mislila sam da cu s vremenom nauciti ili olabaviti ali ne ide....
ne znam kako se postaviti, odnosno smireno odgovoriti na neka pitanja i ne dozivjeti ih kao provokaciju. kako da moji odgovori ne izgledaju defenzivno i kako da sva pitanja ne dozivjavam kao atak?
na sta mislim...od kada se Lea rodila bilo je zasto samo dojim, zasto joj ne dam vode, pa kad ce cajeve, pa kruta hrana, pa nezdrava hrana...i uvijek sam se uzrujala kad bi me bliznji to pitali. u razgovoru s nepoznatom osobom ostajem sabrana i stalozena, fino odgovorim koje su prednosti dojenja i zasto dojim i do kada cu dojiti, ali kad me to pita netko ko je uz nase odrastanje od prvog dana i zna, ili je vec mogao znati, na pamet dobrobiti dojenja, ja puknem. dozivljavam svako pitanje kao napad na majcinstvo i ko ranjena lavica koja stiti svoje mladunce zarezem i pokazem zube.
na dvije teme tako reagiram, motorika i dojenje. to je nesto u sta sam ulozila puno truda i vremena i educirala se i osjecam se jadno kada iz dana u dan moram ponavljati jedno te isto. zadnji primjer od neki dan kad je svekrva rekla kako Lea ima puna usta zubi i kako ce sada konacno prestati sisati i jesti samo pravu hranu, ja sam odmah skocila "Lea ce dojiti koliko god cemo to zeljeti, pa i tri godine i vise ako ce nam to odgovarati. to sto ima zube ne znaci da je kraj dojenju. jos uvijek je majcino mlijeko najbolja stvar za nju." vjerojatno sam se zacrvenila, para mi je isla na usi ali alergicna sam jer vec 10 mj. slusam kad ce Lea prestati dojiti... nakon toga prije spavanja pita me svekar sta joj dajem, koji caj i ja sad razmisljam kako odgovoriti, udahnem i izdahnem i kazem da joj ne dajem cajeve. takav odgovor mi opet izgleda ko da se ophodim s visoka, a zeljela sam odgovoriti "a zbog cega da joj dajem cajeve?" vjerojatno bi bio odgovor da su cajevi zdravi, a ja bi na to htjela reci kako jos nema caja koji je zdraviji od mm-a. ali kako?
znam da vecina vas ima slicne i/ili iste probleme, ali ja trazim rjesenje, metodu, nacin, kako zadrzati prisebnost i na nekom kulturnom nivou odgovoriti, dati neoborivi argument, ali da to ne zvuci arogantno, patronizirajuce, kako zadrzati njezan ton i osmijeh na licu, kako ne dobiti cir?
nadam se da nisam fulala PDF i da mi ne treba terapeut![]()