Vidi rezultate ankete: Jesu li vaša djeca puzala?

Glasači
97. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

83 85.57%
  • Ne

14 14.43%
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: Anketa: Jesu li vaša djeca uopće puzala?

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Anketa: Jesu li vaša djeca uopće puzala?

Dakle, neki dan sam čula mišljenje jednog liječnika (nije pedijatar), da većina djece preskoči fazu puzanja. Osobno nemam o tome neko mišljenje. Sin mi ima 10 mjeseci i još ne puže. Ja sam propuzala sa godinu dana i puzala do 15. mjeseca brzinom munje. Moji brat i sestra uopće nisu puzali... Ovdje na forumu čitam svašta - neki propužu ranije, neki kasnije, neki odmah prohodaju...

I sad me naprosto počelo zanimati - da li doista većina djece nikada ne propuže? Molim da mi na anketu odgovore mame čija djeca su već prošla fazu puzanja ili su već naveliko stabilni puzači.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Matej je propuzao sa 7 i pol mjeseci i još uvijek puže. Sad ne više tako često budući da hoda, ali desi se.

Nisam baš uvjerena da većina djece ne puže. :/
    A ako to i je tako, onda vjerujem da je to (u većini slučajeva) posljedica ometanja motoričkog razvoja.
    Nisam ni ja puzala nikad, ali zato jer nisam imala prilike. Živjeli smo u maloj kući sa bakom i djedom. Grijalo se samo u kuhinji koja je bila mala, a na podu su bile pločice i valjda me nisu puštali po podu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Neka djeca stvarno ne pužu, ali koliko ja vidim djecu u okolini, od djece koju se ne ometa u razvoju (prerano posjedanje, hodalice, vodanje za rukice...) velika većina puže. Ovo što Ivanna kaže stoji - ja isto nisam puzala, ali nisam imala ni prilike - bila sam u hodalici.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja je puzala od 8 mjeseci, pa sve dok nije prohodala. prohodala je sa 11mj.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Zaboravila sam odgovoriti na pitanje - A. je najprije gmizao, pa puzao od svog 9 mjeseca dok nije prohodao (nešto poslije rođendana). I sad ponekad puže, iako već sasvim stabilno i spretno hoda.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja nije nikad puzala.
    prohodala je sa točno 13 miseci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oboje propuzali izmedju 7 i 8 mjeseca starosti. kci puzala do rodjendana pa prohodala a sinko je jos puzac ko ona beba na gradilistu (iz crtica).

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa
    Nisam baš uvjerena da većina djece ne puže. :/
    A ako to i je tako, onda vjerujem da je to (u većini slučajeva) posljedica ometanja motoričkog razvoja.
    I ja tako mislim. Ne mislim da dijete baš mora puzati i da bi svi puzali da ih se ne ometa. Iz moje i mm-ove familije nitko nije puzao, svi su "naučeni" hodati. Vjerovalo se da puzanje nije dobro jer će dijete teže prohodati, pa je na podu hladno, pa je prljavo i sl. Uglavnom, nitko od nas nije sam ni prosjedio, ni propuzao ni prohodao. Nesposobna generacija

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Obje propuzale oko svojeg sestog mjeseca. Starija puzala kao beba iz crtica o Tomu i Jerryju (i puzala pet mjeseci), a i mladja je vec na tom putu.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

propuzala s 10. prohodala s 13

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja starija curica je propuzala sa 8 mj.,a mlađa ima 7 mj. i vec dugo gmize ko glistica,a sad je skuzila i puzanje,al u nazad.Nasa ped nam je jos s prvom rekla da stavljamo dijete sto vise na pod.prvo mi je bilo malo cudno stavljati bebu na pod,al sad mi je to čisto normalno.Razumije se da usisavam dva puta dnevno.(Imam i pesa)

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvih troje puzalo, cetvrto jos nije doslo do te faze

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

M je bila na podu, ali je uglavnom sjedila i već s nekih 10 mjeseci se počela primati za namještaj i hodati. Onda je skužila puzanje samo da bi došla na drugu stranu, a onda opet hop na noge.
    Dakle, prvo se ustala, a onda propuzala. Nikad nije bila u hodalici, prohodala (č. potrčala) je točno na 1. rođendan (zapravo, pustila moju ruku i pobjegla mi, morala sam trčati za njom).

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Propuzala je unazad s 5 i pol mjeseci - vise je gmizala nego puzala
    pravo puzanje naprijed je bilo za par dana - naucila sjesti par dana kasnije...
    pokusala se dizati odmah nakon toga - morali smo je spustati jer je nosila remencice za kukove (puzati je smjela samo u dvostrukom sirokom povijanju ). Zabrana je prestala s 8 mjeseci - prohodala je s 11 mjeseci i par dana :D - potpuno sama (bez drzanja za jednu ili obje rukice) .

Sto se tice dizanja i pokusaja hodanja mi smo joj branili i uvijek je dizali cim bi pokusala ustati - i tako 3 mjeseca. Kad je napokon smjela ustati na nogice nije ni pokusavala slijedecih desetak dana.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moj dorian je bio strastveni puzac!

poceo je sa 6, a puzao je sve do 14-tog mejseca. s 13 je poceo kao koracati, ali ga to uopce nije interesiralo, pa je prohodao tek sa 14 kad je imao gips na ruci i nije mogao puzati.

uvijek je puzao pravilno, nikad nije gmizao. posjeo se sa 7 mjeseci, uskoro se poceo i dizati na noge uz namjestaj. nakon nekog vremena se poceo ustajati sam bez pridrzavanja.

sad ima 16 mj. i jos uvijek ponekad puzi, ali nije to vise udarnicki kao prije, nego vise iz igre, npr. hoce da ja puzeci lovim, ili kad se nade s drugom djecom, onda puzi i hoce da svi puzu za njim. ako ne puzu, ljuti se

mislimd a bi djeca vecinom puzala kad se roditelji ne bi uplitali s posjedanjima, vodanjima za ruku, hodalicama i slicnim glupostima.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Je, nasilu, odnosno nakon vjezbanja i ucenja puzanja radi bolje motorike...Sa 11 mjeseci. I nije bas voljela puzati, cim je skuzila stajanje, vise nije htjela puzati.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Vidim po nekim postovima da moj muž nije jedini koji je puzao unatrag. Njega nikako nisu mogli uvjeriti da puže nego se odgurivao na guzi prema natrag. Izrastao je u sasvim normalnog čovjeka.

Osobno sam napravila grešku - malog mjesecima nisam skidala s ruku i sad nikako ne želi biti sam... Tek unatrag dva mjeseca intenzivno provodimo vrijeme na podu. Pedijatrica kaže da je sve u redu, ali je naprosto navikao da sam mu ja servis-služba od 0-24 za sve...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

djeca cesto prvo puzu unatrag.
    to su pocetci.
    kao i "gmizanje".

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Janko je puzao ni mjesec dana, propuzao s 11 mjeseci, a s 12 mj i 10 dana je hodao. ali nikad mu puzanje nije bilo način kretanja, već je puzao tek toliko koliko je trebalo da dođe do nekog komada namještaja i da se digne, pa onda hoda uz namještaj.
    Stjepan je puzanje otkrio s nepunih 7 mjeseci, i ubrzo je ga je bilo po cijelom stanu. baš si gušta puzanje. već mjesec dana radi prve korake, napravi ih dva tri klimava od stola do kauča i sl., al se baš vidi da mu je puzanje trenutno puno draže i nema volje uvježbavati hodanje.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo, moj vlastiti primjer govori suprotno - starija curka nije nikad puzala, jednostavno se nije dala i strahovito je protestirala, a prohodala je sa 12 mj i 7 dana i bila je jedino dijete u našem parku iznad kojeg nismo zgrčeni stajali i vodali ju za ruke, prohodala je sama kada je htjela

mlađa je puzala sa 8 mjeseci a prohodala s 11.

nadam se da ne moram napominjati da nije bilo nikakvog uplitanja s naše strane, dizanja, guranja, hodalica i sličnog

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moj je propuzao sa nekih 8 mjeseci, prije toga je puzao natraške ali se samo gurao rukama, klizio je, brisao je pod , a prohodao s nepunih 12

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam mislila da niti nece propuzati jer se poceo dizati i hodati uz namjestaj, ali nakon toga je ipak propuzao, ne znam tocno kad , ali znam da je prohodao tocno za rockas.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    evo, moj vlastiti primjer govori suprotno - starija curka nije nikad puzala, jednostavno se nije dala i strahovito je protestirala...
    Mihovil isto radi strahovite scene kada pokušavamo sa njim vježbati puzanje. Čim ga stavimo u položaj u kojem ne želi biti počinje showtime. Ili želi sjediti ili se kotura po podu, ali puzanje ne dolazi u obzir.

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi propuzali sa 9 mjesec i nešto dana :D . Iako je bilo upitno kad ćemo to uspjeti, mi smo marljivo vježbali i eto rezultata.....sada idemo dalje

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    evo, moj vlastiti primjer govori suprotno - starija curka nije nikad puzala, jednostavno se nije dala i strahovito je protestirala...
    Mihovil isto radi strahovite scene kada pokušavamo sa njim vježbati puzanje. Čim ga stavimo u položaj u kojem ne želi biti počinje showtime. Ili želi sjediti ili se kotura po podu, ali puzanje ne dolazi u obzir.
    devet_mjeseci nemoj ga previše forsirati, naš fizijatar kaže da se sa forsiranjem pogotovo kad plaću ništa neće postići. L. se opirala kad smo trebali raditi vježbe za jačanje ruku kako bi mogla puzati.....i onda jednog dana je sama odlučila propuzati. Do tog trenutka se sama podizala u sjedeći položaj pa ako je trebala nešto dohvatiti onda se nekako izokretala u sjedećem stavu ili legla-otkotrljala i digla se u sjedeći položaj.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

L. je puzala. puzala je jedno 2-3mj.
    kad se dizala dizala se pravilno, iz iskoraka.
    kad je padala padala je pravilno, ili na guzu ili "kolut". no to su ekzibcije, sta je ona izvodila, pa pala. zbog puzanja u rijekim trenucima padanja, padala je pravilno.
    nikad nije izubijana, izuzetno je okretna i spretna od prvok koraka, ni malo trampava.

puzanje je bitan stadij u motorici. nije nuzan (kod zdrave djce) ali je pozeljan jer djeca tako uce neke stvari i manje su nespretna u periodu prohodavanja i hodanja.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    nikad nije izubijana, izuzetno je okretna i spretna od prvok koraka, ni malo trampava.

puzanje je bitan stadij u motorici. nije nuzan (kod zdrave djce) ali je pozeljan jer djeca tako uce neke stvari i manje su nespretna u periodu prohodavanja i hodanja.
    ja po milijunti put - anita nije puzala, otkrila je stajanje, i onda korak.
    strahovito joj je falilo to puzanje. naime, bebe koje puzaju pa se dizu, kada padaju ustvari se samo spuste na guzu. Anita bi se ukocila, i triput vise stukla, jer duuugo nije imala tu mekocu pokreta i okretanja kao puzaci.
    tek kad je sa godinu i pol (tada je vec trcala) pocela puzati, cjelokupna motorika joj se pocela popravljati.
    sada je vec puuuno bolje, no i dalje...nije to to, kad ju usporedim sa puzacima.

da ne bi stekli neku groznu sliku, ja imam "ostro" oko, i dobro zapazam detalje. djeca puzaci obicno imaju neku smooth tehniku hodanja, koliko god nespretni inace bili, dok nepuzaci imaju tu neku vrstu "zakocenosti", nisu potpuno opusteni.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Propuzala sa 9,5 mjeseci, prohodala sa 11,5.
    Ne znam da li to ima veze sa puzanjem ili ne uporabom hodalice ali ona je uvijek bila stabilna i nije baš padala

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja uspoređujem svoju "puzačicu" i "nepuzačicu" i mogu zaključiti da je "puzačica" spretnija, ali s druge strane, "nepuzačica" je ziheraš i vrlo oprezno dijete koje u fazi prohodavanja nije nikad palo. nikad nije imala razbijeno koljeno, masnice su najviše što je imala i to u starijoj dobi (pljuc-pljuc da ne ureknem), ali puzati jednostavno nije htjela, dok je mala već sa 2 g. letjela i po stepenicama i štošta još....no,to je i do djetetovog karatktera.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    a kako to vjezbas puzanje?

stavljas ga u cetveronozni ili?

probaj ga staviti na leda, ruke ispruzene iznad glave, i spajaj mu dlan i koljeno suprotne noge (nogicu skvrcis).

mozes i staviti mu ispod prsa neki sfrknuti rucnik u rolu, i drzati ga tako na trbuhu, rukice na podu, tijelo i nogice drzis (kao da vozis tacke).

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne slažem se da većina djece ne puže.
    Ne pužu ona djeca koja nikad ne dobiju priliku jer ih se stalno nosaka i stavlja u hodalicu npr. Ili djeca koja su na bilo koji način ometana u puzanju (bilo zbog zakašnjelog razvoja ili drugih problema).

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Ne pužu ona djeca koja nikad ne dobiju priliku jer ih se stalno nosaka i stavlja u hodalicu npr. Ili djeca koja su na bilo koji način ometana u puzanju (bilo zbog zakašnjelog razvoja ili drugih problema).
    Moj primjer govori suprotno.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Exceptio firmat regulam - Iznimka testira pravilo iliti Iznimka potvrđuje pravilo kako se kod nas prevodi...

Šalim se... nisam mislila da isključivo svako dijete mora propuzati. Sorry, pogrešno sam se izrazila. Ali najveća većina ih ipak propuže.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

blizanci da, ali samo zato što su tako naučeni na vježbama za motoriku

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam isto bedasta... Nisam uzela u obzir da je doktor stariji gospodin. U to vrijeme nisu djecu držali na podu niti vježbali s njima. Baš smo ponovno razgovarali i kad sam mu to rekla, odmah se složio sa mnom...

belurka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mozda si trebala postavit pitanje na dobne skupine 1-3? tu bi ipak dobila kompletniju sliku!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Moj primjer govori suprotno.
    i moj.
    F. nije htio puzati, sam se podigao na noge sa 6 i pol mjeseci, hodao drzeci se za namjestaj s 8 mjeseci, samostalno prohodao s 10 mjeseci, s 13 mjeseci sam svladao stepenice. toliko o nepuzacu i zakesnjelom razvoju i problemima.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Moji su svi troje puzali. Dorothea je imala problem sa kukovima, pa su nam rekli da je ne oslanjamo na noge i potičemo puzanje, to sam nastavila i s dečkima

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U anketi je moj dogovor -da.

Sa 8 mjeseci počeo puzati unazad, sa točno devet i po mjeseci unaprijed i prohodao sa skoro 13 mjeseci. Između toga se naravno i dizao i hodao uz namješaj, kauč...

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da,obje.
    Starija je dosta dugo puzala ,a mlađa nešto malo,ali je i kasno prohodala.Mala ljenčina

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Starije nije puzalo, mlađe je puzalo sve u šesnaest.

Starije je prohodalo s 14 mjeseci, mlađe s 10,5.

Starije je bilo puuuuno spretnije u hodanju od mlađeg, ali mlađe je spretnije u penjanju, spuštanju, padanju i sl.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

e da, zaboravila sam reći da starije nije bilo ometano u normalnom motoričkom razvoju - niti je nanašano do besvijesti, niti je imalo hodalicu, niti je forsirano bilo na sjedenje ili na stajanje ili na hodanje.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MIhael je sa 5,5 počeo gmizat (kao vojnik)....sa 6,5 baš počeo zapravo puzat.....sad smo već na dizanju uz sve uz što se može dić i padanju iza toga....

moj brat uopće nije puzao a prohodao sa 10 mjeseci...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno puzanje

Ja sam svoju naučila puzati (radi bolje motorike) za jedno mjesec dana učenja, a propuzala je sa 11 mjeseci te prohodala s 14 i pol mj.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sad ked sam čitala vaše postove, odmah je i meni lakše jer imamo 8 mjeseci i nikako da skužimo i da krenemo....možda je to jer imamo 10,600kg?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Balsa je bio hipertonican i bili smo vezbaci nekoliko meseci..Sa sedam se poceo postavljati na sve cetiri,sa sedam i pol je propuzao,sad ima deset..Njemu je bilo vazno da nauci puzati zbog problema koji je imao sa motorikom,kao i blage asimetrije..Fizijatar je prezadovoljan napretkom..Ustaje uz namestaj od osam meseci..

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    djeca cesto prvo puzu unatrag.
    to su pocetci.
    kao i "gmizanje".
    i mi smo tako - išlo je puno brže.
    puzala je od 8-10,5 mj

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

L. je puzao ali se ne sjećam od kada do kada.
    M. je puzala od 10-1,5 mj. kada je (natatino opće oduševljenje) prohodala.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čini mi se da je kod nas, na preskakanje faze puzanja uticala činjenica da je princeza jedinica, sa mamom kod kuće i puno osoba raspoloživih za vodanje. Daj ruku i ona odfura, ide brže. Mislim da je počela puzati, puno nakon potpunog prohodavanja kad je vidjela starije rođake da to rade iz fazona. To joj nikad nije bio način kretanja.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    M. je puzala od 10-1,5 mj. kada je (natatino opće oduševljenje) prohodala.
    10-1,5=10-13,5
    Dakle, ne radi mi baš tastatura.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •