Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Kolačići blagdanskih motiva

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno Kolačići blagdanskih motiva

    Molim vas ako netko ima isprobani recept za kolačiće napravljene pomoću kalupića(imam u obliku zvjezdica,jelkica,zvonca,itd...)
    prošle godine sam radila pomoću jednog recepta al su bili tvrdi,rasipali se...

  2. #2
    Dora06 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    Paprenjaci

    60 dkg glatkog brašna
    2 cijela jaja
    20 dkg margarina
    6 dkg smeđeg šećera
    1 šalica meda
    12 dkg mljevenih oraha
    1 mala žlićica sode bikarbone
    malo papra,cimeta,muškatnog oraščića,klinčića-(ne pretjerati)

    Sastojke izmješati, smjesu razdjeliti na manje dijelove, razvaljti i vaditi kalupima raznih oblika.
    Staviti peći u zagrijanu pećnicu 10-tak minuta na 170 stupnjeva


    Meni je taj recept jedan od dražih, probaj možda ti se svidi

  3. #3
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    Koliko dugo moraju stajati da postanu onako fini mekani?

  4. #4
    Dora06 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    Takve sitne kolačiće stavim u kutiju za kolače (poklopljene).
    Nikad ih ne radim prije samog Božića već nekoliko tjedana prije,tako da se oni s vremenom opuste.
    Moram ih stavit na skrovito mijesto 8) da nebi nestali prije reda.

  5. #5
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Dora06, može li za "začin" samo cimet, ovo drugo me ne privlači baš?! I ovaj papar je crni biber ili ...prosvijetli me za slučaj da se ohrabrim...?

  6. #6
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Dora06, može li za "začin" samo cimet, ovo drugo me ne privlači baš?! I ovaj papar je crni biber ili ...prosvijetli me za slučaj da se ohrabrim...?
    Šteta ti je ne staviti i ostale začine - klinčić, muškatni oraščić, pa i vaniliju (ja dodam). Paprenjaci moraju biti puni mirisa i okusa.
    Inače, da, papar može crni, a može i bijeli - manje je ljut, a više aromatičan.
    Ufff, sad mi se jedu paprenjaci , a nemam vremena peći .

  7. #7
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Dream, nagovorila si me, ali sad još trebam i nešto preciznije upute od "malo ovog i onog" jer sa začinima je to stvarno opasno!

  8. #8
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Da, razumijem te, ali količina začinima ovisi upravo o ukusu onoga tko će jesti ono što se pravi.
    Evo, pričekaj tren, pa ću naći i pretipkati svoj recept za paprenjake.

  9. #9
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    začinima= začina *


    Danas me nešto pati disgrafija

  10. #10
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    500 g brašna
    200 g margarina
    150 g šećera
    150 g oraha
    1 jaje
    3 žutanjka
    2 žlice meda
    sol - pola čajne žličice
    cimet - pola čajne žličice
    klinčić u prahu - pola čajne žličice
    papar - trećina čajne žličic
    muškatni oraščić - pola čajne žličice

    NAČIN PRIPREME:

    Razdrobite margarin u brašnu, dodajte šećer, mljevene orahe, jaja, žutanjke, med i sve začine. Sve to umijesite u prhko tijesto, zamotajte u plastičnu foliju ili stavite u zdjelu koja se dobro pokriva, te pustite da odstoji pola sata na hladnom mjestu. Potom tijesto razvaljajte pola cm debelo i režite ukrasnim oblicima ili utisnite drvenu modlu za paprenjake, pa izrežite pojedinačne kolače. Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta.
    Ako nemaš prave modle za paprenjake ( izgledaju kao drveni reljefi, tj. duborezi), možeš izrezati kolačiće bilo kojim drugim modlicama, pa čak i čašom.

    Još malo vezano za začine - navedene su neke prosječne količine, a ti si smanji ili povećaj količinu prema svom ukusu. Npr. ja ne volim cimet, pa ga često uopće ne stavim, ali zato obožaaavam klinčić i stavim ga cijelu žličicu. Slobodno probaš tijesto kad ga umijesiš, pa dodaš što ti nedostaje.

    Izvrsni su uz mlijeko .
    Ja ih volim takve tvrde i krskave, pa ih čuvam u dobro zatvorenoj kutiji (tupperware), ali ako ih ostaviš nezatvorene, za nekoliko dana (2-3 dana, ovisno o vlazi u zraku) će "popustiti" i biti meki.

    Ne znam ima li tko da ne voli paprenjake :D !
    Prošle smo godine moj darling (predaje hrvatski s književnošću u lokalnoj gimnaziji) i ja malo "animirali" gimnazijalce kad im je na red došlo Šenoino Zlatarevo zlato. Ako se sjećate, jedan od važnih likova u Zlatu je bila Magda "paprenjarka". Za "ilustraciju" smo napravili klincima paprenjake i to je bio doživljaj kojega se još i danas sjećaju . Mame klinaca su me danima nakon toga tražile recept kolačića koje su klinci dobili od profa 8) .

  11. #11

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    probaj naci recept za slatke zvijezdice sa cimetom - fantasticne su, a mogu dugo trajati (barem tako kazu, nama odmah nestanu).

  12. #12
    Dora06 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    Dream je sve lijepo opisala
    Ja osobno volim cimet pa je on nezaobilazan,a ostalale začine također stavim jer se nadopunjuju u ovim kolačićima

  13. #13
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Tnx, cure, jedva čekam da probam
    A potražit ću i zvjezdice s cimetom.

  14. #14
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    I da, divno je imati pekač kruha, on ovakve kolače jako dobro zamijesi, a meni ostane samo zabavni dio pravljenja kolača. Čak razmišljam da neke kolačiće i obojim. Prije koji dan mi je moj kuhinjski ljubimac zamijesio i prave pravcate knedle

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •