Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 151

Tema: ophodjenje

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno ophodjenje

mislila sam da cu s vremenom nauciti ili olabaviti ali ne ide....

ne znam kako se postaviti, odnosno smireno odgovoriti na neka pitanja i ne dozivjeti ih kao provokaciju. kako da moji odgovori ne izgledaju defenzivno i kako da sva pitanja ne dozivjavam kao atak?

na sta mislim...od kada se Lea rodila bilo je zasto samo dojim, zasto joj ne dam vode, pa kad ce cajeve, pa kruta hrana, pa nezdrava hrana...i uvijek sam se uzrujala kad bi me bliznji to pitali. u razgovoru s nepoznatom osobom ostajem sabrana i stalozena, fino odgovorim koje su prednosti dojenja i zasto dojim i do kada cu dojiti, ali kad me to pita netko ko je uz nase odrastanje od prvog dana i zna, ili je vec mogao znati, na pamet dobrobiti dojenja, ja puknem. dozivljavam svako pitanje kao napad na majcinstvo i ko ranjena lavica koja stiti svoje mladunce zarezem i pokazem zube.

na dvije teme tako reagiram, motorika i dojenje. to je nesto u sta sam ulozila puno truda i vremena i educirala se i osjecam se jadno kada iz dana u dan moram ponavljati jedno te isto. zadnji primjer od neki dan kad je svekrva rekla kako Lea ima puna usta zubi i kako ce sada konacno prestati sisati i jesti samo pravu hranu, ja sam odmah skocila "Lea ce dojiti koliko god cemo to zeljeti, pa i tri godine i vise ako ce nam to odgovarati. to sto ima zube ne znaci da je kraj dojenju. jos uvijek je majcino mlijeko najbolja stvar za nju." vjerojatno sam se zacrvenila, para mi je isla na usi ali alergicna sam jer vec 10 mj. slusam kad ce Lea prestati dojiti... nakon toga prije spavanja pita me svekar sta joj dajem, koji caj i ja sad razmisljam kako odgovoriti, udahnem i izdahnem i kazem da joj ne dajem cajeve. takav odgovor mi opet izgleda ko da se ophodim s visoka, a zeljela sam odgovoriti "a zbog cega da joj dajem cajeve?" vjerojatno bi bio odgovor da su cajevi zdravi, a ja bi na to htjela reci kako jos nema caja koji je zdraviji od mm-a. ali kako?

znam da vecina vas ima slicne i/ili iste probleme, ali ja trazim rjesenje, metodu, nacin, kako zadrzati prisebnost i na nekom kulturnom nivou odgovoriti, dati neoborivi argument, ali da to ne zvuci arogantno, patronizirajuce, kako zadrzati njezan ton i osmijeh na licu, kako ne dobiti cir?

nadam se da nisam fulala PDF i da mi ne treba terapeut

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa udahni duboko, ponovi sebi da su oni "žrtve" ispiranja mozga od strane medicinskog osoblja 70-tih godina koji su smatrali da je majčino mlijeko bijela voda
    moje dite - moja briga

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s drugim djeteom ti vise nitko nista nece govoriti

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj, Leonisa, to ti je uvijek tako, najžešće reagiramo kad nam poznati sole pamet..
    Kad je mene mama zadnji put tako nešto gnjavila oko Leone, ja sam se tako izvikala na nju da se skoro spakirala i otišla doma plačuću kako ona to ne mora trpit :/

A ja moram trpit da mi savjete o odgoju dijeli žena koja je svoju bebu od 7. mjeseci frknula mami da se brine o njoj i viđala je 4 puta godišnje :?

E, pa ne moram 8)

Al, ovo moje izderavanje je bilo prvo nakon puno, puno vremena, valjda sam imala loš dan i bila sva nabrušena pa sam se izventilirala na jadnici

Inače, u početku sam dosta burno reagirala svaki put, ali kako je dijete starije tako u tebi raste ona slatka samouvjerenost jer vidiš, jednostavno je očito da dobro radiš i da imaš sretno i zadovoljno dijete, pa potreba za verbalnim dokazivanjem da si u pravu jednostavno nestaje, sve se vidi na djelu

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    i jos ce upucivati druge ljude da ti se obrate s pitanjima....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sutim pa se zderem u sebi ljuta jer nemam snage odgovoriti (po stoti put). Kasnije se jos i istresem na MM...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jooooj i meni je tako........
    ali uzadnje vrijeme sam totalno cool 8) nema ljutnje i svađe, ignoriram i radim po svom........
    tako je najbolje

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

najbolje je kad su daleko, npr. ja sam s mamom bila preko ljeta, kvocala je svaki dan, a cijelo ljeto smo se mučili s dohranom, sad mi je žao što ju nisam pustila par tjedana samo na mlijeku i ne forsala toliko da svaki dan mora neš malo pojesti."pa moraš joj imat još neš u rezervi ako neće ovo jelo"-tu je mislila na gotove kašice koje ja nisam davala.
    Naravno da je i to bilo objašnjenje zašto se budi noću-pa gladna je. Sva sreća da mi je dijete bilo ko bumbar i da sam uvijek mogla reć :vidi je šta joj fali.
    Bila sam živčana ko pas, možda mi i zato dijete nije htjelo jesti, kad smo došli u Zg. sve se nekako unormalilo.
    I sad kad joj još ne dajem sve i kad pazim na puno stvari oko hrane ona misli da pretjerujem. Mislim da će mi cijeli život oko nečeg pametovat, pa sam se nekako pomirila s tim njenim načinom ophođenja-iako puknem tu i tamo pa se izderem.

Početno

joj leonisa... meni mama suti, vec je naucila, al sestra nikako da nauci da mi ne moze davati savjete o odgoju moje djece(btw ona ima 25 g i nijedno svoje dijete)..
    najbolji njezin komentar mi je u vezi spavanja: pa sta je na rukama uspavljujes, stavi je u krevetic i ako joj se spava ce zaspat
    ili onaj: lijepo ste je naucili, da spava u vasem krevetu, sta ce tamo spavat do 18.?

ja samo odgovorim, kad odgojis svojih petoro mozemo razgovarat, a ako mala hoce spavat kod nas i nakon 18.-te, bit ce dobrodosla

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Isuse, nemrem vjerovati?! :? Kad sam ja rađala prvo dijete, moja susjeda imala je petero. Gledala sam u nju ko u Boga i bila mi je prva pomoć kod svakog i najmanjeg problema s mojom kćeri. Sama činjenica da je podigla petero djeci meni je bila dovoljna da prema njoj osjećam ogromno poštovanje.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Citiraj zrinka prvotno napisa
    za drugo imaš prvo ko asa u rukavu: eto njemu sam tako i ispa pa mu nije ništa

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hehe
    pogotovo kad prvo dojis 39 mjeseci
    vise ti nemaju sto za reci, iscudili su se vec davno

skviki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To je i moja skoro svakodnevica.
    Neki dan mi svekrva prigovori da zašto L. ne jede ( dojenje očito nije jelo ) jer da je ona kupila pola teleta zbog male. :shock:
    Mislim, još sam bila trudna kad je kupila meso.

A i moja majka me pili i o noćnom dojenju i da ne nabrajam.
    Jer ja se ponašam kao da nitko osim mene nije odgojio dijete, samo fantaziram i to je zato jer sam" tamo na onom internetu našla grupu istomišljenika s kojima se dopisujem" pa se oglušujem na pametne savjete.

Eto drage forumašice mi smo sekta!

Prije sam se pjenila, iznosila pro et contra a sada samo kažem dobro, davno smo zaključile da imamo različita mišljenja ajmo promijeniti temu.
    Zaškripim zubima i nadam se da će biti bolje.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ma imam i ja sličan problem. Ema je sad napunila godinu, dojenje između 7h i 17h smo malo pomalo uspješno izbacile jer se ja uskoro vraćam na posao. No, ona se po noći budi 2,3,4 puta, "prištekam" ju i dijete spava dalje.
    Moja mama mi isto svako malo ubaci da bi sad već pomalo to trebalo izbaciti. . . ma s jedne strane znam zašto mi to govori, fali mi sna i umorna sam, moj posao je užasno zahtjevan i naporan i moram se koliko-toliko naspavati da bi mogla funkcionirati i biti skoncentrirana na sve te brojke s kojima radim. Iskreno malo me JE strah kak bu to sve skupa išlo, a s druge strane nemam srca prestati, čim ju stavim uz sebe ona već otvara usta i traži ciku.
    Inače, nikad se nisam i ne bih, izderala na mamu ili tatu, previše su mi u životu dali da se ja tu dernjam na njih, pogotovo na mamu, radije samo kažem, da budem, trebala bi i idem dalje. . . .

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Teško je zadržati hladnu glavu i svaki puta biti diplomata. Ja sam sve pobijala činjenicom da mi je dijete savršeno napredovalo, do trinaest mjeseci zdrava k'o dren, vesela, sretna, zadovoljna "dobra i spava cijelu noć".
    Nažalost, recepta kako spriječiti komentare nema, osim možda ne viđati komentatore.

S druge strane ja sam strašno "bahata i bezobrazna" pa to većinu unaprijed ohladi.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ponekad nema druge nego malo pokazati zube kao 'ranjena lavica'. I imamo pravo na to jer smo puno uložile i u edukaciju i poslije u praksu. Ako ne ide na lijep način onda treba malo i podviknuti, radi svog mentalnog zdravlja... Zaslužile smo to!

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Potpuno te razumijem, tako je bilo mojoj sestri i zahvalna sam joj jer mi je "pripremila teren". Ona ima klinca od 2 i pol godine i dojila ga je 2 godine. Svi, ama baš svi su joj se pametarili, a najnevjerojatnije je bilo kad je bila u bolnici (mali je imao godinu dana) i pitala je sestre da joj donesu nešto u čega bi se izdajala jer ima bebu. Pita doktorica kolika je beba, ona kaže:godinu dana, a doktorica će: GOOSPOĐOOO, pa to vam nije više beba, nema razloga da ju dojite! A moja sestra će bijesno: Koliko ja znam preporuča se dojiti što dulje, meni je prirodnije da moje dijete dobiva ljudsko mlijeko nego od tamo nekog papkara! Baš pričam jučer s njom (malac joj je u bolnici, ima bronhitis i na infuziji je) a ona mi kaže: sve je bilo dobro dok sam ga dojila. Da sam znala, još ne bi prestajala!

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    S druge strane ja sam strašno "bahata i bezobrazna" pa to većinu unaprijed ohladi.

frida pa to je opce poznata stvar, tako ovo nase podneblje djeluje na nas
    no sikiriki

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

- a hoćeš mu davati čaj?
    - a zašto mislite da mu treba čaj?
    - aaa... ne znam.

- a imaš li mlika?
    - a zašto mislite da ga nemam?
    - aaa... ne znam.

- a zašto mu ne daš one sokiće?
    - a što će mu sokići?
    - a ne znam.

you get the picture

u početku sam printala tekstove, pokušavala objašnjavati ne bih li prenijela neko znanje a onda sam skužila da to ekipu i ne zanima, pričaju tek toliko da nešto kažu. oni koje zaista zanima pitanja postavljaju na drugačiji način.

nikad se nisam postavila obrambeno, ne pada mi na pamet. nije to bakino ni susjedino dijete, pa ni patronažne ili pedijatrice - nego moje.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Svi imamo isti problem, posto smo svi vec sa 3.mes jeli keks, jaja, vodu(OBAVEZNO), piletinu i bla bla.Ja ih apsolutno ignorisem, prekidam i ne dozvoljavam da mi sole pamet,tako da sada (IMAMO 5.mes.) vise niko nista ne pita.A sigurno komentarisu kako sam luda i sl. ali to je vec njihov problem.Svaka majka zna sta je najbolje za svoju bebu, i najbolje oseca njene potrebe, tako da ja ne dozvoljavam da mi unose nervozu i kvare idilu i uzivanje saa svojom bebicom.
    Znam da nije lako izboriti se sa svima, (moj svekar kada nas sretne u gradu, skroz je ispretura da bi video da li je dobro obucena i prica nesto prica, marvno iskorisri svaku priliku da pomene caj i sprica neko iskustvu), ja samo kazem dobro, dobro, ma znam... i tako nastavim svojim putem.. kao da se nismo ni sreli..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj, mogu se i ja malo izventilirati?

Svi su oko mene super prihvatili moju cicu , tu i tamo neki padobranac uleti sa savjetima, ali to otpilim po kratkom postupku.

No, moja mama ciklički svakih par mjeseci posumnja u svemoguću cicu. Trenutno me pili da zašto mu ne dajem sokiće, da on premalo pije. Sokići su zdravi, puni vitamina, o daaa, a malo šećera je ZDRAVO za djecu, nije dobro da dijete uopće ne konzumira šećer....

Argh.

I onda joj jučer kažem da jede voće, pije vodu i doji i da ne trebaju sokići i pet minuta kasnije čujem kako u hodniku "masira" MD-a da moramo davati malo sokića i da je šećr dobar.... :shock:

Jako sam duboko disala.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jednostavno na brzinu objasniš i pređeš na drugu temu.Tako ćeš jasno dati do znanja da znaš što radiš i da ti se skinu s one stvari.
    S drugim te nitko neće ništa pitati.A s trećim će te sa strahom pitati koje ime si mu dala i to će biti sve što će ih zanimati

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme kad ovo čitam vidim da ću za par mjeseci i sama otvoriti ovakav topic jer je mene svekrva već počela piliti s pričom kako se bebe doje svaka tri sata i da to drugačije ne može.

Inače već mi se je nekoliko puta pohvalila kako je ona svoju kćer odvikla od noćnog podoja tako što ju je pustila da plače, pa je mala za nekoliko dana prestala plakati, jer joj je eto i patronažna rekla da djeca rastu ko vrba iz vode-što su mokrija to bolje rastu.

I ona meni te spike od prije 35 godina prodaje kao prokušanu narodnu mudrost i konačnu i jedinu istinu.

Svoju mamu neću ni spominjati-sva sreća da je relativno daleko od mene-mene je dojila 6 mjeseci, ali me je dohranjivala i u tih 6 mjeseci, a oba mlađa brata ni 2 mjeseca-jer kao nije imala mlijeka.

Ja sam odlučila već sad ispirintati tekstove s portala-uvećati ih jer su obadvije starije i nek se educiraju, pa kad me krenu pilati što sigurno hoće onda će pitanje glasiti: -DA a na osnovu čega to tvrdite? Mislite da se u zadnjih više od 30 godina spoznaje nisu mijenjale?

Vidjet ćemo jel će to upaliti,ako ne bude ja znam biti i zločesta.

Leonisa a najteže se je prepirati s rođenom mamom ili muževom mamom jer tu uvijek bude nekih neriješenih životnih situacija i nategnutih odnosa.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    ..jer joj je eto i patronažna rekla da djeca rastu ko vrba iz vode-što su mokrija to bolje rastu.
    Strašno :shock:

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I mi smo u istoj kaši. Ali definitvno pali "samouvjerenost" i brz prelazak na drugu temu, kao to je tako i nema tu rasprave, naravno, ima dobrih i loših dana.
    Ali privikne se čovjek na sve... , tako netko pjeva...

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kod nas su svi prihvatili lijepo cicu i uglavnom se čude u pozitivnom smislu,
    cica? Daa Stvarno???
    Spava po danu? Nee Ne spavaa?
    Dudu ima, ne? Neemaa...
    ....
    Ali ostalo u cijelosti potpisujem Leonisu. Moj slučaj je kad me netko pita, "a zašto joj sad ovo ovak slažeš..., a zašto ovo" i meni je to dosta i isto tako shvaćam to kao napad na sebe što u većini slučajeva i nije. Uglavnom shvatila sam da imam problem sa time zbog svih "ostalih" pitanja i komentara pa onda i kad netrebam ja reagiram. Pokušavam se koncentrirati i kratko odgovarati na sva pitanja i brzo preokretati teme da to čim prije zaboravim jer inače kazaljka na tlakomjeru samo rastee, , a moja dobra narav u očima drugih padaa

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

na svakom ručku slušam jednu te istu rečenicu oni jedu, a tebi ništa ne daju, zločesti i sl. pošto sam ju već sto puta čula ovuglala sam na nju pa onda onako ciničnim glasom kao da se obraćam njemu kažem daaaa kako tebe mama i tata fino zlostavljaju. za sada nema većih napada, ali očekujem ih i spremna sam za borbu, oružje napunjeno, municija spremna. već su me nanervirali s nekim drugim stvarima u početku pa očekujem da će i dalje nastaviti. samo što lagano mijenjam taktiku pa umjesto da se branim i pokušavam objasniti, ja ignoriram i lagano provociram

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

imala sam i ja u pocetku takvih situacija i ovako sam to rjesila:
    DALA SAM PRIMJER AFRIKE.
    kako bebe u africi prezive samo od majcinog mlijeka kad svi dobro znam da u africi nema ciste vode koju bi dojencad smijela piti, tj. od koje bi im se mogao spremiti caj.

tu se svi zamisle i usute...odkako sam dala taj primjer nemam vise problema

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj silvy prvotno napisa
    imala sam i ja u pocetku takvih situacija i ovako sam to rjesila:
    DALA SAM PRIMJER AFRIKE.
    kako bebe u africi prezive samo od majcinog mlijeka kad svi dobro znam da u africi nema ciste vode koju bi dojencad smijela piti, tj. od koje bi im se mogao spremiti caj.

tu se svi zamisle i usute...odkako sam dala taj primjer nemam vise problema
    silvy majstorice 8)
    pamtim i saljem dalje

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sto se tice sokica, "zahvaljujuci" e.coli tu me nitko ne pili jer bakterije vole slatko pa Ema pije samo vodu, a sad od nedavno i rizino mlijeko.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja se pravim blesava, kažem da je tako rekla pedijatrica. Kao, ja radim samo ono što mi se kaže
    Tako pred MM-ovima, jer nema nikakvog smisla objašnjavati se sa ljudima koji su uvjereni da su savršeno u pravu. A curama mojih godina, ako ih zanima, pričam o dojenju, spavanju itd.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji ne priznaju pedijatre. jer, svakih 20 godina izmisle novu teoriju pa se za 20 godina ispricavaju. tako da nema do narodnog znanja, a kao sto znamo, oduvijek se djeci davalo kravlje mlijeko s 3 mjeseca i caj i voda od rodjenja. to je jedino ispravno, a doktori nek pricaju sto hoce. sto se tice dojenja, eto moj tata je dojio do 2. godine i sad je pretio, to je sigurno zbog dojenja. da ne spominjem kako imam dojam da moja mama 'zeli' da jagor bude slabog imuniteta, ne bi li mi dokazala da 'to moje dojenje' nist ne vrijedi (da, da, njene rijeci)

nema nacina. pokusas printanjem tekstova, pokusas zdravim razumom (zar su ljudi u pecini imali vodicu u flasici), pokusas pedijatrom, pokusas s primjerima iz okoline - nema koristi. i dalje tupe svoje.

leonisa. ak te tjesi, ja se pjenim i na poznate i na nepoznate. sve bih izvela na 'pravi' put, iako znam da to ne ide tako.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja sam svasta prosla, al ne bih sad o tome
    anita je prihvatila vodu ...kajaznam...sa godinu dana, mozda i kasnije. kada su poclei pravi obroci. caj nisam ni davala, al nije ga nikad ni htjela.
    sada trazi sve sto ja pijem - soka, vode i čino (kapucino)(kakogod da se pise), proba, popije mozda gutljaj i kaze "mama pije".
    iako svi znaju da nece nista osim cike i vode, to ne sprecava masu ljudi da joj svasta nude. e TO me totalno raz***. nek pitaju, ionak ne znaju sto ce rec. al kad ju odluce nasopat necim :ljubicasti smajl:
    a savjet za tebe: reci "jooooooj probala sam, nudila joj nece, valjda joj ne pase okus" i problem rijesen i svi zadovoljni

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

leonisa potpuno te razumijem! Jedino mi je drago što me moja mama u svemu totalno podržava i divi se kako sam to detaljno proučila i kako sam dobr mama!
    A ostali... Čak sam od bliskih prijatelja dobila na poklon dudu uz riječi- jadno dijete uskračujem mu sve radosti beba. i tako je prvi put probao dudu i iznenađen ju odmah ispljunio! a ja sva ponosna i sretna.
    A što me je najviše izživciralo neki dan, kad me moja šogorica (koja by the way čeka drugu bebu i puši i hvali se kako joj se ništa ne jede nego samo pije kavu i puši-GRRR to me posebno izludilo ali nije tema priče) opet pitala a zašto ne nosim steznik. To pitanje je zapravo vjerovatno dobronamjerno ali mene je izludilo kao da je to jedino važno, nije me npr pitala je uspjevam dojiti i kako smo s tim- pitanje koje je puno važnije nego moj stomak (tim više što i nije još velik)!
    malo sam skrenula sa teme...
    a najgori mi je zapravo ton tih savijeta- pa je mu nećeš dati čaja!-tonom kao da sam ja debil i nemajka.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sto se tice moje edukacije vezane uz roditeljstvo i dojenje, svi misle da trosim vrijeme i da imam pametnijeg posla...a sta je pametnije i bitnije od ovoga??

moja mama je lijepo rekla ovo ljeto kad smo sokirano gledali bebe na suncu: neki brinu vise a neki manje. problem je sto svi misle da brinem previse i ne mogu ih se otarasiti. savjete prijateljica koji jos nemaju djecu ne uzimam k srcu iako sam se s kumom posvadjala, tj. demonstrativno sam se pokupila doma kad sam nakon 9 mjeseci (plus 5 trudnoce) izasla s njima van i pokusala objasniti da nikad vise necu biti mirna, da cu uvijek brinuti. necu to uvijek pokazati, ali jedan dio mozga ce uvijek i neprestano misliti na Leu, ko progam na kompu koji u pozadini radi i ne primjecujes ga osim ako se tu i tamo uspori rad. popljuvana sam jer kako njena kolegica ima troje djece i zaruzi vani. a ja velim da to ne znaci da ne misli na svoje klince i da se u sebi ne brine. nisam shvacena vec osudjena jer sam L. naucila na ruke i jer je i dalje dojim i bez mene ne moze nikamo....i moj stari je zove mamaroska i jos uvijek ne shvaca da ako je u pola sata bila 3 puta na sisi da je necu odbiti ako trazi i cetvrti.

mojima mi nije bed odbrusiti, moji su, znaju da ih volim i postujem i znaju na taj nacin da su pretjerali. ali kako dati na znanje onima koji nisu tvoji? (nemojte reci da to treba srediti MM jer on njih ne slusa i ignorira ih, ali on to moze jer su njegovi, ja ne mogu sutiti jer se to dozivljava kao odobrenje).

sad jos trebam nauciti tekst produzeno dojenje na pamet, iako mi se taj naziv ne svidja jer znaci kao, dosli smo do granice i presli je, ekstremisti smo...a nismo!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Leonisa,svaka ti čast na svemu,iz tvojih postova se vidi koliko si zaljubljena u svoje dijete i koliko si joj posvećena.
    Ali treba se znati i opustiti.I to se,kao i roditeljstvo s vremenom uči

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zrinka (napisa):

Potpisujem

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa jasno je da se toliko nerviraš kad si svoje dojenje shvatila kao križarski rat. Koliko je važno širiti znanje o dojenju, toliko mislim da je važno to širenje znanja odvojiti od svoje bebe i svoje intime - zašto je za vas dvoje toliko važno da svi oko tebe znaju i misle kao ti? Ti ćeš ionako raditi po svome i bit će sasvim jasno da ti je djetetu odlično. Ja bih na tvom mjestu pokušala u sebi razdvojiti pokret za edukaciju o dojenju od dojenja vlastitog djeteta.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Pa jasno je da se toliko nerviraš kad si svoje dojenje shvatila kao križarski rat. Koliko je važno širiti znanje o dojenju, toliko mislim da je važno to širenje znanja odvojiti od svoje bebe i svoje intime - zašto je za vas dvoje toliko važno da svi oko tebe znaju i misle kao ti? Ti ćeš ionako raditi po svome i bit će sasvim jasno da ti je djetetu odlično. Ja bih na tvom mjestu pokušala u sebi razdvojiti pokret za edukaciju o dojenju od dojenja vlastitog djeteta.
    ja ne sirim znanje da bi njih educirala i prosvijetlila. ok, mozda, ali to mi nije primaran cilj. prvenstveno zelim da shvate zasto dojim i da se ne petljaju.
    ja cu raditi po svome, ali i oni zahtjevaju svoje vrijeme sa unukom a ja sam umorna od bdijenja i inspektorskog pogleda jer idem i vadim joj iz ruke stvari koje ona jos ne jede.
    primjer:
    juce smo bili u samoboru. bila je i svekrva. bilo je hladno i stavila sam Lei sal. ona me prvo "napala" da cu ugusiti dijete. u mislima pucam u nju. onda spusti sal sa Leinih usta. u mislima je bodem nozem. ja dignem sal preko usta i nosa. ona ga spusti. u mislima je tucem bicem. ja opet dignem sal i ne stignem se ni okrenut ona joj ga spusta. i dok se nisam prakticki izderala da je hladno i da je zrak vlazan, da ona skacuci, djipajuci u kolicima ili narucju udise taj zrak ustima i ide tako hladan direktno u pluca i da joj ostavi sal preko usta i nosa jer moze disati, dok nisam okrenula ocima gledajuci u nju, dok nisam uzdahnula.....nije prestala. znaci nije stvar samo u tome, ona je moja ja cu i onako po svome. jer ce i ona/oni po svome. a meni to nije prihvatljivo. druga opcija je da je udaljim od tih ljudi, a to opet nije prihvatljivo. (iako bi mene spasilo zivaca i dobila bi ekstra 10 godina zivota )

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, razumijem. Ove oko mene je bilo lakše dresirati pa sam smetnula s uma koliko to može biti teško. Naš je stav bio malo apsolutistički: bit će tako jer mi kažemo da je tako. Objasnili bismo najviše dva puta. Ali naši nisu bili tako tvrd orah - svekar i svekrva su bili oduševljeni kako mi to radimo, moj tata je pokušavao s čajićima ali mi smo zauzeli stav da smo najpametniji na svijetu i radili po svom, kao što rekoh, bez puno priče.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Da, razumijem. Ove oko mene je bilo lakše dresirati pa sam smetnula s uma koliko to može biti teško. Naš je stav bio malo apsolutistički: bit će tako jer mi kažemo da je tako. Objasnili bismo najviše dva puta.... mi smo zauzeli stav da smo najpametniji na svijetu i radili po svom, kao što rekoh, bez puno priče.
    Kod nas je kao i kod vertex. Mislim, vjerojatno netko negdje i komentira nas pristup djetetu, dojenje, dohranu, autosjedalicu i slicno, ali nitko nam nista ne govori.

A leonisa, zasto se vi prepirete oko tog sala npr. - ja bih na prvo njeno podizanje mirno rekla - nemojte to raditi, zelim da joj sal bude preko usta radi hladnoce. Pa nek onda proba ponovno. Ja odmah reagiram na prvu, smireno, i nitko se kasnije ne mijesa.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

summer, kazem, velim, ali me se ne dozivljava...ona je ipak odojila dvoje djece....i te spike. onda vise ne mogu smireno govoriti jer sam smireno vec rekla xy puta.
    totalno nepostovanje. prema meni, naravno.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jos nisam rodila,ali ih vec sada pokusavam pripremiti i upoznati sa svojim stavom o dojenju...naravno da nemam pojima sto pricam jer jos nijedno nisam othranila....najbolje mi je bilo ovaj vikend kad su se svekrva,sogorica (kcer 4god),sogi druga (nema djece) i susjeda (kcer 3 god)..."urotile" protiv ....a najjaci argument im je bio da bebama u rodilistu vec daju caja ...ja reko dobro,ako joj i budu dali ...kad dodjemo doma nastupa moj rezim bez caja...je a kaj ako nebum imala mljeko ko sto nisu imale one..pa im pokusavam objasniti da ga zato ni nisu imale...cak se i mm ukljucio u razgovor,ali on jadan je musko pa sto bi on znao o tim stvarim....isto tako i o dudama da beba mora imati dudu...kada sam pitala a zasto bi morala...nastala je tisina ..jednostavno se to mora ...toliko sam se uzrujala dok mi u jednom trenu nije proslo kroz glavu..pa zasto bih se ja uzrujavala zbog njihovog neshvacanja i netolerancije...moja beba,moja pravila...ovako i onako ce se uvjek komentirati...
    ...o platnenima sam isto pokusala nekoliko puta,ali nejde...ove dvije curice jos uvijek nose pampersice (i ne odvajaju se od dude) i to je zakon...sta cu se ja mucit s nekim pranjem kada mi je ovako puno lakse,uostalom da su pampersice toliko lose nebi se toliko prodavale...
    bez komentara.... ...vec sada vidim da mi nece biti lako...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Svi oko mene su oduvjek znali da ja sve radim po svome, tak da me uglavnom ne tlače. Pitaju zakaj ovo i ono, a ovo ne, onda ja odgovorim: "to nije dobro" ili "tako sam pročitala da treba" i mjenjam temu.
    Moja stara je ugl. oduševljena jer je ona meni s 2 mj. davala po 2dl soka od naranđe. Naravno-alergična sam na naranđe.
    Tek joj je sada jasno zakaj svoje dvoje djece nije uspjela dojiti dulje od dva mjeseca.

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma leonisa draga dobar ti je post, da se malo ispušemo i srdimo na one koji nas stalno nešto ispituju i propitkuju...
    a moram priznat da me najviše ispaljuje tvrdnja da su oni odgojili dvoje djece..e pa i ja ih sad imam dvoje i što sad? koje veća faca? a osim toga zar je moguće da se sjećaju odgoja svoje djece od prije 30 ili više godina
    ali kao što zrinka veli, lakše će biti s drugim. već ćeš biti "priznata" kao "čudna žena koja dugo doji svoju djecu" pa im neće više biti toliko interesantno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj DaDo prvotno napisa
    a moram priznat da me najviše ispaljuje tvrdnja da su oni odgojili dvoje djece.
    pa najbolje je onda o svemu pitat onu Romkinju iz Mjenjačnice koja ih ima 18-ero

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

školjkica:
    Mislim da će mi cijeli život oko nečeg pametovat, pa sam se nekako pomirila s tim njenim načinom ophođenja-iako puknem tu i tamo pa se izderem.
    na žalost, postoje dvije vrste roditelja: oni koji se nikad, pa ni kad im dijete ima sedamdeset godina, ne mogu distancirati i ophoditi sa svojim djetetom kao s odraslom osobom i oni koji to mogu... bojim se da je vjerojatnost da pripadnici prve grupe prijeđu u drugu vrlo, vrlo, vrlo -nevjerojatna. to im dođe k'o neki uvjetovani refleks, otvaraju im se usta i laprdaju, a da ni sami nisu svjesni. govorim iz vlastitog iskustva, na žalost!
    sanjica:
    Isuse, nemrem vjerovati?! Kad sam ja rađala prvo dijete, moja susjeda imala je petero. Gledala sam u nju ko u Boga i bila mi je prva pomoć kod svakog i najmanjeg problema s mojom kćeri. Sama činjenica da je podigla petero djeci meni je bila dovoljna da prema njoj osjećam ogromno poštovanje.
    ajme, potpisujem!
    daphne :shock: , pa zar je moguće da tebi netko ima nešto za reći, koja imaš petoro djece!?!
    S drugim te nitko neće ništa pitati
    ne bih se u ovo baš kladila... sjetite se, radi se o uvjetovanom refleksu: vidim kćer (snahu, ...) = jezik počinje sam od sebe klepetati.
    rvukovi2:
    mene svekrva već počela piliti s pričom kako se bebe doje svaka tri sata i da to drugačije ne može.
    i, koliko dugo je ona dojila?
    leonisa:
    mojima mi nije bed odbrusiti, moji su, znaju da ih volim i postujem i znaju na taj nacin da su pretjerali. ali kako dati na znanje onima koji nisu tvoji?
    he, he, druži se s rodama, a ove koji nemaju pojma ignoriraj!
    jao, leonisa, svekrva ti je turbo-koma-strava-... ! gnjavatori postoje u raznim varijantama, tebi je na žalost dopao de luxe model! uf! teško je bilo što reći i savjetovati, ali vjerojatno ćeš nekako morati stvari staviti na svoje mjesto, jer će ti inače vjerojatno biti sve gore i gore.
    onda vise ne mogu smireno govoriti jer sam smireno vec rekla xy puta.
    moraš ostati smirena, jer time što te uspijeva isprovocirati ona se osjeća nadmoćno i jačom od tebe! na žalost, to se na to svodi!

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

O dojenju i svekrvama...

Ja sam zimus dostigla novu razinu odnosa sa svojom svekrvom. Inace je sve korektno i ne previse blisko, bas kako mi odgovara, dijelom to mogu zahvaliti cinjenici da ne zivimo blizu pa mogu odrzati takav odnos gdje smo manje-vise svjesne nekih granica.
    Upitam ju da li je dojila mog muza, cisto da bih pripremila teren za kasnije i znala sta me ceka. Odgovor - da. Super, mislim se, briga manje! Kaze, do 5. mjeseca nije nista drugo htio (pametnjakovic moj od malih nogu, rijetko se do sada i prehladjivao, a kada bi to bi proslo nekako brzo.)
    I kaze "nije cak ni dudu htio, ja sam pokusavala meda staviti, on bi i takvu izbacio". Pola mene sizi na med i pomisao na bebu od par mjeseci, druga polovca luda od srece.
    Vratim razgovor na dojenje. Tu sam zaista ostala krajnje ugodno iznenadjena. S dosta je opreza i ona pocela ispipavati moje misljenje i stavove, no kad smo shvatile da pricamo istim jezikom, bilo je to cisto zadovoljstvo. Radi se o zeni koja je odoljela valu bocica i postupala iskljucivo po instiktu. Pitala me je "a pise li tamo gdje ti citas (hehe, "tamo") da se bebe hrane svaka tri sata." Kazem da je meni takav stav cista glupost jer ne shvacam kako nahraniti zivcanu i izgladnjelu bebu, s druge strane klimanje glavom vidim polozila sam

leonisa, meni se cini da ima malo istine u onome sto kaze brazilijanka, ti si mozda dozivjela dojenje kao krizarski rat. Kazem to jer sebe prepoznajem u tvojim reakcijama, sigurno bih i ja isto ili slicno reagirala u brojnim situacijama, i bojim se da hocu. I bas po sebi znam koliko je tesko distancirati se od takvih komentara i reci bas me briga. Ja sam neki dan skoro jedva zaspala jer sam na jednom forumu procitala komentar buduce mame, inace med. sestre na porodjajnom odjelu, da je njoj dojenje glupo iako zbog posla to mora drugima govoriti. S jedne strane ne mozes prihvatiti tudje petljanje u nesto sto je samo tvoje, s druge se tesko i zapravo nemoguce pomiriti sa tudjom gluposcu.

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

leonisa, ja te razumijem u potpunosti i kad čitam tvoje postove, ko da svoje čitam

mojoj mami u početku je bilo čudno da Oskaru ne dajem ni žličicu vode (što me ispilili s tom vražjom žličicom vode, ko da mu život spašava), ali je bez puno uvjeravanja sama rekla da je to moj izbor i da ga u potpunosti poštuje. ko uostalom i za sve ostalo.

s druge strane moja draga svekrva mi je ne znam koliko puta s visoka, odmahujući rukom u stilu, "ah, kaj ti znaš, ja sam dvojicu odgojila", bar 20-puta uzastopce ponovila da mu to nebu škodilo! pa možda i nebu, ali to je moje dijete i ak mu ja nedam žličicu vode onda mu nedam i točka!

neki dan me na finjaka navređala kad sam izjavila da bude Oskar cical do kad bu htel! i opet u stilu: "joj daj hodi, pa nebuš mu valjda dala, kak bu to izgledalo, još si bu i stolček za tobom nosil, to su bedastoće, bla, bla..."

situacija sa šalom? - imam takvu stalno s čarapama. još ne dođemo k njoj već mu ih izuva. i govorim, nemojte, ali me uopće ne doživljava i dalje skida i tak se mi prepucavamo...

uglavnom na dojenju smo jel' da

i apsolutno kužim da ne vrijedi uvijek ona da imam dva uha pa na jedno unutra na drugo van jer totalno pozvizdim kad vidim da me uopće ne doživljava - štoviše ignorira! da ono kaj ja velim ko da zidu govorim!!!

i sve to sa širokim osmjehom na licu!

da ne pričam koliko puta sam joj govorila da mi ne dira dijete dok ga dojim jer mali poludi na to i počne vrištati, pušta cicu...

u krajnjem slučaju, i pes ima mira dok jede!

probala sam i lepo i grublje i glasnije...

i kaj nije opet prije koji dan išla zamnom u sobu i grabala ga za nogu usred cicanja, pa ga otkrivala da vidi kaj ima danas obučeno!

e pa stvarno! najbolje da si izgradim zemunicu s izoliranim blatom!

i najgore mi je kad uopće nikom ne popujem o dojenju i tome koliko doji i kak mu dugo mislim davati cicu, jer mislim da je to ipak osobna stvar i dio naše intime - nego me svi sami pitaju i onda popljuju zbog toga!

sorry kaj sam ovaj topic malo iskoristila za ispuhavanje jer sam stvarno već luda!

još kad bi pričala kaj sam sve doživljavala kad je bil ful mali i kad mi je non stop bil "prištekan" - bila sam i nemajka i nesupruga i kajtijaznamkajsvene!

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam tu imala sreće jer sam od početka zauzela stav "ja znam najbolje". Nikada nisam govorila da nešto radim zato što mi je tako dr rekao ili sam to negdje pročitala. Moji su super prihvatili dojenje, mama se stalno hvali kako ja dojim i kako do 6 mjeseci nije probao ništa drugo.
    Mojoj sveki nekad zna izletit do kad mislim dojit, ali ja to po kratkom postupku "sisat će koliko god bude htio" i mir.

Mislim da je najbitnije da pokažete da znate što radite, a ne da radite ono što vam je netko rekao, jer onda se svi nađu pozvani da vam sole pamet.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •