Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 78

Tema: vožnja djeteta u krilu zavezanog

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno vožnja djeteta u krilu zavezanog

u nuždi kad se vozimo s nekim tko nema autosjedalicu (primjerice taksi) mislim da je najmanje zlo dijete staviti na krilo i vezati se?

negdje sam vidjela komentar da je to isto jaaako loše. zanima me zašto? remen mu ne ide preko vrata (ide di treba jer je na povišenom), kilažu samnom definitivno ima

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislis, da je tebi na krilu a da pojas ide preko njega? Nije dobro jer bi ga ti i pojas zgnjecili medu sobom.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, hvala, to sam mislila. ne bi nas pojas zadržao oboje obzirom da imamo zajedno ko prosječna osoba (75 kila)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    ne bi nas pojas zadržao oboje obzirom da imamo zajedno ko prosječna osoba (75 kila)
    ne kuzim ovo gore.. de pojasni.

Problem je u tome sto u trenutku sudara tvoje tijelo fura prema naprijed i gnjeci njegovo tijelo koje ne moze ici vise naprijed jer ga je zaustavio pojas. A kontam da je sila tvog tijela u tom trenu oooogromna.. Ak za vrijeme sudara dijete od 10 kg postane tesko 100 kg ili koliko vec, nalijetanje odrasle osobe je onda brrrrrr....

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma trebao je biti upitnik na kraju...dakle mislila sam da li bi nas remen oboje zadržao, ali očito ne bi

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma trebao je biti upitnik na kraju...dakle mislila sam da li bi nas remen oboje zadržao, ali očito ne bi
    Ja mislim da bi vas svakako zadrzao pojas - ima ljudi kud i kamo tezih od vas dvoje zajedno.

No jedini je problem sto bi ti u slucaju sudara dijete zdrobila svojim tijelom.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Onda bolje u takvom slučaju nužne vožnje bez AS zavezati sebe, a dijete čvrsto držati?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Onda bolje u takvom slučaju nužne vožnje bez AS zavezati sebe, a dijete čvrsto držati?
    Nema SANSE da uspijes dijete zadrzati.. jer se djetetova kilaza u djelicu sekunde pretvori u preko 100 kg... Nema tih misica koji bi uspjeli to odraditi :/

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sun zato sam i postavila pitanje, jer ne možeš zadržati dijete, sila je prejaka..izletio bi ti

mislila sam da ako ga držiš uz sebe, vezanog, koliko jače možeš da ga ne bi prignječila .. uf

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Onda pojasom sebe, maramom, slingom djete?
    Samo pokušavam naći neko kvazi prihvatljivo rješenje za hitnu/nužnu vožnju..

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja možda marama, da

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

uuups sorry

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne. Marama i sling nisu dizajnirani da izdrze tu silu. Osim toga, ti i zavezana pojasom polijeces naprijed i opasno se priblizavas naslonu sjedala ispred, a dijete tako jos vise.
    Nema ga. Ak moras htino autom negdje bez mogucnosti da poneses sjedalicu i to je jedina prihvatljiva mogucnost (tipa, bus, tramvaj, vlak ili cipelcug nisu opcija), ostaje ti samo da vibras da se nista ne dogodi. A ako gledas naci najmanje zlo, ja bih rekla da je bolje da dijete (malo dijete) drzis (al ne ispod pojasa kojim se vezana) jer ces barem pri kocenju kod semafora imati sansu da ga zadrzis. Ostalo je sve igra sudbine.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo jednom bile u autu bez sjedalice. Pod guzu sam joj podmetnula kutiju od tvrde plastike da je podignem i zavezala je pojasom automobila.
    Naravno, rekla sam si, ajme meni, koja improvizacija,
    ali nisam je htjela voziti nevezanu, a bile smo same. Zamišljala sam što bi se dogodilo s kutijom kad bi došlo do sudara, kud bi pojas onda išao, a onda shvatila da pretjerujem i nadala se da ću 15 minuta vožnje odvoziti kako treba, bez iznenadnih situacija. Imam negdje i sliku (meni je fotić uvijek u torbi).

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno autosjedalice

Ninochka, nazalost znam jedan slucaj gdje je curica od 3g sjedila s mamom u krilu,zavezane pojasom i u njih se odstraga zabio auto i curica je nastradala,pojas ju je ubio...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: autosjedalice

Citiraj Katija prvotno napisa
    Ninochka, nazalost znam jedan slucaj gdje je curica od 3g sjedila s mamom u krilu,zavezane pojasom i u njih se odstraga zabio auto i curica je nastradala,pojas ju je ubio...
    kako? ugušio ili? užas...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Auto naglo stane, pojas cvrsto stoji i ne mice se, mama iza djeteta se nastavi kretati veeelikom brzinom i prevelikom kilazom u tom trenu i jednostavno zdrobi dijete u pojas

Datum pristupanja
    Nov 2005

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Auto naglo stane, pojas cvrsto stoji i ne mice se, mama iza djeteta se nastavi kretati veeelikom brzinom i prevelikom kilazom u tom trenu i jednostavno zdrobi dijete u pojas
    pametnom dosta

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

buca pitanje nije ni postavljeno jer smo glupavi taxi je prvi problem, a ima još situacija

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

masa se ne mijenja-zakon o očuvanju mase

radi se o drugom Newtonovom zakonu F=m*a

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

poanta

autosjedalica bez iznimke, i na magarcu ako treba

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Znači da smo diskriminirani od javnog prijevoza?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je samo ovo: u busu se može desiti sve isto kao i u autu

Šta da radim kada sam osuđena na bus?

Npr. prekosutra moram od Rebra do Jaruna. Kako bez auta i autosjedalice?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vozila sam se s obje busom, tramvajem, vlakom... nastojim sjesti kontra od smjera vožnje i držati bebu prema sebi. Na taj način smo prilično sigurni u slučaju kočenja/udara sprijeda. Ne znam za relevantne statistike ali vjerujem da je vožnja busom ili vlakom po prijeđenom km manje rizična od vožnje autom.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

buca pitanje nije ni postavljeno jer smo glupavi taxi je prvi problem, a ima još situacija
    Nisam ni mislila da ste glupavi ,već samo da je ono i više nego dovoljno objašnjenje.
    A znam da ima situacija kad je AS nedostupna

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali kako onda držite dijete u taxi-ju?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je ikako moguce, u sjedalici. Ako nije (okolnosti su takve da je prijevoz taksijem nuzan i hitan, te bez mogucnosti nabavke sjedalice za tu priliku), onda se vozis u taxiju, na straznjem sjedalu i drzis fige/molis Boga da se nista ne dogodi.

Sto se autobusa i tramvaja tice, sanse da ce doci do sudara koji ce uzrokovati ozljede su minimalne u usporedbi s prijevozom u osobnom automobilu. Tako da je javni prijevoz (i bez sjedalice) sigurniji od osobnog vozila u svakom slucaju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto se autobusa i tramvaja tice, sanse da ce doci do sudara koji ce uzrokovati ozljede su minimalne
    hm, odakle ti ti podaci? vrijedi li to za zg tramvaje? ok, mozda nece doci do sudara, no mogu si jasno predociti mogucnost naglog kocenja i djetetova leta po tramvaju...

ili imam prebujnu mastu

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Baš razmišljam o tome sada...
    vožnja u busu.

Što onda preporučate kao najsigurniju (nesigurnu) verziju vožnje u busu? Znači, okrenuti suprotno od smjera vožnje, a bebu držim u rukama, marami, slingu?

Vožnja u busu je toliko "drndava" da je nekad potrebno držati se da sam ne sklizneš, a kamoli migoljavo dijete... Marama može ili...?

I da... i meni izgleda to kočenje kao mogućnost za "let". Zato bi ga ja rado zavezala uz sebe....

Ili da opet nigdje ne idem.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još nešto mi nije jasno. mislila sam da sam to već pitala, ali sad vidim da nije prošlo

dakle. ono objašnjenje da ja se krećem prema naprijaed i gnječim dijete, a remen to isto radi s druge strane..

stolice od 15-36 nisu pričvršćene za sic. koja je onda razlika? gdje propuštam point? znam da remen prolazi kroz utor sa strane, ali to je samo s jedne strane

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

dakle. ono objašnjenje da ja se krećem prema naprijaed i gnječim dijete, a remen to isto radi s druge strane..

stolice od 15-36 nisu pričvršćene za sic. koja je onda razlika? gdje propuštam point?
    pa ja pretpostavljam da je razlika u težini.
    Mama ima barem 50 kg, dok stolica ima svega nekoliko.

a i stolica je ipak nekako pričvršćena za sic, pojasom auta na naslonu sjedalice i dolje na boosteru.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Sad ste me prisjetile jedne situacije iz moje mladosti kada je mene spasilo što NISAM bila vezana.

Išli smo kući sa zabave i imali direktan sudar. Ja sam sjedila na suvozačevom mjestu, a iza mene kolega sportaš sa gotovo duplo većom kilažom od moje. Od siline udarca on je udario u moje sjedalo koje je puklo, a ja sam poletjela prema prednjoj "šajbi" i glavom je razbila.

Kasnije kad su radili rekonstrukciju rekli su nam da bih ja najvjerojatnije slomila vrat da sam bila vezana jer bi mene pojas zadržao ali bi me kolega iza mene poklopio i pretpostavljaju da bi mi to slomilo vrat. Ovako sam prošla sa nekoliko šavova na glavi i izbijenim prednjim zubom.

To ne znači da se ne treba vezati u vožnji, da smo oboje bili vezani po propisima posljedice bi bile puno manje.

Tako je valjda slično i kada držiš dijete u krilu...

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je Newton to ovako rekao:
    F=m x a, F je sila, m masa tijela a a ubrzanje koje je to tijelo dobilo djelovanjem sile.

ako se m (masa tijela) poveca, povecava se i sila koja djeluje na djetetovo tijelo tj. drobi ga.

autosjedalica ima masu, koliku, 10-12 puta manju od majcine;
    oblik boostera, sile se apsorbiraju po duzini i sirini boostera,

booster je dizajniran da pruzi optimalnu zastitu.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

logično to s newtonom da..falilo mi je negdje da dođem do kompletne spoznaje

u svakom slučaju ne traim opravdanje, samo najbolj rješenje bez AS kojeg očito - nema. mi imamo 2 AS pa opet nekad zatreba i ovako vožnja

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Nika prvotno napisa
    mislim da je Newton to ovako rekao:
    F=m x a, F je sila, m masa tijela a a ubrzanje koje je to tijelo dobilo djelovanjem sile.
    iliti, kako bi rekao moj profesor fizike svojim šarmantnim bosanskim naglaskom:

"mala moja dajem ti na znanje - sila masi daje ubrzanje!"

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ninochka, kuzim te skroz, a kad se dogodi da hitno moras negdje i da si bez as, kako je to ancica napisala, moras stisnut zube i nadat se da ce sve biti ok.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da malo podignem ovaj topic. Pitanje AS je u potpunosti novo za mene, naime nemam auto ali zato koristim usluge taxi-ja. I gledam sve te AS i pomalo mi se vrti u glavi i stvarno ne znam sto da odaberem za to. Do sada sam je nosila u nosiljci sto smo je dobili s kolicima ali sada mi se to cini vrlo nestabilno.

Moje pitanje je koju AS kupiti a da se moze brzo montirati u taxi-ju a ujedno da je sigurna za bebaca od 0 ili 0+?

Razmisljam o kupovini upravo za te prilike jer mi je to najbolji nacin kada moramo ici do bolnice i natrag, taxi mi je najbrze i najbezbolnije rjesenje, a razmisljam kada cemo ici na put avionom mogao bi mi posluziti kao nosilica.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A šta kad:
    moja mama vozi jugica koji nema pojas na straznjim sjedalima, znaci ne može se montirat sjedalica, a Luku držim na sebi.
    Autobusom se vozim svaki put kad nešto imam obavit u gradu, Luku u kolicima držim tako da sam ja prema vozaču (iako mislim da ako se dogodi nesreća sa autobusom malo se toga može napravit da suzbiješ ozljede) a on prema meni. Čitala sam da ako se nađemo u prometnoj (autobus ili vlak) najbolje je nogama se uprit o površinu. Dali se i tada povećava masa?
    Ako je u slingu onda sjedimo, ali se trudimo da nije na kolu.
    Malo OT...jel bolje ako AS ide iza vozača i suvozača? Neke sam vidila i na sredini...u čemu je štos?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja AS uvijek furam u taxi, preveliki sam paničar.
    Mene muče autobusi na duge pruge, kad s curom putujem u Istru sjedim k'o na iglama.

Kako je to uređeno vani? Dali busevi na međugradskim linijama imaju sjedala/pojaseve prilagođene za montiranje sjedalice?

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Kako je to uređeno vani? Dali busevi na međugradskim linijama imaju sjedala/pojaseve prilagođene za montiranje sjedalice?
    Mi smo se vani na dulje relacije vozili busom u V.Brit. cca 1.5 sat i sjedala imaju najnormalnije pojaseve za vezanje kao u autu. I vezanje je obavezno.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

znam da vadim kosture iz ormara, ali meni ovo nije baš skroz jasno.
    naime, ako ih je udario odostraga, pojasevi u tom slučaju ne bi niti trebali bili aktivirani pa ne kužim kako ju je mogao ubiti pojas?

što se tiče buseva i tramvaja, priča se također svodi na zakone fizike. naime, izuzetno je malo vjerojatno da će se sudariti dva po masi jednaka objekta kada je u pitanju bus ili tramvaj. Puno je vjerojatnije da se bus ili tramvaj sudare sa osobnim vozilom, višestruko manje mase. Samim time zaustavljanje busa ili tramvaja prilikom sudara biti će znatno usporeno pa su samim time i sile koje djeluju na troma tijela unutar vozila, puno manje. Također, busevi (barem u gradskom prijevozu) i tramvaji kreću se ipak nešto sporije nego osobni automobili, pa je i time smanjena sila.

Što se tiče opremljenosti buseva pojasevima, moje je iskustvo da ako i imaju pojaseve, tada su to obično samo pojasevi poput avionskih (zdjelični) te pomoću njega nije moguće ispravno montirati AS.
    Po meni je najsigurnije transportirati dijete gradskim prijevozom tako da se ono nalazi vezano u kolicima, koja su zakočena i nalaze se na za to predviđenom mjestu, po mogućnosti skroz uz prvu sljedeću prepreku (sjedalo, štanga, ...).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

to sa autobusima je koma. Moja frendica se vozila s malom (tada 6 mj) i autobus je naglo zakočio, ljudi su prevrnuli zakočena kolica i mala je udarila glavom. Sva sreća da joj osim male čvoruge nije bilo ništa.

jadranka605 na koju stranu sjedalica? To i mene zanima??? Kažu da je najsigurnije iza vozača, jer on instinktivno sam sebe štiti. Tko zna možda to i nije točno. :? Nekima je zgodno iza suvozača jer onda mogu komunicirati se djetetom :? (samo mi nije jasno kako to mogu raditi i voziti u isto vrijeme). A koliko sam ja shvatila, sjedalica može biti u sredini samo ako auto ima pojaseve sa tri točke vezanja, a ne samo zdjelični.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

iako sam ja bio uvjerenja da je najsigurnije mjesto u osobnom automobilu, ono iza suvozača tzv. direktorsko, statistike pokazuju da su obje strane jednako (ne)sigurne. Najsigurnije je mjesto je u sredini jer je i najdalje od svih potencijalnih mjesta udara, no nemaju svi automobili (čak bi rekao da večina nema) mogućnost montaže na sredini.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zar nije zabranjeno imati dijete u kolicima u javnom prijevozu?
    znam da su prije zahtijevali da se dijete obavezno uzme u ruke, a kolica sklope.
    iako mi je to tada išlo na živce (jer dijete nije bilo moje), sad mi se to čini potpuno ispravnim: slučaj koji opisuje tryxy je sasvim dovoljan, a da ne govorim da kolica mogu ozlijediti i druge.

što se tiče smještaja sjedalice, najsigurnije ju je smjestiti na sredinu zadnjeg sjedala, ako je to ikako moguće.
    Ako nije, onda je gotovo svejedno je li iza vozača ili suvozača.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Neznam da li je zabranjeno mislim da nije. U ovim novim tramvajima ima mjesto predviđeno za kolica. Ja sam jučer ušla s kolicima i Markom na rukama i moram reći da sam bila vrlo nestabilna na nogama i odmah sam ga spustila u kolica.
    Neznam koliko ovo ima veze ali s obzirom da se nemože na svim vratima poštancati karta zar oni u ZET-u očekuju da majka sa djetetom gura kroz gužvu

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj daddycool prvotno napisa
    znam da vadim kosture iz ormara, ali meni ovo nije baš skroz jasno.
    naime, ako ih je udario odostraga, pojasevi u tom slučaju ne bi niti trebali bili aktivirani pa ne kužim kako ju je mogao ubiti pojas?
    kod udarca straga, prvo poletis prema nazad, onda prema naprijed (i stisnes na pojas).

kod udarca sprijeda, prvo poletis naprijed (i stisnes na pojas) a onda nazad.

kod drugog slucaja je udarac o pojas puno snazniji od onog u prvom slucaju ali svejedno, i u prvom slucaju, mozes stisnut dovoljno jako o pojas da time ubijes ili ozbiljno ozljedis dijete koje je izmedu tebe i pojasa.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tryxy prvotno napisa
    Neznam da li je zabranjeno mislim da nije. U ovim novim tramvajima ima mjesto predviđeno za kolica. Ja sam jučer ušla s kolicima i Markom na rukama i moram reći da sam bila vrlo nestabilna na nogama i odmah sam ga spustila u kolica.
    Neznam koliko ovo ima veze ali s obzirom da se nemože na svim vratima poštancati karta zar oni u ZET-u očekuju da majka sa djetetom gura kroz gužvu
    Ja kad sam s djecom u tramvaju ili busu, parkiram kolica s kocnicom na mjesto gdje trebaju ici (ili ih sklopim) a s djecom sjednem na sjedalo vozila (ako treba, trazim od nekog da nam se ustane).

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se malo vratim na vožnju taksijem: jel ima ikakve koristi zavezati dijete od 16 kg i 100 cm (3 godine) na stražnjem sjedalu? Prije par mjeseci nam se desila situacija kad smo morale do pauka taksijem i nisam ni sama znala kaj da napravim s djetetom u taksiju.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a kad sklopite kolica, kako uspijete sve iznit vani ( kad idem kolicima obavim spizu-to su 3-5 vrečica). Jel skaću ljudi da pomognu ili im smetate?
    znala sam se naći u poziciji di ljudi cokću jer moram sa kolicima izać vani, a oni neće da se maknu :/

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •