Molim vas ako netko ima isprobani recept za kolačiće napravljene pomoću kalupića(imam u obliku zvjezdica,jelkica,zvonca,itd...)
prošle godine sam radila pomoću jednog recepta al su bili tvrdi,rasipali se...
Molim vas ako netko ima isprobani recept za kolačiće napravljene pomoću kalupića(imam u obliku zvjezdica,jelkica,zvonca,itd...)
prošle godine sam radila pomoću jednog recepta al su bili tvrdi,rasipali se...
Paprenjaci
60 dkg glatkog brašna
2 cijela jaja
20 dkg margarina
6 dkg smeđeg šećera
1 šalica meda
12 dkg mljevenih oraha
1 mala žlićica sode bikarbone
malo papra,cimeta,muškatnog oraščića,klinčića-(ne pretjerati)
Sastojke izmješati, smjesu razdjeliti na manje dijelove, razvaljti i vaditi kalupima raznih oblika.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu 10-tak minuta na 170 stupnjeva
Meni je taj recept jedan od dražih, probaj možda ti se svidi![]()
Koliko dugo moraju stajati da postanu onako fini mekani?
Takve sitne kolačiće stavim u kutiju za kolače (poklopljene).
Nikad ih ne radim prije samog Božića već nekoliko tjedana prije,tako da se oni s vremenom opuste.
Moram ih stavit na skrovito mijesto 8) da nebi nestali prije reda.
Dora06, može li za "začin" samo cimet, ovo drugo me ne privlači baš?! I ovaj papar je crni biber ili ...prosvijetli me za slučaj da se ohrabrim...?
Šteta ti je ne staviti i ostale začine - klinčić, muškatni oraščić, pa i vaniliju (ja dodam). Paprenjaci moraju biti puni mirisa i okusa.cvijetak prvotno napisa
Inače, da, papar može crni, a može i bijeli - manje je ljut, a više aromatičan.
Ufff, sad mi se jedu paprenjaci, a nemam vremena peći
.
Dream, nagovorila si me, ali sad još trebam i nešto preciznije upute od "malo ovog i onog" jer sa začinima je to stvarno opasno!
Da, razumijem te, ali količina začinima ovisi upravo o ukusu onoga tko će jesti ono što se pravi.
Evo, pričekaj tren, pa ću naći i pretipkati svoj recept za paprenjake.
500 g brašna
200 g margarina
150 g šećera
150 g oraha
1 jaje
3 žutanjka
2 žlice meda
sol - pola čajne žličice
cimet - pola čajne žličice
klinčić u prahu - pola čajne žličice
papar - trećina čajne žličic
muškatni oraščić - pola čajne žličice
NAČIN PRIPREME:
Razdrobite margarin u brašnu, dodajte šećer, mljevene orahe, jaja, žutanjke, med i sve začine. Sve to umijesite u prhko tijesto, zamotajte u plastičnu foliju ili stavite u zdjelu koja se dobro pokriva, te pustite da odstoji pola sata na hladnom mjestu. Potom tijesto razvaljajte pola cm debelo i režite ukrasnim oblicima ili utisnite drvenu modlu za paprenjake, pa izrežite pojedinačne kolače. Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta.
Ako nemaš prave modle za paprenjake ( izgledaju kao drveni reljefi, tj. duborezi), možeš izrezati kolačiće bilo kojim drugim modlicama, pa čak i čašom.
Još malo vezano za začine - navedene su neke prosječne količine, a ti si smanji ili povećaj količinu prema svom ukusu. Npr. ja ne volim cimet, pa ga često uopće ne stavim, ali zato obožaaavam klinčić i stavim ga cijelu žličicu. Slobodno probaš tijesto kad ga umijesiš, pa dodaš što ti nedostaje.
Izvrsni su uz mlijeko.
Ja ih volim takve tvrde i krskave, pa ih čuvam u dobro zatvorenoj kutiji (tupperware), ali ako ih ostaviš nezatvorene, za nekoliko dana (2-3 dana, ovisno o vlazi u zraku) će "popustiti" i biti meki.
Ne znam ima li tko da ne voli paprenjake :D !
Prošle smo godine moj darling (predaje hrvatski s književnošću u lokalnoj gimnaziji) i ja malo "animirali" gimnazijalce kad im je na red došlo Šenoino Zlatarevo zlato. Ako se sjećate, jedan od važnih likova u Zlatu je bila Magda "paprenjarka". Za "ilustraciju" smo napravili klincima paprenjake i to je bio doživljaj kojega se još i danas sjećaju. Mame klinaca su me danima nakon toga tražile recept kolačića koje su klinci dobili od profa 8) .
probaj naci recept za slatke zvijezdice sa cimetom - fantasticne su, a mogu dugo trajati (barem tako kazu, nama odmah nestanu).
Dream je sve lijepo opisala![]()
Ja osobno volim cimet pa je on nezaobilazan,a ostalale začine također stavim jer se nadopunjuju u ovim kolačićima
Tnx, cure, jedva čekam da probam![]()
A potražit ću i zvjezdice s cimetom.
I da, divno je imati pekač kruha, on ovakve kolače jako dobro zamijesi, a meni ostane samo zabavni dio pravljenja kolača. Čak razmišljam da neke kolačiće i obojim. Prije koji dan mi je moj kuhinjski ljubimac zamijesio i prave pravcate knedle![]()