tko je jamio - jamio jeOriginally Posted by Alkemicarka
, više ne bude takvih zarada... tj. može se povremeno desiti ali ne kao pravilo
takvi prinosi se ostvaruju na tržištima u razvoju, koja su nestabilna, dakle rizična
tko je jamio - jamio jeOriginally Posted by Alkemicarka
, više ne bude takvih zarada... tj. može se povremeno desiti ali ne kao pravilo
takvi prinosi se ostvaruju na tržištima u razvoju, koja su nestabilna, dakle rizična
Slažem se, ali na fondovima će zarada uvijek biti veća nego na oročenoj štednji - novčani su izjednačeni sa oročenjima, a EU mješoviti i dionički rastu do 10% godišnje što je ipak bolje od kamate 3,1%.
Mi imamo sredstva u eurima. U zabi su nam rekli da se udjeli u fondovima mogu kupiti samo u kunama. Zna li netko mogu li se negdje kupiti udjeli u eurima ili kako da najmanje izgubimo pri toj konverziji u kune?
Inga-sve uplate u fondove moraju biti u kunama.
Ne znam kako je u Zabi, ali u PBZ za određene fondove omogućuje konverziju valute u kune po srednjem tečaju. Isto tako, kada povučeš novac iz fondova, po srednjem tečaju možeš opet kupiti početnu valutu.
Super, bas ti hvala zeko. Provjerit cemo to.
Ja imam udio u KD Victoria nekih 2,5 godine. Za sada su nam zaradili nekih 15.000,00 kn na uloženih 20.000,00. I sada sam stavila neke novce (od moje curke) na PBZ Equity.
Što se tiče kretanja cijena udjela fondova, nema nekih pravila iako su puno češći padovi u 3. i 4. kvartalu nego u 1. i 2. Ovisi o stanju dionica na tržištu, o puštanju novih dionica na tržište (npr. bio je veliki plus u cijenama udjela kad su puštene Inine i T-comove dionice na tržište), o kretanju dionica na svjetskom tržištu (iako se veliki usponi i padovi ne osjete toliko kod nas jer naši investicijski fondovi još uvijek najveći dio ulaganja obavljaju na domaćem tržištu dionica) te o političkim prilikama.
U svakom slučaju, onaj tko se odluči za neki investicijski fond treba obratiti pažnju na to kakav je prinos u prethodnom xy razdoblju, uložiti što veću svotu novaca i zaboraviti na dizanje love barem nekih 3 godine jer većina fondova nakon 3. godine ne uzima izlaznu naknadu.
I da, pravilo je slijedeće - kupovina kada je cijena udjela niska, a prodaja kad je visoka.
Za sve koje zanimaju investicijski fondovi mogu brdo informacija i to jako ažurnih pokupiti na http://www.hrportfolio.com/index.php?site=home.
Investitori, u kakvoj ste fazi s obzirom na stanje, odnosno opće crvenilo na burzi?
Prodajete li dionice, vadite novce iz fondova ili ste naprotiv zaključili da je sad pravi trenutak za kupnju?
Ja sam svoju crkavicu ostavila u inv. fondu, zaključila sam da mi se ne isplati sad vaditi, a još sam i kupila nešto sitno udjela. Dakle, nadam se rastu. No, naravno, može biti svašta.
camimo cekajuci...
Dokle god ima kupaca, dobro je, i neće doći do sloma burze ko što su plašili ljude na Dnevniku..što izaziva paniku a cijene još više padaju..
Ja sam ionako odlučila držati sredstva dugoročno, bar 5god, pa me nije brige.Ali MM me gnjavi, htio bi da budemo day traderi i tako obrnemo više love :/ naravno da ga odgovaram jer se nikad ne zna šta će biti sutra
MM isto hoće da prodamo, ali ja mu ne dam, pa makar se burza slomila. Barem ne dok nam lova ne zatreba za nešto konkretnije.
Originally Posted by ivana b
Za razliku od toga, Hrga je prenapadno smirivala situaciju - jesu li to dva lobija zastupljena, sto li...
Najgore je kad tu vijest objave prvu na Dnevniku..a sutra u 10 pomor na burzi, blokade..što se najbolje može vidjeti na HT-u kojeg drže uglavnom ljudi koji nemaju pojma o dioničarstvu. Sami su si srozali cijenu na 300-injak kuna
Alki sad samo smireno, ne daj mu, dok god fondovi kupuju znači da prognoze nisu tako crne
Mi još ne prodajemo... Mada je za sada sve crveno...![]()
Nadamo se boljim danima. U nadi je spas.
A ja bi kupovalaaaaaaaa(samo mi fali jedna stvar da to obistinim - novci
)
moj fond je od dana osnutka (srpanj) do pred izbore (studeni) bio dogurao 17 posto, ja od ove svoje crkavice kupila nešto sitno, i stavila trajni nalog, po onoj narodnoj "kad cijene udjela padaju - vrijeme je za šoping", pa raslo -padalo, meni dobro dođe, jer znam da s prvom dobrom vijesti u vezi EU-a sve krene skakati,
i tako izbori, ovo -ono, frka na svjetskom financijskom tržištu, kod nas u susjedstvu se kuha u vezi Kosova,.... da skratim priču, ja pala u nulu, i ne samo da sam u nuli, nego i u minusu, ali ne dam se ja, evo udjel u listopadu mi je koštao 116 kuna, a sad je 99 kuna, pušing totalka, ali ne mislim prodavati,.....
moja sestra, ohrabrena iskustvima bliže okoline, uložila sve što ima u fondove prije izbora, i sve u svemu, izgubila s današnjim danom 25% !!!
sve je znala, sav rizik, a sada neće van, stalno se nada oporavku, i čim se vrati na nulu, sve vadi van i doviđorno fonovima
nije mi svejedno, ali bit će dobro, još nema panike
to se zove šok-terapija... za sve one koji su mislili na lak način u kratkom roku doći do milijuna... sa 20ak tisuća kn uloga...
Takvi će se vratiti oročenim štednjama, stambenim štedionicama, životnim osiguranjima... koje ipak nešto garantiraju... za razliku od inv. fondova... a i ne moraš iskeširat hrpu keša odjednom nego možeš postupno. Koliko imaš taj mjesec viška, staviš u štednju...
Moja lovica je u fondovima dugoročno, odvajam ono što si mogu priuštiti, ne bih nikad išla u kredite za ulaganja (iako su neki tako jako dobro prošli, samo je trebalo imati petlju), ali svejedno ti nije lako gledati kako se vrijednost udjela topi li se topi.
Jučer sam čitala u Frankfurter allgemeine Zeitung mišeljenja banaka na temu pitanje svih pitanja, kupiti ili ne, je li dosegnuto dno ili se isplati još čekati pa kupovati, i ne znaš kome bi vjerovao. Jedni savjetuju kupiti, drugi čekati (još će padati).
Jedino se svi slažu da će tržište 2008 biti volatilno.
Pa ni za investiranje u fondove ti ne treba hrpa kesa. Isto mozes uplacivati kad hoces i koliko hoces.Originally Posted by Moover
Do sad kod nas nisu ljudi bas kuzili zasto postoje preporuke ulaganja u dionicki fond na recimo minimum 5 godina (neki kazu 3-5 god). Mislim da ce nakon ovog cirkusa svi polako shvatiti zasto postoji ta preporuka![]()
Reci mi, koliko ima logike otvorit inv. account, staviti 1000kn u fond i svaki mjesec stavljati 400-500kn...? Ako želiš zaradu veću nego u štednji, moraš ići na rizičnije stvari... i zaradit ćeš (na godišnjoj bazi) eventualno 4-6%, al ćeš živjet u strepnji...Originally Posted by anchie76
No, svatko zna svoje... ja se zbog npr. 2-3% nikad ne bi odlučio na rizičniju varijantu... ovako mirnije spavam i boli me vibrator što se događa na tržištu kapitala...![]()
Pa ima logike.Originally Posted by Moover
Ako investiras 1000 kn, i nastavis uplacivati 400kn sljedecih recimo 20 godina
Uz 5% godisnjeg prinosa (prosjek 20 god) imas na kraju 170,168.12 kn, uplatio si 97,000.00 kn
Uz 10% god. prinosa (prosjek 20 god) imas na kraju 334,680.88 kn, uplatio si 97,000.00 kn
Isti iznos al na period od 30 god:
Uz 5% prinosa dolazis do cifre od 346,366.53 kn, uplatio si 145,000.00 kn
Uz 10% prinosa dolazis do cifre od 1,036,107.25 kn, uplatio si 145,000.00 kn
Zar nije dobar omjer ulozenog i dobivenog? Duzina uloga igra najvecu ulogu u kolicini zarade u fondovima.
Sve je to moguce, ali eto moze izbiti i treci svjetski rat pa ce sve otici u ******... Al kazu ljudi, tko ne riskira taj ni ne profitira. Svako bira kako njemu pase![]()
Ja sam svoju lovu povukla iz fondova. Zarada je dovoljna, istina puno manja nego sam očekivala, ali bolje i to nego da padnem ispod uloženog.
Ne da mi se svaki dan strepiti da li će cijene opet pasti. Sad ide lova u stambenu štedionicu
Svatko zna svoje... tko želi 30 godina stavljat 500kn u inv. fond, nek izvoli... svatko je gospodar svog novčanika...![]()
Jeste se na vrijeme povukli ili se poput mene nadate oporavku?
Tako i ja tješim MM-aOriginally Posted by ivana b
![]()
ima nas još koji čekamo bolje dane i uzlaznu putanju![]()
Ali, crvenilu nema kraja.![]()
Do kad će to strmoglavo padati? Ima fondova koji su samo u 2008. već pali preko 20%. :shock:
A da ne govorim o HT-u. Probio je psihološku granicu od 300 i juri prema početnih 260.![]()
Furati ćemo se da smo dugoročni igrači. Sad ne prodajem ništa, ni u ludilu, pa makar se strmoglavilo još više.
evo, ni ja se previše ne brinem (za sad).
jer gledam koji bi nam profit bili donijeli novci koje smo tada i tada uložili u inv. fond, da smo ih tada stavili na knjižicu, ili nastavili stambenu, ili da smo tada kupili neku slatku vikendicu.
pa sam više-manje zadovoljna. (jedino što vikendicu ipak namamo)
eto, da se treba educirati, treba.
i da ne treba glavu u pijesak, ne treba.
kuraja!, rekli bi.
![]()
Mi ne ulažemo u fondove nego u dionice i odabrali smo takve da smo trenutno još uvijek u dobitku![]()
Ja sam i s dionicama i s fondovima još u imaginarnom dobitku, ali me brine što sam prije 2 mjeseca bila u dobitku 40%, a sad manje od 30%. A kad sam se uljuljala u prošlogodišnji stalni rast.
Reko Kardum jučer da nije vrijeme za paniku.
Dapače, sad ekipa koja ima love kupuje. Jer će valjda kad-tad ići sve konačno u zeleno.
Originally Posted by Lukina mamma
nakon koliko vremena se novci mogu povući iz fonda od dana ulaganja?
ja sam apsolutna neznalica a htjela bih u neki fond uložiti novac pa me interesira koliko trebam minimalno uložiti na početak(odprilike) i koliko se mjesecno ulaže.....može li mi netko objasniti ukratko? onako sturo![]()
![]()
Novci se mogu povući kad god hoćeš, fond ti ih treba isplatiti u roku tjedan dana (barem ovaj moj), prema vrijednosti udjela na dan kad si zatražila isplatu.Originally Posted by laky
Minimalni ulog se razlikuje od fonda do fonda.
Ulaganja su proizvoljna, ulažeš koliko hoćeš i kad hoćeš, nema obaveze, možeš si eventualno staviti trajni nalog, ja nisam, pa ne znam ništa pobliže o tome.
Sve info možeš naći na http://www.hrportfolio.com/.
Plaća se ulazna naknada (može se dogoditi i akcija bez ulazne naknade), a izlazne naknade mislim da više nema nijedan fond, ali to nisam sigurna.
Prije bi bilo obrnuto? pratim pbz-ove, ne znam kako ostali ..ali vjerojatnije da će te privući u fond tako da ne platiš ulaznu naknadu,Originally Posted by Dijana
a kazniti izlaznom ako želiš izaći
Pbz-ovi nemaju ako izlaziš nakon nekog vremena npr.1,2,3 godine
mi ništa ne prodajemo, čekamo da se oporavi i da prođu izbori u USA, do tad kupujemo.
nama su to dugoročne investicije, nije nam drago gledati crvene strelice ali se nadamo oporavku.
Obzirom na padove, mozda i ja krenem uskoro kupovatiOriginally Posted by Alkemicarka
![]()
Imam trajni nalog u mješovitom fondu PBZ-a, trenutno sam u minusu, al ne brinem, idem na dugoročno i vjerujem onima koji se razumiju bolje od nas.
HT ne prodajemo makar propalo sve. Namjeravamo preživjeti paniku i vidjeti šta će biti poslije.
Namjeravali smo uložiti taj novac od HT-a u rješavanje našeg financijskog stanja (trebali smo zatvoriti jedan kredit, jednu karticu i dozvoljene minuse). U međuvremenu smo karticu ipak zatvorili, kredit se bliži kraju, još ostaju minusi koje ćemo polako nekako poravnati i već smo se nekako navikli da na taj novac od dionica ne računamo.
Bilo bi gadno da nam je taj novac neophodan za život, ili da smo uzeli kredit ili se zadužili... e , onda bi drugačije promatrala ovu paniku svud okolo..![]()