Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 55

Thread: dohrana žitricama

  1. #1
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default dohrana žitricama

    Pozdrav svima, ja sam nova. I odmah tražim savjet. Moj Vid ima pet i pol mjeseci i dohranjujem ga samo voćem, uskoro bi krenuli sa nekom od žitarica, ali nikako s rižom jer je konstantno opstipiran. Vaše preporuke?

  2. #2
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    kukuruzna krupica (žganci, polenta)
    tako mali smije samo to (ili rižu)

  3. #3
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    tako mali jos ne bi ni trebao posceti dohranu. cemu zuriti, jos nema ni 6mj.

  4. #4
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    Na pregominu je zbog sumnje na alergiju ili zbog neurodermitisa, ne znam ni sama više zašto, uglavnom od njega nema stolicu danima, pa mu jedino voćem to uspijevam regulirati. Postoji li neka posebna kukuruzna krupica za bebe ili je to ona ista kao i za odrasle? Slaže se s vodom ili mlijekom?

  5. #5
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    ja radim najobičnije žgance na vodi

  6. #6
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    ok, probat ćemo za koji tjedan

  7. #7

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    za pocetak dohrane ti je bolje proso jer je jako lako probavljivo.
    mi smo s palentom krenuli malo kasnije jer je kukuruz cesti alergen.
    u DM-u imas alnaturine prosene pahuljice iz bio uzgoja, jako prakticno i brzo gotovo.
    proso inace ima vise zeljeza od bilo koje druge zitarice.

  8. #8
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    Kak se slažu, u kojoj dobi ste ih počeli papati, sadrže gluten?

  9. #9
    betty boop's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Opatija
    Posts
    632

    Default

    proso ne sadrži gluten i može se krenuti s njim od početka dohrane
    ja ga skuham na vodi i kuham cca 20 min....možeš dodati i u vodu i malo rižinog mlijeka onda bude fino slatkasto

  10. #10
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    kak proso treba izgledati kad se skuha? prodavačica mi je rekla kao žganci, ali to se kuha već 15 minuta i još je u bobicama?

  11. #11
    Ariens's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    808

    Default

    kao kus-kus
    zavisi koliko vode stavis - ako je puno vode ostat ce u zrncima.

    Proso pahuljice kad prokuham izgledaju kao zganci.

  12. #12
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    znači glavno da je mekano?

  13. #13

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    da, glavno da je mekano. premda za bebe ti je prakticnije kuhati one prosene pahuljice iz dm-a jer su brze gotove, a ja inace proso i meljem u elektricnom mlincu za kavu da bude kao griz, to je isto zacas kuhano.

  14. #14

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    a da, ja inace nisam nikad do sad koristila one instant pahuljice ali sam nedavno otkrila *****-ove (iz bio&bio) organske prosene pahuljice (millet porridge). to je ono sto samo zamutis u toploj vodi i moram priznat da je jako prakticno kad si u frci s vremenom pa ne stignes skuhat.

  15. #15
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    Quote Originally Posted by tridesetri
    za pocetak dohrane ti je bolje proso jer je jako lako probavljivo.
    mi smo s palentom krenuli malo kasnije jer je kukuruz cesti alergen.
    u DM-u imas alnaturine prosene pahuljice iz bio uzgoja, jako prakticno i brzo gotovo.
    proso inace ima vise zeljeza od bilo koje druge zitarice.

    Kupila sam te alnaturine prosene pahuljice, no nisam sigurna jel to ono što si mislila. Ovo nije hrana za bebe ( tipa podravkine ili milupine rižine ili kukuruzne pahuljice) niti ne stoji u dm-u na polici s dječjom hranom. Pitanja: slaže se s vodom ili mlijekom , mora se kuhati ili se samo prelije s nečim od toga i u kojem omjeru? Gnjavim, ali ne piše na njima kak se slažu :?

  16. #16
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    mene isto zanima dal se alnaturine pahuljice (imam 5 korn) moraju kuhati ili je dovoljno da se razmoce u npr. jogurtu?

    vida, ne to nije "samo za bebe" hrana, ja ih njemu radim sa jogurtom al mi smo "veliki" naspram vas
    kad smo bili vase dobi ja mu to nisam davala, nego sam mu kuhala cistu rizu, palentu, proso...i mjesala sa vocem i povrcem...tak da ti nebi znala odgovoriti kako da spremis :/

  17. #17

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    42

    Default Re: dohrana žitricama

    Quote Originally Posted by vida
    Pozdrav svima, ja sam nova. I odmah tražim savjet. Moj Vid ima pet i pol mjeseci i dohranjujem ga samo voćem, uskoro bi krenuli sa nekom od žitarica, ali nikako s rižom jer je konstantno opstipiran. Vaše preporuke?

    Moj ti je savijet da prvo krećeš s cjelovitim žitaricama,a kad ustanoviš da nema nikakve alergije kreneš s prerađevinama. Tako sam ja krenula. Beba također ima neuroderm. Za probavu ti još preporučujem čaj hipov za probavu. Nama pomaže u kritičnim situacijama. Ima glukoze,ali bolje i to nego stalno tvrda kakica. Inače ja žitarice kuham u expres loncu(pod pritiskom) s većom količinom vode. Integralne uveče namočim, pa kuham drugi dan uz dodatak malog komadića alge. To sve za lakšu probavljivost.
    Npr. omjer riže (integralne) i vode je 1:7, proso i voda 1:4 itd. Voda smekšava stolicu. Moja peh je što mi beba baš nevoli piti nikakvu tekućinu...al eto snalazimo se i uz minimalne količine vode.

  18. #18
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    Počeli smo sa *****-ovim prosenim pahuljicama unazad 4 dana, no ne kaka ( inače problemi sa stolicom, pomogne sok od kruške natašte ali sad ni to) i stalno prducka i to prilično neugodnog mirisa Neki dan tata ga nosi, on prducka, kaže tata da ga je već sad nadmašio
    Kakva su vaša iskustva s prosom, jel zatvara?

  19. #19
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    ja koristim prosine pahuljice iz DM-a i jako smo zadovoljni. ne, ne mogu reci da zatvara, moj maleni cak cesce kaka, ali jest da je malo "kompaktnija stolica"....no to moze biti i od drugih namirnica. u svakom slucaju ne bi trebale zatvarati. mozda da uribas jednu krusku ili jabuku u pahuljice?

  20. #20
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    pahuljice ne koristimo ali zato kuhamo cjelovite žitarice. počeli smo sa smeđom rižom koja joj čak pomaže stolici kad se dobro raskuha i postane sluzava te se propasira...ona ju obožava a to joj dam kad joj treba omekšati stolicu.
    proso smo isto od početka koristili, palentu još nećemo radi kukuruza. amarant koristimo. to je to.

    zobene pahuljice i ostale koje nisu isključivo hrana za bebe još ne koristimo.

  21. #21
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    još nešto...primjetila sam kad joj dajem svježe voće (osobito jabuku) da joj to stvrdne stolicu tako da ja svježe voće više ne dajem. malo skuham i krušku i jabuku.

  22. #22
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    Quote Originally Posted by vida
    Kakva su vaša iskustva s prosom, jel zatvara?
    margitu ne zatvara.
    ali ona jede pravo proso, ne pahuljice

  23. #23

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Andriju proso otvara.

  24. #24
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    Quote Originally Posted by Ivana B-G
    ja koristim prosine pahuljice iz DM-a i jako smo zadovoljni. ne, ne mogu reci da zatvara, moj maleni cak cesce kaka, ali jest da je malo "kompaktnija stolica"....no to moze biti i od drugih namirnica. u svakom slucaju ne bi trebale zatvarati. mozda da uribas jednu krusku ili jabuku u pahuljice?
    Ma svaki put sam mu stavila još kuhanu jabuku, krušku ili tikvice, danas je uspio nešto malo pokakati, ali jako tvrdo.
    Kupila sam i ja u DM-u Alnaturine prosene pahuljice, ali ne znam kako ih spraviti. Kuhaju se ili se samo preliju vodom, mlijekom?

  25. #25

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    alnaturine se kuhaju s vodom (isto kao npr. zobene), a za prelijevanje s vodom imas ***** instant pahuljice prosa u bio&bio

  26. #26

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    zagorje
    Posts
    404

    Default

    Ja svom dam samo (kršitelj koda)ovu kašicu od šljiva ili kruške i za 1-2 h već je puna pelena .Sad neznam možda ovisi, svaka beba je drugačija.

    ___________

    D 1998.
    I 2007.

  27. #27
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    alnaturine pahuljice kuham 10 minuta (2 velike zlice na 2 dcl vode). moj maleni ne voli kuhano voce, pa mu uvijek svjeze uribam. cini mi se da kruske puno bolje omeksaju stolicu....a da mu probas dati vise vode za popit?

  28. #28
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    Quote Originally Posted by vida
    Quote Originally Posted by Ivana B-G
    ja koristim prosine pahuljice iz DM-a i jako smo zadovoljni. ne, ne mogu reci da zatvara, moj maleni cak cesce kaka, ali jest da je malo "kompaktnija stolica"....no to moze biti i od drugih namirnica. u svakom slucaju ne bi trebale zatvarati. mozda da uribas jednu krusku ili jabuku u pahuljice?
    Ma svaki put sam mu stavila još kuhanu jabuku, krušku ili tikvice, danas je uspio nešto malo pokakati, ali jako tvrdo.
    Kupila sam i ja u DM-u Alnaturine prosene pahuljice, ali ne znam kako ih spraviti. Kuhaju se ili se samo preliju vodom, mlijekom?
    mislim da je puno bolje i cjelovitije i bogatije dati djetetu baš proso. raskuha se za cca 40 minuta i sigurno je ok za probavu. neki zobene, prosene i ostale pahuljice ne preporučaju prije 10 mj.

  29. #29
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    na ovim pahuljicama pise da su obradene samo parom pa zatim zdrobljene, da dobiju onaj pahuljasti oblik...mislim da ne gube puno na kvaliteti, samo se brze skuhaju. ili eto, za odrsale u müsli, nisu uopce potrebne kuhati.
    tako sam citala...

  30. #30
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ja i dan danas Lei sve pahuljice prvo prokuham pa ocijedim pa zalijem jogurtom i dodam voce.

  31. #31
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    ja i sebi pahuljice prvo prokuham, pogotovo zobene, jer su inače velikim dijelom neprrobavljive. neki tvrde da ih treba barem 15 min kuhati (za odrasle tj općenito).

  32. #32
    puhovi obožavaju smokve's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    zgb.
    Posts
    1,577

    Default

    stalno se ponavlja pitanje da li kuhati na mlijeku, a nitko ne odgovara.
    Nikako tako maloj bebi kravlje mlijeko.

  33. #33
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    Evo mi smo od otvaranja teme isprobali žitarice bez glutena, sad se spremamo na one glutenske. Mislila sam za početak pšenični griz, ali ne znam kako ga pripremiti sa ad. Puno vas priča o zobenim pahuljicama, pa me zanima čije zobene pahuljice kupujete i kako ih spravljate?

  34. #34

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    54

    Default

    Mene zanima kako radite amarant? To mi je totalna egzotika, a kupila sam ih kod Severa.

  35. #35
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    1. kad može pir, jel se može gris od pira kuhati na vodi i u kojem mjeru?
    2. jel itko davao pšenične mekinje i kako ih pripremi?

  36. #36
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pir, kao i pšenica, ima glutena. znači, najnajranije s 8 mjeseci, ali se preporuča i puno kasnije

  37. #37
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    ja sam kupila heljdu,gđa u dućanu tvrdi da može od početka dohrane
    jel ju dajete i kako ju pripremate?

  38. #38
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    ne znam za pripremu, samo sam išla provjeriti sadrži li gluten (ne sadrži) i naišla na ovu jako dobru tablicu:
    http://www.dekot.hr/images/tablica.pdf

  39. #39
    ssss's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    503

    Default

    Quote Originally Posted by MIJA 32
    ja sam kupila heljdu,gđa u dućanu tvrdi da može od početka dohrane
    jel ju dajete i kako ju pripremate?
    Pre-pre jaka je po svima,a definitivno za mlađe od godinu-čak se preporuča tek od 5-te
    A i sad ide prolječe a ona je zimska

  40. #40

    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    316

    Default

    Quote Originally Posted by nicky
    Mene zanima kako radite amarant? To mi je totalna egzotika, a kupila sam ih kod Severa.

    amaranth se kuha u vodi, nekih petnaestak minuta.
    moja curica jako voli amaranth sa breskvama, a odlicno se kombinira i sa vocem i povrcem. a moze se i ispeci na tavi kao kokice.
    inace, amaranth je iznimno bogat zeljezom, vitaminima A i C, te kalijem i fosforom. i ima jos nesto, ne mogu se sjetiti imena te aminokiseline koja snizava kolestrol.

  41. #41
    aurora8's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    središnja Hr
    Posts
    137

    Default

    e super!
    ja vrtim smeđu rižu, bio palentu i proso, a sutra onda kupujemo i amaranth alnaturin.

  42. #42

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    49

    Default

    imam par pitanja, koje žitarice posle prosa, palente, riže...
    pšenica, zob, ječam, kojim redosljedom, ima li neka od ovih da je ''laganija'' za probavu, znam da imaju gluten u sebi al se raspitujem i od koliko ste ih mjeseci uključili, ko je kupujete, kako ih pravite, jel isto kao i proso kuhati 10 min

  43. #43
    ssss's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    503

    Default

    Quote Originally Posted by Inaja
    imam par pitanja, koje žitarice posle prosa, palente, riže...
    pšenica, zob, ječam, kojim redosljedom, ima li neka od ovih da je ''laganija'' za probavu, znam da imaju gluten u sebi al se raspitujem i od koliko ste ih mjeseci uključili, ko je kupujete, kako ih pravite, jel isto kao i proso kuhati 10 min
    Na tvoje pitanje odgovor malo treba potražit pomoču pretražnika i googla jer nečeš nači 2 iste tablice -samo slične ,pa je na svakoj mami da odluči. Pisalo se več puno
    Mi smo išli riža-basmati-bijela-kratko,slatka r., smeđa r.,proso,amarant,kvinoja,zob,ječam(koja mu baš i nije bila nešto taj 1x kad sam mu skuhala-valjda mu se zamjerio još iz dana kad je bio u maminom trbuhu i stalno je morao papat)
    Proso sa kuha oko 40 min,a prosene pah. 15-ak

  44. #44

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Pula
    Posts
    141

    Default

    Da li je bolje poceti s amarant ili smedom rizom? Ili je svejedno. Toliko teorija o svakoj pojedinoj namirnici...
    Mi imamo 5 i pol mjeseci ali jos i dan danas jako povraca pa bi za koji tjedan pocela s zitaricama mijesanim s mojim mlijekom. Mozda to pomogne.

  45. #45
    blis's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    702

    Default

    Možda je najbolje početi s bijelom rižom.

  46. #46
    Ivana B-G's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Vinkovci/Bec
    Posts
    953

    Default

    na pakiranju prosa, koji je kod mene u ormaricu (od alnature iz DM-a) pise, da se kuha 5 minuta i poslije toga da ostoji i nabubri jos 10 minuta u toj vreloj vodi. ja sam otprilike to uvijek tako i radila - i za sebe i za malenog.
    e sad, ja ne znam kako sta, ali na ovome pise da je vec "obradeno s parom". rekla bih dakle, napola vec skuhano...

    sta kazete? tko se kuzi?....meni se ovako uvijek dobro skuha i nije nikad bilo problema.

  47. #47
    ssss's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    503

    Default

    Quote Originally Posted by Ivana B-G
    na pakiranju prosa, koji je kod mene u ormaricu (od alnature iz DM-a) pise, da se kuha 5 minuta i poslije toga da ostoji i nabubri jos 10 minuta u toj vreloj vodi. ja sam otprilike to uvijek tako i radila - i za sebe i za malenog.
    e sad, ja ne znam kako sta, ali na ovome pise da je vec "obradeno s parom". rekla bih dakle, napola vec skuhano...

    sta kazete? tko se kuzi?....meni se ovako uvijek dobro skuha i nije nikad bilo problema.
    Ja bi rekla da ti govoriš o kus-kusu :/

  48. #48

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    186

    Default

    Upravo sam pročitala da je bolje dati bijelu nego smeđu rižu na početku dohrane. Jel mogu na početku dohrane bebi skuhati bijelu rižu koju i mi jedemo?

    I još jedno pitanje: Danas sa u dućanu proučavala kukuruznu krupicu i skroz sam zbunjena, jer ne znam koja je razlika između griza, palente i krupice. Na svakoj je pisalo da sadrži gluten, pa vaš molim da mi napišete od kojeg proizvođača i gdje da kupim kukuruzni griz?

  49. #49

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Pula
    Posts
    141

    Default

    I kako se moze napraviti kukuruzni griz s izdojenim mlijekom? Da li prvo skuham na vodi pa onda dodam mlijeko?

  50. #50

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    186

    Default

    Quote Originally Posted by PUJA8
    I kako se moze napraviti kukuruzni griz s izdojenim mlijekom? Da li prvo skuham na vodi pa onda dodam mlijeko?
    Mislim da da, jer se izdojeno mlijeko ne smije kuhati

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •