedino što mogu dodati je da ga možda pustiš da potpuno sam uzme ono što hoće. Staviš pred njega i pustiš..i računaš da neće ništa pojesti, bez pritiska. Koliko god čitam, ispada da mi roditelji imamo uvijek neka očekivanja a klinci to osjete.
A sad moj izvještaj..
Jučer i danas smo na 2 bočice, jedna ujutro, jedna navečer. Znači, drastično smanjenje.
I....jela je. Sama ,s prstima, jučer ju je uhvatila glad oko podne, kad je skužila da nema bočice, prstima je trpala karfiol i krumpir u usta, sve pojela iz zdjhelice i još sam joj dala jedan cvijet karfiola dodatno. Večeru pohjela. Danas ručak jela, večeru jela.
Jel moguće??
Samo ih treba pustiti i ne pokazat im nervozu ako ne jedu. Ono, neces? Kul, sve ok.
I dat im odluku, ako zele zlicu, dat im zlicu. Ako zele prstima, dat im da jedu prstima. Ako zele bacat na pod, i to je u redu.
Vrci polako
lavko
Apsu, da, zvuci bas jednostavno ovako napisano
ali nije
pogotovo kad imas zgoljavca
Jednostavno ili ne, ali tako je.
Mojoj je domaći spek otvarao apetit. Sjetile me ove kobasice..
Taj savjet sam tu dobila, upalio je. Probajte s tim, važno je da je neslani spek. Ima ga kod Rodje na Dolcu, ako nemate drugi izvor.
Posljednje uređivanje od Mojca : 25.09.2015. at 04:12
E, Vrci, zaboravila sam, kak je malenom hemoglobin?
Moja je jos uvijek malo ispod dobnje granice
Posljednje uređivanje od Ginger : 25.09.2015. at 06:59
Doktorica je rekla da je ok. Valjda sve povuče iz ad-a što treba.
Ma kako Apsu kaže, pustim ga 2-3-4 dana. Al onda ti dopizdi i misliš si, pa što si konkretno jeo, ništa. Od čega živiš, od bočica i malo kruha?
Možda bi to bilo ok da dijete ima zaliha, ali mršave ruke i noge, vide se rebra, kralješnica![]()
lavko bravo za papalicu![]()
Danas je jela pristojno za ručak al večeru nije htjela (palenta s tikvicama), pa sam napravila kaj nisam smjela - kuhala novo, dobila je jaja - nije htjela, pa ja otvorila kašicu - to je htjela. A to su nam rekli da ne radimo.
Da, nemoj to raditi.
A obican usoljeni spek nije dobar zbog kolicine soli, kao neka cesta hrana. Nakon godine dana, ili kasnije, kao povremena hrana, zasto ne i takav. Mene ne bi zabrinjavalo kad se jede stvarno tek ponekad.
Jel inace hoce palentu? I tikvice? Samo veceras nece ili? Moje par puta odbile griz i vise ga ne kuham
E pa ne znam za inače kad nije jela do sad hahaha
Sljedeći put u startu pripremi palentu i tikvice, jogurt i neko voće pa će vjerojatno nešto probati i preskočiti, a nešto pojesti i svi sretni i zadovoljni![]()
Moram se ušemit u to sve, da me ne iznenadi ovako.
Još samo jedna rečenica iz knjige Ellyn Satter (američke nutricionistice):
"Vaše će dijete jesti i rasti u skladu sa svojim tjelesnim nacrtom. Ukoliko vam se ne sviđa kako se stvari odvijaju, bolje vam je da naučite s time živjeti nego to promijeniti. Dugoročno možete pogoršati situaciju. Jako."
i ovo:
"Bebe znaju kako jesti - rođene su sa sposobnošću da uzimaju hranu i reguliraju hranjenje, a i nisu bile pod vanjskim utjecajima koji bi osujetili tu sposobnost."
Moja jede vec dva dana, mrsava seka pojede puno vise i ne odbija nista novo, jede sve, ova je valjda ízbirljiva
probaj palentu samo s jogurtom umijesat ko kremicu
Sjetila sam se izjava da sva djeca projedu i da pocnu spavat noc, samo to treba docekat
Nisam vidjela da je Kaee već odgovorila.
Hvala
A evo ja jos cekam
Najstarija ce 7 uskoro
Ta skoro nikad nije prespavala noc u komadu (ili mjesecari, ili ruzno sanja, ili ide pisati, ili je zedna, ili nam hoce dati pusu...nastavi niz)
A srednja jos nije projela, bar ne kak spada, a uskoro ce 5
Ta gladna nije skoro nikad, jede ko pticica, uz moje stalno ponavljanje " jedi, zvaci, gutaj..."
Mrsava ko stapic
I sad dodje ova najmladja - ista ko srednja
Malo mi se strpljene pogubilo
Vrci, aj super, bar mu hgb dobar
Mi se i s tim borimo
Moje sve jedu spek, domaci, slani
Al to im dodje ko desert
Pa ne postoji skroz neslani špek, sol ga čini spekom, bio je manje slan od drugih. Znam da je deda birao i jedva našao tako neslani, ili manje slani spek.
Vidi koliko ga tu ima. Nisam probala niti jedan, ali eto, ima ih.![]()
Jep, Kaae, al to nije špek, tj slanina, tj panceta.
Ne znam, možda sam u krivu, ali neslani špek mi smrdi na nitritne soli![]()
Nego, htjedoh još neki dan napisati, pa mi vrijeme pojelo post...
Teško da se ikoga može natjerati da jede više nego što ima potrebu, a ponajmanje tvrdoglave dvo i trogodišnjake.
Ali, ono što se može napraviti za te perolake ptičicajedače je kalorijski pojačati te sitne obroke masnoćama koje su za njih itekako zdrave.
Pa, npr, ponuditi palentu sa vrhnjem ili u palentu dodati maslinjak ili maslac. U slatko kokosovo ulje, u kakti slano neko drugo hladno prešano ulje. Jaja (ako mozete nabaviti pacja) pecena na polagano topljenoj domacoj panceti...
Vrci, zasto ne bi, umjesto sto se boris protiv cinjenice da ti sin voli kruh, to prihvatila i ponudila mu nutritivno vrednije varijacije na kruh.
Prouci malo temu no knead bread, strasno je jednostavno, a mozes dodavati brasna po zelji bez aditiva, sjemenke i masnoce.
Pa npr razne muffine sa povrcem/sirom/pancetom.
Banana bread.
Kruh sa tikvicama/bucom.
Ako zelis, prepisati cu ti recept T. Mamut za zdrave kruscice u koje idu ljesnjaci, bademi, jaja, lanene i sezamove sjemenke, svj sir...
Nema tu pancete, sta ti je.
Ima samo ovo u trakama i, uz to, u jednom jedinom ducanu sam nasla neki vec sjeckani na kockice koji je malo cvrsci, kao nas. Niti jedan se ne jede sirov, moraju se nekako termicki obraditi. No ono sto mi je najbitnije je izbor tj. cinjenica da mogu kupiti ukusan proizvod bez nitrata i nitrita (osim minimalnih, iz celera). To sto se tice i ovog speka i ostalih par suhomesnatih proizvoda koje konzumiramo.