Results 1 to 14 of 14

Thread: Kolačići blagdanskih motiva

  1. #1

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default Kolačići blagdanskih motiva

    Molim vas ako netko ima isprobani recept za kolačiće napravljene pomoću kalupića(imam u obliku zvjezdica,jelkica,zvonca,itd...)
    prošle godine sam radila pomoću jednog recepta al su bili tvrdi,rasipali se...

  2. #2
    Dora06's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Paprenjaci

    60 dkg glatkog brašna
    2 cijela jaja
    20 dkg margarina
    6 dkg smeđeg šećera
    1 šalica meda
    12 dkg mljevenih oraha
    1 mala žlićica sode bikarbone
    malo papra,cimeta,muškatnog oraščića,klinčića-(ne pretjerati)

    Sastojke izmješati, smjesu razdjeliti na manje dijelove, razvaljti i vaditi kalupima raznih oblika.
    Staviti peći u zagrijanu pećnicu 10-tak minuta na 170 stupnjeva


    Meni je taj recept jedan od dražih, probaj možda ti se svidi

  3. #3
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Koliko dugo moraju stajati da postanu onako fini mekani?

  4. #4
    Dora06's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Takve sitne kolačiće stavim u kutiju za kolače (poklopljene).
    Nikad ih ne radim prije samog Božića već nekoliko tjedana prije,tako da se oni s vremenom opuste.
    Moram ih stavit na skrovito mijesto 8) da nebi nestali prije reda.

  5. #5
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Dora06, može li za "začin" samo cimet, ovo drugo me ne privlači baš?! I ovaj papar je crni biber ili ...prosvijetli me za slučaj da se ohrabrim...?

  6. #6
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by cvijetak
    Dora06, može li za "začin" samo cimet, ovo drugo me ne privlači baš?! I ovaj papar je crni biber ili ...prosvijetli me za slučaj da se ohrabrim...?
    Šteta ti je ne staviti i ostale začine - klinčić, muškatni oraščić, pa i vaniliju (ja dodam). Paprenjaci moraju biti puni mirisa i okusa.
    Inače, da, papar može crni, a može i bijeli - manje je ljut, a više aromatičan.
    Ufff, sad mi se jedu paprenjaci , a nemam vremena peći .

  7. #7
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Dream, nagovorila si me, ali sad još trebam i nešto preciznije upute od "malo ovog i onog" jer sa začinima je to stvarno opasno!

  8. #8
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Da, razumijem te, ali količina začinima ovisi upravo o ukusu onoga tko će jesti ono što se pravi.
    Evo, pričekaj tren, pa ću naći i pretipkati svoj recept za paprenjake.

  9. #9
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    začinima= začina *


    Danas me nešto pati disgrafija

  10. #10
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    500 g brašna
    200 g margarina
    150 g šećera
    150 g oraha
    1 jaje
    3 žutanjka
    2 žlice meda
    sol - pola čajne žličice
    cimet - pola čajne žličice
    klinčić u prahu - pola čajne žličice
    papar - trećina čajne žličic
    muškatni oraščić - pola čajne žličice

    NAČIN PRIPREME:

    Razdrobite margarin u brašnu, dodajte šećer, mljevene orahe, jaja, žutanjke, med i sve začine. Sve to umijesite u prhko tijesto, zamotajte u plastičnu foliju ili stavite u zdjelu koja se dobro pokriva, te pustite da odstoji pola sata na hladnom mjestu. Potom tijesto razvaljajte pola cm debelo i režite ukrasnim oblicima ili utisnite drvenu modlu za paprenjake, pa izrežite pojedinačne kolače. Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta.
    Ako nemaš prave modle za paprenjake ( izgledaju kao drveni reljefi, tj. duborezi), možeš izrezati kolačiće bilo kojim drugim modlicama, pa čak i čašom.

    Još malo vezano za začine - navedene su neke prosječne količine, a ti si smanji ili povećaj količinu prema svom ukusu. Npr. ja ne volim cimet, pa ga često uopće ne stavim, ali zato obožaaavam klinčić i stavim ga cijelu žličicu. Slobodno probaš tijesto kad ga umijesiš, pa dodaš što ti nedostaje.

    Izvrsni su uz mlijeko .
    Ja ih volim takve tvrde i krskave, pa ih čuvam u dobro zatvorenoj kutiji (tupperware), ali ako ih ostaviš nezatvorene, za nekoliko dana (2-3 dana, ovisno o vlazi u zraku) će "popustiti" i biti meki.

    Ne znam ima li tko da ne voli paprenjake :D !
    Prošle smo godine moj darling (predaje hrvatski s književnošću u lokalnoj gimnaziji) i ja malo "animirali" gimnazijalce kad im je na red došlo Šenoino Zlatarevo zlato. Ako se sjećate, jedan od važnih likova u Zlatu je bila Magda "paprenjarka". Za "ilustraciju" smo napravili klincima paprenjake i to je bio doživljaj kojega se još i danas sjećaju . Mame klinaca su me danima nakon toga tražile recept kolačića koje su klinci dobili od profa 8) .

  11. #11

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    probaj naci recept za slatke zvijezdice sa cimetom - fantasticne su, a mogu dugo trajati (barem tako kazu, nama odmah nestanu).

  12. #12
    Dora06's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Dream je sve lijepo opisala
    Ja osobno volim cimet pa je on nezaobilazan,a ostalale začine također stavim jer se nadopunjuju u ovim kolačićima

  13. #13
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Tnx, cure, jedva čekam da probam
    A potražit ću i zvjezdice s cimetom.

  14. #14
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    I da, divno je imati pekač kruha, on ovakve kolače jako dobro zamijesi, a meni ostane samo zabavni dio pravljenja kolača. Čak razmišljam da neke kolačiće i obojim. Prije koji dan mi je moj kuhinjski ljubimac zamijesio i prave pravcate knedle

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •