Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: Prehrana u vrtićima

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Prehrana u vrtićima

Bok svima!

Ja sam još friška mama i zanima me koliko vas je nezadovoljno s prehranom u vrtićima i što bi mijenjale. Moja beba još nije krenula u vrtić, ali dosta me opterećuje već sada što će jesti tamo. U stvari zanima me kolika je uopće svijesnost toga što naša djeca jedu. I u stvari često mislim kako bi mi mame mogle nešto promijeniti da to tako nebude. Nisam baš neki poduzetnički duh, ali možda bi nekakva peticija ili davljenje nadležnih moglo imati nekog rezultata!??? Jedno vrijeme se pričalo o tome da bi se uveo integralni kruh i neke zdravije namirnice,ali koliko sam čula ništa od toga....

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: Prehrana u vrtićima

Ja ću samo reći da sam zadovoljna
    Uvijek imaju raznovrsno, uvijek nešto od povrća, i često za užinu voće.
    Ok

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i mi smo zadovolnni, imamo pravu bosansku kuhinju sa puno povrća i finog mesa,bude i pite,obavezna prava domaća čorbica i često kompot.
    Voće je svaki drugi dan,a kuharica sve sama pravi, čak i kruh i namaze.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Citiraj sabljaci prvotno napisa
    Jedno vrijeme se pričalo o tome da bi se uveo integralni kruh i neke zdravije namirnice,ali koliko sam čula ništa od toga....
    Ja mislim da je to uvedeno.
    Ispravite me ako grijesim, mi smo jos daleko od vrtica.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Citiraj sanja30 prvotno napisa
    Jedno vrijeme se pričalo o tome da bi se uveo integralni kruh i neke zdravije namirnice,ali koliko sam čula ništa od toga....
    Ja mislim da je to uvedeno.
    Ispravite me ako grijesim, mi smo jos daleko od vrtica.
    Griješiš. U našem se vrtiću ništa nije promjenilo.
    I čini mi se da će trebati jako dugo. To je kuhinja kakvu ima većina klinaca doma, i nije čudo da se mnogi roditelji ne bune.
    Da se mene pita ja bi ih sve poslala na školu prirodne kuhinje...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi smo zadovoljni, ima puno zdravih namirnica. Mislim da zapravo neki klinci zdravije jedu tamo nego doma.
    A integralni kruh koji spominješ... Pretpostavljam da zapravo jedeš (jedemo) kruh od bijeloga brašna, samo obojanoga. Da je integralan vjerujem jedino ako ga ispečem sama ili kupim onaj u DM-u i slično.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Lea, što ti najviše smeta u toj prehrani?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U našem je vrtiću (Bukovac) prehrana super. Jako puno povrća i variva i vrlo, vrlo raznovrsno. Čak ponekad pokupim i neke nove ideje za doma s njihovog menija. Voće svaki dan, ili na kraju ručka ili za užinu.
    Samo da se pohvalim da naša zdravstvena voditeljica inače sudjeluje u onom nacionalnom timu za poboljšanje prehrane u vrtićima, pa se koda nas tim prije jako pazi na sve to.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mmmama prvotno napisa
    A integralni kruh koji spominješ... Pretpostavljam da zapravo jedeš (jedemo) kruh od bijeloga brašna, samo obojanoga.
    E pa krivo pretpostavljaš. Onaj od bijelog brašna i obojani ni u snu u moju kuću ne ulazi. Nekad ga pečem sama, no ćešće kupim, i pazim što kupim. Od Mavrovića, iz bio bio, ili što je nabolje ne jedem kruh često. Nije nam u svakom obroku. Na 1. mjestu su žitarice. Cjelovite, što znači da im tvornica nije promjenila oblik.

Apricot Kad je bila anketa u vrtiću, ona o prehrani ja sam si dala oduška i ispisala pune 2 strane o tome što mislim o njihovoj prehrani.

Jedna šnita bijelog kruha i namaz navučen na kruh (jer ga je toliko malo da je jedva prekrije), mislim da nije dosta da se dijete najede. Bar ne moja Mia. Nije proždrljiva ali joj treba više. Što se tiče kruha, nekad piše da je integralni na meniju, a kad ono bijel ko snijeg, ili čak se i desi za užinu da ga nema. Pa dobiju samo bio aktiv, što meni nije užina.

Da ne spominjem to da se zitarice u svom izvornom obliku ili ajde kao pahuljice nikad ne nađu uz ručak ili doručak. Geršla (oljuštei ječam) i nekad, ali valjda 1 u 2 mjeseca, proso.
    A mesa? E to je kao najvažnije? Ja jesam vegetarijanac, ali ovo nema veze s time. Meso se po piramidi prehrane treba nalaziti na 4 mjestu, a prethode mu žitarice, povrće, voće, mlijeko pa meso i mlliječni proizvodi.

I točka na i su slatkiši. Koji se nađu bar tri puta tjedno kao užina ili desert nakon ručka. Kolač koji im kuharice same peku. Meni se to ni malo ne sviđa. Ako će desert neka im daju voće, ili neka kolač prilagode djeci u razvoju a ne klincima kojima će šećer skočiti pa će svi divljati uokolo ko ludi.

Orašasti plodovi, recimo sad je sezona kestena, ne bi li to bila lijepša užina? Studentska zabava, suho voće... samo reci.

Što se tiče ručkova, često se ponavljaju. E da, ne znam jesi skužila, ali oni za ručak dobivaju dotove zamrznute ledo štrukle ili ledolete za užinu.

Ja znam da će proći mnogo vremena (čini se) da ljudi prihvate zdraviju prehranu kao način života, pogotovo za klince u razvoju kojima treba stabilna, polagana energija, te hrana od koje će rasti a ne bujati.
    Negdje si u jednoj temi, mislim sličnoj rekla da je vrtić ustanova koja je obrazovna i da je učenje o zdravoj prehrani još jedna stvar o kojoj treba učiti. Pa s time se slažem u potpunosti, i zato bi mi bilo drago da se stvari počnu mijenjati.

BTW, znam da je sve daleko od toga ali ja bi voljela da oni u vrtiću jedu kao ja danas za doručak: Kaša od slatke riže i kvinoje sa javorovim sirupom i pečenim orasima.

Mlijeko ne spominjem, jer tu gubim bitku. Pa toleriram jogurte.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

BTW, znam da je sve daleko od toga ali ja bi voljela da oni u vrtiću jedu kao ja danas za doručak: Kaša od slatke riže i kvinoje sa javorovim sirupom i pečenim orasima.
    mislim da je s vrticima ipak stvar u kompromisu i kulturi jedenja u nasem podneblju. u jednom su vrticu krenuli s koketiranjem s klicama isl. osim sto kuharice ne znaju to pripremiti, djeca to odbijaju jesti.

kod nas je recimo uvodjenje prosa za dorucak proces od bar 12 mj. i to nikad ne ide da svi projedu.

kad se slaze jelovnik onda se uzimaju reference koje su bazirane na zapadnjackom shvacanju zdrave prehrane, a to npr. znaci da svaki dan ima mesa ili ribe.

ja definitivno u zahtjevu ne bih isla tako daleko i mislim da se i ova nasa tradicionalna kuhinja moze napraviti zdravljom.

kod nas jedu crni kruh - onaj od 850 brasna.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ja definitivno u zahtjevu ne bih isla tako daleko i mislim da se i ova nasa tradicionalna kuhinja moze napraviti zdravljom.
    Ovo su ideali, moje želje. Nartavno da to ne očekujem.
    Ali se u vrtićima ne dobivaju ni zobene pahuljice.
    Ali čokolino pahuljice da. I to je meni krajnost.
    I zamrznuti ledo emulgirani proizvodi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

negdje bismo se složile, negdje ne bismo...

moj najveći otpor je prema doručku namaži-me-na kruh.
    ali, recimo, ne bih da moje dijete jede to što si ti jutros doručkovala: ona je rođena u ovom podneblju i žganci ili zobene/prosene/ječmene pahuljice bi mi bili puno draži izbor.

što se užine tiče, nemam ništa protiv kolača koji teta kuharica za njih ispeče, draže mi je da to dobije za desert nego voće neposredno nakon ručka.
    kod nas je voće obrok, a ne desert.

meso... bilo bi mi drago da ga je manje, ali mi je super što su stalno variva i to, koliko sam shvatila, bez zaprški i dinstanja.

užinom sam zadovoljna, nisam presretna kada dobiju napolitanke i krušku, ali, kvragu... moraju nešto i za kućne navike ostaviti.

ja od vrtića ne mogu zahtijevati da kupuje mavrovićeva peciva jer su i meni preskupa.
    vidim da je na popisu svaki dan druga vrsta kruha, barem tako piše :/
    pretpostavljam da je to dućanski kruh, ali rekla bih da bi bilo previše tražiti od njih da u vrtiću i to peku za svoje potrebe.
    ipak moramo biti svjesni da taj vrtić plaćamo 400 kuna mjesečno i da je mnogima i to previše.
    a javorov sirup umjesto žličice šećera u čaju je višestruko skuplji.

ja se baš ne razumijem u prehranu, kod kuće kuham jako jednostavno i ništa za što namirnice ne mogu kupiti u dućanu ili lokalnoj voćarni.
    a tvrdim da jedemo zdravo i raznovrsno.
    pa ne mogu ni od vrtića zahtijevati/nadati se da će pripremati nešto što nije svojstveno ovome podneblju.

moguće je da griješim...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja se ne nadam nemogućem.
    Ali kolač se može napraviti i od crnog i integralnog brašna.
    Klara ima proizvode Klara natura, koji su prihvatljivi jer su integralni, i čak ručno rađeni. (Osim toga vrtići kupuju na veliko, i bilo je govora o uvođenju kvalitetnije prehrane, što zahtjeva skuplje namirnice ali to su nam rekli da će se ostvariti)
    Variva od mahunarki? Jedu samo grah.
    Riba je jako rijetko.
    Meso je svaki dan, i u salamama.
    Slatkiši nisu obrok. Dije napolitanke i voće? :?
    Bijela tjestenina? Što je sa ječmom, rižom, prosom, integralnom tjesteninom.

I nisam išla daleko, al sve to kupim u Konzumu, na Sarajevskoj. Nemam auto, a vrtićima to dostavljaju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

slažem se da je raznovrsnost u namirnicama neophodna, ako ni zbog čega drugoga... ono zbog edukacije.
    u vrtiću se jedu grah i grašak.
    doma još jedemo leću, slanutak i ponekad bob ili soju.
    nutritivna vrijednost navedenih namirnica je vrlo slična... pa su s te strane... "pravila" zadovoljena.

danas nam je roditeljski; baš ću pitati dokle je došlo s izmjenama koje su trebale krenuti 1.11.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cijena kostanja vrtica je oko 1300 kn, realna cijena, s integralnim proizvodima ona skace do 2000 kn, to bi znacilo da se treba povecati cijena rod. ili gradu. u mom vrticu se jede taj crni kruh (uopce nije crni, nije tretiran), a u vrticu mog djeteta kupuju mavrovica.
    vjeruj mi - kruh koji sad kupujemo je oko 5 kn, integralni u istoj tezini je oko 12-14 kn...a to je samo kruh.
    od integralnih stvari imamo int. rizu, jede se i jecam i kukuruz (u manestrama), od grahorica tu su fazol, leca, grasak, slanutak, od kasa - palenta, proso, griz, cornflakes... zobene pahuljice su u obliku polpeta, kolace rade same kuharice (od rogaca i jabuke je njami).
    od mesa nema svinjetine (osim suhog u manestri), piletina mi vec ide na nos, puretina, junetina...
    s ribom je problem nabave svjeze ribe - kod nas se dnevno kuha oko 300 obroka, to nije isto ko kad ja odem na placu pa vidim svjezu ribu i kupim, kod nas u vrticu ide nabava i tjedno se planira - npr. kuharica i naruci svj. srdelu, ali eto...nema je dovoljno ili je bila bura pa je nema uopce.
    s te se strane nadas nemogucem. nabava u vrticu je teska stvar (samo od ponudzaca koji ti donesu ponekad i neispravnu hranu, i nema shanse da onda kuh. ide na placu) nije usporedivo kuhanje kod kuce i u vrticu.
    marenda iza spavanja - voce, bilo pa smo izbacili, voce je uvijek u 10.00 kao medjuobrok (sezonsko), iza spavanja treba biti nesto konkretnije - jogurt i cornflakes ili nesto sl. djeca to jedu u 15.00 a u vrticu su jos do 17.00 - vocka ih definitivno ne drzi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eto, na roditeljskom se jučer razgovaralo o prehrani.

Lea, krenuli su (polako, kako tete kažu) sa novim režimom: djeca dobivaju i slanutak (pa misle da su to lješnjaci) i leću i integralnu tjesteninu... Kuharice prave kolače od kukuruznog brašna i integralnog sa sjemenkama. Kruh imaju na izbor: bijeli, kukuruzni i crni i svako dijete uzima što hoće (tete kažu kako sve više uzimaju "nebijele")...

Nisam pitala za napolitanke i voćne jogurte, ali pitat ću Orku.

Ja sam jako zadovoljna.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Istina je da se može i jeftino iskombinirati zdraviji obrok! To se tiče i kolača i ručka. Kad se jednom ufura u "zdravi odabir namirnica" i kuhanje može se puno postići. Isto tako vjerujem da je teško iskombinirati jelovnik za toliko djece a da bude zdrav. Nadam se da će se to s vremenom ipak promijeniti. Ja sam navela integralni kruh kao primjer,ali u biti cjelovite žitarice su najzdravija namirnica koja se može unijeti u tijelo. 1 Kg žitarica je oko destak kuna cca, a od toga se može najesti više djece, jer nakuhane one se udvostruče. Zato nema potrebe za integralnim, obojanim kruhovima koji su ionako precijenjeni, a od njih se najede i manje djece. Druga je stvar što smo mi ljudi ovdje navikli najradije jesti u pekarama jer je najeftinije. Istina je da je "zdrava hrana" skuplja, ali koliko ljudi si priušti cigarete,slatkiše,kave...i druge nevažne stvari. To sve nije nužan dio prehrane. Ja bi radije kupila zdraviju namirnicu nego pila svaki dan kavu u kafiću, ali eto to je stvar prioriteta. Primjera radi, samo promatrajte kako vaše tijelo reagira kad se najedete čevapa ili neke druge teške hrane (Osjećaj umora, nevoljkosti,tromosti itd. da ne nabrajam dalje. Govorim iz iskustva.), a kako kad pojedete obrok od žitarica,povrća, ili možda ribe.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

U tradicionalnoj kuhinji (staroj) su se jele cjelovite žitarice, mljele se na kameni mlin i mijesio se kruh ručno. Jela se i kaša koja je bila siromaško jelo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

[quote="sabljaci"]ja definitivno u zahtjevu ne bih isla tako daleko i mislim da se i ova nasa tradicionalna kuhinja moze napraviti zdravljom.

Ovdje sam citirala "flower"

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Isto tako, cijela nam je država teško podložna promijenama jer i sami teško prihvaćamo promijene....

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Nisam pitala za napolitanke i voćne jogurte, ali pitat ću Orku.
    Neka se bar nešto miče. I to je dobar početak.
    No danas je za doručak bila linolada, a za koji dan će keksi. :/

Al sad ga i ja tjeram. Promjene su dobrodošle i važno je da su makar i u malim koracima.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tek se susrecem s vrticem ali se pitam da li je normalno da klinci u jaslicama jedu pecenu svinjetinu, i zacinjena variva (zacinjena mislim vegeta zaprske paprika i slicno.)????

Drugo pitanje da li postoji zakon koji mora djetetu s posebni prehrambenim potrebama natjerati vrtic da mu omoguci takvu hranu?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cija prvotno napisa

Drugo pitanje da li postoji zakon koji mora djetetu s posebni prehrambenim potrebama natjerati vrtic da mu omoguci takvu hranu?
    Mislim da će ti uvažiti zahtjeve u vrtiću ako se odeš dogovoriti. Znam da toleriraju vegetarijanstvo.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u nasem se vrticu kuha bez vegete, a bome i u D vrticu se kuha bez vegete (a to znam jer je ona alerg. na vegetu)

svinjetine nema ili ima vrlo, vrlo rijetko. i ta pecena svinjetina je od buta - znaci najmanje masna.

kako trenutno sastavljamo novi jelovnik bas intenzivno razmisljam o vasim primjedbama, ja bih ga nazvala tradicionalnim, onim sto preporucuju nutricionisti naseg kraja i ono sto sukuhale nase none.

mene su moje kuharice naucile jako puno toga - npr. da se izvrsan saft napravi ako izmiksas povrce i umjesas, nema zaprske.

isto sam u svom vrticu naucila mnoga jela koja mi kod kuce nismo jeli - od prosa na mlijeku do zobenih polpeta, ili juhe od zob. pahuljica, raznih krem juha od povrca i sl. naucila sam napraviti manestru bez zaprske i fino varivo od tikvice i mrkve. i prvi sam put u zivotu jela lecu na svom poslu.

ja sam zadovoljna nasim jelovnikom, jedu se sve tradicionalna jela naseg kraja s malim odmakom prema zdravijim namirnicama (int,.riza, crni kruh, zob, jecam, leca...)

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam zadovoljna nasim jelovnikom, jedu se sve tradicionalna jela naseg kraja s malim odmakom prema zdravijim namirnicama (int,.riza, crni kruh, zob, jecam, leca...)
    Koji je to vrtić?
    Sa time bi i ja bila zadovoljna.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vecina vrtica u pgzupaniji ima takav jelovnik.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja sam zadovoljna hranom u vidovom vrtiću;
    različita variva s povrćem i mesom, žitarice, integralni kruh, voće, kompot, jogurti za užinu, svaki petak riba i maslinovo ulje.
    s tim da on obavezno ujutro doručkuje kod kuće
    /...a nakon toga gricne malo i u vrtiću ako želi/.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam jos uvijek stava da vecina djece jede zdravije u vrticu nego kuci.
    i da jabucni ocat - i to sam uvela kuci nakon vrtickog iskustva.

Lea - sve je zapravo pitanje gdje je granica zdrava/nezdrava hrana. treba imati na umu da nutricionisti koji slazu jelovnik imaju neke stavove koji su duboko ukorjenjeni - npr. 500ml mlijeka dnevno ili da je sasvim ok da jaslicarac jede istu hranu kao i vrticarac - ja se osobno s time ne slazem, ali ne moze se slagati jelovnik po mojim osobnim stavovima, vec po uputama nadleznih sluzbi.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Žalosno no vjerujem da tako i jest.
    [quote="flower"ali ne moze se slagati jelovnik po mojim osobnim stavovima, vec po uputama nadleznih sluzbi.[/quote]
    Da, ne generaliziram, no pitanje je koliko i ti stručnjaci znaju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja u ovo duboko vjerujem, nazalost.

Ne idemo dugo u vrtic, no ono sto se kuha je stvarno ok.
    Znaci rucak - super.
    Dorucak je namaz ili cokolino, ali moja i tako jede doma.
    Uzina je barem 2x tjedno Cedevita???? ostale dane je voce.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Lea ajmo ti i ja kuhat u vrtić. Pa kaj, stignemo kad djeca uveče legnu...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Lea ajmo ti i ja kuhat u vrtić. Pa kaj, stignemo kad djeca uveče legnu...

Pa da odmah dočekam Janu koja se ionako budi po noći.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E, Lea...
    Ono što oni objese tamo, uopće ne odgovara stvarnosti!
    Izgleda da im je ostalo tih tablica, pa ih stavljaju.
    Jučer uopće nije bila linolada nego kukuruzni kruh i sir.
    I kakao, doduše... ali nek se djeca malo vesele.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E, Lea...
    Ono što oni objese tamo, uopće ne odgovara stvarnosti!.
    I nije to prvi put.
    Neznam što im je ostalo, al meni je to jadno. :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

al si ti stroga!

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

al si ti stroga!
    Što bi moj šogor rekao "food naci".
    Ne želim si pomoći.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    s tim da on obavezno ujutro doručkuje kod kuće
    /...a nakon toga gricne malo i u vrtiću ako želi/.
    šta doručkuje vid prije vrtića?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moja frendica je odgajateljica u vrticu.Jelovnik se jaaaako popravio u zadnje vrijeme, samo na zalost, malo djece prihvaca taj jelovnik jer imaju usadene neke druge navike od doma.I ja sam za zdravu prehranu u vrticima, medutim mislim da je ipak vecina onih koji isto takvu prehranu ne prakticiraju doma, pa je onda puno teze prihvatiti djetetu zdravu prehranu u vrticu jer mu je to nesto sasvim novo. Npr. rekla mi je kako kuharica radi cak i namaz od slanutka,ali da to nitko od djece nije htio niti probati.Onda isto, naprave pire sa mrkvicom uz spinat, pire od krumpira s mrkvicom koji je narancaste boje,ali nitko od djece nije htio niti probati taj pire jer im je bio cudne boje.I tako ima primjera unedogled kaze ona.Dakle,i ovakva vrst navike dolazi prvenstveno od doma, vrtic je tek neka nadogradnja.

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se da nažalost većina djece jede bolje u vrtiću nego doma i onda je vrtićima teško mijenjati te navike kod djece - zato se Lovrina teta u vrtiću čudi kako samo on pojede palentu i običan jogurt, a neće ni probati čokolino dok se drugi klinci dave u njemu!
    Ja radim u učeničkom domu i mogu reći da nam je jelovnik poprilično loš upravo iz razloga što kuharica ide linijom manjeg otpora i kuha ono što zna da će djeca pojesti jer se inače sve baci! Znači umjesto ribe imamo one odvratne riblje štapiće jer ako je normalan komad ribe s kostima onda 90% završi u smeću! I nikakvi razgovori s djecom (to je već srednja škola) niti edukacija o zdravoj prehrani ne vrijedi jer klinci samo kažu da se kod njih doma to ne jede i da oni to ne vole!

Gore se spominjao DV Vjeverica i mogu reći da oni stvarno imaju izvrstan jelovnik - šogorica mi tamo radi pa znam iz prve ruke. Oni imaju sportsku grupu koja ima dva menija, a ostali klinci imaju jedan od ta dva koja su oba odlična. Ja bih bila jako sretna da mi je taj vrtić bliže pa da mogu Lovru tamo furati!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

podizem malo da ne otvraram novu temu.
    dakle, curka krenula u jaslice, danas prvi dan i docekale nas COKOLADNE pahuljice za dorucak. citam dalje jelovnik za ovaj tjedan kad ono CEDEVITA uz rucak, NAPOLITANKE uzina, HRENOVKA dorucak, drugi dan PASTETA!!!!!

KVRAGU PA STO SE BAS NISTA NIJE NAPRAVILO?!?!????

savjetujte me kome pisem proteste?
    (ili pretjerujem?)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to nije prema pravilniku - ne bi smjeli tako hraniti djecu. sigurno se nekome mozes zaliti, za pocetak razgovaraj sa zdravstvenom voditeljicom u vrticu.

mozda flower zna kome se obratiti sa zalbom?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bandiću
    i neka se ugledaju na riječke vrtiće koji imaju super prehranu.
    hm, čini mi se da smo se u školi opet vratili na paštetu :/

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=65618

inače iznenadile su me HRENOVKE za doručak mislim ja to ne jedem, a tamo su djeca od 1g bez zubi...pato su jaslice, i to definitivno nije zdrava hrana, a kamoli hrana za male bebe od kojih su neke tek krenule s dohranom!!!!!
    Rekla sam teti da ju ne sili to jest...........ona je rekla ne će ostati gladna uvijek ima kruha i keksa , a kada vidi drugu djecu i ona će jest ALI JA NE ŽELIM DA ONA TO JEDE, BAR NE JOŠ, PREMALA JE ZA PAŠTETE I HRENEVKE ( k tome još s kožom ne oguljene).

Moja Emi neće ništa mliječno, neće čaj, ali s tim nemam problema, ako to bude htijela jesti tamo neka jede , ALI ČOKOLINO, PAŠTETE I HRENOVKE ne dolazi u obzir, probat ću je naučiti da jede ujutro prije jaslica, ona samo palentu jede za doručak, što god joj ponudim drugo neće, i to samu, bez, jogurta, mlijeka ili vrhnja???

Kojemu minisarstvu da se obratim u vezi jelovnika djece u vrtićima, ako tko ima kakav link neka ga stavi...hvala
    što se tiče hrane danas sam razgovarala s tetama, i spomenila im zakon ( pošto je danas bila pileća pašteta) a one su s žaljenjem primjetile, da su se sve one, ravnateljica, kuharica, medicinska sestra toliko trudile uvesti " zdravu hranu", ali da su roditelji dolazili i u velikom broju konstatno protestirali i tražili da se hrenovke i paštete vrate, jer njihova djeca samo to jedu ( bebe od 12 mjeseci )

Vrtić je u Brestju u Sesvetama.

Inače ja sam odgojena tako da sve jedem i nisam izbirljiva, ne volim fast food ali to ne znači da ga povremeno ne konzumiram, za mene je zlatna sredina u svemu pravilo, kojeg se pokušavam držati.
    Ne mislim terorizirati tete jer moje dijete ne jede ovo ili ono, čak da pače drago mi je što će neke stvari možda tamo početi jesti.
    Ona voli kuhano, pojede i puding i čokoladu, nismo bezgrešni, nismo nikada koristili kupovne kašice, ali isto tako mi je npr. pretjerano kada netko govori da blitva kojaa nije ubrana prije 2h, je toksična i nije dobra...a gdje da ja u ZG kupim blitvu koja je ubrana maloprije, pokošav što zdravije hraniti svoje dijete, ali isto sam tako svijesna da je većina hrane špricana, da je voda zagađena itd.......
    svijesna sam da će i moje dijete jesti jednome fast food ( nadam se da neće ) ali mogu to malo odgoditi, ne mora to jest do 2g...pa ne bar paštetu i hrenovke, dragi roditelji jel vi znate što se stavlja u hrenovke i paštete?=?????

Zašto moje dijete to mora jesti ili gladovati zbog drugih?
    Danas sam joj doma gurala kakao, nije htijela i počela je plakat...što da radim, ne mogu je siliti da jede nešto za što ona sama osjeća da nije spremna...neće mliječno, a ja sam ovisnik o mliječnome...a opet ne želim da tete kuharice kuhaju samo za nju

Problem našeg društva su roditelji, ( ne pašteta) nije mi čudno što mala dijeca vole paštetu, ali da ne mogu pola dana u vrtiću provesti bez nje, to me već zabrinjava?( pon-pileće hrenovke, uto.-pileća paštea..zajutrak mlijeko i keksi, užina-voće, ručak-pećena piletina, kosani odrezak, leća.....-to je odprilike jelovnik za ovaj tjedan)

Posta će mo kao Engleszi pizza i pomfri u školi, pa to isto doma, preliti 10 godišnjaci, iskompleksirani svojom težinom, bez kulture jedenja i hranjenja, problemi u pubertetu s bulimijom i anoreksijom......

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    bandiću
    Jelovnike koje sam vidjela nisu loši, ali bijela kava uz doručak mi stvarno nije jasna :?

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mi smo u ponedjeljak krenuli sa našom prvom adaptacijom (3 godine) i kao alergičari se našli :? E. je alergična na mlijeko, jaja itd. pa su se npr. ponudili da joj kad je za doručak kruh sa linoladom daju suhe kekse??? Isto imaju cedevitu koju joj ja ne dajem zbog umjetnih boja, jedu kiki bombone koje doma ne jede, čips sa paprikom...stvarno to nisam očekivala. Naglašavali su na uvodnom sastanku da ima dosta djece alergičara i da se na to jako pazi ali baš i nisam stekla takav dojam. Za sada još nije jela pa nije bilo problema ali ne znam kako će to funkcionirati kad se teta čudom čudila zašto joj ne dajem doma bombone i čips.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    bandiću
    Jelovnike koje sam vidjela nisu loši, ali bijela kava uz doručak mi stvarno nije jasna :?
    blis, nije to kava, ono sikteruša da te probudi, to je Bianca, kavovina. ono što i u rodilištu dobiješ

bar mislim. inače mi dijete do Nove godine neće zaspat :/

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni i dalje nije jasno izjednačavanje prehrane jasličara i starijih skupina...Al ajde..Kužim i financijsku podlogu priče.
    Mada sam i dalje pissed na krafne, pudinge i sl. shitove....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

MBee, i mi smo alergični na mlijeko, paradajz, limun, soju. Ja sam se dogovorila da će ona jest Pregomin kad oni jedu mlijeko, uvijek joj nakaj zmučkaju od povrća , bez paradakjza i mlijeka.
    Ja sam prošle godine jako jašila na zdrastvenoj , pa smo donbekle isfiltrirali prehranu.
    Umjesto napolitanki, dobije Sport kekse ili stiropor.
    Za rođendane tražila sam da joj ništa ne daju osim stvcari koje ja donesem ( Stiropor i kraŠ štapići), ostavila sam Stiropor da joj se da ako nema kaj drugo za nju.
    trebaćeš pšrovjeravati, i ponekad iznebuha doći i vidjeti točno kaj ona jede.
    U poćetku su i pisali posebne menije za nju, ali su to prestali, a ja tražim tetu da mi reće kaj je ona jela ako ja to ne vidim.
    Napisala sam točan popis kaj se smije , a kaj nesmije, istina ima jednu novu tetu koja se još uhodava, ali ću i nju srediti.
    Jučer su klinci dobili za užiinu acidofil, a ona je dobila sport kese i bananu (koju smo nažicali).

povremeno kad oni imaju neke čokolade, ona dobije palačinske (brašno+voda)

Mogu ti poslati njezin popis , pa si ti preuredi kak ti paše.
    U prehrani sam stavila ibez ribe, jer u vrtiću imaju samo pohane osliće, pesa i lignje , a ona to ne jede nego samo srdele.
    U prehrani8 nema ni orašastih plodova , egzotičnog voća, iztd, jer to ne jede, od citrona samo mandarine, jer je to gastrička odobrila.
    pozdrav

nadam se da sam zagulila.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa
    Meni i dalje nije jasno izjednačavanje prehrane jasličara i starijih skupina...Al ajde..Kužim i financijsku podlogu priče.
    Mada sam i dalje pissed na krafne, pudinge i sl. shitove....
    Kod nas su ove godine po prvi puta odvojili hranu jaslicara od ostalih, istina samo dorucak za sada, ali ono sto nije dobro je to sto jaslicarima daju gotove kasice, razno razna lina ili kao danas kekse s mlijekom :/

Prije ljeta je prehrana bila super, domaci namazi od svjezeg sira ili namaz od slanutka je bilo svakodnevna pojava, a ovaj tjedan su vec imali eurokrem (koj je bdw. bio izbacen) kao i pastetu

Vratili se s konja na magarca i vec sam poslala mail u vrtic s pitanjem kada se misle vratiti pravilniku i ponovno prilagodiniti prehranu.
    Nadam se da ce barem odgovoriti

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kad smo kod paštete - evo jedan vic (ili istina :/ ) o tome kako je nastala pašteta.

Đuro Gavrilović šeće po tvornici i pregledava pogone. i dođe do jedne hrpe otpadaka - kosti, masti i sl.
    i kaže tehnologu do sebe: "Pa, šteta bi bila sve to baciti!".

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •