-
Mislim da je još mali da bi trebala nešto jako brinuti zbog toga.
Ja sam prva pravila frku oko tog igranja sa drugom decom jer smo mi imali i dodatni problem pored čuvanja svojih tešilica i čaša (svojevremeno i duda) a to je nerazdvajanje od brata blizanca. Znači, sigurno su postojale situacije kada je jedan poželeo da se pridruži grupi ali mu je drugi (očima) dao do znanja da on ne bi i ostajali su tu gde su, uglavnom za stolom jedan pored drugog ćuteći i gledajući ostalu decu.
Pošto su od septembra prešli iz jaslica u mlađu vrtićku pitala sam ovde da li da im ukinem tešilice u vrtiću jer sam imala osećaj da bi se oni igrali ali imaju brigu oko toga da im neko ne dira stvari pa su sve vreme oprezni i ne mogu se skoncentrisati na igru pa je stoga izbegavaju. Ovdašnje mame su me posavetovale da je bolje ne dirati tešilice i da će ih oni sami odbaciti kad budu spremni.
Desilo se pre par dana da je Matija pošao bez svoje kuce. Zaplakao je na vratima ali smo mu dali njegov rančić (plišani u obliku mede) i to mu je tog dana poslužilo kao tešilica. Vuku pored plišanaca i poneku stvar koju žele pokazati tetama (Boris je odjutros otišao sa izduvanim šlaufom :/ ) ali tete kažu da više ne dižu paniku ako neko priđe da pogleda njihove igračke, da ih čak daju drugome u ruke ili teti da ih podigne na ormar da ih deca ne bi gazila. Definitivno im treba nešto od kuće ili su prosto navikli da ne ulaze u sobu praznih ruku. Kući je manija tešilica smanjena na minimum i trebaju im baš za naslovnu ulogu - tešenje.
E sad, moji su najmlađi u novoj grupici, poneki njihovi drugari će napuniti 4 početkom naredne godine, vidi se razlika u uzrastu ali i moji polako odrastaju, smanjuje se cicijašluk a pojačava potreba za deljenjem, više imaju potrebe za grupnom no za pojedinačnom igrom, njih dvojica počinju da funkcionišu kao dva organizma (do skoro smo mogli da ih proglasimo sijamskim blizancima jer bi izbijala frka ako bi im se razmak povećao na više od 1m) i sve ovo dokazuje da sam bez veze brinula i da su moja deca samo malo povučenija od neke druge dece.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma