Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: kako objasniti da je nešto stvarno opasno?

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno kako objasniti da je nešto stvarno opasno?

u zadnje vrijeme naš sinčić juri, ne obazire se na naša upozorenja, izvodi vratolomije, ponekada bi njegove aktivosti moge imati i ozbiljne posljedice
    Kako mu objasniti da je to opasno, da se može ozljediti, da može ići kod doktora, da može ostati u bolnici, da može ................??
    Svako naše upozorenje ignorira.
    Ne želim ga plašiti bolnicom i doktorima jer se i ovako zaledi kada ih vidi, a produbljavanje teme mi je poprilično okrutno za dvogodišnjaka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm... Bojim se da u toj dobi oni ne mogu shvatiti puni smisao te riječi. Da nisu u stanju pojmiti trajne posljedice i mogućnost ozbiljnih ozljeda.

Znam da je Vid stariji od Kaleba, ali ne toliko da bi mu mogla 100% vjerovati. Npr., Kaleb već dugo ne istrčava na cestu, zaleti se prema njoj, ali stane par metara prije - bez obzira što svaki put stane, ja svaki put idem za njim i pratim ga kao kobac na par milimetara.

Iako mu objašnjavam da su kuhala pec i ne dira ih, ipak kuham na onim udaljenijima.

Iako zna da su štekeri opasni, ipak su svi zaštićeni.

Stvarno mislim da nam u dobi do barem neke 3,4 godine ostaje samo strepiti nad njima.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Hm... Bojim se da u toj dobi oni ne mogu shvatiti puni smisao te riječi. Da nisu u stanju pojmiti trajne posljedice i mogućnost ozbiljnih ozljeda.

Znam da je Vid stariji od Kaleba, ali ne toliko da bi mu mogla 100% vjerovati. Npr., Kaleb već dugo ne istrčava na cestu, zaleti se prema njoj, ali stane par metara prije - bez obzira što svaki put stane, ja svaki put idem za njim i pratim ga kao kobac na par milimetara.

Iako mu objašnjavam da su kuhala pec i ne dira ih, ipak kuham na onim udaljenijima.

Iako zna da su štekeri opasni, ipak su svi zaštićeni.

Stvarno mislim da nam u dobi do barem neke 3,4 godine ostaje samo strepiti nad njima.

Ja još uvijek strepim, doduše, u manjem postotku - npr. znam barem 95% da neće izletjeti na cestu i 99% da neće dirati vruću pećnicu ili lonac na štednjaku, ali ovih par postotaka me još uvijekmalo muči, a muči me i to što dobije ideje koje meni nisu ni na kraj pameti i koje ne mogu predvidjeti (jedan dan se igrao da su mu u kutijici od ninja žvaka žvake oni mini legići pa ih je, naravno, žvakao, a meni se noge presjekle kad sam skužila :shock: ).

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kod nekih stvari će skapirati - da je nož oštar, da je šporet vruć, da po ulici voze auti... Ali neće skapirati da ne smeju recimo da se sumanuto vrte u krug u čarapama po parketu između nekoliko jako oštrih ivica nameštaja, da se ne smeju zaletati jedan na drugog od sreće, da još uvek ne smeju skakati sa vrha troseda (mogu sa sedećeg dela ali oni bi i sa lustera)...Skapiraće kad mi se ostvare crne sumnje :/

Ovo prvo navedeno počeli su da ozbiljno shvataju sa tačno 2.5 godine pa sam i ja skoro 100% sigurna (sa akcentom na skoro) za te stvari ali neke igrarije me izluđuju. Ja neću napraviti problem ako se skinu do gola i polegaju na parket da ređaju legiće - to će uspeti jednom ili dva puta dnevno i biće goli cca 5min. Mene stvarno brinu samo ozbiljne povrede a takve su u našem slučaju prilično izvesne (kopče, potresi mozga, povrede zglobova... :/ ).

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I ja mislim da masu opasnih stvari uopće ne percipiraju kao takve. Znatiželja je jača od svega. Najgori mi je primjer ovaj nedavni - kad je dvoipolgodišnjakinja u Splitu pala kroz prozor s 5. kata. Zasad se ne pouzdajem u to da shvaća moje zabrane, radije onemogućavam pristup.

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: kako objasniti da je nešto stvarno opasno?

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    u zadnje vrijeme naš sinčić juri, ne obazire se na naša upozorenja, izvodi vratolomije, ponekada bi njegove aktivosti moge imati i ozbiljne posljedice
    Kako mu objasniti da je to opasno, da se može ozljediti, da može ići kod doktora, da može ostati u bolnici, da može ................??
    Svako naše upozorenje ignorira.
    Ne želim ga plašiti bolnicom i doktorima jer se i ovako zaledi kada ih vidi, a produbljavanje teme mi je poprilično okrutno za dvogodišnjaka
    meni je ovako x2

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Marči,

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Kako objasniti ? Teško, nažalost.

Ja pokušavam da mu pokažem.
    Kad kidiše na iglu ja mu pružim vrh, da polako samo malo pipne da vidi da je bockavo,
    neki dan sam mu peglala malu krpicu od vlažne gaze i dala mu u ruku - nije mu se dopalo,
    kad se nešto kuha, podignem ga pa spuštamo raširen dlan iznad šerpe da osjeti kako je vruće.

Inače, i kod nas su sve utičnice zabravljene, hvala onima koji su se sjetili napraviti taj sitan a tako koristan komad plastike

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Možemo mi govoriti i objašnjavati sto puta na dan, na ovaj ili onaj način, ali dvogodišnjaci jednostavno to ne shvaćaju onako kako bi mi to željeli. Jedini način je zaštiti sve opasne stvari, maknuti ono što se može razbiti i neprestano ih paziti, jer dovoljna je sekunda...

Kada je moj mlađi sin imao oko dvije i pol godine, igrao se u dvorištu naše kuće (koja je ograđena) sa mojim roditeljima i sestrom. U trenutku je nestao i završio kod susjeda u dvorištu. Ne bi to bilo tako strašno da nas ne razdvaja cesta, mala, lokalna ali ipak cesta. Smrznuli smo se svi.

Sada ima skoro 4 godine i niti pod razno ne prilazi vratima na ogradi i ne pada mu na pamet da sam izađe vani. Ne sjeća se on tog trenutka, ali sada je dovoljno velik da razumije da ga auto može udariti i ozljediti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Stalni i konstantni nadzor! Objasnjenja u tom uzrastu ne piju vode (Sto ne znaci da ne treba objasnjavati, naprotiv, samo se ne treba uzdati u ucinak objasnjavanja...to ce doci poslije). Lako ces pokazati ostru iglu ili vrucu rernu, ali improvizirati padove i lomljenja bas i ne mozete. Dakle - bez nadzora moze samo spavati...

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Stalni i konstantni nadzor!
    I onda stojiš sa svekrvom i komšinicom na sred dnevne sobe (čuvaš decu, jel) i gledaš ga kako pada sa konja preskačući prag na 1m od tebe i lomi jedinicu do korena :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nikakvi doktori i bolnice.

Paziti, paziti i paziti.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    a mozda i malo duze

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    I onda stojiš sa svekrvom i komšinicom na sred dnevne sobe (čuvaš decu, jel) i gledaš ga kako pada sa konja preskačući prag na 1m od tebe i lomi jedinicu do korena :/
    Kriva je svekrva

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Kriva je svekrva
    da, jer ima vise iskustva i trebal je blje znati lol

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Naucila sam anitu slijedece - STOP - smrzava se u pokretu (sim ako skace po krevetu, ali funkcionira za veliku vecinu situacija), i OPASNO - i sto tako nazovem, proucava sa velikim oprezom.

Stop smo naucili igrajuci se lovice, i vicuci stop, i kad god ga ona upotrijebi ja se smrznem u pokretu (staces, dosljednost). Zna da su auti i cesta opasni, i kada stane kraj auta, kazem stop i pazi i nema sanse da ce mrdnuti nekuda.

Opasno smo utvrdili svaki put kada se stukla - od nekud ili na nesto... - vidis misu to je OPASNO, padnes i lupis se i boli glava (obicno se udara u glavu ).

Trudim se i jednu i drugu rijec cuvati za iznimne situacije, i vidim da je naucila vjerovati mojoj procjeni.

Sto ne znaci da ne vrebam ko kobac

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Htjedoh reci, upozorenja kao takva ne pale jer oni uce iz posljedica. Kada se nesto dogodi, imenuj situaciju, i u slicnima ponavljaj. (kratko objasnjenje gornjeg posta)

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Kad smo doma, ne gledam svaku sekundu u njega. Najčešće odem za njim kad napusti prostoriju da vidim što smjera. Penje se na kauč, skače, stolice u kuhinji umjesto da zaobilazi on se penje gore na njih i silazi na drugu stranu, kopa po ladici sa žlicama, vilicama i noževima (koja je inače zaštićena, ali me traži da mu otvorim i onda kopa pod nadzorom). Nemamo nekakvih ozbiljnih nezgoda. Pazi kad mu kažem da je nešto vruće, oštro ili opasno. Trči po parketu u čarapama i ne skliže se, ne udara glavom u namještaj, ne pada i sl. Kad vidim da je baš krenuo raditi neki smjeliji pothvat, upozorim ga da pazi jer je to opasno. Kad smo kod svekrve, svaka druga njena riječ je "Pazi, past ćeš" ili "Udarit ćeš se". Svako malo on se negdje udari, prikliješti prst ili padne na ravnom. Normalno i da ona više brine pa stalno pazi na njega, ne da mu raditi vratolomije gore-dolje po dvosjedu i sl. Ne kužim kak je to, što više se pazi, više nezgoda se događa. A nije mali trapavko, čak je jako oprezan za svoju dob i nikad se ne zaletava.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    Naucila sam anitu slijedece - STOP - smrzava se u pokretu (sim ako skace po krevetu, ali funkcionira za veliku vecinu situacija), i OPASNO - i sto tako nazovem, proucava sa velikim oprezom.
    i on bi da me čuje

zapravo je to naš najveći problem, teško doprem do njega

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    Citiraj Storma prvotno napisa
    i on bi da me čuje

zapravo je to naš najveći problem, teško doprem do njega
    pa igrate se lovice
    i objasnis mu da kad on vikne stop, ti stanes
    pa onda zamijenite uloge nakon nekog vremena
    pa s malo vecim vremenom prosiris stop na druge aspekte
    dugo traje, ali je neprocjenjivo

pa normalno da nemres doprijeti do njega kad je obuzet necim (a do koga mozes?)

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

palo mi je to na pamet, probat ću

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •