Results 1 to 9 of 9

Thread: honorarni ugovor?

YoungMummy's Avatar

Default honorarni ugovor?

Nedavno sam se zaposlila u jednoj međunarodnoj organizaciji i potpisala ugovor koji bi se zapravo mogao nazvati honorarni. Pošto je to međunarodni ugovor, ne znam s čim da ga usporedim u našem sustavu, vjerojatno ugovor o djelu. Ugovor je na godinu dana, a nakon toga bi se trebao produzavati, ali ostaje honoraran, jer međunarodne org. u hrv. sustavu ne postoje, i mi zaposlenici se ne evidentiramo nigdje (osim kao nezaposleni na burzi, ako se prijavimo).

e sad, mene zanima jel se neko susreo sa slicnim ugovorom, i sto u slucaju trudnoce i porodiljnog? Ne planiram biti uskoro trudna, ali voljela bih biti osigurana za svaki slucaj (nikad se ne zna)

pretpostavljam da se radi o slicnim pravilima kao i za novinare honorarce, ali koja su to pravila?

vidra's Avatar

znam za novinare honorarce. ako ti ne plaćaju doprinose, nemaš nikakva prava, osim ona koja imaju nezaposleni na burzi. ako ti plaćaju doprinose, onda si kao i svaki ugovor na određeno vrijeme.

YoungMummy's Avatar

Udruga je oslobođena plaćanja bilo kakvih poreza, pa je i moja plaća oslobođena poreza, dakle ne plaćaju ih ni oni za mene nit ih ja moram prijavljivati. Mirovinsko sam mislila sama uplaćivati, a zdravstveno prijaviti preko MD-a. Što to mijenja na stvari?

YoungMummy's Avatar

zapravo nakon malo razmisljanja skuzila sam sto mi je jedino bitno u cijeloj prici pa postavimo to ovako:

ako poslodavac ne uplacuje zdravstveno (niti ikoji drugi doprinos), mogu li ja sama uplacivati zdravstveno na temelju svoje place koje bi mi kasnije bilo temelj za porodiljni dopust?

i sto ako me MD prijavi na svoje zdravstveno, dal se to onda gleda kao da sam ga prijavila preko Zavoda za zaposljavanje, tj. dal su mi jednaka prava u oba slucaja?

uopce neznam imam li ikoju bolju opciju od prijavljivanja na Zavod...

Deaedi's Avatar

Quote Originally Posted by YoungMummy
    Udruga je oslobođena plaćanja bilo kakvih poreza, pa je i moja plaća oslobođena poreza, dakle ne plaćaju ih ni oni za mene nit ih ja moram prijavljivati.
    Gdje to pise, ima li neki Zakon kojim se to regulira? Moram priznati da za ovo nisam bas sigurna. :? Udruga moze biti oslobodjena plaćanja poreza na dobit i ev. PDV-a, ali mislim da kod zaposljavanja radnika (osim volontera, ciji rad ne placa) mora uplacivati i poreze i doprinose.

YoungMummy's Avatar

pa zapravo ne znam gdje to pise, ali tako mi je receno i tako vrijedi i za sve ostale zaposlenike.

malo je komplicirana situacija, znam :/

Koliko ja znam, ako tu placaju preko nasih banaka i u nasoj zemlji moraju placati doprinose i poreze i prireze za zaposlene, kao i za honorarce. Mogu biti osobodjeni samo placanja PDV-a, a to nema veze s placama i honorarima. Ako ti se to vodi kao da radis u inozemstvu ti sama moras poreznoj prijeviti dohodak i uplatiti si poreze i sve sto proistice iz toga. Obicno stave u ugovor da poreze i sva davanja prema drzavi snosis sama....Ali jos se raspitaj, jer je ovo sto pisem iskustvo od prije 3 godine

YoungMummy's Avatar

dobro, zanemarimo sad taj porez, mi smo iznimka u poreznom sustavu, sad sam pitala sve su mi objasnili bla bla...

zanimalo me zapravo, da ponovim pitanje:

mogu li ja sama uplacivati zdravstveno na temelju svoje place koje bi mi kasnije bilo temelj za porodiljni dopust?

i sto ako me MD prijavi na svoje zdravstveno, dal se to onda gleda kao da sam ga prijavila preko Zavoda za zaposljavanje, tj. dal su mi jednaka prava u oba slucaja?

jel zna netko, pliiiiiiizzzzzz!!!!

Deaedi's Avatar

Quote Originally Posted by YoungMummy
    dobro, zanemarimo sad taj porez, mi smo iznimka u poreznom sustavu, sad sam pitala sve su mi objasnili bla bla...
    Evo, ako ti se da, mozes mi i na pp pojasniti tu iznimku - naime ja radim u predstavnistvu (isto nije pravna osoba), pa me zanima gdje bi bile te iznimke..

Za zdravstveno nazalost ne znam...