Results 1 to 28 of 28

Thread: Odmrzavanje-Zamrzavanje

  1. #1
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default Odmrzavanje-Zamrzavanje

    U nekoliko recepata sam naišla na savjet da se jela spravljena od lisnatog tijesta poslije zamrznu, pa se kasnije peku i budu friška (pužići od tunjevine, kroasani). Lisnato tijesto obično dolazi u zamrznutom obliku. Smije li se to onda opet zamrzavati :?

  2. #2
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Hej, kuharice moje mile, gdje ste?

  3. #3
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Nema ti druge, osim ako ćeš sama raditi lisnato tijesto.
    A da li je to zdravo :?

  4. #4
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Pa ne mislite valda da se u velikim firmama ti proizvodi rade isključivo od svježeg tijesta
    To lisnato tijesto je tzv. mrtvo lisnato tijesto( brašno, sol,aditiv, margarin) bez kvasca, tako da su manje posljedice zamrzavanja proizvoda, a i jednostavnije je odmrzavanje.

  5. #5
    vidra's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    888

    Default

    cure, imate kupiti svježe lisnato tijesto, ja od njega radim sve te zamotuljke, jastučiče, pužiće ... i takve napunjene ih ledim. kad mi trebaju samo ih pečem, trebaju se samo malo opustiti i pravac u pećnicu. o tome je riječ u tim receptima, ne o odmrznutom lisnatom tijestu,već o svježem.
    zna ga biti u frižideru sa sirevima u mercatoru. no, svaka malo bolja velika pekara prodaje svježa tijesta. u splitu ih ima u tommyja, proizvodi pekara babić. izvrsna su i svježa tijesta od preradine pekare.
    vjerujem da je u zg još bolji izbor, treba samo tražiti svježe lisnato, ne zamrznuto

  6. #6
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Hm, al u Sarajevu :/ Do duše nisam nigdje pitala.

  7. #7
    stella's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default

    Kod nas u pekari ima kupit svježeg lisnatog tijesta,pa provjeri u nekoj pekari u Sa.

  8. #8
    Nataša,Sarajevo's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,251

    Default

    to je sirovo smrznuto - lisnato tijesto kad ga kupiš
    kad ga ispečeš, zašto ne ponovo zalediti?

    praktikujem oduvijek

  9. #9
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Ma ne znam, ono kažu da zamrznute namirnice, makar i nakon obrade ne valja ponovo zamrzavati. Naglasak je na mesu. Ja sam mislila napraviti ove divne pužiće, i sirove ih zamrznuti pa ih peći kad mi trebaju. Evo se ne javlja niko ko se od toga otrovao

  10. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    254

    Default

    Ne znam točno za lisnato, ali ja nisam pobornik ponovnog zamrzavanja ičega.
    Kažu kad jednom odmrzneš NE ponovno zamrzavati.
    Doduše ima ljudi kaj mogu pojesti svašta (vjeruj mi svašštttaaa) pa im nije ništa.

  11. #11

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zg
    Posts
    744

    Default

    E pa hoću otvorit ovaj topic već tjednima.
    Zašto se odmrznuto ne smije ponovo zamrzavati? Mislim, svi znaju i svi kažu da je štetno i da se ne smije, ali nitko s kim sam pričala mi ne zna reći zašto.
    Moja mama redovito ponovo zamrzava meso i nikad ništa, ja se svadim i tvrdim suprotno, a da zapravo uopće nemam argumente osim "tako kažu" :? :? :? :?

  12. #12
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    I ja ti ne znam sto posto, ali neki dan kod nas na TV, jedan zdravstveni inspektor priča šta se kod nas radi, kako se uvozi smrznuto meso, pa odmrzava i prodaje, a mi ne znajući onda doma ponovo zamrzavamo. I sad na to on kaže "a to vam je odmah kancer :shock: " Jel to on nas plaši i preuveličava, ili zaista govori stručno, ne znam. Nema nam Davora da nas prosvjetli.

  13. #13

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    AT
    Posts
    1,316

    Default

    Quote Originally Posted by Nataša,Sarajevo
    to je sirovo smrznuto - lisnato tijesto kad ga kupiš
    kad ga ispečeš, zašto ne ponovo zalediti?

    praktikujem oduvijek
    meni je to isto kao i meso kad kupis ,isto je sirovo ,zamrznes,odmrznes i ponovo bi ga zamrzavao.
    nema sanse da bi to napravila


    sto se doticnog pitanja tice,podrzavam ono za kupnju friskog lisnatog i onda napravis sta zelis sa njime i ako hoces zamrznes

  14. #14
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Na Zdravlje.hr kažu da odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne smije ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje...
    Ne znam što bih rekla za lisnato tijesto osim da bih i ja radije napravila sa svježim ono što želim, pa onda zamrzavala...

  15. #15
    Nataša,Sarajevo's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,251

    Default

    Moja greška!

    NE NIKAKO odmrznuti - zamrznuti a da se prije toga nekako ne obradi.

    NE, ja sam to razumjela malo drugačije,
    ja odmrznem, ispečem/skuham ili šta već, a takvo može ponovo u friz.

    Izvinjavam se zbog unošenja zabune

  16. #16
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    Podižem temu jer sam jutros išla izvaditi iz škrinje meso za ručak i skužila da škrinja ne radi! i da se sve napola odmrznulo. Nemam pojma kako se to dogodilo i koliko dugo je škrinja bila bez struje, ali imam hrpu odleđene hrane (povrće, voće, meso i riba).
    Šta da s tim radim?
    Našla sam na podatak da ako je meso odmrznuto u frižideru, stručnjaci tvrde da se bez problema može ponovno zamrznuti. Ovo je sve bilo u škrinji koja je držala temperaturu ispod one u frižideru pa pretpostavljam da nije moglo doći do razmnožavanja bakterija, ali nisam sigurna koliko je to dobro.
    Da li da sve to nekako termički obradim pa ponovno smrznem? Da li je to sigurnije?

  17. #17
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,493

    Default

    eventualno ovako, za meso:
    Da li da sve to nekako termički obradim pa ponovno smrznem?
    povrce, voce - cini mi se da bi se nakon termicke obrade sve pretvorilo u kasu?

    ne cini mi se privlacna ideja
    ali ja inace ne smrzavam nista osim mesa i juhe, jer ne volim taj okus nakon odmrzavanja

  18. #18
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,961

    Default

    Quote Originally Posted by kljucic View Post
    Podižem temu jer sam jutros išla izvaditi iz škrinje meso za ručak i skužila da škrinja ne radi! i da se sve napola odmrznulo. Nemam pojma kako se to dogodilo i koliko dugo je škrinja bila bez struje, ali imam hrpu odleđene hrane (povrće, voće, meso i riba).
    Šta da s tim radim?
    Našla sam na podatak da ako je meso odmrznuto u frižideru, stručnjaci tvrde da se bez problema može ponovno zamrznuti. Ovo je sve bilo u škrinji koja je držala temperaturu ispod one u frižideru pa pretpostavljam da nije moglo doći do razmnožavanja bakterija, ali nisam sigurna koliko je to dobro.
    Da li da sve to nekako termički obradim pa ponovno smrznem? Da li je to sigurnije?
    AKo se nije odmrznulo do kraja (ako još ima kristaliće leda - rekla si da je temperatura niska, ali ne i dovoljna za trajno zamrzavanje) mislim da možeš ponovno zamrznuti.

    Meso - ako te brine, možeš termički obraditi, pa smrznuti, ali to ovisi o mesu... Ako je svinjetina, možeš ispeći, pa zaliti u svinjsku mast, kako se nekad radilo prije škrinja. Ostalo meso - ovisi o mesu. Meni se ne sviđa okus smrznute pečene piletine, puretine itd. pa ne bih preporučila.

    Riba - nastoj potrošiti odmah, ako se odmrzla do kraja.

    Voće - to mi se čini najlakše, ukuhaj, napravi pekmeze. Najbolji džem od ribizla napravila sam prije dosta godina kad je mojim kumovima krepala škrinja, pa sam ukuhala hrpu iz njihovog zamrzivača.

    Povrće - možda isto, ovisno koje imaš - skuhaj šalšu i frk u staklenke.

  19. #19
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    izgleda da me čeka dan u kuhinji

  20. #20
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,961

    Default

    Pa ne bude tak strašno - smrznuto/odmrznuto ti se lakše i brže kuha, povrće i voće bude gotovo začas, ribe isto ne trebaju dugačku termičku obradu, a meso frkni u pećnicu u kikiri ili sličnu poklopljenu posudu.

    Teško mi je reći što i kako kad ne znam ni vrste ni količine. Smrzni ponovno sve što se može, pa vidi što ti ostaje za termičku obradu. I nemoj puno žaliti ako ne uspiješ sve spasiti - sve zlo s tim...

    Jeste li nabavili novu škrinju ili osposobili staru?

  21. #21
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    Ma nije toga baš puno.
    Hvala na savjetima
    Ma nije škrinja riknula nego utičnica smrdana pa se nekako ugasila.
    Sad je sve ok.
    Last edited by kljucic; 18.06.2015 at 09:57.

  22. #22
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,961

    Default

    Quote Originally Posted by kljucic View Post
    Ma nije toga baš puno.
    Hvala na savjetima
    Ma nije škrinja riknula nego utičnica smrdana pa se nekako ugasila.
    Sad je sve ok.
    OK onda. Nadam se da ti je to popravio netko tko se kuži u to kako treba, da ne bude i goreg zla od odmrznute hrane... Utičnica za škrinju treba imati zaštitni kontakt, ne možeš ju uključiti u bilo koju, a ne bi trebalo koristiti ni produžni kabel.

  23. #23
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    Na kraju sam odlučila sve opet smrznuti.
    Ionako ćemo to sve potrošiti u roku tjedan dana.
    Ovo za utičnicu nisam znala.
    Idem sad guglat da vidim kakv je to sa zaštitnim kontaktom.

  24. #24
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,961

    Default

    Quote Originally Posted by kljucic View Post
    Na kraju sam odlučila sve opet smrznuti.
    Ionako ćemo to sve potrošiti u roku tjedan dana.
    Ovo za utičnicu nisam znala.
    Idem sad guglat da vidim kakv je to sa zaštitnim kontaktom.
    Mora imati kontakt uzemljenja ili nulovanja - to je zaštitni kontakt. Zove se još i šuko utičnica. Većina utičnica to ima. To je onaj limić s gornje i donje strane štekera, koji je u instalaciji povezan na vodič uzemljenja ili nulovanja.

    Ovakva utičnica treba biti: http://www.fero-stil.hr/images/05%20...Z%20OBICNA.jpg

    Ovakva utičnica ne smije biti (nema zaštitnog kontakta gore i dolje): http://217.26.67.168/uploads/7/9/792839/obicna.jpg

  25. #25
    Osoblje foruma BigBlue's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,981

    Default

    Dogodilo mi se slično kao ključić... Mogu li se hobotnice nakon odmrzavanja skuhati I ponovno zamrznuti, kao priprema za salatu?

  26. #26
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    Probala, možeš.

  27. #27
    Osoblje foruma BigBlue's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,981

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Probala, možeš.

  28. #28
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,158

    Default

    sve se može ponovo zamrznuti ako je termički obrađeno nakon odmrzavanja

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •