Stranica 4 od 17 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 805

Tema: Zašto moramo biti tako rigorozni u obrani Koda?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nije vezano za dojenje, ali je za marketing:

velika kompanija disney koja je vecini poznata samo preko filmova, a manjina zna da je to jedna ogromna multinacionalna kompanija koja posjedije uz filmski studio i produkciju i x sto tiskanih, sto elektonickih medija, izdavacke kuce, zabavne parkove u americi, japanu i parizu, bavi se i arhitekturom i gradevinarstvom (na zalost ), te su izmedu ostalog sagradili i naselje "Celebration, Florida" - neku vrstu "gated community-a" za bolje stojecu klasu.

necu vas sad zamarati arhitektonskim, socijalnim i inim aspektima tog prilicno suspektnog projekta,......
    medutim moram ispricati jednu vrlo interesantnu pozadinu tog projekta.
    poznata serija "golden girls" (one cetiti dame u mirovini koje zive zajedno) snimljena je u exterijerima i inerijerima doticnog "celebration-a" kako bi se buducim potencijalnim kupcima kuca u takvom i buducim slicnim naseljima, nesvjesno u mozak "ucrtale" slike koje ce ih naposljetku od potencijalnih pretvoriti u realne kupce.

dakle ta serija je snimljena kao PR za buduce poslove "The Walt Disney Company". (crno na bijelo napisano i opisano u knjigama koje se bave temom Disneyevijh i inih tematskih parkova)
    inace je Walt Disney osim sto je bio genijalan crtac, bio izuzetno nadaren za marketing, te ga smatraju na neki nacin ocem marketinskih strategija, te vrste.

toliko o marketingu i ciljnim skupinama......
    ciljna skupina su svih onih 7 i nesto milijardi sto imaju dvije noge i novcanik...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

odes djetetu kupit hlace a ono zanimljiva rasprava na ovom PDF nako toliko vremena

anchie upravo to! casopisi su marketinsko glasilo!
    sad zamisli mame koje ne surfaju netom koje kupuju samo casopise koji u nazivu imaju "mama" i "beba" i na svakoj stranici vide reklamu za kolica, kinderbet, flasicu, cajeve, dudu, adaptirano. logicnim slijedom zakljucuju, da im treba:
    1. kinderbet
    2. kolica
    3. flasica
    4. dudica
    5. adaptirano
    6. cajevi
    7. izdajalica
    8. sterilizator........
    i casopisi pisu o dojenju ali ispada da dojenje bez ovih dodataka ne funkcionira.
    i odes pedijatru na mjesecnu kontrolu a kad tamo plakati, prospekti, letci, kalendari i svi govore- to je za tvoje dijete- samo najbolje.
    i dodje patronazna i preporuci ti "najbolje mlijeko koje mozes kupiti u svakom ducanu".
    i vidis reklame na tv-u.
    i sta radis? ono sto je normalno. sto je za ocekivati. padas pod utjecaj marketinga i kupujes i koristis.

dovoljan je ovaj podatak: tvrtke GUBE 500 $ po bebi koja je iskljucivo dojena.
    mnozi.
    zakljuci ZASTO to oni rade i ZASTO se brotiv toga bori.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    500$ po djetetu u kom vremenu? Mjesečno, u prvoj godini, za prvih 6mj (ovo zvuči najrealnije)?
    Ne velim da nije mnogo, nego me interesuje kao podatak.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    500$ po djetetu u kom vremenu? Mjesečno, u prvoj godini, za prvih 6mj (ovo zvuči najrealnije)?
    do 12 mj je ili adaptirano ili majčino

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sad zamisli mame koje ne surfaju netom koje kupuju samo casopise koji u nazivu imaju "mama" i "beba" i na svakoj stranici vide reklamu za kolica, kinderbet, flasicu, cajeve, dudu, adaptirano. logicnim slijedom zakljucuju, da im treba:
    1. kinderbet
    2. kolica
    3. flasica
    4. dudica
    5. adaptirano
    6. cajevi
    7. izdajalica
    8. sterilizator........
    i casopisi pisu o dojenju ali ispada da dojenje bez ovih dodataka ne funkcionira.
    i odes pedijatru na mjesecnu kontrolu a kad tamo plakati, prospekti, letci, kalendari i svi govore- to je za tvoje dijete- samo najbolje.
    i dodje patronazna i preporuci ti "najbolje mlijeko koje mozes kupiti u svakom ducanu".
    i vidis reklame na tv-u.
    i sta radis? ono sto je normalno. sto je za ocekivati. padas pod utjecaj marketinga i kupujes i koristis.
    ali ishod nije nuzno tako tragican.
    ja sam u prvoj trudnoci i dojenastvu bila takva mama, citala casopise (nije jos ni bilo rodinog foruma), a nikad nisam pomislila da bih trebala kupiti adaptirano (a nije da nisam imala problema s dojenjem).
    Marketing je mocan, ali nije svemocan.

A sto se tice mama koje ne zele dojiti - ima ih, iako mozda ne puno. Takve se ne javljaju na rodin SOS telefon.
    A ima i jako puno onih koje zele dojiti, ali ne iskljucivo (pase im da tu i tamo daju koju bocu adaptiranog).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Marketing je mocan, ali nije svemocan.

A ima i jako puno onih koje zele dojiti, ali ne iskljucivo (pase im da tu i tamo daju koju bocu adaptiranog).
    dovoljno je moćan da se treba boriti protiv njega. itekako.

a iz ove zadnje kategorije, neke bi se možda predomislile kad bi dobile uravnotežene informacije (informirani izbor se ne može temeljiti na 10 reklama i jednom tekstu o dojenju koji možda nije 100% točan, da upotrijebim banalan primjer dječjeg časopisa).

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    dovoljno je moćan da se treba boriti protiv njega. itekako.
    nisam rekla da nije. rekla sam da nije svemocan, i u to sam i dalje uvjerena.

a iz ove zadnje kategorije, neke bi se možda predomislile kad bi dobile uravnotežene informacije (informirani izbor se ne može temeljiti na 10 reklama i jednom tekstu o dojenju koji možda nije 100% točan, da upotrijebim banalan primjer dječjeg časopisa).
    nakon cega bi jos uvijek ostao velik broj onih koje su komotne.
    usporedi situaciju s AS (gdje nije nikakav marketing u igri)

u ovoj raspravi imam malko dojam da me se krivo shvaca (ili se ja lose izrazavam) i da me se uvjerava u ono u sto ionako vec vjerujem.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zato sto je marketing dosao i do medicinskog osoblja a to je nedopustivo.

ja sam relativno isto bila ta mama.
    i moji su po defaultu (ja nisam bila doma vec u bolnici) nabavili i bocice i sterilizator bez obzira sto sam rekla i znala da cu dojiti. jedini pristup informacijama bile su bebe u jedinom kiosku u bolnici. (pa zelim reci, naucena na vlastitoj greski, nikad nije prerano. ja sam mislila da je. da je sa 20tj. prerano da se educiram o onome sto slijedi nako trudnoce pa sam iscitavala po rodi samo trudnocu, a kad mi je zatrebalo, nisam imala nista bolje od casopisa. znaci- nikad nije prerano )
    na babinjacama nisam naisla u pocetku na potporu i uopce ikakvu zanimaciju da se ogovori na moje upite. patronazna mi je savjetovala ***mil, ja sa dovoljno mlijeka za cijelu intenzivnu sumnjam jel moje dijete gladno.
    i da nije bilo savjetnica, da, ja bi najvjerojatnije bila, barem, kao sve cure van ovog mjesta koje poznajem koje daju barem jedan obrok adaptiranog, barem navecer, da budem sigurna da je barem po noci sita.
    da, marketing ima oooogroman utjecaj.
    pobogu, zasto su redovi za kokice i kolu toliko dugi ispred kino dvorana?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj vještičica prvotno napisa
    do 12 mj je ili adaptirano ili majčino
    U originalnom postu je navedeno "svaka isključivo dojena beba", isključivo dojenje je do 6 mjeseci. Kasnije dojenje uz dohranu, pa samim time više nije isključivo.
    A radi poređenja troškova (za koje mislim da su tu negdje ili veći od 500$) evo koliko je koštala dvovrsna ishrana tokom 6 mjeseci.
    Milica je jela cca 250-400ml ad. dnevno (isprva mnogo, kasnije sve manje i manje) Tokom svog 6-mjesečnog "staža" dvovrsne ishrane pojela je 22 limenke ad. (znam, ostavljala sam dozirne kašičice) Znači, samo dodavanje, nikad komplet ishrana. Limenka košta cca 10KM ~ 220KM ~ 165$ (po današnjem kursu) :/
    A čula sam od nekoliko mama koje ne doje (jer nisu željele), da jedna limenka kupljena u ponedjeljak ne dočeka ni četvrtak, a kamo li sljedeći ponedjeljak... pa vi računajte ...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja mislim da se odnosi na 6mj.
    no probat cu iskopat detalje. nisam nikad isla razmisljati o vremenskoj jedinici. meni je mjerna jedinica bila dijete. pa ako moje dvoje djece, od toga jedno iskljucivo doji, a drugo ne, na ovom prvom izgube 500$. i tako na svakom djetetu koje iskljucivo doji. koji ne kupuje njihove proizvode.
    ovo je samo primjer, nemam dvoje djece

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marketing utječe, ali samo na majke već načete sigurnosti u mogućnost dojenja. Dakle, netko drugi potkopava, i to u prvom redu okolina i struka, a marketing se samo nadovezuje na tu činjenicu.

Od majki koje su u mojoj okolini prešle na adaptirano - izabrale su ga prema savjetu liječnika, a ne pred policom u dućanu.Točnije, neke su izašle s preporukom iz rodilišta koje mlijeko kupiti

Čak i one koje su poslale muža po ***mil, kasnije su ga zamijenile onime koje je preporučio doktor jer im se događalo da ono prvo dijete nije dobro podnijelo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da ali TAJ ISTI marketing je u rodilistima, u drustvu patronaznih, u ordinacijama pedijatara....
    jel kuzite vi to...svugdje je, kam god se okrenes.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

osim pritiska okoline d će mama biti nesposobna oddojiti bebača, nailazim na ukorjenjeni strah da neće imaati dovoljno mlijeka, ma koliko puta sam pročitala da je mama dala formulu -i onda je praktički predahniula jer je sad sigurna da beba nije gladna
    nema jačeg straha od straha posporođajne mame da joj bebica nije gladna
    i oni to znaju
    i šire razne porukice kojima polako i sigurno potkopavaju majku i uvjeravaju da nije sposobna oddojiti svoje dijete

prvo su kriva rodilišta jer su odvojili majke od beba
    dakako da su ih dohranjivali
    onda su stvorili temelje za divljanje kampanje formule, i da ne zaboravim famozne savjete o dojenju svaka 3 sata po 15min..
    izbacili su me s jednog foruma neke patronažne sestre jer sam non-stop tražila da isprave antidoječe savjete s portala i pozivala se na UNICEF i ostalu ekipu

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da ali TAJ ISTI marketing je u rodilistima, u drustvu patronaznih, u ordinacijama pedijatara....
    Da ali je i dojenje. Sve više i više!
    Onako kako vi osjećate grč u želucu kad vidite reklame za adaptirano i bočice, tako i se i ja osjećam kad vidim ženu kako doji i oči mi se napune suzama jer sam svijesna što nisam pružila svome djetetu.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

bfamily

SADA nije vazno tko je mogao ili nije mogao dojiti. to je proslost, i ne moze se promijeniti (koliko god zeljeli).
    bitno je ono sto mozemo uciniti za ubuduce, i za sve one koji jos uvijek NE ZNAJU.

spomenule ste majke koje ne zele dojiti - ima ih. no mi ne zelimo promijeniti njihovo misljenje ili odluke. njih donosi svatko za sebe, i snosi posljedice svoje odluke (kakve god one bile).
    sto je s onima koje se sustavno uvjerava da njihovo mlijeko ne valjda, da ne mogu dojiti, a zele? e, tu mi uskacemo

navest cu dva primjera.

prvi:
    cca 21 navecer. bebica stara tri tjedna. bila je ok po danu, dojila spavala. od 19 h (znaci dva sata) urlice. presvucena, mazena pazena pa ipak vristi, pljuje ciku, nece ni pod razno, primi, povuce dva puta, ispusti dojku, opet vristi...
    prisutni samo poluluda majka koja ne zna vise sto bi, i totalno frustriran otac koji je lud jer im ne moze pomoci.
    pitaju se : sto joj je?
    dva su moguca odgovora: mozda ima grceve. mozda je gladna. (ja bih rekla vecernja nervoza, no to se obicno preskoci). sto sad?
    veliki postotak ce probati dati dudu, caja, zabrinuti otac ce u apoteci dobiti ponudeno sto? kapi protiv grceva, i kutiju adaptiranog.
    i sto sada? nisu li informirani , ili cak i jesu, ali sumnjaju u sebe (jer sto oni znaju, prvo dijete blabla)
    logican odgovor- ako das bocicu, i pojede i smiri se, nisu grcevi, nego "glad". i pocetak kraja.
    (zaboravih dodati i instant caj koji se moze piti od prvog dana, ili prvog tjedna, jer tako pise na kutiji).

primjer drugi:
    majka doji na na zahtjev, iskljucivo, dijete staro 3 tjedna. ona dobije upalu grla, lijecnik joj da antibiotik koji nije kompatibilan uz dojenje, te preporuku za adaptirano. nakon 10 dana, beba je potpuno na adapt, majka vise nema mlijeka.

i jednog i drugog primjera nam je pun dojeci dio foruma.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj bfamily prvotno napisa
    Da ali je i dojenje. Sve više i više!
    Onako kako vi osjećate grč u želucu kad vidite reklame za adaptirano i bočice, tako i se i ja osjećam kad vidim ženu kako doji i oči mi se napune suzama jer sam svijesna što nisam pružila svome djetetu.

ali dojenje je jos daleko od toga da izmedju njega i merketinga za nadomjestke za majcino mlijeko bude znak jednakosti a kamoli da vaga prevagne na stranu dojenja.
    evo prekjuce doktorica na EKG-u me pita "a imam mlijeka? mislim, nemate bas neke velike sise", doktor na UZV dojki, "19 mjeseci, mislim stvarno, pa od tog mlijeka nema nikakve koristi, mislim, sta radite tom djetetu, ajde dobro prvih godinu dana, jos i nesto odbiva, ali ovo sada....", ginekolog na pregledu 9 mj. nakon poroda "jos dojite, to je sada kao moda tako dugo dojiti"
    kod pedice se spremam ovih dana i bas me zanima sta ce reci.

jer kad je ordinacija puna plakata i letaka i brosure, kad je kraj djecje vage prospekt adaptiranog, a kraj "metra" neki kalendar, a pedijatrica pise na blokicu na kojem je logo proizvodjaca adaptiranog....i jedina slika dojenja je ona podla (kršitelj koda)ova koja zeli izjednaciti dojenje i njihove nadomjestke za majcino mlijeko...ne ocekujem znanje i razumijevanje.

ovo sve je za buduce majke i buducu djecu, da se ne osjecaju bas kao i ti

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam odoljela da ovo ne citiram, jer upravo radim na jednom spisu iz 15. st.:

"a jedno od zanimljivijih potraživanja zabilježeno je 26. studenog 1476. godine. Toga je dana Veselica, žena Pavla Bilinića iz Jesenica, imenovala zastupnika radi naplate od nasljednika pokojnog slikara Marinela i njegove žene Deše trideset libara koje su joj ostali dužni za dojenje njihovih dviju kćeri tijekom dviju godina."

Gdje je tada bio marketing?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    plemstvo nije dojilo, imali su dojilje
    u islamu postoji i izraz : "braća po mlijeku"
    ili tako nekako

plemstvo ... to ti je ravno mama koje ne žele dojiti, njihova stvar
    e da imali su marketing : tradiciju

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa nemoj misliti da mi to ne znamo , tema je prilično kompleksna (na rodinoj mliječnoj konferenciji bilo je vrlo zanimljivo predavanje u kojem je objašnjeno zašto je korištenje formule u francuskoj tako rašireno, npr.). marketing se ovdje odlično uklopio i nadogradio, a postoje i podaci koji govore o stopama dojenja prije njegovog zamaha i nakon njega.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nije ga bilo. Zato su tada postojale profesionalne dojilje, i dijete je imalo dosta veliku sansu da ako ga njegova mama ne doji da ipak dobije ljudsko mlijeko.

A sada imamo marketing, koji je lijepo nasao trziste, tj. preuzeo poslove dojilja.. i sada djeca koju majke ne doje ne dobivaju ljudsko mlijeko nego dobivaju kravlje.

Eto to je marketing napravio.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Pa nije ga bilo. Zato su tada postojale profesionalne dojilje, i dijete je imalo dosta veliku sansu da ako ga njegova mama ne doji da ipak dobije ljudsko mlijeko.

A sada imamo marketing, koji je lijepo nasao trziste, tj. preuzeo poslove dojilja.. i sada djeca koju majke ne doje ne dobivaju ljudsko mlijeko nego dobivaju kravlje.

Eto to je marketing napravio.
    oprosti, ali meni je ovo poprilicno iskrivljeno gledanje na povijest.

sustav profesionalnih dojilja uopce nije nesto na sto bih ja gledala tako idealisticki. Em se temelji na debelim klasnim razlikama. Em podrazumijva da je i dojiljino dijete/djeca i dijete koje je na dojenju zapravo zanemareno (a ovo drugo cesto i odvojeno od bioloske majke). I nema veze s dojenjem na zahtjev.

Koliko sam ja citala o toj specificnoj povijesnoj situaciji u francuskoj, kad su prakticki sva burzoaska djeca bila 'profesionalno' dojena, ogroman postotak te djece je umirao zbog neishranjenosti i zapustenosti.
    Jel to nesto na sto bismo trebali gledati romanticnim okom?

Mislim, dojenje je super, marketing sucks, i vi savjetnice radite genijalan posao.
    ali dajte pokazite malo razumijevanja povijesnih prilika.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo vam to i želim reći - marketing se samo nadovezuje na ono što je u našim glavama odavno zacementirano, nažalost.
    (Nije samo plemstvo odbijalo dojenje, već i bogatiji slojevi građanstva.)
    I to treba razbijati.

Zato je najbolja obrana Kodeksa - edukacija na svim razinama, takve konferencije, skupovi i sl.
    Ali po pitanju utjecaja struke bojim se da bi "palile" samo prijave i kažnjavanja, i to stroga.

A to je li u nekom dječjem časopisu reklama kašice nakon 6. mjeseci ili ***lina ovog ili onog, ipak je od manje važnosti. (Naglašavam da to nije isto kao i reklama adaptiranog mlijeka koje bi trebalo apsolutno izbaciti.)

Također, po pitanju kupovine reklamiranih proizvoda, kad sam djeci na polici trgovine izabirala kašicu, nije mi na pamet palo uzeti onu s kojom smo se prvi puta sreli u paketu SB, nego onu koju koju mi dijete prihvaća odnosno - isprobali smo sve, zadržali se na nekima, neke prekrižili.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svakako pročitajte priču Milana Begovića: Dva bijela hljeba

Okrutna je bila realnost seljačkih majki koje su imale mlijeka i odlazile dojiti bogatašku djecu u grad, dok bi njihova novorođenčad kući umirala (a sredina je govorila, nema veze, bitno da kupimo kravu i njivu, a drugo će dijete ionako doći).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

(Nije samo plemstvo odbijalo dojenje, već i bogatiji slojevi građanstva.)
    vidila žaba kako se konj potkova pa digla nogu
    bogatiji slojevi građanstva su nastojali kopirati izumiruće plemstvo - snobizam

znaš onu priču o paunovu perju i vrani?

nitko ne brani proizvođačima formule da osnuju firmu pod drugim imenom za kašice (npr. Duracel i Durex)
    ali nećeju, jer se žele "zbližiti" s kupcima, da zapamte njihov logo, pa svi ni slonići, medići na kutijama ...
    pogledaj reklamu za Coca-colu .. jel reklamira sam proizvod, NE, reklamira način života koji je nerazdvojan od Cole ili Cole zero

natirala bih ja njih da na sev proizvode pišu nuspojave, i to fontom 12 , Ariel, bez kompromisa 8)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislim da je od rasprave o prošlosti puno važnije kako zaštiti dojenje danas. Zna se kakav je situacija, koji su postoci. Aktivnosti Rode i trud njenih aktivista su po tom pitanju neprocijenjivi. No, važnije od svih podataka, bilo povijesnih, bilo suvremenih je osobni pristup majkama.

Da bi se adekvatno i na humani, iskren i način pun razumijevanja i podrške moglo pomoći majkama trebalo bi upoznati i saslušati obje strane. Posebno razloge one druge strane, protiv koje se na neki način i «borimo».

koja je to populacija koja ne moze ili ne zeli dojiti? Sve ove godine sto sudjelujem u promociji dojenja ja bas nisam naisla na takve slucajeve - pogotovo na ove sto ne zele dojiti. Ma koja to majka ne zeli dojiti? ja je nisam srela.
    Proširiti perspektivu, ublažiti retoriku, ne biti apriori iskljućiv. Svijet se ne sastoji samo od ljudi koje smo mi sreli, puno je kompleksniji. Divim se Rodinim savjetnicama na odgovornosti koju su preuzele. A to je odgovornost da se za jedno malo biće odabere najbolje. I to zahtijeva ogroman trud. Ovo nije kritika, već pohvala za učinjeno. I poticaj za dalje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bih se htjela mijesati u povijest, to mi zaista nije jaca strana

Cinjenica je da nas u danasnje vrijeme bombardiraju sa svih strana, cinjenica je da su reklame uspjesne (inace ne bi toliko para ostavljali u tom segmentu businessa), i cinjenica je da je od neceg sto je trebalo pomoci djeci (koje su majke ostavile) da ne umru od gladi sve doslo do toga da se profit mora povecati pod svaku cijenu i "bombardiraju" se svi, zrtve "padaju", no nikog nije briga. Bitno je da profit raste. A skupa cijena je zdravlje nase djece.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A to je li u nekom dječjem časopisu reklama kašice nakon 6. mjeseci ili ***lina ovog ili onog, ipak je od manje važnosti. (Naglašavam da to nije isto kao i reklama adaptiranog mlijeka koje bi trebalo apsolutno izbaciti.)
    možda je manje bitno u povijesnom kontekstu, ali nije manje bitno u kontekstu onoga što danas znamo - a to je da dječji organizam na dohranu prije 6 mjeseci može reagirati alergijama i raznim bolestima, ma koliko proizvođači željeli osvojiti i taj segment tržišta.

nemojmo zaboraviti da se ovdje radi o organizmu starom nekoliko mjeseci, nikako to n može biti isto kao i kad nas odrasle netko uvjerava da nam trebaju omega-3 iz lana ili da moramo piti colu kako bi bili cool.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u ovoj raspravi imam malko dojam da me se krivo shvaca (ili se ja lose izrazavam) i da me se uvjerava u ono u sto ionako vec vjerujem.
    Ja sam sve shvatila i slažem se .

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

evo mi se prijavljujemo ko primjer s "one druge strane"

L. čim vidi da mali ima dudicu, odmah je vadi van i viče (pretežno na tatu): "nemoj mu davati dudicu jer će onda poslije krivo sisati!"

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    L. čim vidi da mali ima dudicu, odmah je vadi van i viče (pretežno na tatu): "nemoj mu davati dudicu jer će onda poslije krivo sisati!"

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    evo mi se prijavljujemo ko primjer s "one druge strane"

bravo!!!

moja L. kapa nos sa nekom gumenom flasicom koja je bila privezana za ruku lutke

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A Kaleb svom malom prijatelju koji je na bočici non stop otima tu bočicu i dudu i sav sretan ih trpa u usta.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    A Kaleb svom malom prijatelju koji je na bočici non stop otima tu bočicu i dudu i sav sretan ih trpa u usta.
    to ti je samo djecja znatizelja, tako je Anja prvih par dana vrtica ponavljala duda, duda, duda.... a meni se dizala kosa na glavi
    sva sreca kratko je trajalo

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

slucajno dosta znam stvaranje reklama iznutra i znam da oni koji rade reklame potrosace tretiraju kao gomilu gusaka kojima se moze uvaliti sve ako im se prezentira na pravi nacin. na taj nacin razgovaraju i podruguju se.

a sto se tice reklama o adaptiranom svatko tko je gledao onaj film na rodinoj mlijecnoj konferenciji ne moze vise nikada u zivotu gledati na reklame o adaptiranom isto. svakome bih preporucila da to pogleda.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

je je
    skoro su MMa uvjerili da sa always uloscima dan izgleda savrseno i da mogu letiti pa kad dodju oni dani pita me zasto sam sva pokisla, zasto ne koristim always

naravno, sprda se. ali tako to zapravo ide. jedino mi zene znamo za sigurno da ne mozes leiti s uloscima koji imaju krila

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"koja je to populacija koja ne moze ili ne zeli dojiti? Sve ove godine sto sudjelujem u promociji dojenja ja bas nisam naisla na takve slucajeve - pogotovo na ove sto ne zele dojiti. Ma koja to majka ne zeli dojiti? ja je nisam srela."

Ja jesam.
    Jer kad te mama uvjerava kako ona ne može držati dijete stalno na sisi da joj dođe mlijeko ili se poveća količina, kako je to jako iscrpljuje i kako želi ipak spavati te da što fali kojoj bočici nadohrane, svim argumentima unatoč, za mene je to znak da zapravo ne želi dojiti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Ja sam sve shvatila i slažem se .
    8)

A Kaleb svom malom prijatelju koji je na bočici non stop otima tu bočicu i dudu i sav sretan ih trpa u usta
    smajlic koji si stavila mi da naslutit da to tebe fakat muči ? ne znam, zar nije malo previše nabrijano o takvim stvarima - u njegovim godinama - razbijati glavu. i moja meni veli: ovo je za muške, ovo za ženske, pa ne dobijam ospice kao feministkinja.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mene zanima jedno. Svi mi ovdje na Rodi imamo više-manje neko znanje o važnosti dojenja, mogućim problemima. Imamo podršku istomišljenika. Da li nešto kažete mamama bebica koje ne doje jer eto, nisu imale pristup Rodi/ informacijama, pa eto nisu imale niti mlijeka ili neki od onih bezveze razloga. Da li educirate, kako? Meni nekako žao da joj ne dam osjećaj krivnje?

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Mene zanima jedno. Svi mi ovdje na Rodi imamo više-manje neko znanje o važnosti dojenja, mogućim problemima. Imamo podršku istomišljenika. Da li nešto kažete mamama bebica koje ne doje jer eto, nisu imale pristup Rodi/ informacijama, pa eto nisu imale niti mlijeka ili neki od onih bezveze razloga. Da li educirate, kako? Meni nekako žao da joj ne dam osjećaj krivnje?
    Definitivno nešto kažem ali bez da nabijam krivnju.
    Kad sam čula da mi je rodica već prvog mjeseca bebi počela davati adaptirano rekla sam joj da će ubrzo ostati bez mlijeka. Ona me je uvijeravala da joj je beba gladna i da nema dovoljno mlijeka a bebač pravi buco. Ma tješila sam je da je u početku teško ali poslije sve lakše, da će to proći, ali bez učinka. I ... ostala je bez mlijeka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne govorim nista ako me se ne pita.

Luna, moje dvije kceri su kod sestrinog sina vidjele bocicu. Tako da mi sada Zorka, sa svojih pet i nesto godina, tu i tamo popije vodu, sok ili mlijeko iz bocice. I Jasena skupa s njom. Ono...cisto iz fore. (a obje jos uvijek doje) I bas zato sto je rijec o fori mi je bilo bezveze to im uskratiti. Pricom, i prije svega, vlastitim nacinom zivota im prenosim poruke koje smatram da se trebaju prenijeti. I nadam se da im time gradim dovoljno cvrste temelje iz kojih ce kasnije imati pozitivne stavove o dojenju. I po mogucnosti ih kasnije i zivjeti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    A Kaleb svom malom prijatelju koji je na bočici non stop otima tu bočicu i dudu i sav sretan ih trpa u usta
    smajlic koji si stavila mi da naslutit da to tebe fakat muči ? ne znam, zar nije malo previše nabrijano o takvim stvarima - u njegovim godinama - razbijati glavu. i moja meni veli: ovo je za muške, ovo za ženske, pa ne dobijam ospice kao feministkinja.
    Ma, ne muči me zbog mojih principa, nego me muči - otkud to? Nikad vidio dudu ni bočicu, a otme ih i nepogrešivo ih zna koristiti i pri tom očito gušta. Zašto? Sisanja mu ne fali... Pa mi je nekako bed da mu je guma veći gušt od cice. Mrzim konkurenciju

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

z mene je marketing vs prave info
    nakon saznanja pravih info o dojenju,
    nema tog marketing ni tih para koji bi me naveo na ne dojenje

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moje osobno mišljenje je da je iznimno bitno kod trudnica stvoriti svijest "ja ću dojiti svoje dijete". Trudnica koja je odlučila dojiti i koja je dobila konkretne korisne informacije neće trčati kupiti bočice i adaptirano ni prije poroda a mislim ni nakon poroda.
    Nakon poroda, informirana dojilica neće kupovati kašice već u 4mj., niti će kupovati vodu i čaj za bebe, niti će slušati savjete "dobronamjernih" baba oko sebe.

Isto tako, netko je spominjao nuspojave adaptiranog. Molim linkove da vidim koje su to nuspojave.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ne govorim nista ako me se ne pita.
    x
    ma koliko zeljela, znatizeljna bila, drzim jezik za zubima.
    sve one znaju da im je falila edukacija i pomoc od prvog dana. ja im samo velim di ju mogu naci ako ju budu trebali.
    ne pitam zasto ne dojis.
    ako je prisnija pitam zasto jedan obrok adap. prije spavanja, i kad dobijem odgovor "tad nemam mlijeka, tad je nervozna, tad ovo, tad ono", ne drzim predavanja, ne solim pamet. velim da ako se odluce izbaciti da se jave tamo i tamo ili procitaju to i to ili im dam do znanja da je to moguce.

uopce se neugodno osjecam i imam jako veliki strah da nekoga ne povrijedim pa jednostavno sutim. u sebi kipim kada vidim da je prepuna krivih informacija. ali i dalje sutim. osim ako se radi o zeni koja nije majka ili o zeni koja je imala bebu prije 15-20-30 godina. tada diskutiram i tada educiram. njih dozivljavam kao "okolinom". a s druge strane, ko sam ja da meni "polazu" racune.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Ivana_st prvotno napisa
    Moje osobno mišljenje je da je iznimno bitno kod trudnica stvoriti svijest "ja ću dojiti svoje dijete". Trudnica koja je odlučila dojiti i koja je dobila konkretne korisne informacije neće trčati kupiti bočice i adaptirano ni prije poroda a mislim ni nakon poroda.
    Nakon poroda, informirana dojilica neće kupovati kašice već u 4mj., niti će kupovati vodu i čaj za bebe, niti će slušati savjete "dobronamjernih" baba oko sebe.

Isto tako, netko je spominjao nuspojave adaptiranog. Molim linkove da vidim koje su to nuspojave.
    uuuu zaboravljas koliko je krhko samopouzdanje i vjera u svoje tijelo tih dana. koliko si podlozan sugestijama nakon poroda.
    zbog toga je taktika anfapa i SB toliko podmukla, podla i bezobrazna.

s druge strane kako da pravi info probije barijeru marketinga?

dojenje je najbolji izbor za vase dijete.
    zasto? koliko majki i nakon usvojenih informacija ne zna odgovor. samo deklarativno izjavljuje da je najbolji izbor za njeno dijete.
    to proizvodjaci neosporavaju.
    oni vele da mozda nece biti dovoljno.
    da mozda nece biti kvalitetno.
    da ce beba plakati i vi cete biti umorni.
    i zeljni sna.
    i zeljet cete da vase dijete spokojno spava u vasem narucju, bas kao na reklami.
    i saznat cete da je normalno da je beba na sisi non stop oko 3. mjeseca, neki skok u razvoju.
    ali ona sisa i gladna je. i place.
    i opet ta reklama i ta idilicna slika mame i bebe.
    i beba ima osmijeh u snu i mama je milo gleda. nema podocnjaka. i smije se. a vama je puna kapa svega.
    i mozda stvarno nemate mlijeka, beba sisa i sisa ali nikako da se nasisa.
    i saljete muza u ducan. ili jos bolje, patronazna vam savjetuje sta da kupite.

gdje majka, osim na rodi, moze naci toliko iscrpne i kolicinski sveobuhvatne informacije?
    naci ce polovicne. naci ce krive. naci ce mitove.
    a iskreno, jos uvijek zivimo u doba di nema svaka zena pristup internetu.
    ali lista novine, gleda plakate, vidi police.

kako da se prava info probije do nje?

ja se mogu kladiti da preko 90% zena NEMA pravi info. i nisu one krive.
    pravu informaciju bi trebala dobiti na trudnickim tecajevima, u rodilistu, u pedijatrijskom savjetovalistu, od patronaznih.
    a ne dobiva.

ne, majka koja je odlucila dojiti u trudnoci nece po defaultu stvoriti stit kojim ce odbijati sve informacije koji dolaze do nje. a dolaze ko rafalna paljba. koji metak ce je i pogoditi i oboriti i ona ce pokleknuti.

i zato nikad ne pitam i ne osudjujem.
    ne majku.

osudjujem i borim se potiv zla- marketinga!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi u kući imamo nekakve stare dudice dobivene od nekog dok je Lea bila mala (sad ima 4,5 god). Iskreno, ne znam zašto ih još nisam bacila. Valjda zato što se lea tu i tamo voli poigrati s njima.
    I onda njoj ponekad dođe da uzme te dudice, gurne jednu u usta sebi, jednu seki (15 mj) i njih dvije tako paradiraju po kući, gledaju se u ogledalo i smiju jedna drugoj. Mislim, i meni je to smiješno, ne pada mi napamet sad im to vaditi iz usta, skrivati i ne znam što. Za par minuta ih pusti.
    A ni jedna ni druga nikad nisu imale dudicu ni bočicu

Lea je par puta znala reći da damo seki dudicu, za pravo, dok je bila mala, ali sam joj lijepo objasnila da njoj to ne treba jer ima titu (cicu)

S druge strane, iako ima Baby born koja ima dudicu i bočicu, kad uzme neku bebu ili plišanca i ide ga nahraniti, obavezno ga ide dojiti, a ne dati bočicu.
    Znači: hraniti dijete = dojiti ga

Inače, Lana siše palac od 2. mj života i od onda joj ljudi (dede, bake i sl) govore – joj, jadna, kaj ti mama ne da dudicu pa moraš sisati prstić?

Ja sam Leu dojila do nekih 50 mj, znači preko 4 godine i uvijek sam se vodila idejom da želim da prestanemo kad njoj bude dosta, ali moram priznati da smo prestale i djelomično na moju inicijativu jer je i meni već postajalo malo dosta.
    Ali ono što mene užasno živcira je to što je mnogima puno prirodnije i normalnije vidjeti tako «veliko» dijete da ima dudicu ili čak bočicu čokolina, nego da doji

Inače, prije puno godina mi je jedna ginekologica nešto govorila o nekakvim oralnim fikascijama kod odraslih ljudi, mislim da je bilo povezano čak i s pušenjem i sl. ovisnostima i rekla da je to zato što djeci nisu dali da u potpunosti zadovolje potrebu za sisanjem dok su bili mali

Luna, i lana svima otima dudicu iz usta, ali zato što je njoj to nešto novo i nepoznato, više-manje (osim kad se glupira sa sekom ) jer ju sama nikad nije imala.

Ja se općenito ne zamaram takvim stvarima jer im je sve to igra, zato što to vide oko sebe, a od mene su jedino mogle naučiti da maloj bebi ne trena ništa takvoga jer im dosta ono što im može dati mama.

isto tako, lana još uvijek ne pije ništa osim vode, ponekad iscijeđeni sok, tako da u kući nemamo ni čajeka ni sokića i nitko niti ne pita za to. Lei je sasvim normalno da seki da vode.
    Hoću reći, normalno da će se ponekad htjeti poigrati na taj način, dati možda lutki dudicu ili bočicu jer je to, nažalost, duboko u našoj kulturi i svugdje oko sebe to vide, ali kad dođe vrijeme za pravu stvar ponašat će se onako kako su naučili u obitelji i Lana npr. nikad neće za uspavljivanje tražiti niti dudicu niti bočicu, već isključivo mene A isto je bilo i s Leom

MC, a tebe će kad tad stići prokletstvo Roda

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Luna, i lana svima otima dudicu iz usta, ali zato što je njoj to nešto novo i nepoznato
    nikko da dodjem i do Lune, da i njoj odgovorim.

sjecas se kad smo Tiwi i ja sa Patrikom i Leom dosli do DS. tamo je bila i Linda sa svojim curama. i svako je imao svoju didakticku casu sa kljunom. Lea ih nema i e zna pii iz njih, ali je uzela i "pila". kao sto je Patrik Kalebovu, Kaleb Lindinu...i tako u krug. znatizelja.
    ona kad vidi susjedu sa dudom ide prema njoj i oce joj je uzeti. ali to ne znaci da ona to zeli ili da zna sta je. cisto je snimila i sad je u fazi "rodjeni copycat" i sve oponasa.
    eno je mete pod i riba ormare. a mogu na prste nabrojat koliko puta sam to napravila, ali ona me usnimila i kopira me.
    tako je i sa ovim

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moja beba je nažalost na adaptiranom... iako sam tako htjela dojiti... samo da se osvrnem na financijsku stranu:
    uz dohranu, znači nije samo isključivo mlijeko u pitanju tjedno potrošimo 100,00 kn samo na adaptirano mlijeko ( a Iva ne voli mijeko, popije baš ono što mama forsa ). Da ne govorim koliko sam istog tog mlijeka prolila, jer ga ne možeš koristiti 24/7 kao cicu nego unutar pola sata, sat, a beba ti nedonošće, treba jesti, neće jede, ona bi spavala, pa drugi put grčevi, pa opet neće jede.
    Nego da se vratim na financijsku stranu znači neka je bilo prvih 6 mjeseci po 4 tjedna po 100, 00kn = 2400,00 kn, a bilo je više sigurno... tu su i bočice ( svaka dva mjeseca nova za mlijeko i za piće), voda, grijač bočica, sisači za bočice( svaki mjesec novi ), termosica za vodu, dozator za prah, četkica za bočice. Potrošeno jako puno novaca, kad se uzme u obzir da nam je porodiljna naknada drugih 6 mjeseci 2500,00kn ( najviše moguće).
    Da me ne shvatite krivo nije mi žao ni jedne jedine kune za moje dijete, ali mi je žao što nisam uspjela pa sam im morala davati tolike novce. I ne mogu shvatiti kako nekome može biti lakše "na bočicu", pa kad ideš vani sa skroz malom bebom to je cijelo čudo stvari, pa vruča voda, pa hladna, pa prah, bočica, promućkaj, ma mene je bilo sram hraniti je vani kao da sam u laboratoriju , a ne da hranim dijete. I jedva čekam kad ćemo se riješiti toga, zato joj i kašice mrzim davati one kupovne.

Eto, ja se nadam da će moja jednom htjeti imitirati bracu ili seku, pa će htjeti dojiti skupa s njim/njom

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pale veliki

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala ti leonisa. Ma ja naprosto obožavam rode.

Stranica 4 od 17 PrviPrvi ... 2345614 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •