Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Novi posao - što s božićnicom i dodatkom za dijete

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Novi posao - što s božićnicom i dodatkom za dijete

MM mijenja posao i od sredine 12. mjeseca (kad mu prođe otkazni rok - on je dao otkaz) prelazi u novu firmu.
    Jel zna netko da li on ima pravo na božićnicu i onaj dodatak za dijete s obzirom da je skoro do kraja godine bio zaposlen u toj firmi u kojoj sad daje otkaz. U novoj teško da će mu išta dati kad počinje raditi tek 10.12.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da ima pravo u ovoj firmi u kojoj ima skoro punu godinu, barem je tako kod mene.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

To bi i meni bilo logično. Nadam se da je tako.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

privatna ili državna firma?

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moje iskustvo: počela sam raditi 15.11. i dobila sam božićnicu. Tada nisam imala dijete tako da to ne znam. To je bila državna firma, ali mislim da ima pravo, nije li to božićnica zakonska obveza poslodavca? Kao i godišnji koji možeš koristiti u novoj firmi ako nije bio prekid radnog odnosa dulji od 15 dana.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo našla sam ovo, ali mislim da je u tvome slučaju ključno to kaj tvoj muž radi i polovicu 12 mj u toj firmi tj. u vrijeme isplate je još u radnom odnosu.

Božićnica nije pravo iz Zakona o radu, nego pravo koje se isključivo regulira ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Stoga se i pravo na božićnicu određuje tim dokumentima.

Međutim, ako više niste u radnom odnosu kod tog poslodavca, gotovo je sigurno da nemate pravo na božićnicu. Naime, božićnica je prigodna isplata koja se isplaćuje radnicima koji su trenutno u radnom odnosu kod poslodavca. Jedino ako bi ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu bilo izričito određeno nešto drukčije - npr. da i radnici koji su dobili otkaz, ali su dio godine radili kod poslodavca, imaju pravo na božićnicu, onda biste takvo pravo imali. No, to nije vjerojatno, i takve odredbe nisam nikada vidio.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sam u firmi Stanić počeo radit 1.10. pa jedini nisam dobio božićnicu za tu godinu... tak da to ne treba ništ značit...

i malo je vjerojatno da će netko dobit b. ako više nije zaposlenik firme...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa
    Ja sam u firmi Stanić počeo radit 1.10. pa jedini nisam dobio božićnicu za tu godinu... tak da to ne treba ništ značit...

i malo je vjerojatno da će netko dobit b. ako više nije zaposlenik firme...
    Mi smo znali uplaćivati proporcionalni dio- npr. ako je božićnica 1200 kn onda bi za razdoblje od 1.10.-31.12 dali 200 kn, ali u natrag par godina isplaćujemo jednake iznose svima bez obzira na trajanje radnog odnos u tekućoj godini.
    Sve ovisi o volji poslodavca ili Pravilniku o radu poduzeća.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •