Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 115

Tema: Iskustva sa investicijskim fondovima

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Iskustva sa investicijskim fondovima

Vec smo prije 2-3 puta razglabali na Forumu o investicijskim fondovima (jedna od rasprava koju sam ja pokrenuo je na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...highlight=fond ), naucili smo (zahvaljujuci Foski i ostalima koji imaju iskustva sa time) da se ulaganja u fondove vise isplate nego stednja preko stambene stedionice, da treba promotriti ulazne i izlazne naknade, da postoje fondovi raznih razina rizika i da se skoro sve o tome moze vidjeti na web stranici www.hrportfolio.hr.

No, ono sto se tamo ne moze vidjeti nego samo cuti od samih ulagaca je kakva su iskustva sa samim bankama i fondovima - da li su vas negdje gnjavili, zakinuli, da li je bilo nekakvih small print zackoljica, na sto treba osobito paziti kod odabira fonda (osim razine rizika, prinosa i naknada) ...

Ja osobno primam placu preko ZaBe, no moja iskustva sa njima su da je sve sto je preko nekakve "obicne" stednje obicno komplicirano i sluzbenici nisu bas uvijek upoznati sa svim finesama procedura itd. Dobra iskustva imam sa Raiffeisenom gdje sam svojedobno imao neke kredite ... da li je netko kod njih ulagao?

Eto, unaprijed hvala na svim informacijama!

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi smo 'radili (radimo)' s Aureusom i ICF-om. Nikakvih začkoljica nije bilo.
    (nisam savim u skladu s postavljenim pitanjem pa nisam htjela duljiti, ali koga zanima više o ovim konrektnim fondovima, mogu ispričati kako je procedura tekla.)

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam nekako skepticna prema "nebankovnim" fondovima (znam da nitko ne daje nikakvu garanciju, ali eto). Ulazem vec vise od godinu dana u pbz fondove i jako sam zadovoljna, nema nikakvih small printova, zackoljica ni nepoznanica (nema ni ulaznih naknada, samo izlaznih za prve tri godine)

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi imamo nešto uloženog novca u fond kod Erste&Steiermärkische.
    Imali smo prije u Zagrebačkoj i Privrednoj,ali proučavajući statistiku dobiti,došli do zaključka da je u istom razredu rizičnosti ulaganja najveća isplativost kod Erste-a.Mislim da još uvijek vrijedi ponuda bez ulazne i izlazne naknade.
    Obična oročena štednja u banci samo pokriva godišnju stopu inflacije,dobit je gotovo ravna nuli.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja mama je uložila svoju otpremninu u inv. fond zagrebačke banke "global". Iskustvo je pozitivno, došla je u banku dobila svog osobnog bankara, koji joj je uvijek na usluzi i koji ju je savjetovao i informirao o svemu što treba znati. Nije platila ulaznu naknadu jer je bila neka akcija, a izlazna naknada nakon 2 godine isto je 0 kn. Iznos koji je za godinu dana "zaradila" je 6 x veći nego kamate na oročenu štednju za isti iznos novaca. Pola otpremnine je uložila u fond, a pola oročila (stara škola).

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene zanima, kad racunate da vam se isplati ulagati - o kojim svotama je rijec? kod kojeg iznosa se takvo ulaganje pocinje isplacivati i u kojem periodu?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    mene zanima, kad racunate da vam se isplati ulagati - o kojim svotama je rijec? kod kojeg iznosa se takvo ulaganje pocinje isplacivati i u kojem periodu?
    Ja mislim da se ulaganje isplati uvijek, od minimalnih svota (mislim da je cest donji limit 200 kn) i na kratke rokove pa nadalje.
    Naravno, ima onaj poznati faktor rizicnosti - kaze se da sto je fond manje rizican da se isplati ulagati i na krace rokove. Mislim da je za konzervativne smisleno ulagati vec i na par mjeseci ili godinu dana (provjeriti naknade), dok se za dionicke, dakle rizicnije, kaze da su obicno na rokove od 5 godina nadalje (da se doskoci oscilacijama na financijskom trzistu).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ulaganje se isplati uvijek više nego držati novce na štednji u banci. Može se zaraditi ako samo pukneš novce unutra i ne vadiš, ali je daleko najbolja zarada ako uložiš onu svotu na koju ne plaćaš ulaznu i izlaznu naknadu pa ona malo pratiš pa povućeš novce kad je rast na vrhuncu pa opet kupiš udjele kad padne. Ali onda fakat moraš uzeti vremena pa pratiti ko kak treba. Mi smo znali zaraditi tjedno za jednu pristojnu mjesečnu plaču, ali nam se recimo prošli tjedan zalomilo da je MM otišao na put, ja nisam imala vremena pogledati kak fondovi stoje i izgubili smo deset tisuća kuna u par dana. Mislim, vratit će se to vjerojatno, ali bi sigurno zaradili puno više da smo pri vrhu povukli novce, pa kupuili udjele u ovom stvarno velikom padu koji je bio u skoro svim fondovima prošli tjedan. Tak da mogu reći da se dobro zarađuje, ali je lako i izgubiti.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

[quote]mene zanima, kad racunate da vam se isplati ulagati - o kojim svotama je rijec? kod kojeg iznosa se takvo ulaganje pocinje isplacivati i u kojem periodu?
    Ja sam čula da je udio u ZBAktiv fondu u jednoj godini (2006. do 2007.) narasao za 100% (uloženo 50.000,00 kn dobiveno 100.000,00 kn) pa mi se dopalo i uložila sam nešto novca u njega. Iako naravno nitko ne garantira da će se nastaviti takav trend rasta, čak štoviše otkad sam kupila udjele, vrijednost im pomalo pada.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Sori, seljak je krivo citirao!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok sam na porodiljnom, kad bebica spava, ako ne šivam i pletem pelenice čitam "investicijski fondovi.forum.hr", ali sad je sve crveno, sve pada, do kada :? ?
    I ja sam razmišljala o Zb Aktiv?
    Ako može tko iskusan mi odgovoriti, trajni nalog 100 kuna,
    a uplaćujem kako mogu, što svaki put kad uplatim banka uzme proviziju?
    Ako uplatim 1000 kuna, kolika je njihova provizija? :/

Za sada samo proučavam, pa ćemo vidjeti!

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sad je sve crveno pred izbore, zato sad treba kupovati...

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj MBee prvotno napisa
    ajde, vi iskusni?
    Gdje i što kupiti?

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi pogasili djecje stednje i sad krecemo s fondovima, no evo vec mjesec dana nikako da odaberem fond...

Ima jedan, moram pogledat kak se zove , na akciji je do 30.11. i nema ulazne naknade, za pocetak sam taj odabrala. Onda cu dalje.

Aureus Equity je fond.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Misliš da je fakat tak?
    MM je već lud kak fondovi padaju, hoe izvaditi novce, ja mu ne dam jer bi izgubili previše i stalno se nadam da će se vratiti. Mislim ovo sadašnje stanje je fakat katastrofa. Ali, super za kupnju udjela. Valjda nikad neće biti jeftiniji.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj TeinaMama prvotno napisa
    Misliš da je fakat tak?
    MM je već lud kak fondovi padaju, hoe izvaditi novce, ja mu ne dam jer bi izgubili previše i stalno se nadam da će se vratiti. Mislim ovo sadašnje stanje je fakat katastrofa. Ali, super za kupnju udjela. Valjda nikad neće biti jeftiniji.
    Ja se spremam u kupovinu za 2-3 tjedna dok sredim neke stvari.
    Mislim da se sad isplati kupovati onima koji zele dugorocno stedjeti odnosno ulagati.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Postoje investitori koji su manje i oni koji su više skloni riziku. Morate znati koji ste tip ulagača kako se ne biste razočarali nakon izvjesnog perioda.Nekome je dovoljna dobit od obične štednje od 3-5% godišnje, drugi očekuju barem 30% u određenom dioničkom fondu. Već svi vrapci na grani znaju da visoka dobit donosi i veliki rizik..
    Ja bih još nadodala - veliki rizik, više živciranja u privatnom životu..
    Konkretno,ja i MM smo prvotno držali sredstva u obliku oročenja.Zatim me je nagovorio na fondove (ajd dobro, nije bio dionički nego mješoviti, pbz global). Svaki dan je pratio kretanje cijene udjela očekujući fascnantnu dobit.Bilo je dobro neko vrijeme a onda je prinos počeo kliziti pa smo prebjegli u IPO Magme, pa HT-a, pa Veterine..bila sam protiv sva 3 al hajde, ipak sam popustila..dragi je došao na svoje, međutim apetiti su mu porasli i umjesto da se lijepo vratio u fond kako sam ja sugerirala, uložili smo u dionice - IGH, Ledo, Luka Ploče, Viro..bilo je dobro par dana a onda je sve kresnulo dolje i nije se oporavilo..uhvatila ga panika, on bi prodao, ja ne dam jer panika je najgore što ti se može desiti. Trenutno padaju,ali portfelj nam je, smatram, dobar, i namjeravam ostati u njemu dulji rok.
    Sa dionicama se nažalost desilo i to: da je MM postao nervozniji, gubi čitavo slobodno vrijeme na aaliziranje firmi, prati forum poslovni.hr u potrazi za friškim informacijama i savjetima za ulaganje, priča uglavnom o dionicama i na poslu je manje koncentriran jer non stop virka kako stoji cijena, kupio si je čak knjigu Tehnička analiza (a po struci je kemičar!!)..uglavnom, nedoataju mi ona mirna popodneva otprije dioničarske groznice i najradije bi sve prebacila ponovo u štednju da budem mirna Barem znam koliko ću dobiti - ova neizvjesnost dionica/fondova me ubija!!

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

MM i ja smo i u fondovima i u dionicama i u stambenoj, treba samo procijeniti koliko ste spremni riskirati. Trenutni pad me ne zabrinjava, pogledam stanje svaki dan, čisto da vidim. U jednom dioničkom fondu sam u plusu 40%, a u njemu sam 10 mjeseci, tako da pad od 2-3% ne doživljavam panikom nego prostorom za kupovinu još udijela.

Kamate na oročenu štednju su tako presmiješno male osim ako ne mislite oročiti milju € tako da sam od toga odustala.

U biti fondovi su mi najjednostavniji jer ako mi treba love lako jedan dio prodam, ne moram ništa razročavati.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Misliš da je fakat tak?
    Fondovi cijelo vrijeme idu gore dolje... Par puta godisnje drasticno padaju, par puta drasticno rastu. U prosjeku rastu. Mislim da nema mjesta panici ako ste investirali na period 5 god i duze. Ako ste usli na 6 mjeseci, e onda se mozda nece stici vratiti na iznose s kojima ste zapoceli investiranje.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ko se malo hoće baviti proučavanjem ulaganja toplo preporučam Inteligentnoog investitora Benjamina Grahama, a za one koji nemaju vremena preporučam zdravoseljački savjet:

Nikad sva jaja u istu košaru!

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Fondovi cijelo vrijeme idu gore dolje... Par puta godisnje drasticno padaju, par puta drasticno rastu. U prosjeku rastu. Mislim da nema mjesta panici ako ste investirali na period 5 god i duze. Ako ste usli na 6 mjeseci, e onda se mozda nece stici vratiti na iznose s kojima ste zapoceli investiranje.
    Treba samo uletiti u pravom trenutku u pravi fond, neki fondovi su za dugoročna ulaganja, neki za kartkoročna.

nisam 100% sigurna, ali od svih fondova većih banaka, ne gledajući pri tom novčane, nego dioničke i mješovite fondove, nema toga koji nije u 6 mjeseci u plusu ma makar 7-8% što je opet duplo u odnosu na kamate u bankama na oročenu štednju.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Alkemicarka prvotno napisa
    nisam 100% sigurna, ali od svih fondova većih banaka, ne gledajući pri tom novčane, nego dioničke i mješovite fondove, nema toga koji nije u 6 mjeseci u plusu ma makar 7-8% što je opet duplo u odnosu na kamate u bankama na oročenu štednju.
    Zavisi koju cetvrtinu godine gledas, tj. kad si uletio u fond. Ak si bio srece kao ja, onda 6 mjeseci samo cekas da ti se fond popne na ono sto si investirao Neki kvartali su fondovima negativni, neki pozitivni.. Sve ovisi. U prosjeku rastu - no za to treba imati strpljenja. Nije djaba preporuka da se u dionicki fond investira na minimum 5 godina

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ko se malo hoće baviti proučavanjem ulaganja toplo preporučam Inteligentnoog investitora Benjamina Grahama, a za one koji nemaju vremena preporučam zdravoseljački savjet:

Nikad sva jaja u istu košaru!
    takoder preporucujem.
    i opcenito samoobrazovanje na tom podrucju ili dobrog savjetnika.

problem sa hrvatskom je da su oni extra prihodi fondova u zadnjih par godina, kazu znalci, pomalo stvar proslosti, u smislu da srednje rizicni mjesoviti fondovi koji su donosili i 30%, 50% godisnje! , nece vise donositi tako puno, mada ce biti bolji od normalne stednje. a ljudi su se navikli na velike prinose, pa postoji opasnost da krenu previse rizicno, a bez dovoljno znanja.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Zavisi koju cetvrtinu godine gledas, tj. kad si uletio u fond. Ak si bio srece kao ja, onda 6 mjeseci samo cekas da ti se fond popne na ono sto si investirao Neki kvartali su fondovima negativni, neki pozitivni.. Sve ovisi. U prosjeku rastu - no za to treba imati strpljenja. Nije djaba preporuka da se u dionicki fond investira na minimum 5 godina
    Nisam baš neki stručnjak, brat i mama su mi ekonomisti, brat me savjetovao da uđem malo prije Nove godine jer je za Novu godinu odnosno poslije najviši tečaj evra.

Ti stvarno nemaš sreće, evo baš gledam na hrpotrfolio, dosta dioničkih i mješovitih fondovi većih banaka su u plusu zadnjih 6 mjeseci.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

svaka se skola placa. i ja platila. ali mislim da je to dobro. treba jednom iskusiti ozbiljnje padove na burzi, onda se vidici prosire. makar je bolno.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

MM i ja smo i u fondovima i u dionicama i u stambenoj, treba samo procijeniti koliko ste spremni riskirati. Trenutni pad me ne zabrinjava, pogledam stanje svaki dan, čisto da vidim. U jednom dioničkom fondu sam u plusu 40%, a u njemu sam 10 mjeseci, tako da pad od 2-3% ne doživljavam panikom nego prostorom za kupovinu još udijela.

Kamate na oročenu štednju su tako presmiješno male osim ako ne mislite oročiti milju € tako da sam od toga odustala.

U biti fondovi su mi najjednostavniji jer ako mi treba love lako jedan dio prodam, ne moram ništa razročavati.
    potpisujem. i ja imam lovu tako razgranatu vec skoro godinu dana i u veelikom sam plusu, a vec se veselim novom rastu izmedju izbora i nove godine.

osim toga, raspolozivost novca (odnosno kratko vrijeme u kojem mozes prodati iznose i dobiti novac) ove me godine spasilo u nekoliko teskih i skupih situacija (npr. kad je trebalo platiti jedan sprovod i slicno)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E pa i ja gledam te grafove i vidim da u principu fondovi na duge staze rastu, uz povremene padove. Al ono, dok gledaš graf kroz više godina - raste. Al ovaj pad sad je priličan i dugotrajan pa nam malo trenira živce. Al sad prodat, po mom mišljenju - nikako. Samo kupovat....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti stvarno nemaš sreće, evo baš gledam na hrpotrfolio, dosta dioničkih i mješovitih fondovi većih banaka su u plusu zadnjih 6 mjeseci.
    Nisam ja usla zadnjih 6 mjeseci.. bilo je to dosta prije

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kod nas su ljudi naučili da se može dobro zaraditi na dionicama i fondovima, ali je malo njih doživjelo veći gubitak. Prohtjevi i očekivanja se baziraju na prethodnih par godina pa je mnogima npr. 15% godišnjeg prinosa premalo. Ne znam u kojoj drugoj branši se može zaraditi kao što se moglo na dionicama posljednjih godina u Hrvatskoj. Vjerojatno su prošla ta prekrasna vremena.
    Treba i na gubitak biti spreman, u ovim danima kad se sve crveni, samo bez panike. Kad panika zavlada, ona samo još više gura cijene prema dolje.
    A ako hoćete kupovati, nije lako procijeniti trenutak. Sad su cijene niske, ali tko zna da li će biti još niže i koliko dugo će takvo stanje ostati? To vam baš ni fond manageri ne mogu sa sigurnošću reći. Mogu vam reći da i među njima vlada poprilično uzbuđenje.
    (a cijene će vjerojatno biti još niže, jer su mnogi investitori debelo u margin kreditima, za koje će zbog pada vrijednosti portfelja početi stizati margin callovi -pa će se dionice i dalje prodavati.)
    Mislim da je ključni savjet koji sam i ja dobila i kojeg se i dalje držim-edukacija. Nemojte očekivati da netko za vas zarađuje 100% godišnje, a da vi o tome nemate pojma. Što više poznajete financijske instrumente, pratite događanja, razumijete kako sve to funkcionira -to imate veće šanse da u dužem roku nešto i napravite.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobar post tulip

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Da, super post, slazem se, samo sto je panika vec zavladala i svi prodaju i bacaju postotke u minuse.
    Koliko onda treba u tom trenutku zadrzati mirnocu i ne razmisljati o tome da se ucini isto, posebno ako je istina ovo:
    a cijene će vjerojatno biti još niže, jer su mnogi investitori debelo u margin kreditima, za koje će zbog pada vrijednosti portfelja početi stizati margin callovi -pa će se dionice i dalje prodavati
    Moj educirani muz bi sve prodao

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da, panika je izgleda već lagano zavladala. Imamo u državi jako puno novih malih dioničara -nakon ovih IPO-a, koji vjerojatno nemaju puno iskustva pa možda i to malo pridonosi. A ne kažem da su samo oni zabrinuti, zabrinuti su i oni koji dobro znaju što rade, vjerojatno još i više jer imaju više love u igri. A sve zavisi koliko tko može čekati i koliko si može dozvoliti da izgubi. Mi se samo možemo nadati da će, kako je netko ovdje rekao, nakon izbora stvari biti bolje (mislim samo na cijene dionica, o tome s kojom vladom će nam biti bolje...više ne znam što da mislim). Ali padaju svi indexi u regiji, a ni na svjetskoj sceni nije situacija baš bajna.
    Što ako nakon nekoliko dobrih godina uslijedi nekoliko loših? Tko može toliko čekati? Možda mi u nekom trenutku baš zatreba lova? I meni je žao da neke stvari nisam unovčila, sad ću mjesecima štrikati.
    Danas je sve živo u crvenom, nekoliko dionica u blokadi, fondovi- a pogledajte sami...a nemaju se na što izvuć jer i na drugim tržištima sve pada...Gotova su, bojim se, lijepa vremena za fondove, nemojte misliti da je to lak posao...idem bolje gledat trudničku odjeću dok još imam plaću da nešto kupim...nadam se da ću saznat spol za koji dan da brzo kupim malo rozih haljinica dok još mogu....šalim se, malo sam zastranila da ne bude sve tako mračno...Nije panika kad imamo takvu super pronatalitetnu politiku pa će mi država dati moju plaćicu kad ostanem doma.
    Ma umjetnost je ostat mirne glave u ovakvim situacijama..A neću ništa savjetovat, nisam dovoljno kompetentna...

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma triba ostati hladne glave, nije se moglo očekivati da će dovijeka sve rasti. Čitala sam da je u zemljama EU prosječan godišnji rast dioničkih inv. fondova 7-10%, a kod nas ljudi padaju u nesvjest ako je ispod 30%.

Dionice i fondovi stvarno tonu što zbog globalnog trenda što zbog neizvjesnosti oko izbora.

Prokleti Ameri, oni su za sve krivi. Njihov stil života sa umjetno visokim standardom i jeftinom naftom, s autima koji troše duplo više od europskih, a imaju i duplo manje sigurnosne zahtjeve.

Radim u naftnoj branši i bila sam prije cca godinu dana na predavanju jednog uglednog naftaša koji je rekao da je sve iznad 30$/barelu ekstraprofit naftnim tvrtkama, čak i da se prevodi s jednog kraja svijeta na drugi, ali nažalost je i pre4dvidio da će cijena biti oko 110$ i tako visokom predviđa da će biti do 2011. godine, pa onda tek lagani pad. O maržama uopće neću govoriti, da mi je samo znati di završe, u plaćama običnih smrtnika - radnika u naftnoj industriji sigurno ne.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da je panika zavladala i da je puno malih neiskusnih u igri vidi se najbolje i po Atlantic grupi - pa tko bi mormalan prodavao ispod kupovne cijene i to još u IPO-u.Ljudi su u strahu. Što je najgore sad prodaju i oni koji nisu mislili prodavati bar neko vrijeme jer su se poplašili stalnog pada cijene, npr.dionice HT-a - a veliki pritisak na strani ponude još više snižava cijenu.
    I prije je znalo biti kriza na svj.burzama pa nisu utjecale na naše tržište, stoga mislim da su kod nas najveći krivac izbori i strah ulagača da će biti uveden porez na kapit.dobit.
    Najmanje se brinu fond manageri koji progutaju sve ono što mali prodaju. Treba se ugledati u njih i ne prodavati..logično je da će biti zarade od dionica u budućnosti sve dok oni masovno kupuju

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ameri, oni su za sve krivi.
    I ja kazem...

Citiraj ivana b prvotno napisa
    Treba se ugledati u njih i ne prodavati..logično je da će biti zarade od dionica u budućnosti sve dok oni masovno kupuju
    Tocno, samo koliki je njihov portfelj, a koliki nas? To pokazuje koliko ko moze cekat...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma situacija je već malo bolja, vidjet ćemo.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, oporavlja se tržište, kako je krenulo jučer već sam mislila da će biti totalni bankrot.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Koji pad zadnjih dana?! Valjda će se barem nakon izbora stanje malo ustabiliti :/

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Da, trebalo je poplacat te kampanje - svaka veca stranka po 20 mil. kuna - e, pa, kad se zbroji - ko to moze nego narod :/

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ljudi samo čekajte neko vrijeme, ne prodavati dionice kada padaju..pogotove ne sada pred izbore

Dionica TH-a je bila 400kn, pala na 340, možda i manje, a sljedećih mjeseci narasti će do 500kn, ali nagli pad dolazi kod ulasku u EU :/

Još malo idu van dionice od HEP-a, e tu je dobar biznis jer vlada monopol, znači tu nema gubitka i isplati se kupovina tih dionica

Ne znam da li ste čuli za Luku Ploče info, ja imam neke informacije jer planiramo kupiti njihove dionice ali sada je i tu packa prije izbora

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dionica HT-a, ne TH-a

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

...gubi čitavo slobodno vrijeme na aaliziranje firmi, prati forum poslovni.hr u potrazi za friškim informacijama i savjetima za ulaganje, priča uglavnom o dionicama i na poslu je manje koncentriran jer non stop virka kako stoji cijena...
    Potpisujem za MM-a, jedino što sam ja tu paničar, ali me nervira koliko mu vremena ide na to.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Koliko sam zadnje čitala za Luku Ploče je dokapitalizacija je malo odgođena, a i većinom će moći ulaziti samo zaposlenici.

Ne pada mi napamet sada ništa prodavati, samo se bojim da izbori neće ništa promijeniti dok god je nafta na 98$ :/

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

MM je rekao da odmah sve prodajemo čim se cijene malo dignu. On ništa ne prati, najradije bi sve na oročenu štednju, pa da dobije 3% i s tim bio sretan, a ja nakon zarade od 40% na fondovima na takvu štednju i ne pomišljam.

Samo se nadam da mi neće trebati neka lova, pa da ću morati prodavati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Koliko sam zadnje čitala za Luku Ploče je dokapitalizacija je malo odgođena, a i većinom će moći ulaziti samo zaposlenici.
    Ne pada mi napamet sada ništa prodavati, samo se bojim da izbori neće ništa promijeniti dok god je nafta na 98$ :/

To ti je packa prije izbora, odgođena je, kako bi cijena pala i kako bi "oni sa vrha" mogli kupiti dionice po jeftinijoj cijeni, a dokapitalizacija će biti kroz koji mjesec i zato se isplati kupiti sada

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi već imamo Luku, a kad bude dokap. moći će se uzeti na svaku postojeću još 1,40 dionica po nominalnoj cijeni od 400 kn..u prijevodu, na 3 postojeće, možeš kupiti još 4..već trljam ruke
    Jedini minus je što je to još jedna "politička dionica" i dovoljno je da netko iz vlade nešto nezgrapno izvali pa da potone za 1000kn (sjetite se IGH ).

A da će biti bolje..bit će, samo malo strpljenja. Nakon početnog patosa oko HT-a puno ih je odlučilo ulagati u dionice a sad razočarano odustaju..što je u jednu ruku dobro jer manji pritisak od strane needuciranih neće dovoditi do tolikih oscilacija.
    Što se tiče štednje - ne pristajte na ništa manje od 5-6% god.kamate ako se radi o kunskoj štednji, zbog inflacije iduće godine

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ne znam što je došlo ljudima da prodaju dionice telekoma ko blesavi. Cijene padaju ko lude. Ja ih po sadašnjoj cijeni ne bih prodala ni pod razno.
    Što se fondova tiče, ja se stalno nadam da bude rast krajem poslovne godine. I nadam se i nadam, i neću puno ni razmišljat o svemu jer me želudac boli dok vidim kak smo lijepo izgubili skoro sve što smo zaradili ove godine. Divota...

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Što se tiče štednje - ne pristajte na ništa manje od 5-6% god.kamate ako se radi o kunskoj štednji, zbog inflacije iduće godine
    Ja se bojim precijenjenosti kune, što ako bude promjena tečaja, lako padne tih 5-6%, a kamate na devize su smiješno male.
    S obzirom da za godinu ipo-dvije mislimo prodati ovaj stan i kupiti veći mislim da ću se morati oprostiti od svog portfolia dionica i fondova.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja ne znam što je došlo ljudima da prodaju dionice telekoma ko blesavi. Cijene padaju ko lude. Ja ih po sadašnjoj cijeni ne bih prodala ni pod razno.
    Panika..vide odnio vrag šalu i misle da će biti još gore sad kad se cijena srozala..to prodaju široke mase kojima je i 70kn zarade po dionici sasvim dovoljno.
    Bilo bi najsigurnije ulagati u obveznice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li tko zna dali će se ukinuti DPS (državna poticajna sredstva) kad uđemo u EZ? :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •