-
Citam vase postove, sa naglaskom na zabrinutost ljudi koji su u starijim godinama
:/ ( naravno starijim za usvajanje).
Kod nas je do 2005. vazio SFRJ zakon iz 1980. :shock: koji nisam citala, ali tu je postojala granica starosti usvojitelja.
Porodicni zakon iz 2005. donosi izmene u smislu da usvojtelj moze biti stariji od deteta najvise 45 godina, ali da se mogu usvajati "deca" do 18. - te godine.
To npr. paru koji imaju po 50 godina omogucava da usvoje dete od 5 godina
, a paru kod kojih stariji partner ima 55 godina dete od 10
, kao sto je slucaj sa Vlvl i njenim suprugom. U ovom drugom slucaju dete bi se moralo pitati za pristanak.
45 + 18 = 63, dakle ljudi mogu, ako hoce, usvojiti "dete" i u 63 godini. To je veliko rasterecenje za usvojioce :D , ne mogu ni da zamislim kako je onima koji cekaju dete, a dani i meseci
prosto lete, blizi se death line.
Nas zakon predvidja i usvajanje sa imenovanjem usvojioca : biloska majka moze u drugom mesecu zivota imenovati usvojioce, a onda tu odluku povuci ili potvrditi u narednih ( najduzih na svetu
) mesec dana.
Dete u porodicu u tom slucaju dolazi sa 3 meseca.
Bas je Vlvl, ako se secam dobro, napisala da ce biti zanimljivo citati o razlikama u zakonodavstvu nase 2 susedne drzave, pa eto, nadam se da jeste, treba razmenjivati iskustva i informacije svake vrste.
Mi smo, konkretno, stavili da bi zeleli dete do 5 godina, ali ako vidimo da ne ide povecacemo na 10.
Ovo sto pisem je zakon, nazalost u stvarnosti nije tako bajkovito, jer je jako malo dece sa urednim papirima za usvajanje, a mnogo porodica koje ih zele, ali mi bar ne strepimo od starosne granice.
I opet Vlvl ( danas te bas "prozivam") : veruj mi da o starijem detetu nisam ni razmisljala dok nisam procitala tvoj post - o vama i vasem decaku, koji me najdublje ganuao i naterao suze na oci.
Zelim da R. Hrvatska sto pre dobije fleksibilnije zakone iz ovog domena, pre svega promene na planu pomeranja gornje starosne granice sto je veliko psihicko rasterecenje za usvojioce, ali i sansa za stariju decu da dobiju mamu i tatu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma